Pořídili byste si další dítě?

ladyhacek
2. srp 2017

Ahoj naše situace je složitější, ale vezmu to ve zkratce.
1. já na druhém dítěti netrvám - i když představa malinkého miminka je krásná.
Manžel druhé chce a chtěli jsem obě za sebou (synovi bude 2,5 let) jenže manžel dlouhodobě onemocněl a teď je v částečném invalidním důchodě (práci hledá). Zatím je se synem doma. A já chodím do práce.
Na konci roku jsme se chtěli začít snažit o druhé mimi - že tou dubou už snad bude vše dořešené (ještě obíhá doktory)
Ale nevzali nám malého do školky - takže kyž manžel nasotupí do práce kam ho dáme? Na soukromou školku či jesle nemáme a nevím zdaby nás vůbec vzali když jsem se nepřihlásili dřív)
Manžel, že to uryhlíme a začneme se snažit už teď .
Ale mě se to zdá ukvapené. Jasně nemusí se nám to podařit hned (syn ale hned byl) a do porudu je pak dalších 9 měsíů a za tu dobu se může stát hromada věcí.

Co by jste dělali vy? Počkali by jste nebo šli do druhého hned?

Děkuji

belleelle
2. srp 2017

@ladyhacek hodne nekonkretni, tezko rict.

japona
2. srp 2017

@ladyhacek Nikdo to za vás nerozhodne, nikdo nezná vás věk, nemoc manžela, finanční situaci, možnost hlídání babickami atd.
Soukroma skolka bere ihned, není třeba zápis dopředu.

miaellen
2. srp 2017

tezko rict....mam jedinacka a mrzi me to...na druhou stranu vy musite vedet, jak jste na tom financne...mozna lepsi pockat az si vas manzel najde praci...

jaja01k
2. srp 2017

@ladyhacek No nemas to vubec jednoduche. Pokud po miminku vylozene netouzis a nejak se tim neuziras, tak bych pockala. Aspon nez si manzel najde praci. Co jsem tak pochopila (obcas ctu tvoje prispevky v breznove skupine), i s tim, ze ty chodis do prace, vyjdete financne jen tak tak. Takze bych neriskovala, ze treba v praci nevydrzis az do materske, muzes skoncit na nemocenske... Nechci te strasit, ale je treba pocitat, ze se to muze stat. V praci jsi tusim cely den na nohou? To je pro tehotnou narocne. S tou skolkou je to blbe. Vim, ze jsi nekde psala, ze babicka by s malym cely den nezvladla. Ale treba aspon par hodin by spolu zvladli? Jakou praci manzel hleda, bylo by to na smeny? Tobe by v praci vysli vstric s pracovni dobou? Myslis, ze byste to hlidani ve trech nedokazali vykryt?

tulikiss
2. srp 2017

@japona ne vsude bere soukroma bez zapisu ihned. treba u nas soukroma ma zapis a i do nej se hlasi tolik deti ze vetsinu nevezmou.

japona
2. srp 2017

@tulikiss Aha. Já to brala podle sebe. Jeden den jsem školku poptala, druhý den dite nastoupilo.. Ale je fakt, že u nás je soukromych školek spousta🙂

ladyhacek
autor
2. srp 2017

@jaja01k no právě na nemocenské skončím určitě - byla jsem i s malým ze začátku mi bylo blbě, to u druhého být nemusí, ale od 7m mi tvrdlo břicho při delěí chůzi (stačil kilometr) pak vyšší tlak a malého nakonec museli i vyvolávat právě kvůli tlaku)
finanční rezervu máme, ale manžel to dle mě nevidí objektivně - prostě chce druhé. I Ondrášek je teď po miminách jak divý až mě mrzí, že to druhé není.
Já mám směný provoz a v práci by vstříct vyšli. hlídání jen ta tchýně a i když říká, že to nějak zvládnou tak to tedy nevím. Mám spoustu nemocí. bude jí 70, bolý jí nohy, nevydrží dlouho chodit a Ondrášek je dost živý. Má po rakovině střev a mívý střevní problémy ...
Nakonec mi teď volala ředitelka školky, že jsem nepřijatí, ale že jí to mrzí a že jendo dítě bude chdoit jen na dopoledne (jsou te´d nově přistěhovaní a klučina je starší a má přednost) takže prý by zařídili abychom chodili alespoň odpoledne takže paráda. Já si upravím směny, tchýně pohlíd jen tak dvě tři hodinky to zvládne 🙂 a já si když tak zařídím víkendové hlídání (popř. až manžel někam nastoupí tak by byl třeba doma o těch víkendech)
No nějak se to vyřeší 🙂

všem moc děkuji. Já chci s drhým také počkat, ale manžel to vidí jinak - že se to dá vždy nějak finančně udělat

misa357
2. srp 2017

"já na druhém dítěti netrvám - i když představa malinkého miminka je krásná" Podle mě, tohle mluví za vše. Počkej s druhým až budeš připravena.

ladyhacek
autor
2. srp 2017

@japona ano vím, že to nikdo nerozhodne a stejně tady tisíc lidí může napsat že ne a my se nakonec rozhodne, že ano 🙂.
Jen jsem chtěla slyyšet (číst) i jiné názory abych viděla ten odstup. Budme mi třicet (manželovi 37), tchýně může pohlídat, ale nezvládne celý den. Manžel má vyhřezlou plotýnku, která mu tlačí na nervy - nelze to operovat a trápí ho bolesti, občas tu nehu přestává cítit a špatně se mu chodí. Malého nemůže pořádeně zvednou dělámu mu to kvůli zádum obtíže.
Finance jsou na hraně. Dáváme si tedy něco straou a žijeme si tak normálně, ale dovolit si něco navíc to moc nemůžeme. Občas výlet, či když máme hlídání tak si manželem zajdeme na večeři (každé 2-3 měsíce - jak výjdeme) Díky tomu, že manžel umí spořit a nekupjeme žádné zbytečnosti tak během roku co se nám snížili finance o 10.000,- jsem krásně vyšli 🙂

babanci
2. srp 2017

Já bych být Tebou počkala. Až se situace víc vykreslí. Až třeba manžel najde práci a budeš vědět víc o budoucnosti. Dnes už bych do finanční nejistoty děti nepřiváděla, i když sama jsem kdysi porodila dítě v osmnácti a bez pomoci rodičů by nám bylo ouvej. Dnes mám už jiný rozum a je taky těžší doba.

puresin
2. srp 2017

@ladyhacek Manzel bez prace, financne na tom jste tak spatne, ze o soukrome skolce ani neuvazujete, hlidani prakticky nulove.. Neumim si predstavit do takove situace planovane privest dite, takze za me urcite pockat. Ale mam dojem, ze Ty uz jsi pro dite stejne rozhodnuta a chces to od nas jen posvetit. 🙂

ladyhacek
autor
2. srp 2017

@puresin pro dítě jsme rozhodnutí, ale já chci počkat to jen manžel to bral jako řešení, že to uspíšíme když nám malého nevzali.
Jinak jsme počítali že počkáme až bude mít manžel práce (částeční invalidní důchod není velký příjem) ALe otázka co budeme dělat když budeme oba v práci

japona
2. srp 2017

@ladyhacek Věk vás nijak netlačí, tak bych rok počkala, jak se vše vyvrbí. Zda manžel najde práci, jak bude schopna pomoci s hlídáním babička atd. Jestli je v mezi sourozenci 4 nebo 5 let rozdíl je jedno.

japona
2. srp 2017

@ladyhacek Nevím, zda neni problém najít práci s částečným invalidním důchodem? Nejde to "zatajit"?

babanci
2. srp 2017

@japona Naopak. Já měla děti od sebe, ty první dvě, 5 let a pár měsíců a bylo báječné a šikovné, že jsem mohla být doma, když šla první do školy. Nemuseli jsme řešit žádné ranní a odpolední družiny. Po vyučování šla prostě hned domů, kde čekala máma. To jsem jako dítě neznala, pořád jsem někdo pobíhala s klíči na krku a jsem ráda, že to moje děti nemusely nikdy.

ladyhacek
autor
2. srp 2017

@japona to nevím, ale manžel potřebuje ,,úlevu´´ prostě nezvládne třeba těžkou fyzickou zátež ... a vím, že jsou přímo určené práce pro ,,invalidy´´ oni snad firmy na něj mají i nějaké dotace či je to lépe daňově výhodné, ale nejsem si jistá

marketa11112
2. srp 2017

manzel ma také castecny duchod, praci ma , zvlada, nikdo na nej ohledy nebere, dela to co ostatní...
kazdopadne ja jsme doma se synem..2,5 roku a ted cerstvym miminkem. několik mesicu jsme mela problémy, takze se u nas stridali babicky a nakonec si manzel naplanoval operaci, na kterou uz proste stejne musel, takze mi pomahal se synem on..ja nakonec skončila v nemocnici na udrzeni tehotenstvi a ti moji chlapi byli doma 6 tydnu sami...ted jsem uz doma , mam po porodu, manzel jde poprvé v pondělí do práce a me zacne male peklicko..doufam, ze opadnou ta vedra a trosku se mi ulevi.. ted kojim co hodinu..syn je divoch, mala nechce byt v postýlce, musim vencit psiska..nastesti na vlastní zahrade ..vypustim je jen do vybehu...ale stejne je to narocne a vse delam ve fofru...
kazdopadne je dulezite, aby mel manzel praci, nevis, jak to třeba bude v tehotenstvi s tebou. a urcite doreste hlidani, i u nas to byl mazec..nase babicky nejsou hlidaci..ale nakonec se to nejak zvladlo..

morningstar
2. srp 2017

Za dobu těhotenství se muze stejne spoustu věcí změnit, i kdyby mel manzel praci v době otehotneni, neznamena to, ze ji neztratí. Ohledně hlídání, kdyby měli druhé dítě jen páry, které mají zajištěné hlídání, je tady mnohem vice jedinacku.

hindin
2. srp 2017

@ladyhacek Vím, že je to trochu mimo, ale nedá mi to. Z jakého důvodu nejde manželova vyhřezlá plotýnka operovat? Jak to má dlouho, Co rehabilitace?

belleelle
2. srp 2017

@ladyhacek a co ozon nebo discogel?
http://www.surgalclinic.cz/index.php?pg=spektru...
Recenze mam jen od 2 lidi, ze pomohlo 🙂

ladyhacek
autor
2. srp 2017

@hindin rehabilitace nezabrali a plotýnka mu k tomu nervu přiristla. Jeho stav je už trvalý proto mu dali i ten důchod. Přesnou diaknózu neznám

ladyhacek
autor
2. srp 2017

@belleelle pod CT mu to stříkli už 2x , měl 3 kolečka rehabilitací a 3 týdny strávil v lázních

akankeo
2. srp 2017

@ladyhacek a zkouselli jste i neco jineho, treba dornovu metodu, cinskou medicinu, akupresuru, akupunkturu? Tohle trvale byt nemusi, klasicka medicina je vyborna na akutni potize, ale chronicke moc neumi, jen potlacuje priznaky neresi pricinu, sama mam problematickou pater od malinka, muj ortoped z detstvi by asi cumel, ze mam dnes 3 deti a invalidni nejsem... Jinak co se miminka tyce, manzela uz nemas nejmladsiho, pokud si chcete dite uzit oba, bylo by lepsi ted, ale zase pokud by si vylepsil nejdriv to zdravicko, taky by to nebylo k zahozeni.

ladyhacek
autor
2. srp 2017

@akankeo na alternativní medicinu nevěří ☹ > ale zkusím mu to nadhodit třeba se ,,kousne´´ protže vím, že ho to trápí.
Ta dornova metoda vypadá zajímavě 🙂 Děkuji

akankeo
2. srp 2017

@ladyhacek ono to co sem vyjmenovala zase tak alternativni neni, zadne cakry a energie se tam neresi, ta cina funguje prokazatelne po staleti, i bankovani je mimochodem na zada vyborne a dornovka je neco jako vojtovka na miminka, je to metoda, pri ktere se navraci zebra, obratle do spravne polohy a v dnesni dobe uz to umi hafo fyzioterapeutu. Jinak me osobne na zada pomuze jedna hluboka thajska masaz vic nez jedno kolecko obycejne fyzioterapie s tema jejich parafinama a elektrikou a tak, ale to Vasemu muzi ted nepomuze, kdyz uz ma plotynku vyjetou, to je dobra prevence pred, ale dornovka by pomoct mohla a ta cina taky. Na akupresuru chodila na zacatku devadesatek moje babicka vzdy kdyz mela zlucnikovou koliku a jine problemy a vzdy ji to pomohlo, zlucnik ma dodnes a chronicke obtize uz pak nemela s tim, co tam lecila...

hindin
3. srp 2017

@ladyhacek pokud se tvůj manžel chce uzdravit , tak zkuste Borise Tichanovského.

ilonne
3. srp 2017

@ladyhacek A cvici manzel? Zkus si najit SMsystem, resp. Rehabilitace MUdr. Smíšek. Cvici se po cele republice.

belleelle
3. srp 2017

@ladyhacek mel 2x discogel? (Neni hrazeno pojistovnou)

ladyhacek
autor
3. srp 2017

@belleelle to nevím co měl píchli mu do páteře pod CT - hrazeno to bylo. Takže discogel asi ne.

@hindin děkuji

@ilonne cvičí měl rehabilitace kd emu i ukázali co má dělat - byl už na několika i u různých lidí

belleelle
3. srp 2017

@ladyhacek takze kortikoidy pod ct?
Pokus se pohledat na netu. Ono na posouzeni invalidity bude chodit opakovane a jednou se muze stat, ze uz mu to nedaji.