Alkohol. Je na tom nebo byl někdo podobně?

17. led 2022

Pěkný den maminky, předem se omlouvám za anonymní příspěvek, ale věřím, že to pochopíte.
Trápí mě velké množství alkoholu. Začala jsem opravdu dost pít a naštěstí si to uvědomují a chci s tím něco dělat.
V posledních dnech to bylo už natolik že dvě flašky vín nebo půl litru tvrdého nebyl problém ( tak 3x týdne )
Vždy jsem si pak řekla že dost ale nikdy jsem to nevydržela. Třeba dva tři dny ok vydržím to ale pak přijde že si řeknu že si dám malinko, ale to se rozvine do takového množství jak jsem psala.
Nejhorší je že v naší rodině se oslavy bez alkoholu neobejdou a já si třeba nechám nalít skleničku, říkám si že si dám jednu a konec ale opět to nevydržím a za večer vypiju dvě láhve .
To jsem teď naštěstí zvládla v sobotu a Opravdu jsem vydržela jen u jedné skleničky . A musím říct že se cítím dobře že jsem to zvládla anenechala jsem si nalít další . Chtěla bych taky hodně zhubnout a vím že bez alkoholu to půjde .
Teď jen tu sílu a vůli prostě si nedat . Jsem doma a manžel chodí pozdě domů z práce a právě pití mi pomáhá vydržet tu dobu čekání. Prosím, je zde někdo kdo prožívá, nebo prožíval něco takového ?

dat o podporu, řadu? Co chuť si dát trošičku ?

autor
17. led 2022

Prosím, co dělat když dostanu chuť si dát trošičku ? Zkouším si dělat místo toho čaje. Nebo si nalít vodu, přelít se jinou tekutinou, ale to vydržím třeba půl dne a pak si stejně naleju 😢

nazka
17. led 2022

A co Te přesně nutí pít dal? Chuť? Ten pocit, kdy se začínáš motat? Nebo pocit zakázaného ovoce? Víš to? Za mě jsou dvě sklenky ještě ok. Dvě lahve už moc nepochopím, proto se ptám. A to já si taky ráda dám skleničku, dvě 🙂

nazka
17. led 2022

Ale jestli na to myslíš už od rána, že bys ráda a nemůžeš, tak je na místě vyhledat odbornou pomoc. Není to ostuda. Jde to snáz. Super, že chceš hubnout, to Tě v tom podpoří.

alubif
17. led 2022

Pokud s tím chceš něco dělat, uvědomujeme si to, je ideální čas svěřit se do rukou odborníků na protialkoholní léčbu. Alkoholismus je těžká nemoc s velmi častým recidivovanim než dojde k absolutní abstinenci. Tady na koňovi to rozhodně nevyřešíš. Držím pěsti, aby jsi našla tu správnou cestu.

alubif
17. led 2022

Jste jedna věc, manžel to, že jsi opilá nevšimne? Máte děti? Máš práci? Pokud piješ takové množství v přítomnosti děti, je potřeba to řešit akutně. A měla by to být jedna z největších motivací.

autor
17. led 2022

@nazka děkuji za reakci . Ano, dál mě nutí chuť. Řeknu si ale tak si dám ještě jednu ale už poslední .. no a takhle dál. Pak to skončí tím že vypiju láhev a řeknu si tak ještě poslední .... 😢

autor
17. led 2022

@nazka od rána ne . To opravdu jen zřídka ale většinou až odpoledne, kdy je ten den prostě dlouhý. Snažím se když mě napadne myšlenka tak třeba uklízet, ale jak uklidím už vše tak si za odměnu Sednu a dám si skleničku, ale neumím u jedné zůstat. 😢

autor
17. led 2022

@alubif
Manžel si všimne. Není hloupý, ale já nevím, nějak se i po takovém množství dokážu chovat normálně, je postaráno o domácnost i o děti. A ano mám děti a ty jsou pro mě největší motivace ! Vím že to pro ně musím udělat .
Teď jsem se právě rozhodla, že přestanu úplně . Nesmím si dát nic , když vím že jinak to nezvládnu.
Vím že odborník by byla nejlepší volba . Ale nějak nechci nahlas tohle připustit proto doufám že to zvládnu sama . .
A vím že na MK mi nikdo nepomuze, ale mě pomůže když mě někdo cizí podpoří, a třeba že tady budu moci napsat a pochubit se každým dnem co to zvládnu .

nazka
17. led 2022

Kolik je dětem?
Napíšu zkušenost z druhé strany. Když jsem šla ráno do školy, máma měla v sobě už 5 piv. V tu chvíli jsem ji nenáviděla. Nechci, aby tohle zažily moje děti, jiný děti. Byl to pocit bezmoci. Každopádně máma se z toho dostala a sama. S odbornou pomocí je to pak snazší.

alubif
17. led 2022

Upřímne, ne že bych ti to nepřála, ale tohle zvládne opravdu minimum lidí, to že půjdeš k odborníkovi není selhání, naopak. Možná se ti tím uleví a bude to mnohem snazší. Kromě tebe a manzela to nemusí vědět nikdo. Alkoholismus je závislost jako každá jiná, není to hubnutí nebo vypuštění nějaké potraviny z jídelníčku kvůli alergii.
Děti taky nejsou hloupé, navíc to riziko, že když si napitá, že se jim něco stane...
Už jen to, že to bereš jako odměnu, způsob krácení času... Navíc se to evidentně týká i muže, který není věčné doma a ty jsi jen s dětmi. Bude potřeba aby se podílel na tvé léčbě. Prostě odborník vás nasměruje oba dva ke správné cestě.

mogwaika
17. led 2022

Ahoj anonymní, přiznat si, že jsi alkoholička je strašně těžké, mozek se tomu brání. Teď Ti to ještě prakticky nic nevzalo, ale ono si to brát začne. Potřebuješ se vypnout, něco utlumit, že nemáš záklopku? Co nechceš cítit, od čeho utíkáš, co se snažíš otupit, aby to nebolelo? To jsou otázky, které by sis měla položit, řešit příčinu. Jinak zajdi k psychiatrovi, nikde dál to rozmazavat nebude. A zkus se zaregistrovat na Národní linku pro odvykání, je to anonymní, zadarmo, intenzivní ambulantní program. Držím pěsti a kdybys potřebovala, klidně napiš IP.

hojda
17. led 2022

"Nějak se i po takovém množství dokážu chovat normálně, je postaráno o domácnost i o děti." Poslouchala jsem 13.komnatu Evy Holubová a tam tam říkala, že si taky myslela, že to na ní není poznat, ale pak se ptali dětí, jestli to na ní poznaly a obě řekly, že ano. Pokud si svůj problém uvědomuješ, tak je to první krok, ten druhý bude, že s tím začneš pracovat a myslím, že pro samotného člověka je to hodně těžké. https://www.databazeknih.cz/knihy/zapisnik-alko...

klokanka31
17. led 2022

Máš skvělou motivaci přestat - děti. Musí ti být jasné že o ty děti taky můžeš přijít. Dřív nebo později...Tak prostě nepij kvůli dětem.

helen_h
17. led 2022

Tady jsem narazila na jednu fajn odpověď, možná jste již četla, ale možná se k tomu, co zažíváte, hodí: https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/poradna...

mogwaika
17. led 2022

@klokanka31 ono to vyzní blbě, ale je to malá motivace. Motivací se stanou až ve chvíli, kdy o ně člověk opravdu reálně může přijít 😖. Bažení a hlad je v tu chvíli, kdy je relativně všechno v pořádku, mnohem silnější. Vždyť se přece "projednou nic nestane".

klokanka31
17. led 2022

@mogwaika Tak by se měl zapojit její manžel a dát ji na výběr, chlast nebo děti. Znám případ kdy takhle chlastal chlap, sice "jen" pivo, ale každý den klidně 8-12 kousků. Sliboval x let že s tím sekne, že to omezí. Až manželka musela dát chlapovi nůž na krk, buď s tím okamžitě sekne, nebo rozvod a přijde o děti. Pomohlo to,seknul s tím okamžitě a na trvalo.

mogwaika
17. led 2022

@klokanka31 odepsala jsem v IP 🙂

zelenaesmolda
17. led 2022

Vyhledej odbornou pomoc,tohle uz asi sama nezvladnes a nakonec bys mohla o vsechno prijit.Jak o praci tak o rodinu.

konidana
17. led 2022

možná poradí @perla28 ?

barmil
17. led 2022

Najdi si psychologa, musíš přijít na ten spouštěč, mohla by pomoci behaviorální terapie, kdyz ne, tak pak pobyt v léčebně a detox natvrdo. Sama to nedáš, chce to opravdu odborníka a věř, že děti to vnímají a hnusíš se jim. Kamarád takhle měl mamu, co si před den upijela víno a od 12let k ní měl odpor a měl na ni zlost, že nefunguje a dává přednost chlastu před ním a bráchou.

polakovakl
17. led 2022

Obrátila bych se na nějaké specializované pracoviště a terapeuta. Jinak pokud tě láká chuť, existují třeba i nealkoholická vína 🙂. Držím palečky, ať to dobře dopadne. Vážím si toho, když si člověk umí přiznat problém a říct si o pomoc 🙏

perla28
17. led 2022

Děkuji za označení, ráda poradim, případně odborně nasmeruji, pokud stojíte o moji radu napište mi prosím soukromou zprávu, vaši identitu si samozřejmě nechám pro sebe, nebo přes poradnu, která je anonymní. Nemám teď prostor to pročist. Děkuji

gracinka7
17. led 2022

Základ je doma žádný alkohol nemít. Rodinu můžeš poprosit, ať ti nenabízí.
Ale spíš bys měla uvažovat o léčebně.

orisek56
17. led 2022

To je nespravedlivý .....já se motám jako ožralá i bez alkoholu, kde je ta spravedlnost 😂 pardon to je pokud o vtip, mě zas není hej jinak. No co říct, asi jediné se obrátit na odborníka, možná psychiatr, nebo zkusit nasotoupit na terapie, tohle už je vicemene alkoholismus.

martiniquest
17. led 2022

Pokud nevydrzis par dni, pak to vidim na alkoholismus a bez odborne pomoci to zvladnes jen tezko. Ja mela nabeh pred par lety, kdyz jsem s byvalym kupovala byt. Pili jsme nejdriv na oslavu, pak z nervu, nakonec ze setrvacnosti. Po 3 mesicich temer denni konzumace jsem zjistila, ze zacinam na vino myslet ihned po probuzeni a nastesti se vcas probrala (muj otec byl alkoholik a udajne prepil i Antabus), dala jsem si zavazek 21 dni nepit. Prvni tyden byl hodne tezky, ale zvladla jsem to. Kazdopadne od te doby si na to musim davat pozor a nepit vic dni po sobe. Drzim pesti. Musis zacit ihned.

elu
17. led 2022

Mám to úplně stejně!!!! Mě pomáhá občas si dát colu bez cukru do sklenky od vína... Není to zdravý.. Vím... Ale není to alkohol, nemá to kalorie... A nebo pít víno smikly s vodou... Já určitě s alkoholem nepřestane, to vím určitě.... Takže hledám cesty, jak s tím žít a fungovat... Zatím se to daří... Ale vím, vze kdybych o tom nepřemýšlela a neprala se s tím... Tak bych špatně dopadla... Přiznám se, že ale úplná abstinence není pro mě cesta

jjasmina
17. led 2022

@nazka U nás stejně, jak já ji to nemohu zapomenout ani v dospělosti..

autor
17. led 2022

@elu take to hodně tak řeším. Kupuji si vineu nebo senzu co jsou ty vínové limonády a lihu si to do sklenky na víno 😉

autor
17. led 2022

@martiniquest také jsem si dala závazek. Mám 14 dní kdy když to nevydržím tak se obrátím na manžela a vymyslíme co dál. Těch 14 dní věřím že dám a pokud jo tak věřím, že zvládnu i zbytek . 😊 Věřím si❤️❤️ dnes jsem se co nejvíce zaměstnávala při jen pomyšlení . Měla jsem nutkání ale dala jsem to 😊 i do vany kam mi vždy společnost dělalo víno jsem si vzala vodu a citronem 😊 děkuji za podporu každému .