icon

Jak dlouho jste děťátku vyvařovaly oblečení, pleny atd.?

ma_cherie
16. zář 2016

Ahoj maminky, chtěla jsem se vás zeptat, jak dlouho jste děťátku vyvařovaly oblečení, dudlíčky, povlečení, příp. látkové pleny (i jen na otírání atd.), savičky, lahvičky atd.? A dále, jaké oblečení miminku kupujete? Celý život jsem myslela, že pro miminko je nejvhodnější bavlna, ale když jsem to řekla před svou mámou dala mi přednášku že bavlnu přece né a že bavlna se přece vyvařovat nedá atd.. (no, zastřel mě, o tohle jsem se nikdy nestarala a nezjišťovala.. 😠 ) Tak v tom mám trošku hokej a ráda bych slyšela i vaše názory 🙂 🙂

Strana
z3
andryyysssek
16. zář 2016

Ahoj,oblečení jsem nikdy nevyvařovala,a dudlíky a savičky jen před prvním použitím 🙂

hojda
16. zář 2016

Bavlna určitě ano, je příjemná a pohodlná. Ještě je super bambusové vlákno. Mám sušičku, takže i když peru na nižší teplotu, tak v sušičce to projde vyšší teplotou.

astyna
16. zář 2016

ahoj, běžně peru na 60 stupnů s pracím programem 75 minut. Peru prádlo pro nás i pro prcka současně. Nevyvařovala jsem nikdy, prádlo se tím ničí.

Savičky, dudlíky apod. jsem vyvařovala jen jednou a to dle návodu - někde stačí jen na 5 minut ponořit do horké vody, nemá se to vařit.

amazonka.k
16. zář 2016

Tak oblečení jsem nevyvařovala, to ani nejde ! To by se Vám všechno srazilo. Ani nevím proč bych to dělala, celý okolní svět je nesterilní, od toho se dítě izolovat nemůže a také nemá. Vyvařovala jsem jen dudlíky, nebo případně lahvičky asi do tří měsíců, pak už ne.

alkuska
16. zář 2016

Oblečení jsem nevyvařovala nikdy, nenech se zblbnout. Tyhle představy a snahy o sterilitu se zaváděly v 50tých letech, když infekce byly problém, polovina děcek byla na venkově kde byly z dnešního pohledu děsné hygienické podmínky, matka lítala mezi chlévem a novorozencem. V moderním bytě, s dnešními pračkami a úklidovými prostředky, jsou podmínky uplně jiné. Hele, ani látkové plíny se už dneska nevyvařují, a to je používám i na zadek, stačí vyprat na 60 na dlouhý program, to většinu těch potvor zabije, nikdy nebyl problém. Pokud budeš chtít něco mít čistější, třeba při průjmech a tak, můžeš k prádlu přidat desinfekci sanytol, dá se to do praní místo aviváže a je to. Koupíš to v drogerce za pár korun. Lahvičky a savičky, to je jiná, vyvařovala jsem dva měsíce, teď jednou za čas, při zubech, kdy se malé udělala moučnivka a tak. Nepřidělávej si práci prosím tě, jakápak sterilita doma? Vyvaříš oblečení a pak uděláš co - vezmeš do ruky, pověsíš na šňůru, vezmeš znova do ruky, dáš do skříně... to je fakt úsměvná představa že to zůstane sterilní, už jen na těch rukách toho máš a co se na to nachytá ze vzduchu 🙂 Jestli máš sušičku, je to úplně zbytečná diskuse, to už nepřežije z těch běžných špatných bakterií skoro nic. Nemluvě o tom, že za pár měsíců ti dítě strčí do pusy všechno co najde, já jsem načapala minulý týden malou jak olizuje podrážky na manželových papučích. Co nadělám, pusu jí desinfikovat fakt nebudu 🙂

lamia
16. zář 2016

Oblečení jsem prala normálně, všechno měli bavlnu. Pleny na zadek jsem občas v šestinedělí dala na vyvarku,nikdy jsem je nezehlila, jinak je běžně peru na 60. První dceři jsem zehlila první 2 měsíce, druhé az čtvrté dítě jsem nezehlila nic. Ziju ve městě,Peru v normalni (t j pitné vodě) slipky mi tu nebehaji po obývaku,takže vyvarovat a žehlit mi přišlo zbytečné (pokud jsem nechtěla mít nazehlene miminko...jo,asi jednou,na brachovu svatbu🙂))

frantiska85
16. zář 2016

Nevyvařovala a neprala jsem nikdy nic.

lajla
16. zář 2016

@frantiska85 neprala???

nutricnihodnota
16. zář 2016

@frantiska85 Jak jako, neprala?

tahejhula
16. zář 2016

Hadry nikdy, proc?
Dudliky a savicky dle potreby.

yildiz
16. zář 2016

tak ja nikdy nevyvarovala detske pradlo 🙂 to bych asi pak mohla pouzit mozna tak na hadr a nebo na panenky 😀 ....ale nee ...nevyvarovala jsem a ani nevyvaruji .... od narozeni detem peru v klasickem Persilu na 30C a 40C max ani jsem moc nepouzivala detske prasky na prani ...zadnyma vyrazkama mi netrpeli ani netrpi, jeste teda pouzivam nemecky Persil to je jina kvalita nez tady v CR .... a dudliky jsem vyvarila kdyz jsem koupila novy a pak pri beznem pouzivani pak jednou za cas ted nevyvaruji malemu vubec 🙂 oplachnu horkou vodou a je to ...ma jednu flasu na mliko a jednu na caj a je to 🙂 ted jsem nedavno koupila lahev od 6+ a savicku jsem jen poradne omyla v horke vode ....zadne alergie atd deti nemaji ..doma sterilni prostredi jsme nikdy nemeli ani s prichodem kazdeho miminka...tak asi tak u nas 🙂

smallinka
16. zář 2016

Oblečení jsem nevyvařovala nikdy (proč taky), dětský prací prášek jsem používala snad do 3-6 měsíce nevím přesně, dudlíky jsem vyvařovala taky tak ty 3 měsíce.....pleny párkrát, nepotřebuji je mít zářivě bílé....stačí vyprat na 60 😉 Zase bych to s tou čistotou nepřeháněla 😀

demetritis
16. zář 2016

Obleceni nikdy do pul roku sem zehlila mimi pracu prazky pouzivam porad a to ma starsi uz 3roky , lahvicky dudliky nove vzdy vyvarim , apouzite jednou tydne sterilizuju ne vzdy jde vse vymit tak pojistka , latkove pleny zehlim stale hlavne protoze deti je pozvraci smrkaji do nich a v aute slouzi jako prvni pomoc takze vse jde na ne kdyz mladsi rostou zuby tak je kouse ty pokakane se soly na skvrny a zlucakem max pelivam horkou vodou abych urichlila reakci pozoz ne pleny s pul a ty co maji max teploty 😉 , male na piti dava kojeneckou vodu i synovy voda z kohoutku unas neni dobra i ja si sni delam max caj jinak do 2let mel kojeneckou vodu i na cajiky na um ji ma stale

frantiska85
16. zář 2016

@nutricnihodnota Jejda, měla jsem na mysli nežehlila, odbíhám od počítače, mám puštěnou televizi a píšu blbosti.

tahejhula
16. zář 2016

@frantiska85 😀 😀
Povedlo se ti vysokovat cvrt Kone.

demetritis
16. zář 2016

@ma_cherie a co jineho nez bavlna , ruzne kombinace bavlna + bambus .... ty ekologicke nebo poliesteter , elasten ale dnes uz nemuzes vyvarovat nic to je jako bys sis skrobyla rychlozavinovacky dnes uz pase

alboo
16. zář 2016

@ma_cherie latkove pleny ( pouzivala sem jen na podložení, otreni atd) vzdy na 90, oblečení na 60 i povleceni. Dudliky a savičky jsem sterilizovala pomernr dlouho, cca do 9m - byl na um a v tom se pekne mnozi bakterie. Zehlila jsem asi jen prvni mesic, pleny dyl. Lip vypadaj 🙂

sariky
16. zář 2016

Nikdy

kuliseks
16. zář 2016

Nikdy. Po par mesicich jsem je i prestala zehlit. Ale muj syn nemel nikdy problemy s pokozkou a tak, nema citlivou plet, tak nemuzu mluvit obecne.

maudd
16. zář 2016

Já vyvařovala latkovky nebo i oblečky když byly pokakané...sice bakterie typu e-coli by mely umírat pri 57' C ale přišlo mi to hygieničtější 😀 žehlila jsem první 3 měsíce, ted už na to prdím. Lahvičky a hrnky vyvařuju sem tam, většinou jen proleju horkou vodou...

andysek2512
16. zář 2016

@ma_cherie peru vse na 40 st, pleny na 60 nebo 95 jak kdy🙂..... Zehlila jsem po porodu asi dvakrát. Pak pořídili sušičku ale tam ted přes léto davam jen látkový pliny oblečení ne a nezehlim ho. Dětský prášek jsem používala asi první 3-4 mes pak zkusila normální nic se nestalo tak peru v něm🙂 jelikož kojim tak lahvicky nepoužívám a dudlík nechce. Ted už mu občas dávám na pití čaj, tak vyvarim jednou za týden nebo jak se mi chce. Vždy ji jen poradne umyju🙂))) myslím ue nic se nema přehánět...... Jo a některé zavinovacky peru jen na 30 st....

mikilenka
16. zář 2016

Dětem jsem nikdy nevyvařovala oblečení. A po narození kluků už jsem ani nežehlila - nebyl čas. Nějak to zůstalo, nežehlím a vůbec to nevadí 🙂

mpavlinka
16. zář 2016

U dcery dudlíky první tři měsíce. U syna už ne. Oblečení nikdy.

andelka
16. zář 2016

Nikdy. A dudlíky jsme nepoužívali,nejakou tu flašku až tak od roka,tak to jediné jsem občas i vyvarila. Latkovala jsem ale praní max na 60, a žehlila jen čtvercové kvůli lepšímu skládání.

evaamy
16. zář 2016

Nikdy jsem nic nevyvarovala.

suzanna123
16. zář 2016

Oblečení jsem nikdy nevyvařovala, žehlila jsem všechno, než se dcera narodila a pak jen nárazově (tak pětkrát, hádám 😀). Odsávačku a příslušenství jsem většinou jen zalila vroucí vodou. Stejně to mimino žije v nesterilním prostředí - sebe nesterilizuji, gauč taky ne, sourozence už vůbec, pak je větší, leze po podlaze, která už vůbec není sterilní, oblizuje, co mu přijde pod ruku... Takže za mě jsou nějaké pokusy o sterilnost ztráta času

sarkar
16. zář 2016

asi jsem něco zanedbala 😀 Oblečení jsem nikdy nevyvařovala, jen jednou myslím látkovky (klasické čč), aby byly bělejší, ale byla to taková pakárna, že u toho jednoho pokusu to skončilo 🙂 Pleny peru pokud možno na 60, oblečení klasika na 40, složení neřeším, pokud to není na dotek umělé, tak to neřeším.
Dudlík taky málokdy, spíš jsem jednou za 2-3 měsíce dala novej (stejně je brzo hnusnej), savičky jak kdy, mám ty lahve MAM co jdou i do mikrovlnky. Vyvařuju ještě teď, protože Jáchym někdy nedopije večer mlíko, celou noc mu to leží v postýlce tak pak ráno vyvařím, aby neměl nějaké střevní potíže.
Ale nic se nemá hrotit 🙂

pajuska252
16. zář 2016

Oblečení a pleny jsem nevyvařovala, max prala někdy na 60°C a vše jsem žehlila. s vyvařováním dudlíků jsem to taky nepřeháněla, ze začátku tak jednou týdně a pak jak jsem si vzpomněla. musela jsem používat kloboučky a v porodce říkali jen opláchnout, takže já to možná brala moc lehce, nicméně žádný problém jsme neměli, možná jednou slabou moučnivku nebo co je ten bílý povlak v pusince a to měl až tak kolem třetího měsíce...

pajuska252
16. zář 2016

a upřímně, bavlna je pro mimi nejlepší si myslím, ani nevím, že by se ty věci dělaly z jiných materiálů, max možná občas nějaký mix 😕

byclairecz
16. zář 2016

Většinou se píše, že stačí první 3 měsíce 🙂 ...pak 60/40 st.

Strana
z3