Jaké je mít dvě děti? Všichni v mém okolí mě straší 😞
Vždycky jsem chtěla mít dvě nebo tři děti. S manželem jsme se domluvili, že bychom se koncem roku začali snažit o druhé, takže v ideálním případě (pokud to během půlroku klapne), budou děti od sebe dva a půl až tři roky. Všichni v mém okolí mě od toho zrazují, že je to strašné. Obrovský psychický zápřah mít dvě takto malé děti, starší je nesamostatné, maminka si celý den vůbec nesedne, nic nestíhá, osobní život je úplně ztracený. Pořád je na zhroucení, protože když pláčou obě děti, tak neví, které má utěšovat dřív. Pokud se jedno vzbudí s hysterákem, vzbudí se i to druhé a musí ho uspávat. Jsou na nervy ony i jejich manželé....a tak bych mohla pokračovat. Já jsem věděla, že to asi nebude úplně jednoduché, ale popravdě mě to hodně vyděsilo...
Nemáme babičky a možnost hlídání, proto jsme na to s manželem sami. Je ale zvyklý hodně pomáhat, prakticky nic mu nevadí. O malého je schopný se postarat klidně celý den už od jeho půl roku, když jsem ve škole.
Opravdu je to tak strašné nebo se to dá zvládnout a je to jenom strašení? 🙂 Moc děkuji za komentáře.
Jaké je mít dvě děti? To je otázka, na kterou je hodně odpovědí, ale jaké budou TVÉ dvě děti ti nikdo dopředu neřekne. Občas to není med, zvlášť teď, když jsme všichni marod, ale je to krásné. Moje malá je úžasná, o brášku pečuje, stará se, pomáhá a to je u nás jiná situace, než když jsou dvě děti zdravé. Já bych to nevyměnila ani za milion.
naprostý souhlas se zajacica9, já mám holky necelých 14 měsíců od sebe (neplánovaně, ale druhé jsme chtěli), když jsem čekala druhou všichni se mě ptali jak to budu dělat a co budu dělat, že se zbláznim a já jen odpovídala, že to budeme muset zvládnout, jasně bála jsem se ale těšila, mě příjdou ti mrňata úžasný, každý den pozorovat jak se učí nové věci... No prostě bych v životě nemluvila a jak řekl můj doktor, dítě je dar a to všechno hezké co s nima prožiješ převálcuje únavu, nervy a nevyspání. Ti co říkají, že je to hrozný podle mě netuší o čem rodičovství je 🙂
Ahojky kliiiid 🙂 jestli ti to pomuze, je mi 22 stala jsem se mamou ty nejuzasnejsi holcicky ktera ma 14 mesicu a zvladam to od zacatku v pohode, ted se mi zpozdila menstruace o 6 dni ( test udelam pozdejs) a kdyby se vysledek zpozitivnil :D budu i rada protoze myslim na budoucnost maly i me ty miminka jednou a brzo vyrostou v dospeli lidi a jednou budeme mit jen ty deti a ty deti nase zase samy sebe az tady pro ne nebudeme my ..
Takze rozsir rodinu co nejvic muzes, jsme prece zensky / prace vseho druhu :D zvladneme vic veci najednou ..drzim palce!!
Mám taky dvě děti. Holčičky jsou od sebe 2,5 roku. Zvládám vše normálně. Dokonce jdu někdy i na brigádu. Manžel holčičky hlídá. Ráda ti napíšu, pokud máš nějaké otázky. 🙂 Důležité je, jak to cítíte vy!! 😉
Já myslím, že pro někoho to strašné být může...pokud miluješ svoje první dítě, jsi ok s jeho potřebami, nejsi na nervy jen z toho jednoho, nevadí ti nepořádek, nevadí ti, že málo spíš a nevadí ti, že nemůžeš celý den trajdat kde chceš ty, sedět u tv nebo na kafíčkách, tak to zvládneš úplně ok 🙂
Mám Radku (3 roky) a Jáchyma (11 měsíců), hrají si spolu, i když Radka samozřejmě občas Jáchymovi omylem ublíží, ale nebojím se je nechat chvilku samotné, a koketuji s myšlenkou na třetí dítě, i když to by přišlo asi až později, až budou oba třeba ve škole...
Stíhám všechno, je tedy fakt, že starší si berou na víkend naši a snad si brzo začnou brát i Jáchyma 🙂 Nemám TV, takže ve volném čase jsem max. tady na MK a i to už jsem zkrouhla, opravdu nemám ten čas koukat na seriály,když je volno tak uklízím, peču, vařím, zahradničím, 2x týdne tančím břišní tance a mám i čas na kamarádky, občas zajít někam posedět (manžel funguje bezvadně)...Je to i organizaci a o prioritách...A hodně tedy o intuici, pokud se toho bojíš a váháš, a spíš tě to táhne na tu stranu "ne", tak do toho nechoď, ale pokud těm řečem ostatních nevěříš, tak jdi do toho, dáš to 😉
Ahoj, záleží hodně na tom, jakou máš povahu Ty a jakou Tvé děti. Já mám od sebe 21 měsíců holčičku (starší) a kluka. Zezačátku je to teda fakt mazec, to si řekněme na rovinu. Záleží, jak snášíš, když děti brečí a dožadují se pozornosti, kterou jim prostě dát nemůžeš, protože je potřeba utěšovat, přebalovat, krmit druhé, rozvíjet schopnosti staršího atd. Mně to docela vadilo, byla jsem hodně popudlivá, nervozní, nepříjemná na manžela (který se opravdu snažil seč mohl a starší se věnoval celou dobu, co přišel z práce). Na druhou stranu si myslím, že čím je starší dítě mladší, tím lépe snáší příchod sourozence na svět a pak si spolu více vyhrají. Ale i se perou, protože ani jeden ještě "nemá rozum" - jestli se to tak dá říct. Je to opravdu hodně práce a psychického vypětí, vyčerpání a také mi každý říkal, jak to jako zvládnu? - tyhle otázky mě strašně vytáčely, protože se to prostě zvládnout musí a zvládne se to i samo, nic jiného lepšího nejde dělat, když má člověk už mimi v bříšku. Procházka růžovým sadem to ale psychicky není, to bude, až budou starší.
Holky já bych řekla takhle obrazně řečeno: Je to drahý. Co so si budeme povídat. Hodně to stojí a hodně to dává. Je na každém, jestli za tu cenu zaplatí. Nejde zdaleka jen o peníze, ale především o omezení, nevyspání, zkrouhnutí volnéhu času, postava taky může udělat své, na trhu práce se někdy postavíte na úplný konec fronty. To je cena dnešní doby za dvojnásobné mateřství. Chápu, že to někomu může za to i nestát. Když to tak cítí, co má dělat...
Pro mne to ale cesta je. Nevím proč to tak cítím, ale mám to tak. Takže sama za sebe ano.
@lucisuska Dcery mám 26 měsíců od sebe. Prarodiče nepomáhali a manžel byl věčně v práci, takže jsem s nimi byla pořád sama ( ale chodily jsme na hřiště, do lesa, na výlety, cvičit, na koupaliště..., doma jsme malovaly, zpívaly si, hrála jsem jim loutkové a maňáskové divadlo... ) . Okolí tě zbytečně straší. Na to období vzpomínám ráda.
Teď máme třetí dítko a je to taky super. Jen ten nepřerušovaný spánek celou noc mi zatím schází 😅 .
@lucisuska To by mě zajímalo,kdo Tě takhle vystrašil.Dvě děti a více jsou paráda.Jedno je rozmazlené a musíš se mu neustále věnovat.Dvě a více si spolu pohrajou,musí se podělit atd.Výhoda je,že nikdy nebudou sami,jak se to stává u jedináčků.Že se celý den nezastavíš?No že začátku možná ano,ale to přece netrvá věčně.V poklusu jsi i s jedním dítětem.Já se přesvědčila na vlastní kůži, jaké je to zůstat sama,bez pomocí s novorozencem,16mesiční a 4,5 letou dcerou.Byl to boj,občas jsem si poplakala.Ale zvládla jsem to.Dva roky to byl kolotoč a pak pomalu začal "klid".Byly naučené,že musí poslouchat.Brala jsem je všechny tři po doktorech a úřadech.Maminky jednoho dítěte měly problém zvládnout jedno,já zvládla bez problémů tři,protože jsem byla důsledná a určitě přísnější.Ano,osobní život šel na chvíli stranou,ale není to přeci napořád.V budoucnu je mít sourozence pro dítě jen přínosem.A pro rodiče taky.
my teď čekáme druhé. Pokud bude v termínu, tak bude 3dny po 2.narozeninách toho prvního a myslím si, že je to přesně ideální. Ani moc brzo po sobě, ani moc daleko od sebe.
@lucisuska no .... my máme děti dvě, holky jsou od sebe 17 měsíců, starší je postižená, na úrovni ani ne 6měsíčního děcka. Náročné to bylo. Lhala bych, kdybych řekla, že ne. Byly dny, kdy jsem se moc nevyspala, byla na zhroucení apod. Nemám hlídací babičky, 3 měsíce po narození druhé jsme se rozhádali s tchánovci, takže podpora nula nula prd. ALE kolem toho ani ne roka, když druhorozená začala chodit, to začalo být fajn.... a teď? Relativní pohoda 🙂 Sama si podá, přinese apod. Pomůže se starší.... je s ní domluva (většinou). Když to bylo nejnáročnější, našla jsem si relax v podobě ručních prací. A fakt to pomáhá 🙂 sama bych nikdy nechtěla jedináčka. Vždy jsem chtěla děti tři, doufám, že se třetí ještě zadaří, někdy 🙂 A rozdíl 3 let je fakt super, pro mě by byl horší rozdíl 1 roku, kdy prvorozené neumí pořádně chodit, je na plenách apod....
Necítím omezení na trhu práce, řeknu vždy, že mohu pracovat kdykoliv.Pravda je, že když byla první dvě děvčata ve věku 3 a 6, nevzali mě kvůli nim a řekli mi ten důvod.Dvě děti drahé nejsou, dítě potřebuje hlavně náš čas. 🙂
mít dvě děti je jako mít jedno - jsou tam dny kdy to je opravdu zápřah a dny kdy to je krásné 😉
navíc tam je ten vztah mezi dětmi... někdy spolu nevyjdou, jindy se zabaví... mého syna teď třeba bolela noha, natáhl si sval, tak si sestra vymyslela, že ho dá na náklaďák (tatrovka) a vozila ho po bytě... v pokojíku si udělali nemocnici a ona staršího bráchu tak dojemně najednou opečovávala...
mít dvě děti je víc práce a víc výdajů... ale zase já to cítím tak, že to už není pár s miminkem, ale opravdu rodina...
těžko radit... hlavně se neřídit okolím 😉 oni nevědí jaké máte podmínky (pomoc v rodině, vztah s manželem, osobní potřeby, práce atd.) ani neznají tak dobře vaše první dítě a nikdo neví jaké by bylo druhé dítě...
mně všichni říkali, že dvě děti do 3 let od sebe jak si vyhrají... vůbec... 😅 k obratu došlo až po 4 letech... zato teď se doslova táhnou navzájem, brání se, starší čte mladší pohádky atd... já už jsem to ani nečekala.... oba také mají jiný vztah s manželem i s babičkami...
je to prostě o tom, že jsme každý originál 😎
Ahoj,řeším teď s manželem taky jestli zůstat u jedináčka a nebo ještě druhé...Malému je 13měsíců.Vzpomínám na šestinedělí jak sem skoro nespala a přes den prakticky jen kojila a chovala...a co budu dělat s tim druhým?Bojím se že na něj nebudu mít dost času,že bude určitě nějaký úraz že je prostě neuhlídám.A co teprve manžel na něj už ten čas nebude vůbec!Navíc řešíme i peníze....začala jsem chodit na brigádu abychom měli nějakou finanční rezervu ale bojím se,že bude muset manžel víc pracovat a nebude mi moct pomáhat tak jako teď.O kolik se navýší rozpočet po narození druhého?A co myslíte je lepší počkat až půjde první do školky?Babičku sice máme ale taky chodí do práce a když potřebuju pohlídat tak mě nebaví se doprošovat...sama se neozve.
nekdy je to na hlavu jindy parada deti si vyhraji clovek si odychne ale taky musi mit oci a ruce vsude hlavne kdyz se perou navic starsi mladci navadi vyuziva toho ze on by uz dostal a mladci ma vic pokusu nato y mu to zakazete , nekdy se nesnasi nekdy bez sebe nemohou byt je to docela kolotoc a clovek pada na hubu , ale treba v aute na na vyletech ruynych akci je mit dva spunti vyhoda uklidni se v aute na vzajem spivaji spolu ale taky jeden blije druhy breci a clovek nevi kam driv skocit , vetcinu hracek musime mit dvakrat piti oba to samo a dost se po sobe opici ale je to zabava ale i velka drina mam detska 21mes od sebe a ted po stejnem odskoku cekame 3 a mame to kluk , holka a ted to ma byt zas holka, bude veselo .

@lucisuska
mám 2 děti na den přesně 20 měsíců od sebe a super!!!
neměnila bych , jsou na sobě závislé, super si spolu vyhrají, objímají se, pomáhají si , chrání se... 😵 😵 😵 😵 😵