icon

Jak ovlivní nová opatření rodinné finance v Česku?

12. kvě 2023

Chtěla bych znát váš názor na toto. Děkuji

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-fi...

Strana
z5
terkync
13. kvě 2023

@martinka_33 😁👌

autor
13. kvě 2023

@martinka_33 👍🏻

sinicka
13. kvě 2023

Proboha, co tady furt řešíte nějakou budoucnost a naše vnuky? Normální českou rodinu zajímá, kolik jim zbyde peněz na konci měsíce, kolik nás tohle všechno bude stát, nikdo nemyslí na to, aby jeho vnuci měli levnou hypotéku. Ruku na srdce, kdo z vás kdy přemýšlel o finanční situaci vašich vnoučat ? Normální českou rodinu zajímá to, aby mela co jist, aby deti mohly na krouzky a jestli letos bude na dovolenou, ale opravdu je všem uplne u pr*dele, jestli naše děti za 20 let budou mít takovou a makovou inflaci a DPH. Všechny zajímá, kolik budeme platit, jestli se nám to vrátí zpátky a kdy..

Tahle vláda to absolutně nezvladá, stejně jak Babiš nezvládl covid. Bohužel, tohle odkrojí od huby nám všem pracujicím rodičům.

Fialovo tweety krátce před volbami: Nikdy se nezvedne daň, nikomu.

U moci jsou krátce a už berou a berou. V součtu je to támhle školkovné, támhle daň na manželku, támhle zvýšení daně z nemovitosti a rodina je chudší o x tisíc.

Nevím, kdo tady z ProFialových voliček sledoval tiskovku “Za pět dvanáct” — ano, opravdu se takhle oficialne jmenovala Fialova tiskovka, zaznam dostupny na netu— ale za prvni hodinu žvatlání o uplných hovadinach, ktere jsme uz slyseli 1000x (ja chudak jsem to zdedil po minulych vladach, krize krize, ja jsem statecny, ze to udelam….), jsem se nedozvedela vůbec nic. Jsem pekne naštvaná, nejhorší vláda, jakou jsem zažila.

Vám přijde normální, že to, co Pekarová nejvíc vyzdvihuje z toho konsolidačního balíčku je nulova daň na knihy? WTF.. kolik knih ročně si koupíte? 😀 to mě má jako uklidnit? Nebo to nějak pomůže těm rodinám, který tuhle diskotéku platí?
Jasně, vy, které máte příjem domácnosti nadstandartní, máte levnou hypo, příp. jste zdědili nemovitost, tak vy nezchudnete nějak výrazně, ale jsou tu rodiny, které třeba přijdou o dovču, děti o tábory, krouzky, hezke nove obleceni… a ne, neni to jejich chyba, je to chyba vlády.

Pozitivni je, že vláda, která takhle nase*e do huby svým voličům, už znovu zvolena nebude.

anetka1701
13. kvě 2023

@sinicka ročně kupuji kolem 20ti knih. O budoucnost svých dětí a jejich dětí se zajímám. Jsem zamestnana, manžel OSVČ. Sebere nám to kolem 20tisic ročně, z nich nejhorší je skolkovne - máme dítě v soukromé školce. To je ale naše volba, ve státní bych platila pár korun a měla bych víc peněz... Nemyslím si, že by mi stát měl kompenzovat můj rozmar - on mi místo ve státní zajistil. Jsem ráda že se slaplo na brzdu, moje děti mají šanci žít ve státě, který nezbankrotoval.

michaela666
13. kvě 2023

@sinicka Jsme normální česká rodina a sakra mě zajímá do jakých sraček ( a že bude sakra hůř) jsem přivedla svoji dceru a co jí v budoucnu čeká. Určitě nejsem výjimka.
Spíš nechápu lidi co si udělají děti a nemyslí dál než na to aby měli dost vysoký důchod, slevy na dopravu, příspěvky na kde co a jak budou žít jeho děti je nezajímá, protože to už bude jejich boj.

A ne, nezdědila jsem nic ani nemám hromady na účtu. Bydlíme v nájmu, musíme se sakra otáčet, abychom si udrželi standard a na tu dovču k moři nejezdíme protože na ní nemáme ( ty peníze raději pro nás o dost lépe).

michaela666
13. kvě 2023

@michaela666 *peníze využijeme raději....

kupi
13. kvě 2023

@sinicka letos jsem zatím koupila 23knih a doopravdy mne zajímá, jak se budou mít v budoucnu moje děti, nejsem z některých opatřeních zrovna nadšená, dotkne se nás jich dost, ale chápu, že je potřeba něco udělat

limali
13. kvě 2023

@sinicka Na seba mysli len egoista. Áno, u nás doma myslíme aj na naše deti, v akom štáte budú vyrastať, dospievať, žiť a vychovávať rodinu. Presne takéto názory alá - žijem teraz a čo bude za 20 rokov je problém ďalšej vlády na ktorú budem nadávať, lebo sú drahé papriky - hrozne milujem.
Pred voľbami nebola vojna na Ukrajine ani hotové rozpočty pre vládu a už vôbec nie celosvetová energetická kríza. Žiadna vláda nie je ideálna ale rozhodne nemôže za posrané životy ľudí. A už vôbec nie tá aktuálna, ktorá je u moci dva roky.
Ničmenej, pokiaľ si sa z náročnej tlačovky nič nedozvedela, dúfam že si sa vrhla na obsah celého konsolidačného balíčka, ale pochybujem o tom, inak by si nemlela, aké to bude pre ľudí strašné.
V okolí nepoznám nikoho kto dostal čokoľvek zadarmo. Do práce chodí, nehnuteľnosť kúpil alebo je v nájme…keby všetci len ičovali a čakali čo im spadne do dlani, bola by celá republika už dávno v háji.
PS: Pekarová Adamová vyzdvihuje nulovú sadzbu DPH z kníh kvôli tomu, že bola kompromisom k iným nezdanený položkám. Pre niekoho sú knihy dôležitejšie než drahšia CocaCola alebo cigarety.

sinicka
13. kvě 2023

@anetka1701 já si koupim knihy tak 1-3 maximálně a zrovna u této položky mi je uplně jedno daň. Podle ekonomů se knihy stejně nezlevní, ale budu teda vděčná za vás.
Ano, je potřeba něco udělat, ale ne toto, co předvádí tato vláda. A celé to zaplatí slušná pracující střední třída s rodinami - voliči.

anetka1701
13. kvě 2023

@sinicka a co by se tedy mělo udělat podle tebe? Aby to pomohlo? Nerýpu, opravdu se zajímám. Já totiž, i přes ekonomické vzdělání, nemám zdání kam sáhnout, aniž by to nepoznamenalo ty nejzranitelnejsi....

limali
13. kvě 2023

@sinicka kde konrétne si našla že to všetko zaplatí stredná trieda?

ee.liska
13. kvě 2023

@sinicka asi nejsme normální rodina, budoucnost potomků nás totiž zajímá. A kdyby se ta budoucnost řešila už dřív, nemuselo být tak zle. Knih koupím cca 80 až 100 za rok.
@limali souhlasím 👏

sinicka
13. kvě 2023

@limali a kdo jiný?

limali
13. kvě 2023

@sinicka odpovedz prosím na otázku, kde konkrétne si vyčítala, že to zaplatí stredná trieda. Ďakujem.

anetka1701
13. kvě 2023

@sinicka jinak jako prislusnik střední třídy se třemi dětmi, pokud odečtu skolkovne, jsme v tom za cca. 4000 za rok. Za mě dobrý 🙂 ať si klidně vezmou vic... Fiala budu zcela jistě volit opět. Jsem na něj hrdá...

sinicka
13. kvě 2023

@limali tohle přece nemusí člověk nikde číst, aby to věděl. Kdo jiný to zaplatil? Kdo jsou asi ti, co odvádí do státní kasy nejvíce peněz?

sinicka
13. kvě 2023

@anetka1701 to počítáš ale špatně, nebo vy jste nezaměstnaní?

anetka1701
13. kvě 2023

@sinicka oba pracujeme a nemáme se špatně. 0.6% z platu, dálniční známka... Daň z nemovitosti se nám zvedne max. o 500... Víc tam toho není...

limali
13. kvě 2023

@sinicka takže nevieš, len mlžíš a nadávaš. Ja ti to osvetlím aby si videla, že to tak nazoaj nie je.
70% úspor budú tvoriť škrty v dotáciách. To je dosť veľká časť. 14% úspory priamo na prevádzke štátu. 12,4% na platoch. Do 4% zvyšok. Kde vidíme, že to zaplatí stredná trieda? Nikde. Bežný ľudia vyjdú “horšie” v radoch stoviek za rok.

kristynkal
13. kvě 2023

@limali diky, ze tak vse vysvetlujes 👏👏 ja se nezapojuju, protoze tomu nerozumim, tak jsem rada, za tve prispevky 🙂

marketa11112
13. kvě 2023

Ja uz ani nevim, do jake tridy patrime. Mam hodne nemocného syna, pracuji presto na pul uvazku a snazim se pomoci dalsimu diteti. Nase druhe dítě ma take sve problémy, zdravotni problemy ma i muj manzel. Mou vyplatu prakticky skoro celou projedeme, vozím deti do skoky, na terapie, cviceni a po lekarich, a samozrejme musíme dojet do prace. Vse stihat na cas. Takze to u nas neni lehke. Naštěstí mame vlastni bydleni, na zahrade si neco vypestujeme. Mohla bych teď kricet,brečet. Ale nebudu. Jsem pro dana opatření,dokonce pro razantnejsi. Proste nelze zit stale na dluh. Tyka se nas urcite dan z nemovitosti, mozna jednorazova dalnicni znamka ( kdyz mam syna v aute, tak ji platit nemusím), pak to,co preskoci z 10 % dph do 12% , tedy leky a pod. Ale budou to asi korunnove polozky. Kino? Divadlo? Resim kvuli detem. No a knihy. Domu jich clovek za rok zase tolik nekoupi. Ale co deti ve skole? Kazdy pracovni sesit se plati a kazdy rok jich ty deti nekolik maji. Ja budu mit dceru v orvni zride,syna ve druhe, alesi dividualbom planem a snizenymi vystupy,specialnimi sesity. Takze zohle beru jako dobrou vec. Jde o studium nasich deti.
Urcite se nas dotkne vice polozek, ale ksem uz tak nějak zvykla. Kazdy rok rozsiruji zahradu a lihnu vic a kurat, abych nemusela vsechno kupovat. Setrim na vsem. U moře me deti nebyly a zatim nebudou, ikdyz uz by moc chtely. Ale prioritou jsou u nas terapie, cviceni a lazne pro syna. Ale obvinovat z toho tuto vladu opravdu nemohu a nebudu. Naopak jsem rada, ze mnoho z tech opatreni pociti spolecnost napric. Kazdy trochu jinak. Ale nikdo nebude vyjimkou. A tak je to spravne.

limali
13. kvě 2023

@kristynkal za málo, veď je to normálne, nemôžeme všetci vedieť všetko 🙂

limali
13. kvě 2023

A veľmi rada vykradnem výrok pána Kalouska, s ktorým sa 100% stotožňujem.

sinicka
13. kvě 2023

@limali jako volička mám právo i nadávat.

sinicka
13. kvě 2023

@marketa11112 ale ano, vyjimky budou a jsou, je jedna skupina obyvatel, na kterou se nic z opatření vztahovat nebude.

sinicka
13. kvě 2023

A tak by mě zajímalo, jestli byste se k tomu stavěly stejně, kdyby tyto opatření zavedla současná opozice, nebo minulá vláda s komunisty.

limali
13. kvě 2023

@sinicka a na čo nadávaš?

limali
13. kvě 2023

@sinicka keby minula vláda urobila takéto nepopulistické a rozumné rozhodnutie, nikto by nenadával. Oni by ale nič také neurobili, a tak ako obyčajne, majú aj teraz len plky, bez konštruktívnych nápadov 🤷🏻‍♀️

pabka
13. kvě 2023

@sinicka to snad ani nemyslíš vážně, zobecnit, co “normální česká rodina” chce, nechce a co řeší a shrnout to omezeným pohledem na to, ze řeší kroužky a dovolenou… ano, TAKY to sice řeší, ale snad každým rodičům záleží na dětech a například my jejich budoucnost řešíme hodně a téměř všechny naše kroky a rozhodnutí vedeme s co největším možným ohledem na ně a jejich budoucnost.

anetka1701
13. kvě 2023

@sinicka ano. Řekla bych, že konečně udělali něco rozumného. Já se umím odprostit od předsudků...

Strana
z5