Jak najít muže ochotného být na rodičovské dovolené?
Dobrý den, ráda bych založila rodinu, ale muže, který by se staral o své dítě jsem nenašla. Nevíte o nějakém způsobu seznámení s takovým (tipy kde hledat, doporučení, podniky, zájmové aktivity)? Zkoušela jsem seznamky, dotazy, avšak žádný muž není ochotný zůstat na rodičovské dovolené.
Děkuji za pomoc
Myslím, že vyloženě žádná speciální skupina/seznamka neexistuje. Hlavne takovej chlap, co by chtěl zůstat doma na RD s dítětem, se může vyskytnout kdekoliv napříč spektrem. A bohužel je fakt , že je jich málo. Je prostě hluboko zakořeněno v našich genech, že žena=děti a domácnost, muž=peníze a obživa. V dnešní době už se to naštěstí mění,ale pořád se najde většina, co tě odsoudí. Viz tahle diskuze.
Já tomu třeba fandím. Ale ja nejsem takový ten typicky mateřský typ, kterého naplňuje být 3 roky doma a starat se jen o děti a domácnost. Okolnosti tomu chtěly a bohužel jsem, ale u nás se seslo strašně moc blbych náhod včetně handicapu u syna. A upřímně: asi bych nedokázala odejít tak brzo jako chceš ty do práce, taky jsem chtěla kojit (ale ne nijak fanaticky, jen pár měsíců, ne do 3let 😀). Pro mě tak rok až rok a půl doma s dítětem cajk. Od té doby jsem začala trpět a už se nemůžu dočkat, až to jen trochu půjde a půjdu aspoň na nějakou brigádu.
@me_druhe_ja on je spíše problém, že ji tady spousta maminek spíše snažilo vysvětlit, že odejít v šestinedělí do práce je dost naivní představa. Že bezdětná si to občas maluje zkresleně... myslím že snad nikdo nenapsal, že jediné správné je být tři čtyři roky doma. Je v pořádku že žena pracuje... A že se zkrátka může bohužel stát, že dítě se narodí nemocné.... A spousta maminek taky napsalo, že muž třeba je na mateřské.ale vyplyne to ze situace...ale být přesvědčena, že takhle to bude a matka je od rána do večera v práci víkendy taky....tak se všechny asi diví proč to dítě chce.... A třeba učit se s dítětem v šest večer to je taky super představa..
@akys17 Nečtu tady všechny komentáře, ale fakt si myslíš že bez tebe se to v práci neobejde? Absolutně každý člověk je nahraditelný. Odejít od dítěte ještě v šestinedělí, to nebudu ani komentovat 🤮 Každopádně ještě chlapa nemáš, máš super práci kterou nechceš ani na čas přerušit, tak proč chceš dítě? Dítě potřebuje především v začátcích hlavně maminku.
V mé sociální bubline středního managementu marketing-business začíná být poměrně časté, že se rodiče na rodičovské třeba po roce vystřídají. Když mají oba srovnatelnou práci z hlediska odměny a statusu, tak ta ženská třeba nechce na dva-tři roky vypadnout z práce, muž naopak si chce dítě také užít a oba cítí, že by dítě mělo být s rodiči déle než jen po dobu šesti nebo dokonce tří týdnů. Tak je první půl rok, rok a dítětem doma žena a druhý rok muž. Není to stadard, ale už ani výjimka.
Nicméně s přístupem autorky si chlapa nenajde žádného. Kdo by chtěl takovou agresivní, neženskou ženu za ženu?
@akys17 A ještě bych doplnila, ty hledáš chlapa podle toho jestli bude na rodičáku. Ale nebylo by fajn hledat chlapa podle lepších kritérií? Navíc k čemu ti bude chlap sice na rodičáku, ale když to dítě třeba nic nenaučí a nechá ho jen čučet na televizi?
Možná zkusit seznamku edarling. Kamarád takhle přesně našel partnerku, s kterou jsou moc spokojeni, mají stejný pohled na život. Trvalo to sice pár měsíců, ale vyšlo to. Otázka je, jestli jsou vaše požadavky reálné. Znám několik mužů, kteří šli na mateřskou, ale většinou až kolem půl roku dítěte nebo později. Dřív je to opravdu velmi neobvyklé. Přeci jen jsme nastaveny se po porodu o dítě postarat. Pokud plánujete být těhotná a porodit miminko. Navíc i těhotenství nemusí být bezproblémové. Sestřenka strávila poslední 2 měsíce v porodnici...
@akys17 Já bych se zaměřila na muže, který má buď profesi, kterou lze vykonávat kompletně z HO (např. IT), nebo na někoho, kdo je v práci dlouhodobě nespokojený a nebo někoho, kdo má nižší plat než ty a neuživil by vás (např. vysokoškolský učitel, pracovník akademie věd apod.). Tam bych viděla největší šanci. Na prvním rande ti to ale nikdo asi nepoví. Málokterý muž chodí po světě s tím, že chce na mateřskou a to už s kojencem. Jinak potvrzuji, že 3 týdny po porodu jsi ok, jen pokud je porod bez komplikací. Můžeš mít silné očistky nebo nějaké zdravotní komplikace nebo císaře. Všechno nenaplánuješ a je dobré být připravena i na takovouto variantu.
Děkuji za všechny tipy. Už je prověřuji. A vypadá to nadějně. Jinak co je podle Vás plat na uživení....
Mě by zajímala tvoje motivace, proč vlastně to dítě mít. Necejtim ani náznak nějakýho citu nebo touhy, jenom pragmatickej výpočet. Dokonce s týdnama, který si můžeš dovolit bejt doma. Ono mateřství není matika a nikdo tě na něj nepřipraví. Nemám vůbec nic proti tomu, když s dítětem zůstane doma otec, ale ve třech týdnech mi to přijde opravdu hodně drsný. A nejen pro něj, ale i pro jeho mámu... to dítě v tobě devět měsíců roste, vyvíjí se, cejtíš jeho pohyby. Přijde mi, že to bereš jen jako úkol, který je potřeba splnit, udělat si fajfku do notýsku a jet dál. Třeba se strašně pletu, ale celou věc s hledáním partnera na základě toho, jestli zůstane doma s potenciálním dítětem bych si ještě dobře rozmyslela.
@akys17 to jsi fakt cekala ze ti napisem lidi co se nemaji cas ani chut starat o deti ... laska mezi partnery jim neni dulezita ze svhazeji v olomouci v hospode u Racka....
nebo clovek co nechce slevit ze sveho pracovniho nasazeni hleda cloceka co svych par let zivota detem zcela obetuje zivot chodi do skupinky xyz ...
profil si tu nech .
mozna ze si tady pozdeji zalozis diskuzi : sla jsem vyjimecne vyzvednout dite ze skolky ale nevěděla jsem ktere to je 🤣 jsem z toho v haji
jeste jsi nikomu neodpovedela ani mi ...
proc chces dite ?
chapu lidi co proste deti nechcou ...
ale nechapu moc lidi co dite chcou ale nemaji v planu ( nestihnou casove ) se mu venovat ... 🧐
@akys17 tak to snad musíš vědět ty, když plánuješ tři týdny po porudu živit rodinu. Mimino nestojí skoro nic, pokud nemá nějaké zdravotní problémy. Tak pak cca 2k plínky a ty asi kojit nebudeš, tak UM.
By mě zajímalo, co děláš za práci, když se do ní musíš po trech tydnech vracet. Podělíš se s námi o to tajemství? Kdysi hodně dávno tady byla diskuze a tam paní měla taky strašně důležitou práci. Celkově byla hodně důležitá, chlapa měla jen jako donatora, moc nechapala, že chce dítě vidět i jinak než jen úplně minimálně. No a takhle paní si strašně chválila internátní jesle. Mimino tam měla i přes noc, mohla ho tam mít v podstatě pořád a jen si jednou za čas zajít na návštěvu. Ale já si stejně myslím, že jsi troll 😉.
@veronicka89 znám jedny takové. Po sestinedeli chuva, je s Nimi skoro 24/7. Jednou za 14 dni jsou s dětmi na vikend sami, asi 2-3x do roka sami na dovolenou. Jinak je víceméně vychovává chůva, co s nimi je. Otěhotnění museli plánovat přes ivf, i kdyz jsou oba zdraví, nesešli by se skrze práci 🤷🏻♀️🤷🏻♀️
@veroniquecz Takže dítě jen jako módní doplněk a protože se to očekává. Smutné...
Narazila jsem na skupiny (eDarling zkusím později, od známých mi nebyly sděleny příliš dobré recenze, tak to nechám na později) starších mužů, kterým "ujíždí vlak" (jejich označení) a z diskusí vyplývá, že by se mým návrhům nebránili. Někdo tady již navrhoval tuto možnost. Jaké máte zkušenosti se soužitím při větším věkovém rozdílu? Kromě toho, že se může stát, že koncem mého života budu sama, to zvládnu domyslet i já.
@petulkadodo při HO lze zvládnout péči o dítě? Učitelé jsou dobrý nápad, těch pár, co znám, právě kontrují konkurencí a potřebou vzdělávání. Absence by jim zkomplikovala další práci..tak nevím, ale u těch středoškolských to vidím nadějněji.
@akys17 Můj manžel je starší o 14 let, na "stará kolena" si se mnou pořídil dvě děti. Byl i rok na rodičáku, když za covidu přišel o zakázky a já šla do práce. Péči o dceru zvládl, s domácností to bylo už horší. Po narození mladší měl dost vážné zdravotní komplikace, zdravý nebude už nikdy a doma ho samotného s dětmi celý den nenechám, to by nedopadlo dobře. Péči o dítě při HO se dá zvládnout jen tehdy, pokud dotyčný nemá během dne porady a nemusí pracovat od-do, ale nechá si tu práci na dobu, kdy dítě spí.
@mydlova Aby to dítě nakonec neskončilo v babyboxu 😞
@akys17 Proč mám pocit že ty chceš dítě jen abys něco splnila? Hledáš chlapa takovým divným způsobem, nebylo by lepší si teda zatím pořídit jen psa? I když i ten chce nějakou lásku a pozornost, tak spíš králíka. I toho chlapa snad nechceš pro sebe jako na lásku, ale aby se ti někdo postaral o dítě.
@klokanka31 přesně radši králíka než psa .. králíka kdyžtak upeče, když analyticky zhodnotí,že to prostě nefunguje 😅...
Nee já si myslím, že si z nás nekdo dělá legraci.... žádná,, ženská" takhle snad neuvažuje..ale aspoň máme na té dovolené s dětmi trochu zpestření.
@michaela666 asi tak 😓
No, myslím, že na to nejdeš úplně dobře - jestli se někde otcové na rodičovské dovolené sdružují, tak spíš ti, co už na ní jsou. Naše společnost je stále ještě nastavená tak, že obvykle jde na RD žena. Pokud jde muž, tak to vyplyne až ze situace, nedomlouvají se na tom na třetím rande... 🤷♀️
To ostatní jsem komentovat nechtěla, ale nedá mi to. Ten tvůj pragmatismus nepřipouštějící jakoukoli jinou variantu mi přijde jako aspergerův syndrom nebo jiná PAS. Možná by nebylo od věci se zamyslet, jestli jsi opravdu připravená na dítě, protože mateřství je plné proměnných a snad nikdy nejde nic úplně podle plánu, určitá flexibilita je potřeba.
@akys17 První měsíce, dokud mimčo jen leží a hodně spí je HO bez problémů. Trošku divočejší to začne být, když začne lézt nebo chodit, to už je pak čas na HO jen když spí. Ale od 6 měsíců pak už fungují jesle a s těmi se už dá normálně pracovat.
@petulkadodo to ale tiez neplati pre vsetky deti, moje teraz hodne nespali 😅 stalo sa ze prva dcera v mesiaci spala 3 hodiny za den a zbytok som prekojila a prenosila
@vladienka Děti na UM nevyžadují krmení tak často 🙂
@emillyhk A o čem se mluví na rande? O životě, o představách, o budoucnosti.... ? Nevím, jak to máte vy, ale já většinou takto a nikdy žádný muž neříkal, že o tomto se nemluví, naopak s tím začali oni, o plánech a cílech. Nikde jsem nenapsala, že nejsem ochotná přistoupit ke změně, bude-li nevyhnutelná. Přijde mi v pořádku, že žena hledá muže a základním kritériem je "schopnost" zajistit, a je to v pořádku, myslím. Proto za ženy často platí atd. nikdo tuto výraznou preferenci nekritizuje. Nikdo neříká, že taková žena je zlatokopka a bezcitná a pragmatická. A asi by ani láska nemohla možnost vzniknout, kdyby žena živila přidrzlého flákače bez koruny a s plnou nůší požadavků a nároků. Tím chci jen vysvětlit, že můj požadavek, ač výrazný a zásadní, není jediný. Asi jako nikdo nemá jen jediný. A nevím, kdo to tady vydedukoval. Toť vše k tomuto.
@petulkadodo takže ani při HO není úplně jednoduché zvládat více věcí, resp. ma to značně proměnných podmínek...
@akys17 Na rande se mluví o představách a budoucnosti. Ale určitě ne když dotyčnýho ještě ani neznáš. Přece nepřijdeš na první rande a neřekneš "hele, chci se do roka vdát, mít dvě děti, to a to. Splňuješ to nebo ne?" 😄

@vladenkamaminka takže, že si nevezmu paragraf nebo se nebudu s dítětem učit jste vzala kde? Z vlastní zkušenosti? Váš muž by to neudělal? To je mi líto vašich dětí, no ještě, že mají vás, plnou lásky...