Aktivní život s více dětmi: Jak na to?
Kdo má doma víc dětí jak 2, jak jste na tom s aktivitami s dětmi i bez dětí? (Počítá se i zkušenost rodin z vašeho okolí 🙂) Dá se udržet aktivní životní styl? Sportovat, zvládat vše kolem domu jako je zahrada, domácí mazlíčci. Máme děti 2 a 4 roky a několik chlupatých členů domácnosti a začíná mě pomalu přepadat touha po dalším miminku. 🤭 Ale přemýšlím o tom, jestli se dá skloubit pohodlný a aktivní život s více dětmi? Vyrazit se 3 dětmi na výlet bez početních ztrát 😁 Nastoupit do práce a přesto se věnovat všem dětem nebo to je se 3 dětmi scifi? 🤔
Jsme oba sportovně založení a děti k tomu vedeme též. Já miluju práci kolem domu, zahradničení. Přijde mi, že s těmi dětmi se toho dá stíhat dost, i když někdy to prostě nevyjde. Někdy si výlet užijeme a někdy jsem zralá na odstřel už po hodině. Někdy nadělám spoustu práce, jindy nemají děti náladu a neudělám nic. Manžel je podnikatel. Dětem se věnuje s nadšením, ale omezeně skrz pracovní vytížení a odvíjí se to od zakázek. Není v tom žádná pravidelnost. Je nastavený tak, že by si přál, abych si mohla dovolit být delší dobu doma s dětmi a věnovat se jim. Tvrdí, že mi v práci nic neuteče, ale dětství uteče hned. Třetí miminko by bral hned. Ale já se dost bojím toho, že by se nám ta pohoda s příchodem třetího úplně zhroutila nebo že bych 3 divočáky neuhlídala a něco se stalo ... Uvažuji v tomhle zcela sobecky, ale zároveň když vidím někde miminko nebo 3 děti, tak se rozplývám. ❤️
Mám 3 děti, ale bydlíme v bytě. Byli jsme dost aktivní rodina, hodně kolo, výlety, v zimě hory, bruslení, děti hrají každé na hudební nástroj... Já si přivydělávala šitím, ale do práce jsem se vrátila jen na 3/4 úvazku, neměli jsme nikdy žádné hlídání ani jinou pomoc. Zvířata krom morčete a rybiček nemáme. Je to vše o prioritách, vašem nastavení. Muž začal být po 40 aktivní výrazně méně, já toho asi stíhala trochu víc, ale zase nám začaly odrůstat děti a jsou schopné ledasčeho sami. Udělejte si to tak, abyste byli vy spokojení. Teď už jsou naši starší soběstační a na výlety zbyla v podstatě jen nejmladší...
@somalicats na prvnim stupni je minimalne nezodpovedne aby deti delaly ukoly samy, ale to je presne to o cem mluvim, to plnohodnotny venovani se 🤷♀️ a to samy s pomahanim, ja nepatrim mezi ty odvazny typy matek, co by dite cca do 10 let nechalo uvarit veceri pro vsechny, vyprat a vyzehlit pradlo nebo umejt okna.
@swan42 To hodně záleží na dítěti. Jsou děti, kterým musí rodiče se školou pomáhat svým způsobem v podstatě celou základku, jsou děti, které se naučí režim úkolů v první třídě a dál jedou samy, přijdou se maximálně občas poradit nebo hodím očko na kontrolu. V 10 letech upeče samo bábovku, perník na plech apod., vyžehlí utěrky, ručníky, s prádlem pravidelně pomáhá. Okna ne, jsme v 7. patře... A dětem se věnujeme hodně, ale taky je vedeme k tomu, aby byly samostatné a orientovaly se v životě. Jednoduše, přijedeme z výletu, jedno dítě něco upeče, druhé vypere cyklodresy, já mezi tím poklidím, pak si večer ještě třeba zahrajeme hru. Věnovat se dětem není dělat jim kompletní servis.
@michaela666 tak to už je asi jiná úroveň. 😃 My v ulici máme rodinu, která má taky 4 děti a všechny 2 roky po sobě. Jak to zvládají nevím, neznáme se osobně. Ale když jsme se párkrát bavili spolu, tak na mě vyzařovala jako velice klidná a flegmatická osoba a hned se ptala, kdy plánujeme další děti. 😃 Na dovolené jezdí ve vlastním obytném autě, ale je pravda, že zvířata krom menšího psa nemají a zahrada je vedena čistě formou trávník, trampolína a maximálně něco kvetoucího do truhlíku u vchodu. Žádné záhonky ani zeleninu nemá.
@zuzkasim samozrejme ze to zalezi. I na rodicich. My k beveri babovky nejime a rucniky nezehlime 🤷♀️
A to, ze vic deti nechci neznamena, ze tem soucasnym poskytuju plnej servis. Tak si plnohodnotny venovani se fakt nepredstavuju. Ale tak, ze buzeruju deti od rana do vecera, maj milion povinnosti a krouzku a max hodinu denne pro sebe taky ne, porad jsou to deti.
@swan42 Nejde o to, co jíte k večeři nebo co žehlíte, tam si jde dosadit jakoukoliv jinou činnost🙂 A nemám dojem, že děti od rána do večera buzeruju, někdy je to teda taky lehce potřeba, protože jedno z dětí má snahu se ledasčemu vyhýbat. Je to podle mě o tom, že v rámci věnování se dětem si pro ně najdu ten čas a trpělivost, naučit je to. A ony ví, že když se budou na péči o domácnost podílet též, zbude nám společně víc toho volného času. Nejstarší bude mít za chvíli 19, takže myslím, že už dovede ledacos zhodnotit a sám říkal, že takhle mu to vyhovovalo. Dostal dostatek důvěry v to, že ledacos zvládne, vlastně i volnosti, při tom vždycky cítil náš zájem, péči. A to, že se dětem věnujeme, je třeba vidět i na tom, že mají skvělý všeobecný přehled (a ne, nejsou nadané). Kroužky mají ty, co si sami vybrali. Ale uznávám, že já jsem hodně akční a 2 děti jsou v tomto po mě, takže jsou schopny toho stíhat opravdu hodně, organizovat si to a být v tom takhle spokojení. Každý na to není a ke spokojenosti potřebuje víc klidu.
@swan42 proč by muselo mít dítě z větší rodiny milion povinností? Každou chvíli se setkávám s tím, jak rodiče neustále omlouvají děti, že jsou ještě moc malé. Jenže ony jsou stále moc malé a pak už jsou sice dost staré, ale už se jim nechce. Proč taky, když doteď nic nemusely. Pak mi kamarádka řekne, že mám na děti velké nároky, zatímco ona dělá svačiny 15 letému děcku a kontroluje, jestli má všechno sbalené do školy nebo že ještě 22 lété holce posílá tajně kapesné, protože na brigádu se jí nechce, ale manžel už jí živit taky nechce, když nic nedělá. Když má každé dítě doma nějakou činnost, kterou má plnit, tak to není žádná buzerace, ale zdravá výchova. A s těmi kroužky je to podle mě taky o nastavení rodičů. Chci dát dětem tu možnost. Buď je to bude bavit nebo ne. Logicky kdyby jedno dítě mělo chodit 4x týdně na trénink a o víkendu na závody, tak ho pak nebudu doma nutit umývat nádobí a žehlit, zatímco druhé si bude doma válet šunky. Ale taky je nebudu ambiciózně nutit do výkonů nebo na ně házet svoje povinnosti a nutit je třeba rýt na zahradě, když jim to nic neříká. Ale pokud ty děti samy jeví zájem třeba o to vaření, tak proč je v tom nepodpořit a nenechat je, ať to zkouší. Moje ségra ve 12 letech pekla 4 druhy cukroví a měla to lepší jak já. 🤭😆
Nemam skusenost s troma detmi. Ale dve deti, praca full time, jedna skolacka a druha skolkarka, kazda po jednom kruzku a je to teda zahul. Ja by som velmi chcela tretie dieta ale dlho sme vahali, nakonec som nastupila na ciastocny uvazok v 2,5r mladsej, postupne som presla na full time a je toho na mna dost aj s dvoma. Babicky mame daleko, sme na to sami. Muz zarobi slusne, rozvaza deti rano do institucii, kruzky mame rozdelene na polku a aj tak vecer padam na hubu, domacnost strada a zahrada ani nehovorim. Na moje veci (sport, kozmetika, kadernik) si vybojujem vzdy svoj cas ale je to na ukor domacnosti/deti. Inak cestovat a vyletovat stihame, sportovat tiez. Tieto cinnosti su ale taktiez na ukor domacnosti. Vzdy je to nieco z nieco. Treba si uvedomit, ze cim su deti starsie, tym viac povinnosti sa nabaluje (skola, kruzky, turnaje cez vikend) Vyhoda je, ze chces byt, na nejaky cas, zena v domacnosti tak tam casovo budes ok. Ale si s tym ty ok? Musis pocitat s tym, ze ak budes 10 rokov s detmi doma a nejsi nejaky velky odbornik na nieco tak pre pracovny trh moc velka vyhra nebudes. Ja som kvoli tomuto zvolila pracu pred zenou v domacnosti.
@zuzkasim přesně takový přístup by se mi líbil zavést 🙂 Aby to děti pochopily tak, že když apsoň s něčím pomůžou, tak nám pak zbyde ten čas jen pro sebe. 🙏 Ono to taky není ani reálné, abych dělala všechno za všechny a ještě měla čas na děti. To by nebyl čas pomalu ani na to jedno. A házet pak povinnosti doma na může, protože jeho děti jeho dům a 21.století, přitom sám přijde strhaný z práce, to podle mě taky řešení není. Stačí jakákoliv malá pomoc a je to znát. A můžeme pak trávit čas i všichni včetně tatínka.
@zuzkasim tak v tom pripade ja mluvim o voze a ty o koze. Psala jsem o cinnostech ve vsedni dny, kdy se prijde domu kolem 5 a musi se toho hodne stihnout. Uvarit veceri, nejakej ten uklid (pokud tim nechci stravit vikend) a tys prisla s babovkou a zehlenim rucniku 🤷♀️
@aninym vzdyt to tu mas v kazdym druhym komentari "ty starsi pomahaji s domacnosti, postaraji se o mladsiho..." do toho skola, krouzky, babovka, zuby a spat... povinnosti by samozrejme mely byt umerne veku. Nikde v mych komentarich nevidim nic o tom, ze dite nema delat vubec nic protoze i jedna vec na starost je buzerace. Ty asi vidis neco jinyho...
Hodne se taky zameruju na zivot do 10 let, protoze si myslim, ze tam se to hodne lame a je to o necem jinym.
@swan42 Proč by děti na prvním stupni nemohly dělat úkoly samy? Nevím, co je na tom nezodpovědného 😀. Samy od sebe si je udělají a fakt nad nima nestojím, k čemu? Kolikrát se zeptám, co mají za úkoly a odpověď je "už je máme hotové". Zkontroluju a pokud to mají špatně, vygumuju a jede se nanovo 😉.
Stejně tak jdeš do extrému s tím úklidem a vařením. Nikdo po nich nechce, aby samy vařily jídlo pro zbytek rodiny. Ale pokud se chtějí samy zapojit (a většinou chtějí), tak jim úměrně jejich věku práci přidělím, na tom snad není nic nenormálního.
Necetla jsem komentare. Za me jsou 2 deti strop. Jsme velice aktivni rodina, co se tyce sportu a cestovani. Sama mam sve zajmy a muz taky. Skloubit vsefhno dohromady je opravdu narocny. Jedno dite ma zavody v Praze, druhe v Ostrave. Sama mam zapas v Plzni. Je to opravdu narocny. A to se nebavim o financich. To leti ani nevis jak. Krome toho myslela bycb i na vetsi auto, to je taky darda. Cim starsi deti, uz se za ne plati jak za dospeli. Jen pomyslet na dalsi dite, mam osypky.
@swan42 nic takového bych pro děti nechtěla, ani jsem to tak nepochopila z komentářů ostatních. 🙂 Já mám jednu jedinou sestru o 15 let mladší a jako dítě jsem jí musela hodně hlídat. Bylo to na mě tenkrát moc zodpovědnosti a pro svoje děti bych to nechtěla. A u dětí s malým věkovým rozdílem je přeci úplně mimo mísu to zmiňované starší sourozenec pohlídá mladšího. Ať jsou 2 nebo 4, těžko se pohlídají navzájem. Na kroužky budou chodit podle sebe. Činnost i úroveň si vyberou samy. Nevidím v tom žádné ochuzování se o společný čas. Sama jsem toho vyzkoušela hodně. U něčeho jsem zůstala až do dospělosti, od něčeho šla rychle pryč a něco mě drželo roky, ale teď dám přednost jinému. Beru to jako zážitky, za které jsem rodičům vděčná.
@somalicats pro me by bylo dost demotivujici udelat ukol a za dve hodiny, kdy uzmam jinej program, prijit matka s gumou a tim, ze mi treba pulku vygumuje a jede se znova.
Prijde mi mnohem lepsi a efektivnejsi zpusob to delat spolu. Rekne mi to nahlas a kdyz to ma spatne, muzeme se rovnou dobrat spravmyho reseni.
Takhle to mam odzkouseny nejen se sebou, ale i par dalsima detma. Do tech 10 let. Pak uz je to jejich zodpovednost, uz jsou na to dost velky. Kdyz to maj spatne (a neprisly se predtim poradit nebo to chtit zkontrolovat), jejich smula.
A ja snad tvrdim, ze je nenormalni zapojit deti? 🤔
@anonym ano, u maleho vekoveho rozdilu to je mimo misu, ale takove komentare se tu objevily. Vetsinou od tech, ktere maji vetsi vekovy rozdil ale to uz jsou pak v podstaze jedinacci a je to uplne o necem jinym. Ale kdyz je to o 2-3 roky, tak je to proste prvnich cca 10 let masakr...
Ahoj, my jsme ze stejného sobeckého důvodu myšlenku na 3. dítě zavrhli :D a ono se to stejně "stalo" 😀 Máme děti 4měsíce, 2 a 4 roky 🙂 Návrat do práce je u mě v nedohlednu, ještě budu dodělávat na rodičáku poslední rok vš, ale ve 2,5 letech nejmladší to snad klapne 🙂
Jednou za týden chodím cvičit sama bez dětí, pokud nenastane nějaká hromadná nemoc nebo tak, je to málo, ale lepší než nic. vypadnout z domu a vybít se prostě potřebuju. doufám, že to bude časem lepší a dostanu se aspoň 2x týdně. Manžel zase rád chodí sám na výlety, takže 1x týdně jde on a většinou ho vykopnu ještě o víkendu, protože je s ním k nevydržení, nebo jede s kamarádama na víkend, teď jel i s se staršíma klukama. Vypravit se na výlet všichni je zatím dost náročné, no jezdíme na výlety a chodíme, ale upřímně kolikrát raději vykopnu jen manžela a jsem s dětmi doma, protože představa všechny sbalit, obléct, řešit komu se nechce chodit, řvoucí mimino, mimino které se moc vyspí přes den a pak nespí v noci... řešit jak s jídlem, mlékem (UM), kde se najíst (jsme alergici). Ale pak zase lituju, že jsme nešli. Takže doufám, že to teď bude v teple lepší 🙂
O co trochu přicházíme je společný čas nás dvou a taky si jdem dost po krku... pořád si všechno vyčítáme, pak si myslíme, že ten druhý nám něco vyčítá a ono to tak není (oba jsme vztahovační), takže "hádky" na denním pořádku. Naštěstí nic hrozného, ale jak je to u nás náročné, tak se to na tom vztahu prostě projevuje.
Jako pokud to dítě není totální flegmoš, tak to prostě omezení vždycky trochu je 🤷 Do budoucna taky: třeba i v ohledu auto, kola pro děti do budoucna (jak převézt 5kol), lyže navíc, kroužky, tábory a soustředění taky něco budou stát. Ale tak jako zase je to další blízký člověk pro všechny a tak to beru od začátku já... že sice jim teď dávám třeba míň pozornosti, mám míň trpělivosti a tak, ale zase jim dávám sourozence, to je podle mě nejvíc 🙂 Já jsem taky ze 3 dětí a vždycky jsem pochopila, proč nejezdíme k moři, proč mi nezaplatí soustředění v každém kroužku, ale musím si vybrat jedno a tak ;) Přijde mi to naopak lepší, když děti nemají všechno a neváží si toho.
@me_druhe_ja Cítím to úplně stejně. Mám jedno a už to nikdy nebude jako dřív. Kompenzuju si to plným úvazkem v práci, beru každou služební cestu a tak 1-2x do roka vyrazím cestovat s bezdětnou kámoškou.
@swan42 Pokud netvrdíš, že je nenormální zapojit děti, tak nevím, proč v příspěvku adresovaném mně řešíš, že menší dítě bude samo vařit večeři.
Ad úkoly - já mám svoje vyzkoušeno na svých dětech - své již dospělé dceři a aktuálně mám další dvě na prvním stupni. Ony moc dobře vědí (a nejstarší věděla), že pokud budou zbrklé nebo se nepřijdou poradit a udělají to špatně, že to budou muset dělat znova v dobu, kdy se jim to nemusí hodit. I to je totiž výchova - výchova k samostatnému rozhodování a pečlivější práci. Moje nejstarší začala naprosto samostatně fungovat od své oficiální dospělosti - jo, přijde se poradit, když si s něčím neví rady, zároveň už ale přijde se svými návrhy řešení, ke kterým se snažila dopracovat sama. To nepopírá Tvůj přístup, ale já na rozdíl od Tebe nemusím nad těmi dětmi stát (a ani nestojím). Takže v praxi - děcka si dělají úkoly (pokud je ještě nemají), já u toho spáchám večeři, zkontroluju úkoly, najíme se a máme stále čas na volnou zábavu.
@95newmommy2020 Já právě nikdy nechápu, jak někdo píše, že s dětma se jeho život vůbec nezměnil. 🙈 To si nedovedu představit, jak ten člověk žil. 😀 mě fakt skončil jeden život a začal druhej, kde prostě pro mě není místo. Zatím. Snad bude aspoň trochu jednou.....někdy....🤷
Ty máš dobrý, že mas jedno zdravé dítě (což je dost velká věc!) a máš hlídací babičku a manžela, co může pomoct. Já mám prd. Navíc s eMkem je prostě všechno jiný. Vůbec zatím nevím, kdy a jak se mi podaří najít aspoň nějaká práce....
@somalicats jo, tak takhle to urcite funguje vsem, co maj vice deti (az na tech par rodin co znam ja), kdyz to tak funguje tobe 👍
@swan42 Nemusíš být ironická. Sama s organizováním velké domácnosti zkušenosti nemáš, ale přesně víš, jak to funguje jinde 😀. Prostě to ber tak, že někdo zvládá, jiný to zvládat nemusí. Jaký typ je zakladatelka diskuse, to nevím já ani Ty.
@me_druhe_ja tohle mě hodně děsí, ale z toho jsem měla strach s každým těhotenstvím a mám z toho strach i u stávajících dětí. Když člověk vidí záběry z dětských klinik, děti po chemoterapii, úplně se mi chce zvracet a brečet zároveň. Uvědomuji si, že zdravé děti jsou obrovský dar. ❤️ Před dětmi jsem byla nadprůměrně aktivní a když mě v těhotenství vyděsili možnou vadou srdce, která se naštěstí o týden později vyvrátila, byl to nejhorší týden našeho života. Představovali jsme si, jak by se náš svět otočil o 180 stupňů. On by stačil i nějaký problém v těhotenství, hospitalizace dlouhodobě. Zešílela bych jako ležák a bez dětí. Moje kamarádka tenkrát přišla o miminko v 36tt a kolegyně ve 20tt. Tahle loterie mě děsí s přibývajícími roky i dětmi víc a víc. Proto bych ani případně nechtěla moc otálet a dávat si větší rozestupy. Roky utíkají a rizika přibývají.
@somalicats pises to tak, ze je to brnkacka a ze ja jsem asi padla na hlavu, protoze deti si od utleho veku prece normalne uklizi, vari a delaji ukoly, takze to tak evidentne musi fungovat uplne vsude nebo co.
Ale koukam, ze na posledni chvili ti to doslo, ze to tak nemusi byt vsude. A to je shodou okolnosti i to, co jsem taky zakladatelce napsala.
@glitterglue to asi nemuze , když je podnikatel. A proto může zůstat paní doma s dětmi dyl.🙂
Syn chodí do třetí třídy. Úkoly jsme s ním dělali v první třídě, později si je dělal sám. Pokud potřebuje pomoci, samozřejmě mu ráda poradím. Ale fakt nepotřebuje, ať nad ním stojím. Je to typ žáka, který většinu znalostí pochytí ve škole, doma se na to jednou koukne a zapamatuje si to. Má samé jedničky, školu zvládá levou zadní, kázeňské problémy nemá. A co se volného času týče, tak ho má dostatek. Chodí ven s kamarády, čte si knížky, koukne na telku, zahraje si hru na počítači, spolu si zajdeme do kavárny. Domácích povinností má poměrně málo - uklidit si své věci, ustlat postel, vyklidit myčku (což zvládne i čerstvě dvouletá dcera). Dneska třeba sám od sebe uklidil v pokoji, v kuchyni a v obýváku. Nikdo ho nenutil, chtěl sám. Už od mala se děti zapojují do chodu domácnosti a přijde mi to správné, domácnost je nás všech. Když všichni přiloží ruku k dílu, je to mnohem rychlejší a zbývá více času na společně trávené chvíle.
@kacka1994 my máme naštěstí auto velké, i stojan na kola na auto. Ale pobalit děti, kola, sportovní vozík, děti, zvířata, tetrisově to nacpat vše do auta a vyjet na dovolenou bývá opravdu masakr. 😆 A ten první rok u miminka taky pokaždé zamával s naším vztahem. 🙄 S miminkem ten vztah stál za prd. Obě děti plně kojené, takže moje aktivity šly stranou, já protivná, frigidní, všichni nevyspalý (neměli jsme štěstí na spavé děti) a unavený chlap bez sexu, škoda mluvit... 😁

Nemám osobní zkušenost, ale naši kamarádi mají 4 děti a jsou velmi aktivní rodina.
Dvě starší už jsou na střední, 2 mladší na prvním stupni, oba rodiče pracují na plný úvazek. Maminka zvládá všechno od pečení domácího pečiva, výroby jogurtů, šití oblečení pro celou rodinu i přátele.
Jsou často na výletech, jezdí s námi pod stan a fungují opravdu skvěle.
V legraci se někdy smějeme, že Ona je profesionální matka protože nemá problém na víkend pod stan vzít další 4 kamarády svých dětí a i sama obstarat všechno s naprostou elegancí.
Bude to o nastavení všech členů rodiny a najít si systém jak dopřát všem a přitom nezapomenout na svoje potřeby.