4m holčička nechce spát - každé dvě hodiny vstává. Není něco na spaní?

strasidelko
1. bře 2020

Ahojky holky jsem zoufalá z naši malé.
Od začátku je na umělém mleku a od narození blbě spí.

Musí spát svázána v zavinovačce jinak neusne a řve.
Uhoupu ji do spánku a každé dvě hodiny někdy i dřív je řev. Většinou ji dam mlicko a zase musím uhoupat někdy to trvá dlouho než usne.
Zkoušela jsem místo mlicka trochu caje a houpat ale to řve a řve.
Nejhorší je ze má fáze 2 hodiny spánek pak mlicko a joupani zase dvě hodinky, mlicko houpaní a dvě hodinky a pak už nechce spát. Cca od 4,5 ráno je to boj o třeba ještě hodinku jejího spánku.
V zavinovačce sw začne kroutit. Myslela jsem ze ji štve to , tak když usne ji rozvazu, alw to si vytrhne dudlik a řve. A hodně sebou skupě při usínaní a to ji budí. Takže bez té zavinky a houpaní nevím co jinak.

Nemáte radu jsem zoufalá. Denně mám tak 4 hodiny spánku a ještě ne v kuse. Přítel musí spát do práce a rodina je daleko.

Neexistuje pro ne něco na spaní nebo já už fakt netusim. .

malenka3
1. bře 2020

No, já teda nevím, ale nic špatně být nemusí. Mám 4m dítě, už druhé, a po hodině až dvou se prostě budí na kojení a má hlad. Spím denně cca 3x1,5 hodiny, kolem páté až šesté už neusne. Co čekáš? Že bude spát celou noc?

leniczka23
1. bře 2020

Hele ja te nepotesim ale bohuzel je to normalni..Zkusila bych teda neco jineho nez houpani na rukach sijes si s tim na sebe bic..ale.jinak proste tvrda realita toho mit miminkom.Moje mimco pres den od konce sestinedeli spi 2x-3× denne a to.prosim po pul hodinach. Dyl snad nikdy nespal. Jako jo v noci teda spi krasne. Muzou ji trapit prdiky, cokoliv..zkousela sis ji dat k.sobe do.postylky? Kolik vypije za noc toho UM?

mariegroth
1. bře 2020

@strasidelko Klasika. Ctyrmesicni spankova regrese. Fyziologicky se jim meni spanek. Ono se to zlepsi. Ale doporucuji davat dite do postylky polospici, ale ne ukolibane. A nechapu ustepacne poznamky. Dite ve 4 mesicich muze spat celou noc. Rozhodne ti nemam za zle, ze s Tim chces neco delat

strasidelko
autor
1. bře 2020

@mariegroth děkuji. Pořad mě každý odsuzuje. Co bych jako chtěla. Ale vím ze to určitě jde i jinak. Jenze nevím co s tím houpanim. Ona jinak neusne 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

viridie
1. bře 2020

@strasidelko Ahoj 🙂 Já Tě rozhodně neodsoudím a soucítím.Nicméně ono to dost často jinak nejde a nespaní miminek je potřeba přijmout a bràt to jako přirozenou fázi.Obě moje děti se od 3-4 m budily na papání/kojení po hodině, s mým synovcem musela sestra skákat půl noci na míči, kamarádky dcera zase čumákovala od půlnoci do rána...Je to strašně náročné, být Tebou bych jí měla u sebe v posteli, blízkost může pomoci, termosku s teplou vodou na UM u postele,ať se přípravou neunavuješ, houpat,mazlit a spát kdyoliv to jde.Nemáš v okolò někoho,kdo by třeba dceru vozil v kočárku a ty mezitím spala ? Držím palce a neboj, bude to lepší a vydrž.

leilinka1234
1. bře 2020

Vašemu miminku je dobře když je u mámy a když je svázaná... Zkuste šátek nebo nosítko 🙂 já takhle uspávala mladší, když byla miminko, hodně plakala a nic se jí krom šátku nelíbilo 🙂

merope
1. bře 2020

Určitě spí i přes den, ne? Tak spi přes den s ní. Jinak to u miminek snad ani nejde. A to můj drobek už z porodnice (neonatologie) spával i 5 hodin v kuse - pak se to jednu dobu (tuším kolem 3 měsíců) změnilo na max 3 hodinové cykly - krmení, odsávačka, spánek (tzn. cca 1 hodina "krmení" a 2 hodiny spánku a v tom jsme to točili pořád dokola). Jo, teda s výjimkou večera, to jsme měli pravidelnou dvouhodinovku řevu, kdy nepomohlo snad nic.

Začala jsem odpadávat, šíleně mi lítat tlak - a naučila jsem se si jít s ním prostě lehnout i přes den. I když se "mi nechtělo" a byla kupa práce, co je potřeba udělat, stejně jsem si prostě lehla a odpočívala. A usnula. Nevím, zda tě to uklidní, ale po půl roce se to postupně změní. Teď už vstává jenom max 2x za "noc" = 10 hodin (pokud není nemocný) a už se to dá (má rok).

miba10
1. bře 2020

@strasidelko možná je to blbost, ale nemůže to být mlickem. Třeba je pro ni málo syté. My tenhle problém měli s mlickem Beba

mariegroth
1. bře 2020

@strasidelko A pak se lidi divi, ze maji zeny poporodni deprese...Ano, houpani je tezke odnaucit. Muzes zkusit uspavani podle Karpa - to si vygoogluj.

eithelwing
1. bře 2020

@strasidelko Houpala jsem asi do půl roku, pak jsem postupně ubírala - např. jsem seděla s dcerou v náručí, pak ji hladila, pak jen držela za ruku. Nic není navěky, teď se učí usínat sama, je jí 2,5 roku. Poslední rok uspávám tak, že sedím v rohu místnosti, má přitomnost stačila. Ale zprvu to bylo těžké.
Zavinovali jsme asi do roka - používala jsem zavinovačku swaddle me, pak jsem zavinovala do obyčejné látky podle Karpa. Poté jsme přešli na spacák ergo baby, který měl zašité rukávky. A když si dcera zvykla, rukávky jsme postupně rozepnuli.

U nás byl také problém v blokaci krční páteře, ale projevem nebylo jen špatné spaní, ale také ublinkávání, kroucení do C, prohýbání do luku atd.

Ještě bych podotkla, že malé děti se opravdu budí častěji. Můžete zkusit i společné spaní, u nás to ale třeba nefungovalo.

lllucielll
1. bře 2020

Nečetla jsem předchozího komentáře, tak se omlouvám, jestli se opakuji...
Co pustit bílý šum? Já někdy pouštím z YouTube "sněhovou vanici", když syn nemůže zabrat... Třeba se jí pri tom bude lépe spinkat...

20190418
1. bře 2020

Ano, některé děti spí od mala nebo ve 4m celou noc, ale je jich určitě výrazně méně než těch, které se prostě budí a to ať hlady nebo potřebou ujistit se, že jsou v bezpečí. Poporodní deprese nejsou z toho, že miminko nespí, ale spíš z toho, že se žena žene za nějakých ideálem mateřství a péče o dítě, ktery prostě reálné neexistuje. Co se třeba smířit s tím, že se dítě budí co 2hod,ze se teď prostě 1-2roky pořádně nevyspite a spát kdykoliv (tj. i přes den) to jde? To by vám možná prospělo víc než pořád vymyslet, jak spankovou přirozenost vašeho dítěte osalit. Ty dotazy se tady opakuji pravidelně. Mám miminko a ono nespí, co s tím? Nic, tak to prostě je a až miminko urzaje k delšími spánku, tak bude spát déle. A když ty se s tím smiris a nastaví se na to, tak to bude najednou snesitelnejsi i pro tebe.

makronka222
1. bře 2020

Nema to dite hlad? Zkus ji nacpat poradne. Nase ve 4m to mela taky jak na houpačce, ale poradne nacpat bricho a spala skoro celou noc

makronka222
1. bře 2020

Nevadí ji mokra plina, vedro?

kspp1
2. bře 2020

Malemu je 6 mesicu, je to nese druhe ditko. Dcera spala v teto dobe uz celou noc. Syn se budi v noci 2x. Takovych zoufalych situaci jsme meli nekolik. Urcite nedelate nic spatne a urcite to brzy prejde.

lucik180
2. bře 2020

To je úplně normální vvývoj, nic moc s tím asi nenaděláte, když mi malá (6měsíců)spí 2 hodiny v kuse tak to je zázrak, většinou se budí co hodinu a vždy když začne dělat něco nového tak vstává 3 noci klidně co 15minut, je dost napřed tak mozeček nezvládá vše zpracovávat. Když mi pak kamarádka říká jak jí malá spí od začátku celou noc a nemusí ji ani uspávat, že jí dá jen flašku a dítě usne samo tak mám chuť ji uškrtit :D Ve 4 měsících jsem taky uspavala jen v náručí a teď usíná u prsa, vždy jí hned šoupnu dudlík položím na bok (na zádech se budí) do postýlky a je tuhá, ono co chvila zabírá něco jiného takže v klidu houpejte a občas zkoušejte jiný způsob. Jo a taky tomu satanovi vyhrožuju práškama na spaní a když je nejhůř tak i babyboxem :D

petulejan
2. bře 2020

@malenka3 proč hned takhle? Mě malá spala celou noc do doby,než začaly lézt zuby a to bylo do pátého měsíce. V devět šla spát a v sedum se budila na kojení. Pak zase spala tak do desíti. Před den opět klidně 2-4 hodiny.

malenka3
2. bře 2020

@petulejan
Protože naprostá většina miminek celou noc nespí. Není to standard, procento těch, které vydrží celou noc, je opravdu malé. Pokud tvoje dítě spalo celou noc, máš velké štěstí, ale tohle opravdu většinou naučit nejde. A ano, i já zkoušela "slavné" metody, ale když dítě rychle tráví a má hlad, tak neuděláš nic. Pisatelka píše, že její miminko nespí, tak je velmi pravděpodobné, že nepatří k těm několika málo vyvoleným. Mám ve svém okolí hodně maminek a ani jedno takhle malinké celou noc nespalo, i když se o to kdovíjak snažily.

malenka3
2. bře 2020

@mariegroth ano, může spát celou noc, ale není to obvyklé. Jak jako podle tebe se dělá to, že dáváš do postýlky neuspané dítě? Mám už druhé a ani u jednoho to rozhodně nelze aplikovat,pokud nehodlám nechat dítě vyřvat. První dcera se budila v noci ve 4 m jednou až dvakrát. Druhá 4x za noc. Prostě má hlad, tohle se naučit nedá v tak malém věku. Neříkám, že nejsou děti, které spí celou noc, ale je jich naprostá menšina.
A už vůbec nemluvím o vlivu noční laktace na kojení, což ale paní může být jedno vzhledem k um.

marketka_m
2. bře 2020

@miba10 a co jste pak dali? mě také 4m nespí ...

petulejan
2. bře 2020

@malenka3 nevím jak velké nebo malé procento to je,ale pisatelka žádá třeba o radu,skušenost,ne o odpověď a co si čekala? A to je Vaše odpověd. Žádná rada....

malenka3
2. bře 2020

@petulejan moje rada byla, že nic špatně být nemusí. Paní je zoufalá, že jí miminko v noci nespí, přitom mi z popisu nepřijde, že je něco špatně.

Jinak mně se moc líbí názor jedné lékařky, dost to vystihuje.

"Z hlediska fyziologie je totiž pro kojence nesmyslné, aby spal celou noc v kuse. Aby se totiž novorozenci a kojenci mohli optimálně vyvíjet a růst, potřebují i v noci mateřské mléko. To je odrazový můstek pro jakékoli učení delšímu spánku."

malenka3
2. bře 2020

@petulejan a sama píšeš, že žádá zkušenost. Takže jsem jí psala, že mám doma totéž. Takže co je za problém?

mariegroth
2. bře 2020

@malenka3 Ve 4 mesicich je narocna spankova regrese. Deti do 4 mesicu maji uplne jiny spanek. Delala jsem metodu podle Karpa. Dite je v zavinovacce nebo uz v pytli, pusti se bily sum, pohoupala jsem ho a Kdyz jsem videla naznaky usinani, tak jsem ho dala do postylky. Tam pak usnul. Nikdy jsem nedelala sleep training, nikdy jsem ho nenechala vyrvat. Postupne se naucil usinat sam. Mame rutinu a pak ho dam do postylky a sam usne. Netvrdim, ze Tohle je univerzalni metoda. Kazde dite je jine. Je mi jasne, ze u druhe hi ditete to urcite bude opacne 😂Ale maminka potrebuje spis povzbudit.
A jasne, deti se budi, nekdy maji hlad a nekdy se budi mezi spankovym cyklem, ktery neumi propojit. U tak velkych deti je to treba 90 minut.

rikatoka
2. bře 2020

@mariegroth co je to ta spánková regrese, prosím? Mi můj malý od svých 4 měsíců právě spí hrozně, předtím spal celkem fajn. Ale bohužel od té doby hrozné a mám pocit, že čím je starší, tím je to horší, místo aby to bylo naopak 😀 Jinak @strasidelko možná že malou trápí střeva, zkuste jí dávat spát na bok nebo na břicho. To mým klukům pomáhá, nebolí je tak to břicho. Ale taky se mi budí po dvou hodinách, výjimečně, že spí tři hodiny v kuse.

katkapavlik
2. bře 2020

@strasidelko Ahoj taky jsme si tím prošly, malý byl cca 6 týdnů v inkubátoru. Po příchodu domů se také budil každé 2h už ani ne z hladu, ale že zvyku. Já jsem vždy pochovala a pak uložila do košíku, musel být doma rachot nejlépe u nás fungoval větrák a vysavač.Po poradě s lékařem jsem začaly dávat sedalia sirup homeopatika dávala jsem od 3 měsíce a na nás funguje 😁 upravil se.mu spánek do roka dopoledne 2x den cca 2-3 h. Tet už jen jednou denně ale za to 3h. A celou noc nespím do dnes a to je mi 19m.

alkuska
2. bře 2020

@strasidelko zkus změnit mléko. Já měla nakonec na umělém obě děti a u obou to chtělo zkusit víc značek než jim to sedlo. Obě děti v noci pěkně spaly, ve třech měsících starší dcera spala v noci 6 hodin v kuse, pak se nakrmila a dala ještě dvě hodiny, ta mladší se myslím budila častěji ale taky to šlo. Možná jsme jen měli štěstí na spavé kousky, ale myslím si že je možná málo zasycena, dvě hodiny odstup je málo na umělé mléko. To nám dělaly některé značky, měla hlad ale přitom to nestíhala dobře trávit a bolelo ji bříško. Zkus něco jiného.

malenka3
2. bře 2020

@mariegroth ano, i já zkoušela karpa na obě děti (zavinuji, spaní na bok, šum, pohoupání). Ani na jedno dítě to opravdu nefungovalo tak, aby usnulo v klidu samo. Každé má trochu jiný spací režim, prvorozená většinou usnula u kojení, pak uhoupání, pár týdnů fungoval šum. Druhorozená u kojení neusne, na šum absolutně nereaguje, potřebuje uhoupat. Ano, u obou byla patrná změna v cca 3 až 4 m. A další cca v 6 měsících. A další cca v 9. Vždy tam nastala změna proti do té doby normálu. Ale to, co píšeš, nezaručí rozhodně spánek celou noc. Spím teď s druhorozenou mnohem míň (cca 3x až 4x po hodině až hodině a půl), ale rozhodně je mi líp s vědomím, že prostě to tak moje dítě má, protože má takový režim, než se zoufale snažit všemi pokusy měnit to, co je pro ni přirozeně nastaveno. O to jsem se ze začátku snažila u prvorozené a nezdary v pokusech, které mi každý radil jako hotové terno, mě akorát uváděly do depresí.

alkuska
2. bře 2020

@strasidelko ještě dodám že co pisou holky nade mnou že je to normální, to sice je, ale u kojených dětí. Na umělém by opravdu měl být odstup mezi krmení ty 4 hodiny, to je jiné než mateřské mléko. Takže co dvě hodiny i v noci je moc často. Zkus jiné.

jvasicova
2. bře 2020

My spíme s malým od 3 týdnů v jedné posteli. Naspal první 2 měsíce denně max 5h dohromady, do 4 měsíců se budil co hodinu či 2. Pak začaly zuby, sem tam růstové období a my byli vzhůru i po necelé hodině. Žádné metody a rady nám nefungují, prostě zkouším. Hodně nám ulevilo společné spaní, někdy se malý prostě jen potřebuje ujistit, že tam jsem, otočí se, dotkne se a usne, občas přetáhne látkovou plenku přes hlavičku. Ji co dvě, tři hodiny většinou, někdy stačí vyměnit plenku. Do dnes (7m) je všechno spaní takové kvůli prdikum (měli jsme fakt brutálně), trochu pomáhá mazat Pupík, ale jinak nic nezabírá, ani kapky, diety, pouze stále vynecháváme mléčné produkty a čerstvé pečivo, to je o trošku lepší. Je fakt, že od toho 6m to je malinko lepší s nadýmáním obecně. Jinak mi taky pomohlo nenechat malého přes den tolik spát, každé 2-2,5h spinká celou hodinku, pokud ho nezlobí prdy, pak budím. Snažím se přes den dodržet max 4h spánku. A uspavame houpáním na gymnastickém míči, hrozná úleva na nohy i částečně záda, příp. u prsa při kojení. Ten fyzický kontakt mimco prostě potřebuje. Dudlík ani zavinovačku jsme nikdy nepoužili, malý odmítal a řval jako blázen. Jinak, jak už někdo psal, spát i přes den, hledat pomoc u druhých včetně manžela po práci a o víkendech a vykašlat se na to něco dělat, ono to i rok počká, miminko je důležitější, když si člověk aspoň trochu odpočine, uvědomí si, že je třeba si to malé i přes všechny strasti užívat, čas totiž utíká jako voda.😉 A ono to miminko to i z vás pozná, jak se cítíte a co cítíte k němu, podle toho také reaguje. Pomohlo nám více také pusinkovat, hladit, malý je klidnější a já taky. Držím palce, abyste našli vlastní metody co nejrychleji a spinkání bylo lepší.😊
PS: veškeré výzkumy a soudy jiných vůbec neberu v potaz, každé miminko je jiné a důležitá je spokojenost a uvolněnost maminky i miminka. 💕