Měla by kamarádka upřednostnit partnera před skupinou dětí?
Řeším dilema a hledám pohled jiných lidí. Máme jet s dětmi ze Sokola na pobytovou akci. Holčina, která měla jet s námi jako zdravotník a zásobování, mi před chvílí volala, že nemůže jet, protože její partner měl ve středu v práci úraz. Má zlomenou klíční kost a měl otřes mozku, teď je na neschopence.
Přijde mi to k nám celkem nefér, protože by nám vypadl jeden dospělý a to nám způsobilo problémy, dalšího člověka nemáme. Navíc to ví od středy a volala mi to teď.
Zkoušela jsem navrhovat, že by on mohl k rodičům, nebo jeho rodiče/sourozenci k němu, ale to odmítla. Trochu mi i přijde, že se jí nechce jet a hledá možnosti, jak se tomu vyhnout.
Oni možnost řešení mají, ale my ji nutně potřebujeme. Která strana je v právu?
To bych chtěla vidět, jak bys s tím byla v pohodě. Kdyby mě chlap vyměnil za cizí, pak bych se hodně rozmýšlela, jestli chci v takovém manželství pokračovat.
@oplatecka ano, byla. Letos v zimě jsem byla 3 týdny na neschopence, manžel musel na pracovní cestu. S pomocí mé rodiny jsem se postarala i o děti. V době, kdy byl pryč, jsem měla vysoké horečky.
Čemu bych pomohla, kdybych dělala scény, že má být doma.
@klokanka31 když je něco slíbené, tak se to má dodržet. Hlavně když jde o situaci jako je tato.
Pokud máte 25 dětí, tak bych si nastudovala, zda musím mít ofiko zdravotníka. Protože před pár lety to nutnost nebyla. Ta povinnost naskakovala až při počtu 30 účastníků. Ale nevím jak je to aktuálně.
My jsme namátkou řešili situaci, kdy v půlce 1. dne tábora na týden odpadl hlavas, 2 hodiny před odjezdem zdravotnice, dva dny před odjezdem hygiena zavřela tábořiště, kam jsme měli jet. A víš co? Všechno jsme to vyřešili. Všechny tábory nakonec proběhly a děti si vlastně ani ničeho nevšimly. Oslov kamarády, místní dobrovolný hasiče, rodiče dětí, kterých se to týká, všechno se dá vyřešit a nezatracovat přitom lidi, kteří musí volit mezi dvěma zlýma možnostma tu méně zlou.
Ty děláš jako by šlo o život 🤷♀️ Já jsem hodně zásadová, a trvám si na tom že dohody se mají dodržovat. Ale tohle je zrovna situace, kdy má její manžel opravdu přednost.
Vznesla jsi dotaz, lidé odpověděli, většina by také účast zrušila. To, jestli ty bys to v její kůži udělala jinak, není v této chvíli relevantní, teď je situace taková a je třeba síly směřovat ke zdárnému řešení vzniklé situace. Když ti tu 500 lidí napíše, no jo je to kráva, to se nedělá, už se s ní nebav, jak to vyřeší ten ohrožený tábor? Tolik k tomu dotazu, kdo je v právu, to v tuhle chvíli fakt není podstatné, pokud chcete, aby těch 25 dětí odjelo ;)
@klokanka31 kdyby se to snažila nějak řešit, tak ok, ale z jejího jednání mám pocit, že se jí to hodí.
Oznámila mi, že nejede a tím to pro ni končí. Když nám odpadla loni kuchařka, tak za sebe aktivně hledala nahradu.
Ale tak není to její povinnost ne? Můj brácha dělával pro děti soustředění, a shánět lidi plus někoho do zálohy byl jeho problém, ne ostatních.
No, ona není hlavas, takže to v principu není její starost a upřímně, já bych po tvé diskuzi nikomu, z mých kamarádů fakt neříkala, zda by nejel místo mě...
A víš o tom, že "hrdinů jsou plne hrbitovy"? Nebo jako čekáš nějaký cestny řád? Promiň, ale pokud ty uprednostnujes cizí před vlastní rodinou, tak se asi raději zamysli. Ona to řešit nemusí, řešit to má ten, kdo akci organizuje.
Pokud ty dáváš přednost povinnostem před rodinou, je to tak v pořádku, ale pro tebe. Nemůžeš to však chtít i po ostatních, kteří to mají třeba nastaveno jinak.
No ona má teď asi úplně jiné starosti. Nejspíš řeší manžela a jeho zdravotní stav...takže, že nejede ti řekla a teď řeší svoje věci. Tak to je a hotovo. Také bych zkusila hledat v okolí. A jak psal někdo výše - požádala bych ji odvezeni věci jeden den tam a zpet- že by vám to vytrhlo trn z paty.
Nejen, že bych zůstala se zraněným mužem, ale po této zkušenosti bych už nikdy nikomu nic neslíbila.
A navíc, tady se neřeší rýma nebo škrábnutí, ale zlomená klíční kost a otřes mozku...
@antoinet ona nic neslibovala, celoročně vede cvičení pro nejmenší a už několik let je v organizačním týmu. Ona nakupuje a komunikuje s ubytovacím zařízením.
No, tak prostě jeden rok nepojede, no.
Tak evidentně spolehlivá je a prostě se stalo. A ty ji ani nevyjádřis podporu a řešíš, že to má vyřešit jinak. Ty to musís vyřešit jinak 🤷♀️.
Takže celý rok funguje a teď prostě nemůže 🤷🤷 zasloužila by pochopení a podporu.
@rayasisu to by ovšem musela být paní empatická. Omlouvám se, ale zatím mi přijde že je sobecká.
Já tě úplně chápu v tom, jakou cítíš frustraci, fakt že jo. Nicméně stejně tak rozumím tomu, že ona nejede. A mám pocit, že spoustu toho, co píšeš, sis spíš vydedukovala (nejspíš z té frustrace, znám to, mám k tomu někdy také sklony). Např. že se jí to hodí jako výmluva a že se nesnažila to nějak vymyslet. Přitom je dost možný, že od úterka pořád doufala, že to bude v pohodě a teprve včera po propuštění z nemocnice viděla, že to opravdu nejde ho nechat samotného. Proto to dala vědet až teď. A že se o něj má postarat jeho rodina? Předpokládám, že jsou tedy ze stejného města, když to považuješ za tak jednoduché řešení. Nicméně jeho rodiče a sourozenci asi chodí do práce, ne? Sourozenci mají třeba děti. Nevíš (nevíme), jaké mají vztahy, jestli je vůbec reálné, aby ona po nich něco chtěla. Taky je třeba možné, že na ní hodně tlačí manžel, třeba ji může i citově vydírat, ikdyž by jí osobně jeho situace přišla schůdná jen s pomocí na telefonu. A je dost nepravděpodobné, že by se jí chtělo ti všechny tyhle osobní věci říkat. A tak se omezila jen na faktické informace - zraněný manžel, nemůžu odjet. Dost možná že jí to celé fakt mrzí, je jí to trapné, je z toho špatná, jak to všechno ne svojí vinou zkomplikovala. Nějak se mi úplně nezdá, že by holka, co se podle všeho poměrně dost angažuje a každý rok se účastní, teď najednou jen zneužila manželova úrazu, odřekla to a smála se doma na gauči s nohama nahoře, zatímco vy zoufale hledáte náhradu.
Já kdyby se cokoliv stalo mému chlapovi, taky zruším nějaký odjezd v podstatě s cizima lidma. A dala ti to vědět ve chvíli, kdy si byla jistá, že chlap to doma nedá, když ještě byl hospitalizovaný. Za mě se zachovala správně a informovala v pravý cas
Pokud jsi manželka, tak máš přece povinnost se postarat o svého manžela, který měl otřes mozku a kdo ví co k tomu...
To je přece nadmíru jasne, akorát mě zaráží, že jen ty to nechápeš🤔? A že bys ho hodila na krku příbuzným? To si snad děláš p*del? To by mě v životě nenapadlo, pokud by se mému muži cokoliv stalo, je pro mě prioritou před čímkoliv jiným...
Už jsi měla otřes mozku a zlomenou klíční kost zároveň ?
Nezodpovědné chování nesnáším, ale zrovna tohle je vážná situace a kamarádka je v právu. 🤷♀️ Znám lidi, co by se byli schopni v den odjezdu vymlouvat na počasí nebo si to nakonec rozmyslet, aniž by někomu dali vědět...to je na kopnutí do 🍑, nemocný příbuzný ne.
Rodina na 1.místě
Opravdu snad všichni vám zde napsali, že slečnu chápou a že by se rozhodly stejně. Nikam by nejely a pečovaly o partnera.
Čili otázkou je, proč se na to odmítáte dívat z jiného úhlu pohledu. Jste totiž opravdu výjimka 🙂🙂
Málokdo by to řešil jako vy a nechal manžela ať se o něj stará někdo jiný a odjel by.
Zkuste se spíš zamyslet sama na sebou!!! Neřešte tu chování té slečny, ale spíš své chování a to, proč nejste absolutně schopná příjmout fakt, že slečna se zachovala tak, jak by se zachovala naprostá většina jedinců.
Ty třeba upřednostňuješ povinnosti před rodinou. Třeba já bych se takto v životě nezachovala, rodina je u mě na prvním místě. Ale to neznamená, že tě budu soudit za odlišný postoj, nebo že jej nebudu respektovat.
Začni respektovat druhé lidi a jenich jinakost. Slečna neudělala nic špatně, v tomto případě dala rodinu na první místo, to se opravdu nedá pochopit?? Mě by spíš zajímalo proč nejsi schopná to pochopit a akceptovat? Buď jsi pedantsky rigidní člověk který jede opravdu přes mrtvoly a pouze podle plánu. Nebo tvá nalomená pýcha a ego ti ( snad zatím) nedovolí příjmout fakt, že slečna se prostě zachovala ne podle plánu, nebo ne jak ty by ses zachovala...ale podle určitých vyšších hodnot: upřednostnila rodinu.
Já třeba nesnáším, když někdo poruší slib. Když je něco domluvené, spoléhám na něho a ten člověk couvne. Ale prosím tě ta slečna k tomu má opravdu pádný důvod. Tohle pochopí každý dospělý a uvědomělý jedinec ( byť se mu to nemusí líbit).
@daruna A co to je za argument?
To co si napsala výše myslíš vážně? Kdyby šlo o dítě byla bys tolerantnější?? Tak tebe bych nechtěla ani jako známou natož partnera
Mě to přijde naprosto logické. Neomlouvá se proto, že chlap má rýmičku nebo že chtějí vyrazit na výlet.
Zkus si představit sebe na jejím místě. Řekla bys doma: to mě mrzí, že máš bolesti a že si sám pomalu neutřeš ani zadek, ale jeď k příbuzným, určitě se o tebe postarají, já jedu s kamarádkou pryč. To bys asi neudělala že ne?
Takže trošku empatie. Ano, udělalo ti to čáru přes rozpočet, ale tyhle věci se v životě prostě dějí.
Sama jsem měla zlomenou klíční kost a věř mi, že je to jedna z nejhorších zlomenin, co můžeš mít. Je to velmi bolestivé, poměrně dlouho a ve spoustě věcí jsem v tu chvíli byla odkázaná na pomoc ostatních.

Takže pokud bys byla třeba po operaci, měla těžkou chřipku, zlomené ruce nebo naražená žebra, byla bys v pohodě s tím, že by tě manžel nechal svému osudu a odjel pryč? To snad ne... 🤦♀️