Spokojíte se žít napořád v nájmu?

15. kvě 2023

Ahoj holky, zajímá mě jak vnímáte žít v nájmu nebo splácet svůj dům na hypotéku. Často slýchám názory od kamarádek " nechci žít napořád v nájmu" apod. Před 4 lety jsme s manželem uvažovali o koupi domu cca 5-6 milionu. Hypoteka by nas vychazela cca na 20-22 tisic a nejak by jsme to utahli. Ale nebyla v nasem okoli zadna takova nabídka. A kdyz uz jo, tak to koupil nekdo jiný za hotový penize. Pak jsem plánovaně otehotnela prisel covid ceny sly nahoru a soustredili jsme se hlavne na mimi a dum vypustili jelikoz to až tak nehořelo. Teď už to ale hoří synovi budou skoro 2 roky zijeme opravdu v malem byte kde syn nema ani svuj pokojicek a budeme se stěhovat do krasnyho bytu se zahradou v prirode. Moc se tesime. Jen to bude v nájmu to nás ale až tak netízí. Po čas mateřský a celkove jsem zmenila názor a přestala se hnát za hypotékou a vlastním domem a řekla si že radeji budeme v nájmu než sotva splácet hypoteku a sotva si dovolit nejaký výlet. Radeji si dopřejeme cestování s dítetem do budoucna snad dvěma než žít z vyplaty do vyplaty a být radi ze splacime hypo. Navíc je nám kolem 30 let a kdybychom si vzali hypo na 30 let splaceli by jsme pomalu do duchodu, hrozna predstava. No byla pro nas dulezita zahrada a tu budeme mít, byt veliký a tím, ze je to na takove vetsi vesnici najem opravdu pěkný. Ale obcas ze zvedavosti koukam na domy k prodeji a zrovna v okoli prodavaji krasne nove bungalovy za 5 milionu. Rikala sem si, ze je to fajn cena ale hypoteka vychazi na 40 tisic mesicne...pred 4 lety by to bylo za 20 tisic .To je proste sileny .A pak kdyz slysim od znamych " platit najem je vyhazovani penez z okna apod. Ano svym zpusobem to tak je, ale kdo si v dnesni dobe muze dovolit platit 40 tisic jen hypoteku? A když na to treba clovek má, tak ale pak zbytek mesice je rad ze ma na jidlo. A v tomto pripade ja si porad rikam, opravdu si radeji zaplatime najem ktery je v nasem pripade o 26 tisic méne nez splaceni mesicne hypoteky a zbytek penez procestujeme a uzijeme si. Pak vidím rodiny, ktere jsou v dluzích a prodavaji domy protoze nejsou schopni hypoteku splácet.. ( Nerikam se všechny) A to je můj strašak a porad si rikam ze radsi spokojene v nájmu z ktereho muzu kdykoliv odejit nez se zadluzit do duchodu bance a kdyz jsme prumerna rodina s platem, tak být rádi ze mesicne vyjdeme.
Ale porad mi nedají ty "narazky ostatnich" ze musejí vlastnit neco sveho a ze zit v najmu je hrozny kdyz to nikdy nebude naše apod. Nemyslim si, ze je doba kdy si kazdy muze dovolit neco vlastnit a do budoucna po sobe zanechávat dětem byt apod jak to bývávalo.
Zajímá mě váš názor. Jak vnímáte to žít v nájmu a "vyhazovat peníze oknem" a zda máte potřebu mít vlastní dům i přesto, že je to náročné finančně.
Někde sem četla že vlastnit dům a hypotéky apod je pouze rozmar čechů a že v jiných zemích napriklad Nemceko jsou hypoteky minimlani a lidi tam ziji prevazne v nájmech a spokojeně. Opravdu mě zajímá jak to vnímáte vy ostatní.
Děkuji za názory a že jste to dočetli až do konce😊

iva_kucerova
15. kvě 2023

Pro mě je třeba nájem i hypotéka dost podobné. Ani v jednom případě není v podstatě bydlení tvoje. Pokud se vám byt líbí, proč ne. My taky nešli do hypotéky, nechceme splácet do 70 let.

areh
15. kvě 2023

Pokud máte krásný byt, který splňuje všechny vaše požadavky. Platíte mnohem méně než za hypotéku, tak není o čem diskutovat. Každému vyhovuje něco jiného. U nájmu je jen riziko výpovědi...
Vždycky jsem byla pro hypotéku. Představa, že platím stejné peníze za splátku jako za nájem pro mě byla jasná volba hypo. Jenže to bylo před covidem. Teď je to jiné. Ceny nemovitostí a úrokových sazeb jsou šílené. Šílený je momentálně i nájem, ale ten je pořád nižší než splátka hypo, bohužel.

jipe
15. kvě 2023

Tak já jsem tým vlastní bydlení. Nehrozí výpověď a po zaplacení hypotéky člověk něco má. Ještě jsou za mě ok družstevní byty, ale jinak nájem platíš, platíš a nemáš pak svého nic. Ale uznávám, že nevím, jak bych to řešila ted. My jsme si brali hypotéku za krásných podmínek

autor
15. kvě 2023

@areh S tím souhlasím. Pred covidem kdyz byla splatka hypo stejna jako nájem, tak jsme o koupi domu meli zájem. Ale jak píšeš, ted se to cenově dost liší a ty splatky hypo jsou šílené.

vendes
15. kvě 2023

Bydlíme v nájmu a nijak mě to netíží. Vlastní bydlení pro nás momentálně není priorita, třeba jednou bude. Nájem mi nepřijde jako vyhazování peněz, nicméně máme solidní domácí, kteří to nemají na kšeft. Nepřipadám si méněcenná nebo handicapovaná, protože nemám vlastní nemovitost s hypotékou.

biciklissie
15. kvě 2023

Pro mě tohle jsou dvě rozdílné věci. Jedna, jestli chci nájemní bydlení nebo vlastní. Druhá, jestli to finančně zvládnu, kor v dnešní době. Já jsem velký zastánce vlastního bydlení. Nájem mě šílene stresoval už jako mladou holku. Že nikdy nevím, kdy mi to majitel vypoví, co, za kolik a kde seženeme. Natož představa, že tohle rěším jeste v důchodu a třeba už i sama, bez partnera. Takže pro mě bylo vlastní bydleni splněny sen. A ráda pro to lecos obětuju, jako splácení do důchodu, min peněz na jiné věci, atd. Proto děsně lituju dnešní mladé (i starší), pokud nemají pořádný balík jako základ, tak bez šance. To pak není rozhodování, ale nutnost, být v nájmu. My ještě naštěstí stihli výhodné podmínky a měli i něco do začátku. Ovšem pokud vám to vyhovuje, tak není co řešit. Chápu vaše argumenty, ale pro mě to není.

aneta15
15. kvě 2023

Pro mě je nájemní bydlení vyhazovani peněz oknem. Jsem pro vlastní bydlení a hypotéku. My šli z okresního města z nájemního bytu do menšího městečka cca 3000 obyvatel, právě abysme hypotéku utahli a žili na nějaké úrovni. Ale já jsem typ, který by v bytě zešílel, takže taky extrém. Žijeme v dome s hypotékou, kterou budeme platit ještě 10 let (do cca 50 let) ale my platíme 10 000 takže nás to nijak neomezuje.

podaji
15. kvě 2023

Nedavno jsem tu zalozila diskuzi, ze jsem se po xletech rozesla s partnerem ktery mel byt i dum. Neprobehlo zadne fin vyrovnani a ja sla do najmu. Ano lituji ze ja osobne nic nemam, penize jsem strkala v podstate do ciziho...ale deti snad budou jednou mit pokud je ex nevydedi😁 to me trochu uklidnuje. Najem neni na Prahu nijak extremne vysoky, v podstate se vsemi poplatky polovicni co by me vysla splatka hypoteky. Ja osobne bych kvuli hypotece nesla treba nekam na vesnici, nehodlam delat detem xlet taxikare. Trosku se s tim peru, ale tak stalo se...

sasui1
15. kvě 2023

No...pro me je hypoteka v podstate typ zivotniho sporeni...dokud budu pracovat tak cast prijmu budu odkladat bokem do bydleni a kdyz se konecne (zda-li vubec jako cerstva 30tnice) dockam duchodu tak ten duchod uz budu mit pouze na osobni spotrebu.
Trosku me bije do oci myslenka ze se neuvazete k hypo ale usetrene penizky radsi venujete do cestovani a pěkného zivota s detmi...pak by ale nekde mela byt i myslenka na sporeni do duchodu ptz v duchodu budete muset platit ten najem a porad budete chtit pekne zit...

mamora
15. kvě 2023

Bydleli jsme s manželem v nájmu, docela se nám tam i líbilo a pak majitelka přišla s tím, že chce byt prodat ať se vystěhujeme. I když nám dala půl roku čas, měli jsme problém sehnat vyhovující byt (výtah kvůli invalidní tchýni, balkón kvůli manželovu kouření). Na poslední chvíli jsme sehnali ošklivý starý, ale vyhovující byt. A to nás nakoplo, abysme se začali dívat po baráku a hypotéce. Teď máme "vlastní" dům. I když budeme splácet do 60 let, i když se modlím, aby spadli úroky než nám skočí fixace, a i když vytápění je o dost dražší než v bytě, neměnila bych. Dokud platím, nikdo mě nemůže vyhodit. A když budu vědět, že nám problém splácet, pořád se to dá nějak řešit. Takže za mě určitě vlastní bydlení

muhehehe
15. kvě 2023

Máme vlastní. V nájmu jsem žila od 18ti, vlastní jsme kupovali, když mi bylo 28. Mě by až tak nevadilo ,,házet peníze z okna" za nájem, ale dost mě stresovalo, že může kdykoliv přijít majitel a něco řešit, mít na něco kecy. Měla jsem například vždycky dost zvířat, která jsem musela při shánění podnájmu zohledňovat, řešit s majitelem. Nebo mi vadilo že se může stát, že se majitel rozhodne pronajmout bratránkovi (stalo se mi), barák prodat (stalo se mi), cokoliv. V neposlední řadě by si člověk třeba rád něco předělal, a buď to majitel třeba nedovolí, nebo je to veliká investice, kterou do cizího prostě vrážet nechcete. Takže u mne šlo spíš o to soukromí, v domě i v rozhodování o čemkoliv. Toužila jsem mít to svoje, samostatně stojící s velkou zahradou, kde si budu dělat co chci. Tolik odpověď na otázku, proč třeba někdo preferuje vlastní. JENŽE - my to kupovali v roce 2013, tedy víc štěstí než rozumu, ceny úplně někde jinde, hypotéka malá, za supr starší (ale bez nutných okamžitých investic) velký barák s velkým pozemkem jsme dali 2200 000, půjčených z toho 1600 000, takže žádný drama s úvěrem. Když skončila po třech letech fixace, tušili jsme průser, tak jsme si zvedli splátku (z pěti na deset.... protože no stress především) a zafixovali to na maximum co to šlo, teď jsme vysmátý, splácíme oproti svému okolí nula prd a nemáme to úplně do důchodu. Ceny mezi tím letěly nahoru a už to tak zůstalo. Kdybych to řešila teď, tak sice všechno uvedené pořád platí, pořád by mi nebylo příjemné, že může přijít majitel s kecama, ale platit hypotéku 10 tis nebo 40, to je teda kurva rozdíl. Za současné situace bych do toho nešla, výše hypotéky by mne stresovala o dost víc než riziko, že se majiteli nebude zamlouvat počet čoklů/dětí/nevim a budu se holt zase stěhovat.

lutu11
15. kvě 2023

Preferuji vlastni bydleni - hypoteku. Pokud budes mit 70 budes mit problem utahnout najem.

journals
15. kvě 2023

Trochu jiný pohled na věc - hypotéku bereme i jako investici do budoucnosti našich dětí. Jejich generace bude mít extrémně špatné podmínky k pořízení vlastního bydlení, takže jsme rádi, že budou mít nějaký základ od nás. Takže za mě hypo X nájem není to samé a celý život v nájmu bych být nechtěla. Navíc by mě asi dost děsila otázka placení nájmu a výše důchodu. Obzvlášť bez partnera

g_m
15. kvě 2023

Rozhodně vlastni! Klidne budu splacet do 70, ale alespon budu mit jistotu, ze po me i detem neco zbyde... Jestli byt pak prodají nebo vyuziji jinak, necham na nich, ale alespon z toho placeni neco budu mit. Pri najmu z toho hezky zije nekdo jiny...

g_m
15. kvě 2023

@iva_kucerova najem a hypotéka jsou dve naprosto odlisne veci. V tvem pripade budes oboje platit do 70, ale u najmu mas v tech 70 kulove, u hypoteky ti zustane byt v cene x milionů, takze totez to rozhodne neni.

autor
15. kvě 2023

@sasui1 Napsala jsem to všeobecně, že raději nez do hypoteky penize dame do cestovani a zivot s detmi si uzijeme než nemoct si dopřát ani výlet protože je vysoká hypotéka. Ale samozrejme myslíme i na budoucnost. Mame oba dva s manezelem duchodove sporeni, ja mam jeste jeden ucet bokem kam take posilam mesicne penize a syn ma od narozeni ucet, kam mu také posílame mesicne penize a taktez to bude do budoucna i u druheho ditete. Takze obe deti budou mit do zacatku vlastniho života nejake finance od nas nasporene a my na duchod také budeme mít pomerne pekne penize nasporene. Na toto všechno myslíme. Jen aktulane je opravdu ta hypoteka silena a radeji jak jsme jiz psala než žít od výplaty k vyplate si radeji ty zbylé penize po zaplacemi nakladu, sporeni apod užijeme. Nedokazu se nejak smirit s predstavou že sice super budeme mít dům na hypoteku ale zase život s detma budeme sedet doma na zadku protoze budeme radi ze zaplatime hypo. Nejsme na tom financne vubec spatne, mame se dobre. Ale jednou to tak být nemusí, financni situace se muze zmenit a 40 mesicne za hypo je masakr. Radeji dopřejeme dětem. Pokud by se do budoucna urokova sazba vyrazne snizila a naskytla se nejaka dobra prilezitost, nebranila bych se tomu pokud by to vychazelo napriklad podobně jako nájem. Pak už to smysl má. Ale buh vi, kdy to bude a kolik nám bude...pak už nám nic nedají kvuli věku😁 Je to blbý obodbí...Mnoho mladých páru, rodin nemá jinou možnost než být v nájmu. A i kdyz ceny nemovitostí klesly a opravdu se dá u nás v okolí sehnat pekný dům za super peníze, hypotéka je šílená

ahyt
15. kvě 2023

Problem nastane v duchodu.😪Z ceho platit vysoky najem??? To je podstatny rozdil se zahranicim,kde si v pohode na duchod nasetri .Tam najemni byty maji smysl. Pro nas je to dle soucasnych meritek sebevrazda.

eviicka
15. kvě 2023

Obojí má svoje, argumenty pro hypotéku tu už byly a jsou jasné (i já jsem u sebe v týmu vlastní bydlení).
Na druhou stranu nájemní bydlení dává i svobodu, možnost jít snadno bydlet jinam za lepší prací, lepšími možnostmi. Pokud se vedle vás nastěhuje problémový soused, seberete se a jdete. U vlastního máte neprodejnou nemovitost, dluhy do důchodu a z bydlení peklo. Svět není černobílý, sami si spočítejte co můžete a pak si z té vaší varianty berte to lepší co nabízí 😉.

janule0123
15. kvě 2023

Byt můžeš měnit dle potřeby - lokalita, velikost … obecně levnější na provoz … Dům na pronájem se za me hleda hur a větší cena - pokud nejdes do neceho staršího, což bych nechtěla vzhledem, k tomu, ze nemuzes nic opravit, předělat … případně by to stalo kupu peněz na víc a pak ti vypoví smlouvu … tam si troufám říct ze ta cena bude dost podobná splatce hypotéky … Jinak nám to vychazelo v době kdy jsme si brali uver na bydlení do 67let, nepočítám ze zůstane dětem- spis to beru jako penzijní spoření, až bude potřeba muže se prodat nakoupit menší byt … nebo financovat domov důchodců když bude zle … splátky jsme natahly na co nejdyl aby byly co nejmenší s předpokladem mimořádných splátek, jak me skončí rodičovský dovoleny 😂při poklesu příjmu těžko vyjednas menší splátku …takže takhle mas minimální splátky a můžeš zkracovat roky splacení mimoradnyma

teate
15. kvě 2023

Já žila vždy v nájmech. Bylo to super. Jenže teď posledně (taky byt se zahradou, boží) se nám stalo, že nám dali výpoveď a do dvou měsíců jsme museli odejit. Bylo to hrozný. Jedno tříletý dítě, jedno desetiměsíční. A teď je to tak, že už se bojím, kdy to přijde zas a co když se zabydlíme a stane se to znovu. Takže budeme v nejbližší době kupovat (ale ne na hypo, ale za hotový). Po tom vyhazovu třeba měnit dětem školky, školy, kamarády apod. To by bylo fakt na prd. Už je tam prostě nejistota.

pribylovapetra
15. kvě 2023

Tak jak psala @teate , a teď si vem že tu výpověď s dvouměsíční lhůtou dostaneš v 60 nebo 65. Co budeš dělat? Hotovost na koupi pochybuji že by někdo měl a hypotéku taky nedostane. To je na mašli..

lv
16. kvě 2023

Ano, spokojíme. Svoji šanci na byt na hypotéku jsem ve 25 propásla, toho lituji. Za současných podmínek bychom měli splátky velké, velmi omezující. Obecní byt, tedy v nájmu od města.

squezy
16. kvě 2023

My splacime vlastní. Budeme možná splácet do důchodu, ale na důchod už nebudeme platit ani hypo, ani najem a necháme tu dětem nějaké dědictví. My jsme vsak koupili za téměř směšné peníze 3kk v Praze před 6 lety, loni to prodali za trojnásobek a postavili si 6kk s velikanskou zahradou v jižních Čechách a to splacime. A jsme radi, že jsme si to před 6lety koupili, i když jsme tenkrat každý bral sotva 20tis 🙂 Ja jsem určitě v tymu vlastní bydlení. Az budes v důchodu - a jestli my se ho dozijeme a buh vi, kolik důchod bude - to budeš ještě platit najem?? Hodně štěstí, jestli ti něco zbyde..

pavlinar
16. kvě 2023

To rikal muj tata, ze najem je vyhazovani penez, resp. cpani do cizi kapsy. Ale proste si za to kupujes tu strechu nad hlavou. Jinak co, mas jit pod most?
My mame byt na hypoteku, a jsme stastni, ze jsme to jeste stihli za relativne normalnich cen nemovitosti. Jaky nas ale ceka re-financ pristi rok, o tom radsi nepremyslim.
Jsem rada, ze potomci to pak budou mit snazsi, ze jim neco hmotneho predame. Taky v duchodu se nam rapidne snizi prijmy, ale i vydaje. Coz u najmu neplati, ze.
V podobnych diskusich zaznelo, ze ale treba v tom Nemecku maji nesrovnatelne vyssi duchody, tak pro ne najem neni problem.
Nebo ze se muzes stehovat jak chces. Tak to muzes prece i svuj dum/byt pronajmout a odstehovat se...
Ovsem kdyz na to nejsou finance, splatka hypoteky je o tolik vetsi, nez najem, tak neni co resit.
Ja jsem teda zatvrzely zastance vlastniho, uz kvuli tomu duchodu.. A jdu si pocist ostatni komentare 🙂

kakba
16. kvě 2023

Jsem za vlastni bydleni, ale jen v pripade, kdyz clovek ma na splaceni hypoteky, nicmene pro me platit najem a platit hypoteku je vesmes to stejny, na konci hypoteky bude bydleni moje a nikoho ciziho. Ale ja osobne bych platila hypoteku z vidinou toho, ze na konci bude nemovitost v rodine i kdyby to melo byt az v duchodu.😀

kakba
16. kvě 2023

@pavlinar v dnesni dobe uz neplati, ze splatka hypo je vyssi nez najem. Koukni na ceny najmu. To bych urcite sla do hypoteky.

ferda90
16. kvě 2023

Ahoj, máme hypotéku na byt. V podstatě nás finančně lépe vyjde platit hypotéku a fond oprav (byt) nájmy jsou tu docela vysoké. Cca 10 tisíc za 2+1 plus elektřina, plyn a internet. My za 3+1 platíme se vším 12 tisíc a je to naše. Ano, budeme byt splácet cca do 60 let, ale splatíme jej než půjdeme do důchodu. Dneska by jsme si hypotéku už asi nevzali. Úrok vysoký a ty ceny 😱Ale nevidím nic špatného na tom, když někdo bydlí v podnájmu. Moji rodiče nežijí spolu, oba mají podnájem. Oba mají ceny podnájmu ještě dobré, celkem nízké, takže jim to takhle vyhovuje.

kakba
16. kvě 2023

@ferda90 cena najmu je VELICE nizka-10K. Za takovou cenu najmu by ti vsichni rvali ruce i kdyby to byl holobyt.😀 koukni na ceny bytu ve mestech. To jsou teprve rakety.

pavlinar
16. kvě 2023

@kakba autorka pise, ze hypoteka je o 26K vyssi, nez najem. Coz je sileny.. My jsme si brali, kdyz to bylo na stejno nebo hypo troch nizsi, nez najem

anetka1701
16. kvě 2023

Nájem = svoboda. Můžeš se sebrat a utéct kamkoliv, stěhovat se za prací, blbé sousedy řešit prostě změnou bydlení... To je ohromná výhoda, kterou jsem fakt využívala... Máme dům na hypo a tohle tu není - prostě všechny prúšvihy musíme sami, opravy taky... Jen tak z hecu změnit bydliště by bylo nesmírně komplikované... Má to výhody, ne že ne 🙂

My měli štěstí víc než rozumu a koupili jsme barák za neskutečný peníze (teď, dřív se nám to zdálo moc 😅). Takže já platím pár korun a muzu všem říkat, jak je vlastní bydlení základ... Ale s dnešními cenami bych do toho nesla a měla raději svobodu a klid - asi bych změnila způsob života, měla něco menšího v nájmu a hodně cestovala a užívala si života jinak...