icon

Čím vás dokáže vytočit jiná maminka?

dzejdy
19. únor 2016

Nedávno jsem mluvila s bezdětnou kamarádkou a začala mi vyjmenovávat co jí všechno rozčiluje na matkách a mateřské. 😒 Zajímá mě, čím nejčastěji dokáží vás vytočit jiné maminky? 😀

barumat
19. únor 2016

@zuzineckah To je v pořádku, účelem není, aby každý věděl z jakého jména tenhle patvar vznikl (a ano, uznávám, že to patvar je), ale abych o ní nemluvila jako o Pavle, a přitom nepoužívala to přeněžnělý zdrobnění, to mi jde proti srsti víc. Ale to je věc názoru. Já jsem trošku ovlivněná rodinou, protože u nás se vlastně nikomu moc jeho jménem neříkalo 😀

ceitryn
19. únor 2016

Sice to není úplně přesně k tématu, ale mě asi nejvíc vadí, když někdo bezdětný interpretuje zážitky a zkušenosti jiných maminek a skoro je až vydává za vlastní a u toho se tváří a chová tak, jako že o mateřství ví vše. A ještě se tomu tím baví své okolí a to se tomu směje. Ale ve skutečnosti není schopná vydržet ani 10 minut ve stejné místnosti s dítětem. A druhý případ bezdětných, které se pro změnu chovají a radí jak kdyby odchovaly nejméně 15 dětí.

martiniquest
19. únor 2016

Jinak mám taky alergii na mateřský plurál a pitomé patvary typu kojo, manža a různé jiné. A dále na vnucování názorů v domnění, že ten můj je prostě ten nejlepší. Naposled mě rozsekala moje bábina. Říkala mi do telefonu, ať se okamžitě při porodu nechám nastřihnout, přitom já mám na nástřih úplně jiný názor. Hučela do mě několik minut, než jsem ji ukamenovala svými argumenty, že je to moje tělo a já si rozhodnu, co chci a nechci, aby mi bylo provedeno. Je to tak zbytečné. Stačilo by, kdyby se lidi vzájemně více respektovali a to i mezi generacemi, protože si opravdu nemyslím, že žena, která porodí dvě děti, je světaznalá. Jistě, může mi jako budoucí prvorodičce poradit, ale rozhodně ne mi vnucovat svůj názor a ještě navíc agresivně.

uhz
19. únor 2016

Když slyším mimísky, manžy a prsíčka s mlíčkem, tak se mi chce blejt, velebnosti 🙂 Co se týče tuleníčka a snažilek na fórech, měla jsem stokrát chuť jim tam napsat, že se nedivím, že nemůžou otěhotnět, že já když se s někým tulím, ať už s manželem nebo kočkou, tak že z toho nikdy nic nebylo, že by spíš měly mít sex. Nemůžu si prostě pomoct .)) Obecně zdrobněliny od posílání mailíků až po těhulkování mi přijdou úplně strašné, degraduje to češtinu i IQ dotyčných (alespoň pro mě). Kamarádky mám naštěstí úplně normální.. Neberu zrobněliny, jakože se říká Michaele Míšo a tak.. to je jasné..

backspace
19. únor 2016

Nevyžádané rady, absoulutní uctívání kultu dítěte, přesvědčování o své pravdě, přepovídání budoucnosti - počkej až..., ty určitě budeš..., ty určitě nebudeš..., musíš hlavně kojit!!! Kojit, a když to nejde, tak musíš zkoušet...nech si třeba urvat bradavky, ale musíš kojit! když řeknu že nemusím a ani to nemám v plánu, tak jsem prokleta 🙂)) a výborná rada: nekupuj postýlku, stejně bude spát s váma... Ne, nebude, má nachystaný vlastní pokojíček s vlastní postýlkou, ložnice a postel je pro nás... O výrazech jako "kojo, těhulkování, mimískování a jiný ování ani nemluvím, to si vždycky říkám, kdy se to stane, že mamince klesne IQ na úroven jejího ročního dítěte.... Prostě, ať si každý dělá co chce, kojí do deseti let, spí s dítětem v posteli do osmnácti let, mluví jako v pomocné škole...ale hlavně ať mě proboha nenutí dělat to samé!

zuzineckah
19. únor 2016

@barumat je pravda, že člověk může být do velké míry ovlivněn nějakým dlouhodobým návykem 🙂 Myslela jsem to spíš tak, že pak v té školce nejsem schopna identifikovat malého kamarády a kamarádky, nebo vlastní rodiče jim říkají jinak, než se jmenují. A myslím tím opravdu úplně jinak, viz chudák Eloušek 😀

barumat
19. únor 2016

@ceitryn Na tomhle ale nevidím nic nepřirozenýho a tím pádem vlastně ani špatnýho. Pokud jsem se ocitla v situaci, kdy se probírají děti, a sama k tomu svůj příspěvek nemám, protože dítě nemám, a přitom znám historku, která se toho týká od jiný kamarádky/matky, mám mlčet? Zvlášť když je to vtipný a někomu to pomoct i tak může? Proč? Nehledě na to, že to, že znám nějakou takovou historku nebo příklad od kamarádky automaticky neznamená, že musím být milovnice dětí. Osobně snesu málo dětí a z tramvaje, kam nastoupila školka, nebo maminka s plačícím dítětem, vystupuju. Prostě mi to vadí, a nemyslím, že by to ze mě rovnou dělalo asociála. 😒

zuuzy
19. únor 2016

Jak už zmínila @romcaz, urputné prosby těhotných ať je to kluk nebo holčička a pak šílené zklamání z toho že se nepovedlo...nemůžu říct, že mě to vyloženě vytáčí, ale spíš to nerada poslouchám/čtu 😖

A jako těhotná mám už alergii na dotazy a připomínky k výběru kočáru: Už máš vybráno? A jaký? Proč tenhle?! To by ti nevadilo, že je polské výroby? Vždyť je malý/velký! Takhle levný? To bude určitě křáp! .... Uff 😀

barumat
19. únor 2016

@zuuzy Ty debaty o kočáru jsem naštěstí típla hned v zárodku tím, že jsem si vzala kočár od kamaráda, takže jakýkoliv diskuse o ceně, barvě, tvaru, velikosti nebo funkcích byly najednou mimo 😀

elu
19. únor 2016

@gracinka7 no tak to bych si dovolila nesouhlasit...zrovna ted jsem se vrátila ze záchodu s petimesíčním miminem...a napadl mě nový název: tandemové kakání 🙂))....já opravdu musím říkat kakáme...ale ne ja s malým...ale malej se mnou...těším se, až bude jak ty říkáš samostatná jednotka...ale to si ještě počkám
(berte to jako nadsázku)

martiniquest
19. únor 2016

@ceitryn I já někdy interpretuju zkušenosti jiných matek. Buď to dělám v případě, že má někdo v okolí nějaký problém, který už některá jiná kamarádka řešila - tak tu informaci samozřejmě předám, protože může pomoct. Nebo tyto zkušenosti jiných používám při své obraně - např. když mi někdo z rodiny/kamarádů začne vnucovat svůj názor, který není v souladu s tím mým, protože už teď v těhotenství si utvářím názory na to, co bych chtěla se svým dítětem zkusit/praktikovat, co mě oslovilo.

zuuzy
19. únor 2016

@barumat bohužel znám ve svém okolí lidi co by toto řešili i tak..Použitej? Proboha proč?! To jste na tom finančně tak špatně, že si nemůžete dovolit nový? Atd... 😀

linnhe
19. únor 2016

@deniorlik Já mám zase problém s tím jak na mě lidi koukají, že ještě vozím syna v kočáře a už jsem zase těhotná. Ty pohledy bych ti přála vidět 😀 A některý se dokonce zeptaj jestli jsme to takhle chtěli brzo po sobě a že se z toho zblázním. A to budou děti 2 roky od sebe, což se mě zdá ideál 🙂

monikagurthova
19. únor 2016

Mě absolutně vytáčí maminky, které mě připravují na mateřství. Věty typu to počkej až se narodí bude to tak a tak, protože já jsem to tak taky měla. A pak řeči typu:
- ty chceš používat látkové pleny? (No a?)
- ty chceš aby malá spala od začátku v pokojíku, chudinka malá! (NO A?)
- a ty nemáš koupenou tuhle mastičku? (3x NO A?)
já chápu, že jsou to matky co už to mají za sebou, ale každé dítě je individuální a každá maminka to chce jinak, tak proč to nezkusit a neponaučit se.
Jo a ještě mi jedna maminka pořád strká na prostudování knížky, bez nich prý dítě nikdy pořádně nevychovám, nebo co :D
Mě nevadí názory ostatních, mě vadí, když mě je začnou cpát jako to jediné a nejlepší řešení.
A taky potom to srovnávání typu moje dítě v půl roce tohle a tohle tvoje ne? Tak to je asi něco špatně...
grrrrrr

barumat
19. únor 2016

@zuuzy Strašný. Já naštěstí tohle fakt neřešila, pravda je, že možná lidi hned na začátku uznali, že se mnou to smysl nemá. Třeba po slovní výměně "A co je to teda za značku?" - "Vim já... Ale prej je dobrej." prostě neměli jinou možnost 😀 S dotazem, jestli nebudeme pořizovat novej, jsem se možná taky setkala, už nevím, ale pokud ano, odpověděla jsem určitě něco jako že by mě ani nenapadlo rvát (deseti)tisíce do blbýho kočáru, že si dokážu rozhodně představit líp investovaný prachy. A že bych stejně šla do bazarovýho kočáru, takže jsme měli kliku, že kamarád má hezkej a kvalitní kočár po jednom dítěti, ze kterýho vím, že nevylezou žádný breberky a neulomí se mu kolo v první zatáčce 🙂

monikagurthova
19. únor 2016

@zuuzy tak s tímhle jsem měla problém taky. Když jsem řekla, že máme kočár po jednom dítěti, koukali na mě někteří jak na sociální případ. Tak jsem jim řekla, že i kdybych vozila dítě na trakaři, je to moje věc. A byl pokoj :D

eri399
19. únor 2016

Taky se přidávám ke skupince co nemá ráda zdrobněliny. Podle mě to z dětí dělá "debily" , když k nim takto mluví. Pak oslovení dětí typu Eja s Nejou (Eliška a Nella) nebo výraz Elunka a Nellunka ... To používá známá a mě z toho vstávají vlasy na hlavě. To klasické zdrobněliny nestačí? Prostě se to dost přehání....

lv
19. únor 2016

@78marcela no pro mě je přijatelnější zkrátit to třeba na koj.voda, než kojovoda.

evaamy
19. únor 2016

Když je hnusná na své dítě, když jenom ten její názor je ten jediný správný, když odsuzuje věci, o kterých nic neví, a na mk když slovickari.

orchidis
19. únor 2016

@veronikav31 Jakože věta: "jiné matky nechodí nakupovat a radši se baví o plínkách", ta mě fakt dostala 🙂.

Já děti do oc netahám, na to je mám moc ráda. Radši je s tatínkem nebo babi jednou za čas pošlu do lesa či na zahradu a oběhnu to sama. Nebo objednám na netu.

Cizí děti jsou mi naprosto ukradené, nezajímá mne, kdo si je kam tahá a co s nimi dělá. Nicméně to, co mne dráždí, jsou omezené výroky typu: Kdo nešopuje a netráví každej den celej den v nákupáku i s dětma, je šmudla, co dokáže kecat jen o plínkách 😀. I kdyby, tak radši plínky, než obag a pandora a melírek 😀.

kika_21
19. únor 2016

@linnhe Tak jim řekni, ať přijdou pohlídat, že až to nebudeš zvládat, že se Ti to bude hodit. A vytáhla bych notýsek a psala si hned termíny a kontakty. 😉

barumat
19. únor 2016

@kika_21 Teď jste mi připomněla, moje (starší) sestra mi oznámila, že pokud mi dítě nebude brečet a bude v kočáře a spát, tak mi ho pohlídá. Odpověděla jsem, že pokud mi dítě nebude brečet a bude v kočáře a spát, tak si ho klidně pohlídám i sama. Upřímně doufám, že to z její strany měl bejt jen pokus o nejapnej žert, zvlášť s ohledem na to, jak jsme kroužili s jejím ječícím miminem po sídlišti jen aby si mohla v klidu dojít aspoň na záchod... 😀

terez225
19. únor 2016

Určitě blbý výrazy manža apod. Tohle přece snad normální lidi neříkají 😀 hlavně klasická otázka kojíte? proboha proč? To musíš! Opravdu nemám potřebu se všem svěřovat proč to nešlo. Malá je šťastná i na Um..... Dále, ačkoliv je to blbost tak mě nejvíc nasere když někdo moji dceři(Natálie) začne říkat Natko, je přece tolik lepších variant... Přijde mi ze mám místo dcery zeleninovou nať 😀 prostě toto nemůžu...

netanel
19. únor 2016

Mně vadí jen nevyžádané rady, nejlíp tak 20-50 let starý, na to je expert moje babička. Malej je ještě v břiše, ale já už jsem hrozná matka, že ho budu cpat do bodycek a ne do nějakejch košilek, co se používaly kdysi. Na látkový pliny zatím všichni vykulili oči, ale nechali to bez komentáře. Když se ptají, jakej máme kočárek, řeknu že šedej.🙂 Jinak jsem odjakživa samotář, takže řeči cizích maminek poslouchat nebudu muset, vystačím si sama. A dotazy na věk od cizích lidí, s tím nemám problém, minule se mě taky ptala nějaká ženská na poště, kolik mi je, s výrazem jezismarja, ty ještě nemáš co být těhotná. Tak jsem jí slušně řekla, že nevidím důvod, proč bych jí to měla říkat.

cica002
19. únor 2016

@orchidis A ted si predstav tu "hruzu" ze ja sve deti oblekam ve vyprodejich a bazarech. Pry jsem si je nemela porizovat,kdyz nemam na to,abych je oblekla z aktualni kolekce. Po nakupnich centrech nechodim,radeji jezdime na vylety a penize utracime za sport,divadlo,vylety. Nevim jak jine maminky,ale ja si s detsvi pamatuji spis zazitky nez jake jsem mela obleceni 😀

kika_21
19. únor 2016

Navštěvovali jsme tak 2 krát za měsíc mého nevlastního otce. Vždy říkal, že mimino ano, ale v cizím bytě. Pak se ale smál a líčil, jak koncem padesátých let chvátal se svou dcerou rychle do jeslí, aby se nepokakala a aby ji už přebalovaly jeselské sestry. 😕
@barumat

cica002
19. únor 2016

@cica002 Ja si z detstvi

barumat
19. únor 2016

@kika_21 Tak u chlapa to ještě i pochopím 🙂

dannyblakely
19. únor 2016

Úplně nejvíc mě zatím vytáčí, když jsme na návštěvě a malá si něco půjčí a druhé dítě jí to vezme.. ona pak pláče a mě je jí hrozně líto. Sami to máme zařízené tak, že když si u nás dítě něco půjčí, malá mu to nesmí brát, dokud si s tím dítko hraje. Jak bude větší a budou věci, které nebude chtít půjčit, včas je před návštěvou uklidíme a necháme jen to, co půjčit chce. Vadí mi, že některé jiné maminky dítě v tomto nijak neusměrní a nechají ho, ať si dělá, co chce.. Každý má jinou výchovu, fajn, ale my tam pak nebudeme chodit.

evapater89
19. únor 2016

Tak i já se přidám.. Spíše pro pobavení. 😁.. Je fakt, ze některé prvorodicky si představují veci az přespříliš idylicky, ze bude ve svém od začátku a bude takové a takové miminko.. Ono většinou se nakonec maminky podrizuji dětem, ale neříkám ze vždy a jak už bylo zmíněno i děti jsou každé jiné.. Tím i tak ostatní rodice či nerodice nemaji pravo vnucovat a kritizovat budoucí matku. Ja osobně na to u syna byla neskonale alergická - ani od maminky jsem nesnesla rady tipu -ono to bude tak a tak a to male je takové a takové.. Ja jsem samorost a vždy si musím vyzkoušet vše na vlastní kůži a pak teprve mohu uznat, ze asi na tom něco je. Ale člověk si vždy musí projit vším sám. Co se týká mluvení s dětmi a prizpůsobovani jejich intelektu.. No ono na tom taky něco je.. Kdyz jste id rána do večera s ditkem tak chytate jeho zyvky a nejak se to blbe prrsouva do spoleceneskeho života - pokud nějaký je. My s manželem do ted od téměř 6 leteho syna chytame hlasky a občas nam pekne hrabe jako jemu 😁... Ale ve společnosti jsme normální.. S tím kočárkem jsme měli zase opačný problém - ted čekám každou chvíli holčičku a my si pordili nový a to je otázek kde jsme na to vzali apd.. No máme dědy co nemá své pravé vnouče. Ale máme taky polsky a levný kočárek.. U sny ajsem se nechala často rozhodit a zbytečně některými lidmi. Ja třeba kojila do roku a půl a byl to pro lidi problém a nakonec jsem se s tím sama ztotožnila a raději přestala kojit.. Ted už si do niceho mluvit nencham a rikam lidem dopředu jak se veci mají. Hlavně rodině.. Jinak co me pobavilo ještě - sousedka jedno dítě a asi o 4 roky mladší jak syn se me ptala tak co jak je.. Říkám, ze už je to náročný ze me vše bolí. Odvětila mi na to, oockej az bude mala na světě to bude teprve zahul.. Cože? Vždyť ja jedno dítě uz mám 😁 ja asi nevím do čeho jdu.. No a toto slycham často, třeba od prodavaček a cizích lidi i 😁.. Ale jen se zdvořile usmeji a pak se ze srdce tonu zasmějí.. No já vím, ze až se nala narodí tak se spíše budu pruzpůsobovat ja ji, protože se synem nam to tak fugovalo a všichni jsme byli spokojeni. Takže neolanuju nějaké akce tipu bude sama v pokoji nebo v posteli. Prostě uvidíme jak to půjde. Třeba bude opak syna.. Vám všem přeji aby jste s dětmi měli spokojeny život a nenechali si kecat do výchovy a způsobů Vaše uvažování. Každý zjistí co je pro jeho rodinu nejlepší sám

Strana