icon

Kdo nemá rád dovolené a proč?

30. kvě 2025

Je tu ještě někdo, kdo nemá rád dovolené? Já si tam neodpočinu a po návratu jsem většinou ještě víc unavená a trvá mi dlouho, než se zajedu do běžného režimu.
Když jsem byla dítě, jezdili jsme každý rok. Teď jedeme jednou za 2-3 roky a opravdu se mi nechce. Letos chce jet muž k moři a mně se tak moc nechce. Pojedu, ale s naprostým sebezapřením. Nejraději bych byla doma.
Máte to někdo podobně, nebo jsem mimo, jak mi naznačuje okolí.

Strana
z3
betelgeuzz
31. kvě 2025
@mon_88017

Ona je dovolená a dovolená. Dovolená s dítětem/ více dětmi někde v kempu, kde maminka leze po čtyřech kolem plynového vařiče a zajišťuje proviant, je peklo na zemi. Dovolená bez dětí/all inclusive se užít dá 🙃

@mon_88017 takto má každý jinak. Jednou jsem byla na dovolené u moře all inclusive a nikdy víc. Radši ty dovolené pod stan, kde můžu být každou noc jinde.

reeeza
31. kvě 2025

A jak to tedy je. Na dovolenou do zahraničí jezdíte jednou za 2-3 roky? A jinak když si vyberete volno, tak ho trávíte jak? Jedete na dovču v ČR nebo jste doma, menší výlety atp?

Já bych se asi obětovala, aby měly děti hezké vzpomínky. Kor když to není každý rok, ale jednou za tři roky 🤷‍♀️ Asi bych myslela hlavně na ty děti, protože za pár let odrostou a budeš mít klidu, až do hrobu 😁 A absolvovat 3 nucené dovolené za 10 let není až tak strašný ne? Navíc píšeš, že jezdíte na jedno místo takže úplně neznámé prostředí to není ne?

Jak to skloubit s manželem, toť věc druhá. Pokud rád jezdí do zahraničí a cestuje, může jezdit bez tebe a ty můžeš být doma. Nebo občas se taky vzájemně můžete víc přizpůsobit. Přece jen člověk by měl vytvářet fajn vzpomínky i se svým životním partnerem, což kvašením doma jde hůř 🤷‍♀️

drep
31. kvě 2025

Popravdě to pro mě je naprosto nepochopitelný a jediný, co by mě od cestování odradilo, by byla naprostá chudoba. Ani neznám osobně nikoho, kdo by to tak měl, ale je pravda, že se pohybuju v dost specifický bublině lidí s touhou po poznávání a k tomu prostě patří i poznávání jiných míst, kuchyní, památek, lidí, zvyků… Pokud to tak máte celá rodina, tak vám nikdo nebude diktovat jak žít, ale pokud to tak máš jen ty, asi bych se snažila najít ty bolavé body, co mi na cestování vadí a vymyslet, jak si s nimi poradit. Protože zážitky z míst mimo domov podle mě prostě nejde nahradit.

autor
31. kvě 2025
@drep

Popravdě to pro mě je naprosto nepochopitelný a jediný, co by mě od cestování odradilo, by byla naprostá chudoba. Ani neznám osobně nikoho, kdo by to tak měl, ale je pravda, že se pohybuju v dost specifický bublině lidí s touhou po poznávání a k tomu prostě patří i poznávání jiných míst, kuchyní, památek, lidí, zvyků… Pokud to tak máte celá rodina, tak vám nikdo nebude diktovat jak žít, ale pokud to tak máš jen ty, asi bych se snažila najít ty bolavé body, co mi na cestování vadí a vymyslet, jak si s nimi poradit. Protože zážitky z míst mimo domov podle mě prostě nejde nahradit.

@reeeza vadí mi jet i po ČR. Když je volno, jsem nejraději doma, to si odpočinu nejlépe. Maximálně děláme celodenní výlety, ty mi nevadí.
Jedno z dětí je po mně, to protestuje už druhý den dovolené.

@drep vadí mi cizí místa, cizí lidé, cizí jídlo.

drep
31. kvě 2025

Tak cizí jídlo není povinné, ne? Možností, jak si na dovolené sama vařit, je neskutečně mnoho. Cizím lidem se nevyhneš ale ani na výletě na nejbližší hrad nebo v práci, ne? My taky obecně dovolenkujeme spíš na místech, kde moc nikoho nepotkáváme, resp. Necílíme na zalidněná místa, oba jsme introverti a oba jsme z práce přesycení kontaktu s lidmi. Ale ano, pokud ti vadí nová místa, tak cestování asi nebude pro tebe. Neumím poradit, pro mě jsi jako jiný živočišný druh. Ale asi bych se v tom případě extrémně snažila vymýšlet supr trupr aktivity doma, protože odnést si z dětství ležení na gauči a čučení na telku, uklízení a velký výlet na sobotní nákup mi přijde docela smutný. I moje šestiletý dítě, díky cestám po světě, chápe, že je normální, když někde ženy nosí hidžáb nebo kroj, že v kostelech jsme potichu, nad skalní průrvou opatrní, že nejlepší hamburger se dá koupit v Baking Mad v Kaunasu a nejlepší borůvkový knedlíky má útulna na Protržené, nejlepší zoo je ve Vratislavi, že Bosně byla strašná válka, proto tam máma občas plakala a proto tam jsou rozstřílený baráky, že Balt je ledový a neslaný a rybičky v Rudém moři nekoušou, ale nejlepší vlny že nabízí oceán, že při chůzi do kopce bolí nožičky, tohle bych ji doma prostě neukázala.

autor
31. kvě 2025
@drep

Tak cizí jídlo není povinné, ne? Možností, jak si na dovolené sama vařit, je neskutečně mnoho. Cizím lidem se nevyhneš ale ani na výletě na nejbližší hrad nebo v práci, ne? My taky obecně dovolenkujeme spíš na místech, kde moc nikoho nepotkáváme, resp. Necílíme na zalidněná místa, oba jsme introverti a oba jsme z práce přesycení kontaktu s lidmi. Ale ano, pokud ti vadí nová místa, tak cestování asi nebude pro tebe. Neumím poradit, pro mě jsi jako jiný živočišný druh. Ale asi bych se v tom případě extrémně snažila vymýšlet supr trupr aktivity doma, protože odnést si z dětství ležení na gauči a čučení na telku, uklízení a velký výlet na sobotní nákup mi přijde docela smutný. I moje šestiletý dítě, díky cestám po světě, chápe, že je normální, když někde ženy nosí hidžáb nebo kroj, že v kostelech jsme potichu, nad skalní průrvou opatrní, že nejlepší hamburger se dá koupit v Baking Mad v Kaunasu a nejlepší borůvkový knedlíky má útulna na Protržené, nejlepší zoo je ve Vratislavi, že Bosně byla strašná válka, proto tam máma občas plakala a proto tam jsou rozstřílený baráky, že Balt je ledový a neslaný a rybičky v Rudém moři nekoušou, ale nejlepší vlny že nabízí oceán, že při chůzi do kopce bolí nožičky, tohle bych ji doma prostě neukázala.

@drep mezi sedět na gauči a jezdit na dovolene je mnoho dalších možností. ČR máme projetou celkem dost. Když to napíšeš takto, tak moje děti ví, že na krapniky v jeskyních se sahat nesmí, ale v dolech ano. Když se jde do podzemí, je tam zima i v létě. Nejlepší párek v rohlíku mají na Sněžce. Když se jde na hrad, jde se do kopce, ale zámky jsou na rovině. Houby sbírame jen ty, co poznáme a vše, co si přineseme do lesa, tak zase odneseme. Taky to, že v ČR jsou lesy takové, že když chvíli jdeš jedním směrem, tak dojdeš na kraj, takže i když se ztratíš, brzy se najdeš. Děti byly u moře, na horách, v ČR i v zahraničí.

martinka_33
31. kvě 2025
@drep

@drep ono je blby i to kdyz se dite v zajmech nesejde s rodici, protoze ti se v dobre vire snazi ale.. ja se nesesla s nasima a mam hrozny vzpominky na detstvi, jak jsem musela v plastence a gumakach lezt na Bukovku, nebo na Praděd nebo na .... doplň kterýkoliv český kopec, protože na VŠECHNY jsem jako dítě musela vylézt. A nebyl problem v kopcich ale ve stylu turistiky jaky nasi provozuji. Muj tata ma dlouhe nohy a dela dlouhe kroky, nama ma kratke nohy a strasne rychle s nima kmitá 😅 takze to nebyl vylet ale zavody a na to ja nejsem 🤪 Ted bud stařím zpomalili nebo to mým detem nevadi ale ony s babickou a dedou vyletuji rády, zatimco ja jsem se vzdycky snazila predstirat nejakou tropickou nemoc abych nikam nemusela 😅
A ani vsechny moje deti se nesejdou se mnou. Syn je spis po tatovi, all inclusive hotel a hrat tam ruzne hotelove hry, nemusi moc kempovani ani cestovani stylem jazdy den jinde, takze cekam kdy s nami prestane chtit (zatim chce protoze chce vsechno co starsi segra), ta je moje verna kopie, miluje cestovani, kempovani a nejnladsi se zatim jevi taky ze vude moje a meho muže 😅 Uz mesic prudi kdy vudem spat ve stanu a na vylet se chytne a jde x kilometru bez řečí. Muj muz mi taky sedi, on potrebuje na vyletech pauzicky na cigo ja na odpocinek, netreba nikam hnát.

drep
31. kvě 2025
@martinka_33

@drep ono je blby i to kdyz se dite v zajmech nesejde s rodici, protoze ti se v dobre vire snazi ale.. ja se nesesla s nasima a mam hrozny vzpominky na detstvi, jak jsem musela v plastence a gumakach lezt na Bukovku, nebo na Praděd nebo na .... doplň kterýkoliv český kopec, protože na VŠECHNY jsem jako dítě musela vylézt. A nebyl problem v kopcich ale ve stylu turistiky jaky nasi provozuji. Muj tata ma dlouhe nohy a dela dlouhe kroky, nama ma kratke nohy a strasne rychle s nima kmitá 😅 takze to nebyl vylet ale zavody a na to ja nejsem 🤪 Ted bud stařím zpomalili nebo to mým detem nevadi ale ony s babickou a dedou vyletuji rády, zatimco ja jsem se vzdycky snazila predstirat nejakou tropickou nemoc abych nikam nemusela 😅
A ani vsechny moje deti se nesejdou se mnou. Syn je spis po tatovi, all inclusive hotel a hrat tam ruzne hotelove hry, nemusi moc kempovani ani cestovani stylem jazdy den jinde, takze cekam kdy s nami prestane chtit (zatim chce protoze chce vsechno co starsi segra), ta je moje verna kopie, miluje cestovani, kempovani a nejnladsi se zatim jevi taky ze vude moje a meho muže 😅 Uz mesic prudi kdy vudem spat ve stanu a na vylet se chytne a jde x kilometru bez řečí. Muj muz mi taky sedi, on potrebuje na vyletech pauzicky na cigo ja na odpocinek, netreba nikam hnát.

@martinka_33 mně v tomhle vychoval manžel. S “láskou” vzpomínám na kolo s tátou, kdy on měl (přes 20-25lety) kolo za dvě litrů (a najezdil 10000km ročně) a my ze supermarketu a on okolo nás kroužil a prudil, proč do toho kopce (např na Srní) šlapeme tak pomalu, proč zase chceme dělat pauzu, že to není cyklistika…
Já jsem výkonnostní turista, manžel se kochá. Já musela trochu zpomalit, on zrychlit. Dcera je mimoň, tý je to fuk, to jen musíme zabavovat a trochu tahnout. Ale jinak na cesty je naše kopie a miluje všechno. Kemp se stanem a vařením na vařiči a mytím nohou v potoce, obyčejný hotel, all inclusive u moře, road tripy, kdy za 2 týdny najedeme 4000km, chalupy, města. Jenom nesedět doma, protože tam je potřeba ji furt aktivně bavit.

uzivatelkapetra
31. kvě 2025

Nejezdíme nikam, nejezdili jsme ani s rodiči. Můj muž bude mít 50 a do loňska u moře nebyl, já nebyla ještě nikdy. A to jsme před dětma měli celkem slušné příjmy, ale prostě nám těch peněz nějak bylo líto, když je barák. Navíc máme hospodářství, spoustu zvířat, políčko, skleník, to vše potřebuje denní péči.
Ale už se dostáváme do bodu, že bychom někde vyjeli, teď zase nejsme finančně moc v kondici.
Paradoxně nás do jednoho přímořského města možná dostane zdravotní stav dítěte.

drep
31. kvě 2025

Tak pak asi nechápu terminologii. Pokud nemyslíš jeden hrad a jeden zámek v okolí, tak k ostatním musíš dojet - nové místo. Na Sněžku mi přijde osobně výrazně jednodušší dojít při přespání na pomezkách než tam jet na otočku z míst, co jsou dál než Hradec. Plus rozhodně tam potkáš cizí lidi. A k moři u nás už jednodenní výlet se spaním ve vlastní posteli nevymyslíš. Takže nakonec na dovolený jezdíte? Tak pokud ti to tak vadí, tak ať jedou ostatní, ne?

mon_88017
31. kvě 2025

@betelgeuzz já teď taky dala a manželem mnoho km po Evropě na motorce a každý den jinde. To je něco jinýho, já ve svém úvodním příspěvku měla na mysli dovolenou s dětmi, mě prostě rodinná dovolená děsně nebaví. Radši jedu sama s manželem nebo sama s dcerou, jak jsme všichni, je to pruda 🙃😆 a dodnes nevim proč vlastně 😆

autor
31. kvě 2025
@drep

Tak pak asi nechápu terminologii. Pokud nemyslíš jeden hrad a jeden zámek v okolí, tak k ostatním musíš dojet - nové místo. Na Sněžku mi přijde osobně výrazně jednodušší dojít při přespání na pomezkách než tam jet na otočku z míst, co jsou dál než Hradec. Plus rozhodně tam potkáš cizí lidi. A k moři u nás už jednodenní výlet se spaním ve vlastní posteli nevymyslíš. Takže nakonec na dovolený jezdíte? Tak pokud ti to tak vadí, tak ať jedou ostatní, ne?

@drep jezdíme. Nikde jsem nepsala, že nejezdime. Jen to nemám ráda. Co 2-3 roky dáme moře a v ty opačné roky jezdíme na hory.
Sněžku dáváme na otočku. Jsou tam cizí lidi, ale je to půl dne, pak jsem doma ve své prostředí a mám čas zregenerovat.

marses
31. kvě 2025

Já ráda cestuju, ale nesnáším spát mimo domov. Úplně nejhorší je třeba přespání u příbuzných, to už nedávám. Nespala jsem u nikoho minimálně 6 let. Na dovolené jezdíme, ale to spaní je tam katastrofa. Spím tam tak 2 hodiny denně a vracím se úplně mrtvá.

autor
31. kvě 2025

Jen doplním, že hory děláme hlavně jako prodloužené víkendy. Není to týdenní pobyt.

kacka1994
31. kvě 2025

My jezdime do pronajatych chat 🙂 zatim v cesku, ale snad casem najdem i za hranicemi nejake v soukromi. Jezdime sami, hledame chaty s oplocenou zahradou, idealne aby tam nebylo uplne videt. Takovy to - ted si dam vino a deti at tu jeci, jsou spinavy od hlavy k pate a behaji jak chteji a nikdo me nebude soudit, ze rusime, nebo ze se nestaram o deti, ctu si a popijim vino :D
Nemam teda moc v lásce baleni a pak vybalovani, ale to uz je jedno, jestli jedu na vikend, nebo tyden.
Na dovcu se jinak tesim 🙂
Jidla si varime (vetsinou grilujeme), nebo nekdy jdeme do restaurace (vetsinou spis kdyz je tam zahradka s hristem, protoze jinak zase stres,ze budu krotit deti a neodpocinu si).

pavicka
31. kvě 2025
@marses

Já ráda cestuju, ale nesnáším spát mimo domov. Úplně nejhorší je třeba přespání u příbuzných, to už nedávám. Nespala jsem u nikoho minimálně 6 let. Na dovolené jezdíme, ale to spaní je tam katastrofa. Spím tam tak 2 hodiny denně a vracím se úplně mrtvá.

@marses naprosty souhlas 👌 strasne spatne spim v cizim prostredi, slysim tam ruzny neznamy zvuky 😅 nedej boze, ze manzel chrape vedle me, dite v noci mrci, vedle spi dalsi 3 lidi, kazdy jde spat a vstava jindy..za trest 😵

elvira
31. kvě 2025

Nesnáším balení, vybalovani, vlastně i tu cestu... No a z každé dovolené se těším domu.😄 Tak nevím...🤭

berenika39
31. kvě 2025
@mon_88017

@betelgeuzz já teď taky dala a manželem mnoho km po Evropě na motorce a každý den jinde. To je něco jinýho, já ve svém úvodním příspěvku měla na mysli dovolenou s dětmi, mě prostě rodinná dovolená děsně nebaví. Radši jedu sama s manželem nebo sama s dcerou, jak jsme všichni, je to pruda 🙃😆 a dodnes nevim proč vlastně 😆

@mon_88017 no přesně, u nás taky lehká ponorka. Máme společný čas, ale přesně jen tak, jak je komu libo. Nenutíme se navzájem do toho, do čeho se nám nechce. Syn už má teď svojí babu, my na vedlejší koleji, že jo, ale ...

koordinatorka_odboje
31. kvě 2025

Ja trpim na krcni pater, takze mi delaji zle ty hotelove postele, bambilionkrat prolezele. A strasne nerada nosim delsi dobu stejne obleceni, pracka tam vetsinou nebyva. Tento rok bychom ale jet chteli k mori - ze zdravotnich duvodu.

me_druhe_ja
31. kvě 2025

Každej jsme jinej. Někdo cestování miluje, někdo nesnáší. Pro někoho je ideální dovolená týden v Egyptě all inclusive s CK a druhej si nejvíc užije na vlastní pěst procestovat půl Evropy. Jinej si zase sbalí do batohu a na týden zmizí v rumunských horách.
A někdo nejezdí rád nikdy a nikam. 🙂 stačí mu zahrádka, chalupa a par výletů po vlasti. 🙂

Každopádně u tebe je to hodně extrémní, podle mě jeden. Že znaků autismu. A ani o tom nemusíš vědět, dřív se tohle neřešilo. 🙂

janule0123
31. kvě 2025

Mamka to tak má 🤣 ja mam nerva pred dovolenou, pri odjezdu, pak jsem šťastná a pak v praci nadávám ze všechna prace na me pockala, a ted tam muzu byt od nevidím do nevidím, ve stresu dalsi dva týdny a veškerá energie a dobrá nálada je mžiku pryč🤣

frigule
1. čer 2025

Ahoj , mám to podobne . Se synem klidně aji sama procestuju ČR, jezdíme hodně vlakem , ukazuju mu všechno možné ,ale ne vždycky fajn se vrátit domů . Na dovolenou jako rodina jsme jeli teprve před rokem ,protože jsme pořizovali dům a to všechny finance sezralo. Každopádně si na dovolený nikdy neodpočinu . Nebaví mě válet se u moře ,musím furt něco dělat,ostatní jsou opačného názoru . Válet se přece můžu aji doma u bazénu a zadarmo 😃 pro mě dovolená na víkend ideální . Syn vůbec nestrádá,nejradši si hraje na zahradě .Příští rok s ním plánuju jet jen na otočku k moři , manžel bude hlídat mimco a psa a večer zase dom 😁

lis6
1. čer 2025
@drep

@drep tak ono jezdit na dovolenou nemusí být o touze za poznáním, jet na týden do resortu all inclusive a jedinou cestu podniknou k bazénu a k hotelovýmu baru, taky moc poznání nepřinese.
Neumím si představit chudobu, kdy by nebylo možné jet na dovolenou, leda když by člověk o dovolených musel chodit na brigády, ale to je stejně zdravotně dlouhodobě neudržitelné. Sbalit krosnu a vyrazit do přírody moc nestojí (pokud tedy nepotká člověk strážce 😀)

lis6
1. čer 2025

Jinak já to mám tedy opačné miluju dovolené. Už v lednu začnu plánovat léto a přípravami žiju, pořád si přemýšlím kam půjdem na výlety, co všechno sbalit. Ale nejhorší jsou pro mě návraty do reality, kdy už jsem si fakt říkala, jestli není lepší nikam nejet, protože tuna prádla, najetí na režim, zvyknout si že zas děti jsou jen na mě a manžel přichází až večer, hlavně mě chytá taková nechuť k tomu stereotypu, nechce se mi do toho zajíždět zpátky... Ale trvá to jen chvíli, pár dní

marketa2016
1. čer 2025

Tak já toto naprosto chápu, já mám ráda výlety autem, ale na noc domů. Z dovolené mám stres, jsem takový Monk, nesnáším veřejné záchody, veřejné dopravní prostředky, postele kde spalo x lidí. Jezdím kvůli dětem, musím vybrat ty nejlepší hotely, abych tam byla schopná týden vydržet. Mam ráda poznávání nových míst, ale leze to dost do rozpočtu, protože ty nejhezčí hotely jsou pekelně drahé, takže si to radši často odpustím, než týden být ve stresu, já prostě přijdu do hotelu a vidím každou nedokonalost v úklidu. Jenže moje děti jsou zase dovolenkové, takže kvůli nim vždy tu dovolenou nějak zvládnu, ale první dva dny jsem v extrémní křeči, než se nějak na to prostředí aklimatizuji a že bych si nějak odpočinula se říct nedá.

anetka1701
1. čer 2025

Čím jsem starší, tím víc chápu potřebu "svého pohodlí". Cestování miluji, ale nikde se pořádně nevyspim, protože to není "moje postel" a nejlepší víkend je ten, co jsme jen doma 😅 Fakt mě nebavěj hotely, cizí zvuky, vůně, moc sucho/vedro/zima a k tomu většinou úplně debilni matrace 🤣🤣🤣🤣 takže chápu a souzním...

Na sílu s tím bojuju, chce se mi cestovat a poznávat, ale moje tělo se občas poměrně dost brání 🤣

Poměrně hodně víkendu trávíme na zavodech/soustředění, a kvůli mé nenavisti k hotelům jsme si pořídili vestavbu do auta - máme velké - a spíme tam. To mi vlastně dost vyhovuje, protože tam mám "svoje" spaní a cítím se tam komfortně... Chceme dokoupit ještě stan na auto, ať se vejde celá rodina a budeme tak i jezdit na dovolené 😅

Mě cestování dává smysl a baví mě, takže mám motivaci to natvrdo překonat a i když se mi nechce, nejraději bych vše zrušila a zůstala doma, tak jedeme (a pak si to uzijeme). Ale jak nenávidím balení, věčný tahání kramů, řešení kolik čeho vzít aby nebylo moc/málo, pak vybalovat, prát haldy... To bych si klidně odpustila no 😅

zuzkasim
1. čer 2025

Po dovolené typu týden na kolech ve stanu a týden lyžování mám dojem, že bych potřebovala ještě pár dnů skutečné dovolené na regeneraci🙂 S lyžema jsme to vyřešili tak, že se vracíme nejpozději v pátek večer, aby nám zbyl aspoň ten víkend, v klidu vybalit, vyprat, nechat vše vyschnout. Jinak mám cestování moc ráda, ale po návratu chci den volna, na aklimatizaci. Jet na prodloužený víkend, vrátit se v neděli pozdě večer a v pondělí ráno vstávat do práce je to, co ráda nemám.

kamino
1. čer 2025
@martinka_33

@kamino dovolené v dodávce jsou muj sen 😍 Má to dva háčky, nemam dodávku a nemam peníze na dodávku 🙄 A taky nerada řídim, ale to je ok, muj muž miluje řízení a navíc je jako strojvedoucí zvyklý řídit často a dlouho, takze jet autem dálku mu nevadí. Tak třeba nekdy...

@martinka_33 Jo a k té ceně - koupili jsme za necelých 200 tis lehce ťuklou dodávku, Bobo opravil- Takto to vypadalo během přestavby.

martinka_33
1. čer 2025
@kamino

@martinka_33 Jo a k té ceně - koupili jsme za necelých 200 tis lehce ťuklou dodávku, Bobo opravil- Takto to vypadalo během přestavby.

@kamino kolik beres za zápujčku Boba? 😅 Muj muz kdyby ted s renovaci zacal, tak v duchodu muzem vyrazit 🤣 Podotykam v mém důchodu, on by mel jit do duchodu uz za10 let a to by jistojiste nestihl.

macik84
1. čer 2025

Nikdo ti nemůže radit, jak se máš cítit. Prostě je ti nejlíp doma, ale na druhou stranu. Na kvůli tobě sedět doma celá rodina? Zkus si tu dovolenou užít, však poznávání je krásné.

Strana
z3