Jak vypadá vaše ranní rutina s dětmi ve všední den?
Ahojky, napadla mě taková otázka, protože mě překvapuje moje sousedka. Má 3 děti. 2 školkový a 1 školní a je moc fajn, slušná a klidná, vyrovnaná. Normálně o ni nevíme, ale každé ráno ji slyším, jak se rozčiluje a asi maj ty rána pěkně hektický. Já je mám docela v pohodě, protože v 8 odcházím do práce a malej bud ještě spi a přebírá si ho manžel, nebo ho maximálně obleknu a vycistim zuby, dam jogurt a čekáme na manžela. Tak by mě zajímalo jak to maj ostatní. Každý mě strašil, jak to bude těžké v roli pracující matky a jediný, co je těžké je to vstavani. Ale to bylo před dítětem mnohem těžší. Diskuze spis jen pro volnej pokec, než nějaký rady 🙂
3 deti 11,9 a 4 a rána peklo... Krom toho že škola začíná v 7:50 a my to máme 15 minut autem (aby byli dobře potřebujeme vyrážet v 7:15) tak jsou příšery protivný, zpomalený a nenastartovaný... Každou věc musím říct x krát, abych měla šanci že zareagují... Je to stres, nervy a hlavně se na to fakt nejde připravit - i když mají nachystané oblečení, svačiny dopředu, stejně se vždycky něco najde.
Máš naprostou pohodu, ale já taky. Protože mám jen jedno dítě, které vstava Teda už kolem 4,30-6h. Budí se takto denně, takže u nás je klid. On si dá mléko, pohádku u toho... Po 7,30h vycházím s ním do školky, bereme sebou psa, dám dítě do školky, jdu na procházku se psem, cca 45min, dám psa domu a ficim do práce. Školku mame od baráku pěšky cca 7min a práci mám od baráku 120m. U nás sousedka pod námi co bydlela,mela 2 kluky a tam byl denně hluk ráno, jak se vypravovali. Ale nedivím se 😁.
@95newmommy2020 tak naše rána jsou opravdu velice výživné a hektické,je ještě slabé slovo 🤭😁 Čtyři děti, nejmladší dcera 2roky a další tři kluci školkoví 3r, 4,5 a 6. Chodí sice do stejné školky ale každý na jiné oddělení. Když je manžel doma,tak je to fajn a střídáme se,buď jdu s dětmi já nebo on. Když je v práci,tak je to mazec ale nějak už to zvládame. Věci už máme nachystané večer,takže nejstarší dva kluci se vzbudí,už se jdou obléct. Já mezitím obleču sebe,dceru a nejmladšímu klukovi ještě ráno musíme s oblečením pomoct,po ránu je ještě fakt hodně rozespalý a pomalý 🤭 Pak šup nějaká snídaně,koupelna a jde se. Záleží na situaci jak stíháme a taky na počasí. Buď jedeme autobusem tři zastávky nebo jdeme pěšky cca 20minut. Dva nejstarší už se ve školce jdou sami převléct, mezitím jsem s nejmladším v šatně,a ty dva už pak jen přijdu zkontrolovat. Vstáváme cca 6-6.30h a vycházíme kolem 7.30 😇 Takže asi tak nějak u nás 😁
@95newmommy2020 nenávidím rána 😆😆 mladší nespí v noci a ráno vstávání do školky se starší, je to horor. Starší taky na všechno má kupu času, nechce si čistit zuby, pak se jí nechce do školky, pak se chce dívat na pohádky. Mezitím obleču mladší, než naženu starší se obout, tak mladší začne tlačit, takže zase vysvléct, přebalit a málokdy jsme ve školce do 8, přestože máme školku 100m od baráku. 🤦😄 Ale nejhorší je pro nás teda vypravit se někam na čas přes den. To hulákám taky, občas si říkám, co si o mě sousedi musejí myslet. 🙈 Do té školky aspoň odcházíme bez řevu, protože učitelky nás nehaní za to, že nechodíme na čas, zatím 😁 Ovšem když musíme fakt na čas odjet a starší se neoblíká, nehledá si hračku, pak samozřejmě scéna u auta, že chce tu hračku, kterou si doma odmítla najít, pak už nestíháme a ona ještě tohle a ještě támhle a mě se nechce do auta a já nechci bundu. Do toho já jsem nervák, takže pak už taky řvu na celou vesnici. Nedivím se jí se 3 dětmi, že je na ně každé ráno jako saň. 😂
Tak nevím jestli se chlubit nebo chceš pomluvit sousedku.
Ono vdávat s jedním nebo se dvěmi či třemi dětmi je setsakra rozdíl ještě navíc když mu ,,jen vyčistila" zuby a pak ho přebírá muž. ..
Takže si.orvni vyzkoušej více dětí a být na ně ráno sama a pak posuzuj a odsuzuj...
Mám 2 děti - školou a školkovu povinné...
A od 6h rána pokud zrovna není víkend, si připadám, že je třeba si dopřát ten správný chaos a trochu cirkusu 😀 😀 😀
Obě děti ani jedno nechce vstávat, když už teda milostivě vstanou, nejraději se přemístí do obýváku k TV, kde spí dál...za usilovné mé motivace...vstávej - umyj se - nasnídej se - obleč se - vyčisti si zuby...tradááááááááá...jedno nadšené dítě vedu do školy, jedno míň nadšené přebírá babi a jde s ním do školky...
Já vstávám v 5:40, děti mají budík na 6:20 a já v 6:30 odcházím..vypravování mám už na štěstí za sebou a děti to zvládají samy..je to neskutečná úleva mít velký a samostatný děti 🙂
😅😅😅. Tak jak to máš ty je dokonale klidné ráno. My co musíme být v 7 v práci, manžel v 6h., 2 děti rozvést do dvou různých institucí ve městě , probudit je po půl 6 a přimět je aby fungovaly, ač je to denně stejné je někdy nadlidský úkol. Nejlépe když ještě starši si vzpomene v autě, že si zapomněla něco do školy. Jsou i rána, kdy jdu do práce se s výřvaným hlasem a hlavou jak rozšlapnuty meloun, protože musím neustale někoho premouvat a honit, aby jsme všechno stihli. 🤯
Cetla jsem jen část názoru, ale máme to dooost podobně jako @terka_37, jen s tim rozdílem, ze teda většinou vypracujeme jem jedno dítě, druhe má rok a půl, ale pokud ja nebo manžel musíme ráno obstarat a vzít sebou do školky, tak je to o to složitější a hlavně starší je strašný flegmatik a na všechno má času dost,z postele ji dostat je hrozny, je schopna snidat pul hodiny, oblikat se další půl hodinu, vysedavat na záchodě, valet se po gauci a cucet do zdi, jelikož televizi jsme zásadně zatrhli, to bysme do ty skolky nedosli ani v devět, zpivat si... Manžel je klidas, ale ja teda docela horká hlava a když se tohle opakuje uz tri roky (kdyz byla teda menší, tak jsem ji omlouvala, ze je ještě mala), každé rano- kdyz jde samozřejmě do skolky, tak se teda u nás jako stěny otrasaji, protoze uz to fakt psychicky nedávám...
4 děti …. manžel “zdrha” do práce už v půl 7 🙂).
Funguje jen, když mají starší ranní tréninky od 6h - to je vozí on.
Zda jsou moje rána, která začínají okolo půl 6h, hektická??
Asi takhle, tuto část dne vytěsňuji a začínám “žít” ve chvíli, kdy pouze s nejmladším, okolo 9h, začínám pracovat.
Odpoledne i večery jsou s nimi všemi perfektní a neměnila bych! Ale rána? Ta prostě NEEXISTUJOU!! Tečka 😀😀
Mám děti dvě a od školky jsem nastavila režim (Kozoroh 🤣), ráno jsem na ně sama. Když jdu do práce vstávám v 6:20, cestou na WC budím děti, ty jsou oblečené než se vycuram 👍 posílám je na zuby a jdu chystat snídani a prohřát čaj. Když snídají, umyju se já a obleču, po snídani mají lehátko a honí oni mě. Připomínám, ať si zaklidi svačinu a ucesou se. V 6:50 odchod do družiny (1. a 2. třída), v 7:06 já mavam a odcházím na bus, kterej jede v 7:16, dělám od osmi a jsem tam brzo, pac družina zavírá v 7:10. Pokud mám Homme office, vše probíhá stejně jen ráno vstávám v 6:50, děti bývají už oblečené a před osmou jsem zpět doma. Když byl jeden ve školce a druhá ve škole, potřebovali jsme navíc 10 minut na přesuny, ale zase byli už oba oblečení a nikdy jsem nebudila...svačiny chystám už večer
@nijij Já nikoho neodsuzuju, vedlo mě to jen k zamyšlení, jak to maj ostatní. Vím, ze to mám jinak a ona taky. Takže mě zajímá, jak to má vícero lidi.
U nas rano taky rvu. On me syn jinak nevnima, sedi a hledi na tv a je mu jedno, ze se ma nekam jit.
Mám dvě školkové děti. 5,5 - předškolačka a 2,5 - ve třídě prťat. Do konce roku jsem ještě doma, ale už teď mě (když to ráno vidím) děsí, jak to bude a to ještě, se budu střídat s manželem (ten je v tomto, že klidně vezme děti nenasnídané v pyžamu 🙈).
Vstávám v 6:00 (je to strašné, protože ta mladší v noci víc nespí než spí), nachystám snídani. Oblečení a batůžky mám nachystané den předem. Cca v 6:15 budím děti (starší je fakt úplně tuhá 😟) k snídani, pak umýt, zuby, oblékat - mezi tím tam tak různě poletuju se svou snídani + koupelna a oblékání (a to nejsem ženská, co tráví v koupelně půl hodiny, ale už jen to se zkulturnit do práce bude náročné 🤦). Holky by potřebovaly, abych nad nima stála, vše opakuju několikrát, nalítám po ránu v bytě i třeba 1500 kroků (to mě úplně šokovalo, když jsem pořídila náramek) Řeknu oblékat, přijdu za 5 minuty z koupelny a dítě sedí a čučí do blba a vůbec nic hotovo. To pak člověk několikrát zvýší hlas. Musíme chodit v 7:15 z domu. Cca v 7:30 v šatně u mladší, v 7:45 u starší. Na začátku září jsem pouštěla starší do šatny, ať se převlékne sama, jen jsem ji pak předala učitelce, to bohužel zatrhli ve školce, neexistuje aby bylo dítě v šatně samo! 🙈 Takže jsem musela vše o čtvrt hodiny uspíšit. Do 8 musí být ve třídě obě, až budu chodit do práce budu muset nejpozději v 7:30 opouštět školku, spíš asi dříve (takže z domu před 7) tak to vůbec nechci vidět. Školku nemáme až tak daleko, autem se to nevyplatí, parkování je poměrně daleko, to už mám od auta půl cesty z domu, takže moc času by mi to taky neušetřilo.
V případě třech dětí, už bych si šla asi hodit mašli. 🤣
@95newmommy2020 na mě to spíš působí, žes potřebovala zamachrovat.
Pokud nejsi úplně mimo realitu, musíš vědět, že většina lidí to ma náročnější
Viděla jsi pohádku Zootropolis, scénu s lenochodem na úřadě? Přesně tak vypadá moje starsi dcera každé ráno, když ji chystám do skolky. Stejně zpomalena doma při odchodu i při příchodu do skolky. Do toho mladsi ďábel v nositku, co se chce věčně dostat ven. Šílený. Soucitim se sousedkou a při představě tři děti jdou na mě mdloby. Svoje děti miluju nade vše na světě, ale těším se, až půjdu do práce 😀
@patypresdevaty není čím machrovat řekla bych. 😊
Evakuace do práce v 5:30, děti vodí do školy a školky muž. 😀
Ale musím říct, že jsou vcelku v pohodě, i když je třeba výjimečně vedu já. Jsou zvyklí vstávat v 6:15, do sedmi jsou nasnídaní a oblečení. Pak vyčistit zuby, obout a bundu... Kolem 7:15 se vyráží, oba jsou na místě v 7:30. Máme to tak odjakživa, i když jsem byla ještě na rodičovské a odváděla jen staršího. Nikdy nebyli nijak vztekací, spolupracovali. Jen mladšímu se někdy hůř vstává. Ale i tak to zvládne tak, že stíháme/stíhají.
Teď je jim 6 a 8 (mladší školka, starší 2. třída).
Muzu byt rada, ze na me loni nikdo nezavolal socialku. Netusila jsem, jakyho revu a vzteku jsem schopna, kdyz jsem se snazila to 1 moje dite vypravit do skolky ve slusnym case. A to mi celkem casto nekdo rika, jak dite zvladam s klidem, kde beru energii.. Pro me je nejhorsi to vypraveni, coz ty vubec nemas.
Ja to beru, ze nekritizujes nebo nerypes.. ale tohle je fakt nesrovnatelne.
Holky, tak mě z toho vychází, ze v Česku začíná práce i vzdělávání zbytečně brzo. Děti nejsou vyspany a pro všechny je to jen stres všechno stihnout.
@95newmommy2020 za mě je nesmysl posouvat začátek školy na později... u někoho se začátek práce neposune a podle mě by pak vznikal o to větší rozdíl mezi dětmi, které tak jako tak budou muset trcet v družině od brzkého rána a těmi, kteří by šli na pohodu na devátou...
@95newmommy2020 a to mě zase nepřijde. Zbytečně bych musela kluka strkat do ranní družiny. Párkrát tam musel a vůbec se mu tam nelíbilo. A hlavně by to těm dětem ukradlo kus osobního volna.
@95newmommy2020 za mě ve to u nás ideální, byla jsem na vyměne v Francii a tam se začínalo v 9, s hodinovou přestávkou na oběd. Děti se dostaly domu výuka končila okolo 4.
Chlap budik 5:15 (real 5:29), mel by sam sebe komplet pripravit. Vetsinou zvladne jen WC nez vstanu ja 🤦
Ja budik 5:30, WC, koupelna a priprava veci
Deti 5:45, prinese chlap a slozi na gauc k spicim ovcim na Decku, jde jim uvarit caj a vytahnout z nich snidani (vetsinou ale delam ja, pac jde trunit na WC). Ja jsem komplet pripravena a jdu detem pro obleceni. Mezi 6:00 - 6:15 probiha jejich oblekani, zuby atd.... muj job.
Chlap porad v pyzamu, nic hotove a planuje treti navstevu WC. Ja a dve deti jsme ready, chlap sedi na WC a uz rvu ja...na nej. 6:30 chlap porad pyzamo a ja tisknu rozvodove papiry. Snazim se deti vystouchat ze dveri v minimalni nutne vrstve obleceni, nahnat do auta a jedeme do skolky. Z 90% pozde... A ne kvuli detem 🤷 Plan je sedet v aute 6:30. Jezdime vsichni spolu... Obe deti docela vycepovane se do pul hodiny postavit ke vchodu, chlap ani po vic jak hodine neni hotovy. Rvouci rodinka rano... chapu 🤔
@95newmommy2020 A bylo by lepší, kdyby děti začínaly všechny na 9 a končili třeba ve 3? Pak kolikrát nestíhají ani kroužky anebo jsou kroužky opět o hodinu posunuté a dítě se domů dostává po šesté hodině...a jako i za mě, já bych nesnesla chodit do práce "až" na devátou, to by znamenla být o hodinu "déle" v práci, zejména na podzim a v zimě už tak chodím z práce téměř za tmy a takhle by to bylo vůbec...přijít z práce domů v šest...v létě též zabytej den, takto si kolikrát přivstanu (mám-li děti u babičky) na půl sedmou a nejpozději ve dvě padám z kanclu a užívám si krásné letní odpoledne,
Navíc naše děti tak jako tak chodí do ranní družny/školky a pokud by právě práce byla nejpozději od 8, stejně by je a ranní družina neminula, byť by výuka začínala v 9.
A o tom, jestli děti jsou nebo nejsou vyspaný...no tak mají jít spát o půl deváté a ne ve všední den staršit vzhůru do jedenácti 😀 I kdyby dítě usnulo v 9 a vstávalo v 6 ráno, to je 9 hodin spánku a to školním dětem obvykle stačí.
@95newmommy2020 ani ne, ale každý to vnímá jinak. Pak vem v úvahu taky to, že někdo třeba hodinu dojíždí....

A mit 3 deti tak to si radsi ty rana ani nechci predstavovat 😂