Fotbalový dril versus volný čas dětí: Jak se rozhodnout?
Vždycky jsem zastávala to, že dětem nebudu nic cpát, nechám je, ať si vyberou, co by rády dělaly a když je něco nebude bavit, nebudu je do toho nutit.
Jenže teď mám prostě ´problém´.
Syn přišel s tím, že by chtěl chodit na fotbal. Jenže u nás to není moc kroužek jako spíš dril. 3x v týdnu večer trénink a každý víkend zápas. To se mi prostě nelíbí. Nechci takhle otročit. Kdyby chtěl podobně časově náročný koníček i druhý syn, nebudeme dělat nic jiného, než lítat po tréninkách. Navíc syn nemá od narození nejideálnší nohy a kvůli tomu není moc dobrý na sport. Už takhle nemá rád tělocvik, že se mu spolužáci smějí, že je pomalejší, horší než oni, atd. Chtěla bych, aby se hýbal, ale ne takhle. Jiné sporty, které by nebyly tak zaměřené na výkon, ho nelákají. Každý den teda chodí ven s kluky z vesnice, taky si kopou, jezdí na kole, a tak, takže doma nesedí. Co byste dělaly vy? Podpořily byste dítě a doufaly, že to brzy samo vzdá nebo byste mu to zkusily vymluvit?
Za mě máš jedinou rozumnou možnost - dej mu šanci to vyzkoušet. Najdi kde dělají ukázkovou hodinu, umožní přijít na jeden trénink. Rozhodila bych sítě i třeba v místní skupince na fb, maminky v okolí, třeba některá taky řeší totéž - dejte dohromady partu a nechte, ať si kluci kopou do míče na hřišti, v parku, na louce, podle možností. Odpálit synovo přání, protože se mi to nehodí a stejně by mu to nešlo, to mi nepřijde fér.
Není to totéž, ale tuhle zimu přišla starší ze školky s tím, že chce zkusit lyžovat. Prostě spolužačka lyžuje a dostala jakousi medaili, takže je třeba vyzkoušet to taky. Chjo, s mužem nelyžujeme, na chalupu v zimě nejezdíme. Ale na jarňačkách jsem ji zamluvila instruktora a šup s ní na mini svah. No a podruhé a potřetí už lyžovala s normálními lyžaři a instruktorem pro větší. Třeba ji to nadšení do další zimní nevydrží, ale zkusila to. Vím, že to není totéž, jen jako úvaha. My jsme taky mohli zůstat v bytě, ušetřit hromadu love a nehnout prstem. Tvůj syn nemusí hrát přebor, aleuze si najít partu, se kterou budou chodit kopat v parku do branky z větví 😜
@20190418 u nás to bohužel není. Kdyby ano, sám by šel. To bych neváhala.
Jaký sport dělá tvůj syn? Nezní to špatně.
@mourovatakocka chodit kopat do branky z větví chodí skoro denně s kluky od sousedů 😉
Já jeho přání nechi odpálit, ale pro mě je to prostě nezvládnutelné. Zvlášť v takové frekvenci jako jsem našla. Končím v půl 5, v 5 vyzvedávám děti, domů dorazíme ve čtvrt na šest, měl by 30 minut na úkoly, pak jet na trénink, návrat ve čtvrt na 8. Akorát čas se najíst vykoupat a spát. Ale večeři by dělal kdo? Na další přípravu do školy by syn čas taky neměl. Mladší půjde v září do první třídy, nedovedu si představit, kdy bych s ním dělala věci do školy? Nemůže se přece učit psát někde na lavičce na hřišti. Každopádně jsem rozhodila sítě, jestli není v dosahu jiný klub s lepšími podmínkami, tak uvidíme.
@jahodi On je taky samostatný, ale 7km ho samotného nepustím a autobus v tu dobu nejezdí. Být to někde blíž u nás, tak neváhám.
A nehraje fotbal někdo z vašeho okolí, že by ses poptala a na vození se pak domluvili? U nás už přes týden na tréninky děti chodí zhusta sami, ale na zápasy je potřeba je vozit a docela často mi syna veze trenér nebo někdo z rodičů ostatních dětí, jindy zas někoho vezeme my, právě že jinak je to těžko zvládnutelné. Je to někdy mazec, a naprosto chápu, že pro někoho už moc a nejde do toho. Ale u nás to bylo tak, že to na začátku vypadalo nezvládnutelně, dvě děti s touhle frekvencí tréninků a závodů, občas začínali ve stejnou dobu na dvou růzých místech. Ale nakonec se tonějak utřepalo, z většny už chodí sami, sedlo si to, vyřešilo se to. A vidět je, jak rostou a rozvíjejí se v něčem, co je moc baví, žijí tím a jsou v tom čím dál lepší je fakt pěkný. Držím palce, ať spolu najdete řešení, dobré pro všechny.
Já jsem rozhodně pro, podporovat děti ve sportu. Ale jak to popisuješ, to mi přijde šílený režim, jak byste to měli stíhat. Moji kluci hrají volejbal. Trénink mají zatím dvakrát týdně, naštěstí ve škole hned po vyučování, takže to si obstarají sami, a turnaj jeden víkend v měsíci. Což mi přijde pro děti na 1. stupni tak akorát, zvlášť když k tomu mají ještě další kroužky a aktivity. Mně na tom vašem fotbale přijde blbé i to, že takhle malé děti mají mít trénink až pozdě odpoledne. Chápu, že to je asi právě kvůli rodičům, aby je tam stíhali vozit, ale třeba můj mladší by trénink do čtvrt na osm prostě nezvládal.
Každopádně pokud o to hodně stojí, tak bych to zkusila, a uvidíte, třeba to půjde.
Asi bych synkovi vysvětlila, co takové hraní fotbalu “v kroužku” obnáší. U nás to vidím - trénink 3x týdně za téměř jakéhokoliv počasí - tedy je jedno, jestli prší, sněží, mrzne, je 35, prostě vždy. A za druhé ty víkendové zápasy - opravdu chce o víkendu místo pohody vstávat třeba v 6:30, v 7 ráno? Syn taky kdysi přišel s tím, že by chtěl fotbal místo plavání, tak jsem mu to takhle vysvětlila a ejhle, nadšení přešlo. Ještě pak jsme zrovna den dva poté jeli z plavání kolem fotbalového hřiště (máme to cestou z bazénu), kde jeho kámoši běhali v 7 večer za tmy (měli rozsvícená světla, ale už byla tma, byl listopad) a za deště. Už s fotbalem nikdy nepřišel a je spokojený na bazéně.
Pak je ale úžasné, že ač asi tuší, co to obnáší chce ještě na nějaký vážně míněný kroužek 🤔 Každopádně pokud neseženeš něco časově méně náročné, pak by pro vás musel mít týden minimálně o den víc 🤭
@mourovatakocka o den v týdnu víc? To by bylo fajn, ale určitě by to byl další pracovní den a ne víkend 😂
Dite je treba ve sportech podporovat. Vrati se to. Deti,ktere sportuji jsou uplne jine a to dobre si odnaseji i dal di zivota. Pokud se nejedena o velky fotbalovy klub,jsou vsude radi za kazde dite. A treninky se daji domluvit. Mensi deti maji zapasy vetsinou pres tyden misto treninku. Vetsi o vikendu a rodice urcite nemusi vbyt na kazdem zapase.
Nemáte někde variantu na zábavu si zajít zakopat? Nic soutěžního? Jednou za týden a třeba i popovest? Dcera chtěla tenis - muže chodit k nám do města … tam je to ale směřovány na ten “závodní” tenis, zatím teda jen dvakrát tydne, protože čtyři roky …. nasli jsme tenis na vesnici, kdy to bezi jen když se dá byt venku- takže v zimě se nehraje, jednou tydne, spis pro zábavu … jinak aby takhle jezdil musí byt trosku sikovnej na to a hlavně ho to musí bavit … tak třeba ho to tolik nevezme a půjde nakonec jiným směrem ..já sem závodně sportovala, spis to stalo peníze… než aby me rodiče museli vozit, doba kdy nebyli autosedačky.. naskladali se 3-4 děti do auta k jednomu rodiči a jelo se…zdravotně jsem odpadla a do teď mám problém - nemůžu behat, nemůžu turistiku v horách … z kopce me to nejde 🤣ikdyz mám naposilovano, proste to není ono… závodní “kariera” skoncila po par letech, kombinace genetika, velká zátěž … tos slyšet nechtěla … ale kvůli tomu bych taky rada aby měli děti nějaký ten sport kterýmu se budou věnovat, ale nic na vyšší úrovni, proste zábava
🤣🤣🤣
@janule0123 varianta je, delat sport spolecne jako rodina. Proc by dite muselo mit sportovni krouzky, kdyz neni duvod pro vrcholovy sport na urovni? Vsak rekreacne se toho da delat tolik.... kolikrat jsem s detma byla kopat na placku, pinkat badminton, hrat na 3. , pozdeji jsem je ucila pinkat jako pri volejbale, skoro kazdy vikend jsme jezdili na dlouhe vylety na kole, dokonce par let jako maji i zavodili v detskych zavodech horskych kol, kde jsme byli za exoty, protoze jsme cela rodina na ty zavody dojeli na kolech den predem, a pak dalsi den zase na kolech domu😅(pozdeji to uz bez spec.treninku neslo, ale od 4 do 7 let kluk bral medaile, a i pak az do 10 let, nikdy nebyl az na chvostu) , i chodili pesky...
Jako chapu, ze kdyz chce ditko fotbal a jen fotbal, a navic mu nestaci ani kopat s deckama, tak to se asi jinak nahradit neda. Kdyz neprojde nejaka alternativa, tak zkusit a uvidite. Jestli na to neni uplne dobre staveny, tak ho to za rok, nejdyl za dva, pusti.
Nase deti ani jedno nevydrzelo v zadnem sportovnim krouzku dele nez 3 roky. Vyzkouseli to, a pak si nasli kazdy to svoje, mimo nejakou organizaci. Jsem za to rada. A uplne nejvic jsem byla rada za kovidu(kdyz bylo vsechno zavrene) , protoze se tomu svemu sportu oba mohli venovat dokonce mnohonasobne vic a intenzivneji. Jo je klika, ze maji venkovni aktivity😁
@konidana je tam myšlenka ze z toho bude časem rodinná aktivita … ale přijde nám teď lepší když se naučí základy v kroužku, myslím je to i zábavnější než když si bude “hrát” s raketou jen s manzelem ….když tam polita s detma, a ty základy ji ukáže a naučí někdo kdo to umí jak provést tak naučit 🙃 jako třeba in-line si ji risknu naučit já, na to se cítím 😎ale tohle fakt ne, ikdyz jsem pro zábavu hrála jak tenis tak squash..
@sarihy sportovni krouzky pro zabavu samozrejme existuji, jen bohuzel ne asi vsude. U nas treba ve vsi je fotbal jak jen jako krouzek kde se to moc neresi, tak pak i skupina, kde se vykon resi, stejne tak gymnasticky klub, kde je nase Kaci ma zavodni cast a pak ma gymnastiku pro volny cas, kde je to opravdu jen o zabave a nejezdi na zavody a tak... Takze neni pravda, ze krouzky pro zabavu neexistuji... Casto treba takove byvaji i po Sokolem
Kdybych viděla, že dítě je v tom daným sportu dobrý, podpořila bych ho. Kdyby můj syn přišel s tím, že chce chodit na fotbal, tak nevim. Vzhledem k tomu, že není moc fyzicky zdatnej a co se fotbalu týká je rád, že se trefí do míče, tak bych se mu snažila vysvětlit, že to neníje o tom si zakopat, ale hlavně o velký dřině. Jsem pro, aby se děti ve sportu podporovaly, ale prostě každý sport není pro každý dítě 🤷🏻♀️
Vždycky jsem nechala děti, ať si vybírají kroužky samy. Takže jako malí si toho vyzkoušely až až. Dcera dokonce chodila i rok na fotbal. Aspoň zjistily, co je baví a co ne. Teď už je jim 16 a mají jasno. Kluk zůstal u fotbalu, tréninky 4x týdně, víkend zápas. Jsem vděčná, že má rád sport a nefláká se na gauči s mobilem. Holka závodně tancuje.
A co všechno vyzkoušely? Flétnu, kytaru, fotbal, gymnastiku, florbal, keramiku, všeobecnou sportovní průpravu.
Snažila jsem se dětem podsouvat Sokol či kroužky ve středisku volného času (DDM) nebo v družině. Takže starší chodí na fotbal, mladší začala na tenis 🤷♀️ kluk je v třetí třídě, fotbal ho baví, ale ten tah na branku nemá, ne vždy je nominovaný na zápas, nijak mu to nevadi. Zatím po nich nikdo nerve. Příští rok už bude starší přípravka, tam očekávám, že se to zlomí a uvidíme, jestli u toho zůstane. Chodí z družiny sám, udělá úkoly, pak doprovázíme na trenink, příští rok už bude chodit aspoň tam sám. Cílem tenisu je vychovat úspěšně závodníky, ale pokud tam někdo chodí jako do kroužku, nechají ho, nikdo tam po nikom nerve. Zatím je holka v minitenise, bez turnajů, baví ji to a je celkem šikovná. Občas to zkoordinovat není lehký, omezené víkendy kvůli fotbalu mě štvou, ale zas tak často nejezdíme na výlety na celý víkend a omluvit dítě není problém (to spíš manžel nechce). Jsme město 9tis. Obyvatel, těch možností je tu dost. Chci ať dělají alespoň 1x týdne sport, volbu respektuji
Jinak u nás jsou první tréninky na vyzkoušení, platí se to až s odstupem.. Pokud nebude dobrý, na zápasy ani jezdit nemusí, dají přednost šikovnějším. Nechala bych ho to zkusit, ať ví, co to obnáší a pak se rozhodne. V těch ddm bývá hodně florbal a to bude spis for fun
Záleží, kde by hrál. Pokud je to nějaký vesnický klub, pak si tam opravdu může jen zakopat. Pokud by hrál za nějaký známější klub, je taky možné, že ho ani nevezmou a nebo ho vyhodí hned po první sezóně. Tak to zkuste a uvidíš, co řekne trenér. Jestli má špatné nohy, jak říkáš, tak ho ani nevezmou. Není to o tom, že zaplatíš a chodíš. Dělá se tam vstupní výběr.
Aspoň by to slyšel od někoho jiného než jen od tebe, že to není sport pro něj.
Já tedy nevím, sama nejsem otrok dítěte a ani nemusím dnešní kult dítěte. Ale nedokážu si představit, že bych dítěti zakázala kroužek, který ho zajímá. Pokud by to bylo jen trochu provozně možné, tak bych ho určitě podpořila. Naopak bych byla ráda, že ho baví i něco jiného než čučení do mobilu. Něco jiného je vrcholový sport, to bych hodně váhala Ale od toho jste ještě hodně daleko. Zkuste a uvidíte.
@sarihy no nepisu jen o malych detech, nevim podle ceho tak usuzujes, pisu i prave o druhostupnovych. Treba zrovna pod sokolem je toho dost i pro starsi, nase gym prave ten krouzek ma i pro velke holky, fotbal u nas na vsi take, hasicsky sport take ma vzdy vetev zajmovou a zovodni... stejne tak v nasem okoli florbal a hazena - oboji je i pro starsi a oboji ma cast ktera trenuje x krat tydne a maji zapasy a tak a pak cast ktera jede sem tam na pratelak trenuji treba jen 2x tydne a na pohodu...
Já to nevidím tak cerne, manžel trénuje děti a syn hraje je mu teď 12. Již několik let je schopen dojet na trénink sám. Má trénink 2x týdne, jednou týdně zápas ( většinou je jeden na domácím hristi a jeden venku) zapas nyní trvá 2x 30 minut. Rozhodně nejsme celý víkend na hřišti.

@glitterglue Jasně, ne každý sportuje, ale já reaguju na zprávu ohledně touhy dítěte sportovat...takže to beru tak, že to vztahuju na děti, které se chtějí býbat častěji přes týden. A jinak já jsem ročník 1981 a i za nás aspoň kolem nás v Praze byl tak možná sokol, jinak taky bylo potřeba být součástí klubu, když člověk chtěl sportovat. A tedy dáváte za rok na ty sporty o dost víc, než my, ale asi v tom hraje roli pronájem hal, atletika je kromě 4M přes zimu venku, takže i proto to bude levnější no.