icon

Jak ovlivní nová opatření rodinné finance v Česku?

12. kvě 2023

Chtěla bych znát váš názor na toto. Děkuji

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-fi...

Strana
z5
vendes
13. kvě 2023

@sinicka Však to udělat měli, protože před obdobím covidu byl ekonomický růst a nebolelo by to tolik.
Dobrý hospodář se v letech tučných připravuje na léta hubená.

laxesis
13. kvě 2023

Asi nejsme normální rodina, podle toho, co tady čtu... Já teda nevím, ale pro mě je sakra důležité, jak se naše děti budou mít. Mít dítě bez toho, aby o tom člověk zauvažoval, je podle mě nezodpovědné. A to, abychom na konci měsíce vyšli a nepočítali každou korunu je na NÁS, ne na státu. Tj. ano, máme s mužem oba standardně dvě práce (já nyní na PN kvůli komplikacím v těhotenství, ale i tak aspoň něco z domu dělám), zvládáme šetřit, nemáme půjčky ani hypo. A nikdo nám "postele" neustlal, prostě jsme na sobě makali, vzdělávali se, u toho pracovali a nechodili po večírcích. Zatímco naši kamarádi pařili a utráceli peníze za cigára a alkohol, my spěchali z práce do práce a po nocích se učili, abychom si tu budoucnost lépe zajistili a připravili. Já si vybrala další obor a učila se nové věci i při MD a RD, ale to podle mě není vůbec nic divného, okolo to dělá plno mamin. Neměli jsme to nejjednodušší, ale o to víc si myslím, že si za svůj život může každý sám. A pokud je třeba utáhnout opasky, abychom to usnadnili alespoň minimálně našim dětem, tak ať. Skóre knih od ledna je 18.

rebe
13. kvě 2023

@sinicka Možná nejsme normální rodina, i když bydlení jsme nezdědili ani nemáme levnou hypotéku - mohli jsme mít, kdyby nám Babiš ze dne na den nezakázal podnikat, ale zaměstnancům výplaty jsme posílat museli, takže vše, co jsme měli našetřeno na hypotéku, spolkla jeho covidová opatření. Super vláda, dodnes na něj s láskou vzpomínám! 😅 A řeknu ti, že mě setsakra zajímá, jestli moje děti si jednou budou moct koupit vlastní bydlení a jestli jim kromě splácení dluhů, které ta jeho vláda nasekala, zbude třeba i na tu dovolenou, kvůli které tak brečíš. Upřímně, jsem naprosto fascinovaná tím, že i mezi matkami se najde někdo, kdo s*re na budoucnost svýchd ětí, když kvůli tomu musí obětovat dovolenou u moře. Já na ní teda s dětma ještě nikdy nebyla, nezbylo, investujeme raději do jejich budoucnosti.

marketa11112
13. kvě 2023

@sinicka ale bude. Vsak tady ziji a nakupují, bydli...

martinka_33
13. kvě 2023

@sinicka nechci aby systém zkolaboval, to by byl teprve průšvih a tempem jaký minulá vláda rozjela by se to mozná netýkalo ani vnoucat ale uz detí a my bychom na to čučeli ze smrtelný postele... To nechci, takze me budoucnost zajímá...
Ale máš v mnoha vecech pravdu, ceskou rodinku jakých znám dost, tohle fakt nezajímá, ony to ty slípky co čučí na tupý seriály a jejich kohouti co hltají fotbal s lahváčem v ruce ani neumí vyhodnotit... Takze jo, tahle vlada to myslí dobře, ale neuvedomuje si zádadní vec - veeeelká voličská základna jsou práve tito intelektuálové z výměny manželek a ti budou radsi volit populistickýho mafiána - von přece nekrade kdyz ho nechytli... a přidá nám aniž bychom hnuli zadkem od pitomejch seriálů a fotbalu...

martinka_33
13. kvě 2023

@anetka1701
@ee.liska
@kupi me u dane za knihy napadla jediná vec, ucebnice jsou taky knihy a tam to smysl má 👍 jinak já za roční poplatek dvousetpadesáti korun přečtu okolo 30ti knih, ať žije knihovna 😁

ee.liska
13. kvě 2023

@martinka_33 já knihy moc kupuji jako dárky 🙂 A spousty jich potřebuji vlastnit 😁

hojda
13. kvě 2023

@sinicka Takže preferuješ životní styl po mně potopa, že?

tasimia
14. kvě 2023

Mě celá tahle vláda a jejich opatření se*e. Nedávno jsem jela do práce a u Stodolní (kdo zná Ostravu ví) nastoupili dva kluci, byli romského původu (nic proti nim opravdu nemám) a věkově cca 21-25. Zatím co já utahaná, moc jsem nespala a modlila se ať mi ta dvanáctka rychle uteče, oni se chlubili, jak celou noc chlastali, ze "nane love" ale v úterý si jdou pro stravenky a mladá pobere prachy na děcko. Těm je úplně fuk nejake zdražování, že si pracující musí utáhnout opasky, ze budou platit dražší vodné a stočné, že přijdou o skolkovne, někteří o úlevu na manželku atp. Kdyby šli jim podobní do práce, tak by to byl pro stát nový příjem a věřím tomu, že by se i státní dluh krásně snížil.
Jenže co je lepší? Kopat někdy pod nohy, co davaji státu nejvíc, zejo.
Ubírám si času s malou, musím od ní odcházet, aby se měla hlavně ona dobře, ale nakonec jsem to já, kdo se bude mít trosku hure. A to od státu neberu nic, kromě RP. Ani porodné jsem nedostala a ani skolkovneho se zřejmě nedockam, patlalo se neco o zruseni podpory v nezaměstnanost - lituji vsech co poctive makaji a chudaci pokud prijdou o praci, nic nedostanou.
Takze at jdou nekam nevim, treba na Mars. Tam at snizi davky nepracujicim, co maji zdrave ruce a nohy, at jdou klidne i kopat okolo chodniku, uklízet zastávky ci cokoliv.. Ano, my se uskromnime, prezijeme, ale přesto vvsechny by to konecne melo byt fer. A to jsem si rikala, ze konečně to bude s touhle vládou lepší. Ale co, upleteme si svetry a nebudeme topit pánů Bohu do oken.

limali
14. kvě 2023

@tasimia závidíš týmto ľudom ich životy? Presťahovala by si sa do vylucenej lokality, kde žijú a začala by si žiť ako oni? Máš tú možnosť, pokiaľ chceš brat viac na dávkach. Ale ver, že majú veľmi málo peňazí. Inak je nezamestnanosť veľmi nízka, neviem koľko si myslíš, že štát živý ľudí ale je ich minimum. Neviem či si ale uvedomuješ fakt, že vláda peniaze od ľudí, firiem…vyberie a potom s nimi hospodári. 1. Nejde donekonečna rozdávať ako minula vláda 2. Nejde si donekonečna požičiavať 3. Nejde to nechať tak a doviesť krajinu do krachu. Zaujímalo by ma, ako by reagovali ľudia ak by vláda neurobila nič a za cca 10-15 rokov by došlo k tomu, že nebudeme mať luxus ako teraz - zdravotníctvo bez poplatkov, štátne školy bez poplatkov, infraštruktúra zadarmo, prídavky rôzneho typu. Stačí mrknúť na Grécko, veľmi krásny príklad.
PS: budem sa opakovať ale za tvoj život nemôže vláda ani parta 20 ročných chalanov čo žijú do vetra

sinicka
14. kvě 2023

@limali prosímtě, slovo “nepopulistické” je ve spojení se současnou vládou úplně směšné a jenom za to schovávají to, že to nezvládli.
Premiér Fiala před volbama několikrát “populisticky” opakoval, jak nebudou vyšší daně a hle! Je to tady. Ono vládnout od stolu je něco jiného, než tam pak reálně sedět. Ano, populismus k politice patří, ale aby nedodrželi svůj předvolební program, to i blbýho člověka musí napadnout, že se tady něco nepovedlo.
A já mám pocit, že nenadávám, tys mě o pár příspěvku obvinila, že umím len nadávať.
Tak jsem ti vysvětlila, že jako volička mám právo kritizovat nebo nadávat. Už se trošku uklidni, chrlíš tady jen koment za druhým, protože ti publikum tleská, ale pak se v tom ztrácíš.

Nezvládnu odepsat všem, ale jako normální českou rodinu si představuju pracující manžele a jejich školkou/školou povinné děti. A ano, mě teda vadí, že si ukrojím ze svýho a svým dětem a některých se to nedotkne. Toto je to, co má vláda řešit, né brát těm rodinám, které ji tam zvolili.
A že se současný premiér furt vymlouvá, jakou má velkou zodpovědnost?

Ano! Má, proto jsme ho tam taky volili, aby se postaral, aby dostál slibů a bylo tedy konečně líp.
Proto taky berou statisícové platy.

A když teda tak všechny myslíte na budoucnost svých dětí a vnoučat, tak vy jste snad v klidu? Za ekonomického růstu jste je jistě stihli zajistit, tak v klidu, ne?

A to, že je třeba pár uklizečka a dělník u pásu, mají dvě děti, hypotéku, musí dojíždět.. tak sice řádně platí dané, žijí skromně, ale ať si nakašlou, protože nemají nadstandartní příjmy, no a co, že je to zabolí.

Na druhou stranu tady máme skupinu obyvatel, co nepracují vůbec, nebo na černo, nebo kradou, berou příspěvek na bydlení, mají zrekonstruovaný městský byt a pobírají přídavky na sebe i na děti.. a když bude chybět, tak se zvýší.

Jsou tu také samoživitelky, které dřely bídu i za babiše, a teď, kdy jsou nákupy 2x dražší, ale příjem se sníží..

No.. tak mi přijde, že se k tomu sobecky stavíte vy, které to bude stát maximálně pár tisíc. Protože jste na tom dobře a zvládli jste se trošku zajistit.

A že se tolik chytnete na pekarovou s knížkama.. tak to už snad nechám bez komentáře 🙂

Jste hrozné suverénky, ale vaše odpovědi jsou celkem plytké. Zastáváte se vlády, samy jste odhodlané si odkrojit. Otázkou je: pro koho?

Moje odpověď na vaši odpověď: ne, vaše děti to nebudou, budou to nemakačenka a ti, co podojí stát jinde 🙂
Tohle vždycky odnesou ti, co odvádí nejvíc daní - pracující rodiče a děti.

No, končím, budu tiše sledovat :D mám toho na srdci hodně, ale užiju si pěknou neděli.

tasimia
14. kvě 2023

@limali závidím jim to jak mají spoustu věcí snadných, a to ti říkám jako terénní pracovník, který do vyloučené lokality dříve docházel.
A upřímně, tam už děti v 15 kolikrát říkají, ze do práce nepůjdou, že budou jako rodiče ;).
Zatím co já, chodila v patnácti na brigády protože naši nárok na žádné dávky neměli, neseděla jsem si doma na... 😊😊.
Nenapsala jsem, ze maji hodně penězi, ale mají to prostě snazší a ať napíšeš cokoliv, mně tenhle názor nevytluces. Nebo máš dojem, ze člověk co vše řádně plati (hypo, nájem, závazky) a z toho co mu zbude litá na diskotéky, protože vi, ze na další dny dostane stravenky, potravinovou pomoc atp..?
Zatim co já, doporučení jako řádně pracující, do potravinky nedostanu.
A ty nech na ostatních, jaky maji názor 😊.

tasimia
14. kvě 2023

@limali a hlavně, docela hodně lidí není ani na ÚP. Hmotnou nouzi a vše pobírají na své děti. Sice to mají snížené..
Takže z tou nezaměstnanosti mě opravdu neohromíš ;).

limali
14. kvě 2023

@sinicka skôr sledujem, že keď dochádzajú argumenty, dochádza k tomu, že sa v tom strácaš sama, opakuješ stále to isté a hlavne čerpáš z prázdnych fráz hnutia ANO. Na komentovanie mám právo, a že so mnou niekto súhlasí len poukazuje na to, že prispievam faktami, s ktorými finančne gramotní súznia.
Ja sa narozdiel od teba opakovať nemienim, nemôžem a nechcem vysvetľovať nespokojným ľudom, že verejné financie a vláda funguje nejakým spôsobom. To by mal každý volič aspoň okrajovo vedieť, než bude nadávať na všetko čo sa okolo neho deje a všetci sú na tom lepšie než on sám. Nie je to tak. Niektorí s tým chcú niečo urobiť alebo sa snažia pochopiť, prečo sa dnes deje to, čo sa deje.

limali
14. kvě 2023

@tasimia nepotrebujem ťa ohromiť faktami, čo sú všade dostupné. Keď niekto tvrdí, že sa majú sociálne slabší lepšie ako iní, chcem reagovať, pretože to tak nie je. Asi chceš ohromiť skôr ty nás, keď popisuješ ako je výnimočné, že si v 15 nesedela na zadku alebo že teraz chodíš do práce. Prepáč, nie je, je to normálne. Ale nemusíš to robiť, môžeš poberať soc dávky a pripojiť sa k tomu malému percentu nezamestnaných, čo tak zdierajú krajinu na životnom minime.

tasimia
14. kvě 2023

@limali já myslím, ze výjmecne to není, spousta z nás zde pracuje taky dlouho.
Ano, ti osmnáctiletí co nestudovali ani střední skolu, a šli hned na Úřad práce, chudáci dřou bídu, proto nejdou do práce i dalších 10 let, protože se mají tak špatně a žijí na hranici životního minima. Divný, ze se jim nechce do změny, když se mají tak špatně. A tím to hasne, tahle vláda je prostě ZLO.

limali
14. kvě 2023

@tasimia tento posledný komentár mi nedáva žiaden zmysel

tasimia
14. kvě 2023

@limali jinak ti, kterých bych měla dle tebe litovat (ano některých mi líto je) a jsou ve vyloučené skupině, tak aspoň u nás - nejvíc hrají automaty a chodí do herny. Na to, že žijí s tím malém, se umí rozšoupnout.

limali
14. kvě 2023

@tasimia Nepovedala som, že ich ľutujem, ale že im nemáme čo závidieť.

kupi
14. kvě 2023

@limali jenže některým se to, co se děje a co je potřeba udělat chápe přece jenom trochu líp, ráno jsem nad tím přemýšlela a máme to štěstí, že i když nás všechny tyhle opatření budou taky bolet, není to pro nás ani zdaleka likvidační (a možná proto, můžu v klidu tvrdit, že mi to nevadi a že to chápu), ale pak jsou rodiny, které jedou na dřeň už teď a další osekání příjmů a navýšení výdajů pro ně likvidační je

limali
14. kvě 2023

@kupi nikto netvrdí, že z príjmov neubudne, pokiaľ niekto klesne pod určitú hranicu príjmov, má nárok na sociálnu podporu. Celý ten balíček je postavený tak, aby na to skôr doplatili veľké podniky, ktoré čerpajú dotácie a štát, nie chudobnejší.

marketa11112
14. kvě 2023

@tasimia problem je vymanit se z neceho v cem jsi vyrostla. Nic jineho proste neznaji. Nemaji ty spravne navyky - rano vstát a jit do prace, nikdo je to nenaucil. Tohle potrva mnoho generaci. Jsem rada, ze jsem se nenarodila ve vyloucene lokalite, ale jako ,,bila,,. Rikam to s pokorou jako nekdo,kdo vyrostl ve meste,kde je vice nepřizpůsobivých a myslim si o nich dost spatnych veci. Ale nemají to jednoduché.
Ano,stve me, ze pobiraji vysoke socialni davky, ze neni zarazena jejich porodnost ( davku bych dala na tri deti, pak uz nic) a pod. Ale zase verim, snazim se, ze v úplném luxusu si neziju.

hasara33
14. kvě 2023

@limali jsi úžasná ❤️ naprosto skvěle a srozumitelně vše popisuješ a obdivuji i tvou trpělivost, protože v případě některých diskutujících je to jako házení perel sviním..🙈

somalicats
14. kvě 2023

@tasimia Zlato, tahle vláda vládne dva roky. Ti nepřizpůsobiví se takhle na dávkách válejí už od devadesátých let 😀. Za to fakt nemůže tahle vláda, dokonce ani Babiš, za to můžou ti, co ten systém kdysi takhle nastavili. A těm, co přišli po nich, se pak dá leda vyčítat to, že neměli odvahu do systému dávek hrábnout.

limali
14. kvě 2023

@hasara33 to je milé, ďakujem ❤️❤️❤️

hojda
14. kvě 2023

@tasimia hele, zili jsme celkem dlouho v dluhovem mejdanu populistu a lidi si zvykli, ze tohle je normal, ale neni, dlouhodobe neudrzitelne. Je to jako e exekucema, zijes si krasne, stale si pujcujes a pak to jeden uz nejde, nikdo ti nepujci a vsichni chteji penize zpet a ten sesup v klavilte zivota je pak sileny.

eviicka
14. kvě 2023

@tasimia tak já třeba dovolenou a nové oblečení za nutný standart rozhodně nepovažuju, to jsou naprosto zbytné věci. Jo kdybys řekla, že rodiny nemají na školní obědy apod...

@marketa11112 třeba proti "vypočítavé" porodnosti bylo opatření, že se může rodičák brát jen na jedno dítě a byla limitovaná jeho výška... no a během pár let i toto vzalo za své, limity se významně navýšily a nevybraný se doplácí...

martinka_33
14. kvě 2023

@sinicka upřimně víc než netáhla mě vytáčí mafiáni a jiní boháči, kteří ke svému bohatství priši nepoctivě, ty bych odbala a hned potom zavřela, v čele s Babišem 😡
Daň z nemovitosti? Trestat lidi, že neco vlastní se mi nezdá nejlepší. Ale taková daň z pronájmu - tu bych napálila, že se z toho po*erou... A vubec, nemam nic proti, ze si nekdo koupi nemovitost na duchod, ale at z toho pronajmu cáluje, dokud v duchodu neni... Pokud to bude mit na hyp, proc ne - dan nizká. Ale ti co jim jejich nemovitosti generují zisky a z toho pak kupují dalši a další a nájmy jim platí stát ve forme příspevku na bydlení (ne vždy, ale často ano), tam by ty dane mely být supervysoké....

martinka_33
14. kvě 2023

@eviicka znám i rodiny, kde nemají na školu v přírodě 😪 a to uz se mi nelíbí, prptoze pak jsou deti vyclenené z kolektivu.. a jsou to rodiny kde oba pracují, ale v oborech malo placenych a to je spatne aby pracujici clovek si nenohl dovolit poslat dite na skolu v prirode. A nemyslum ty, kteri penize prokouri a prochlastaj nebo maj deti 5 a pak se divi ze je neuzivi...

martinka_33
14. kvě 2023

@limali na druhou stranu aby to pro ty podniky nebylo likvidační 🤔

Strana
z5