Názor na sdílení fotek dětí na FB, insta., sem. apod. Co si myslíte?
Ahojky, tak mě tak napadlo, jaký máte postoj ke sdílení fotek miminek, dětí, soukromí na sociálních sítích ?
Mě se má za chvilku mimčo narodit. Chci se s ním pochlubit, jsem v hodně maminkovských skupinách na FB, chci ho pak dát i sem. Jen si nejsem jistá, jestli je správně ho dát třeba veřejně na svůj FB profil mimo tyhle skupiny.
Jak se k tomu stavíte a proč ? ❤️
@brigule To samozřejmě vůbec, je to "jen" obyč fotka, ale štvalo by mě, že sem někdo prdne fotku bez mého vědomí. Stejně tak by mě štvalo, kdyby sem někdo dal fotku mojí, nebo mého manžela. Nějak z lidského hlediska mi to přijde nevychované a nevhodné. To vůbec není o tom, že by někdo mohl fotku zneužít. Jen by se mi to prostě nelíbilo.
Stejně tak nechápu teď tu aktuální výzvu na sdílení partnerských fotek. Myslím si, že většina chlapů by ani nikde na ženském slepičím fóru být vystavená nechtěla a nemají o tom ani ponětí. Já bych si to taky nepřála. Nejvíc mě dostal komentář dotyčné, že partner se sice nerad fotí, ale jednu fotku má, tak jí sem dá. To mi přišlo vůči němu dost nevhodné
@95newmommy2020 Kazdy dle svego gusta, jak to mam ja jsem psala vyse. Ale co mi prijde zajimave a na zamyslenou je zdejsi ambasadostvi jednotlivych znacek. Jasne, chapu ucel a princip. Donutilo me se nad tim zamyslet, kdyz jsem jednu ambasadorku potkala na zivo. V tu chvili to pro me byl relativne znamy clovek, ale ona o me nemela ani tuseni. A v tu chvili jsme si rikala, kolik ja toho o ni vim? Vim, kde bydli; jak se jmenuje dite a manzel; jak se stravuji, kde by chteli bydlet, jake ma vztahy s rodici a tchanovci, do jake chodi kavarny, kde jsou na dovolene, co jejimu diteti chutna, co ho bavi apod. Jako ted si o me nekdo muze myslet, ze jsem stalker, ale tyhle vsechny informace mi davaji tyhle maminky denne na oci na anonymnim webu. A abych se drzela tematu diskuze: danou maminku jsem poznala dle ditete.
Ale tak predpokladam, ze ambasadorkam to nevadi, jinak by to nedelaly. Ale prislo mi to jako zajimavy podnet k premysleni.
@beruska132 a vis vubec, ze na tohle nepotrebujes facebook jako takovy? Na zpravy staci messenger. 🤔😉
@brigule u nás v porodnici taky musí být souhlas s focením a uveřejněním miminek a kolik diskutujících ty souhlasy daly a tady to přitom odsuzují?
@journals on někdo lustruje lidi i přes facebook kvůli práci?to snad ne.já mám veřejné jen svou fotku,nic jiného,nikdo nevidí do mých fotek,příspěvků a i kdybych tam měla bůhví co,tak mému potencionálnímu zaměstnavateli to může být šuma fuk, nezáleží na tom jak člověk vypadá,ale co umí a zda je dobrý kolega nebo ne. Jak je vidět,předsudky hýbou světem.Já to nechápu
@veronikav31 Ne ve všech porodnicích se děti fotí. A i kdyby souhlas daly, tak co? To je právě to privilegium matky rozhodovat kdy ano a kdy ne. Ano, (ne)focení ve školce je už úplně jiná liga a je to postavené na hlavu, ale ty tu řešíš otázku fotografování úplně dogmaticky a nesmyslně. Však je jen dobře, že se rodiče zamýšlejí kdy fotku uveřejní a kdy nikoliv!
@journals ano,matky mají právo rozhodnout o zveřejnění fotky.ale fotku svého narozeného dítěte přátelům nezveřejní a přitom zveřejní narození dítěte v novinách nebo na webu...(kde je jméno,příjmení,datum narození i fotka).to je právě to postavené na hlavu,nemyslíš?
@veronikav31 Ano a dělá se to i ve velkých firmách. Tak on když tam někdo na sebe vybleje úplně všechno... tak se nesmí divit. A že tam občas fakt byly perličky!
@veronikav31 ...a? No tak to tam zveřejní. Jejich věc. Třeba já chápu, že fotka na webu (kdekoliv) si vždy může žit vlastním životem a to dotyčná nechce. Papír sice snese všechno, ale pořád to není tak zneužitelné jako web co si vše pamatuje a pamatovat bude.
Já třeba sem fotku syna nedám, ale prarodičům jsem posílala epohlednici s jeho fotkou z dovolené a divné mi to nepřijde.
@journals tak takové firmy bych teda chtěla vidět.já osobně bych s takovým činem byla opatrná,protože to zavání průserem, kdyby se někdo proti tomu ohradil,tak bych řekla,že by to byla zajímavá kauza.A upřímně,tak takovéto potencionálního zaměstnavatele bych poslala slušně řečeno do zadní části těla.
@journals každá digitální stopa je dohledatelná, i v novinách...tady jde o to,že jsou pomalu kamenovány ty které to zveřejní,ale že by si ty co to napdají sáhly do svědomí zda to taky dělají podle svého přesvědčení to ne.
@veronikav31 ty se to ani nedozvíš, že to bylo provedeno. Kauza by nebyla, protože by to nikdo nepřiznal a i kdyby ano, tak by jsi byla nazvaná nevhodným kandidátem (bez nutnosti cokoliv vysvětlovat). Žalovat by to taky nikdo nemohl, protože takové věci jsou veřejné a přístupné komukoliv. On žádný zaměstnavatel nechce mít nic společného s neseriózním zájemcem o práci. Každý zaměstnavatel chce být řádně reprezentován.
@veronikav31 Já myslím, že to trochu přeháníš. Však tady nikdo nikoho za normální fotku nenapadá. Jen každý má tu hranici kdy ano/ne jinde. To je celé.
@journals dělám ve státní správě a o neseriozním člověku lze zjistit víc informací jinak než z nějakého facebooku.Krom toho může mít ten dotyčný svých profilů víc-není problém.Na jeden s fotkou nedá nic a na druhý bez fotky a změněných jménem vyblije všechno a kdo z těch profilů zjistí,že patří jednomu a tomu samému??nikdo a o tom se pak řekne,že bude dobrý spolupracovník a přitom to bude šmejd první třídy.Super přístup
@veronikav31 zbytecne to prekrucujes. Kdo chtel, smysl pochopil 😉
@alcar ja se na fb přihlazuji málo kdy, ale messenger mám jenom na mobilu a tam to hodne využívám. další důvod proč bych si nic nedala na fb je,že v dnešní době potencionální zaměstnavatel si muže projet účet a podle toho co by tam mohlo byt by mohl rozhodovat o mém přijetí anebo nepřijetí a proto bych to neudělala ani svému dítěti. je to každého věc jak to má. já to mám jasne dané že NE a muj muž to má stejne.
@beruska132 Pokud máš profil neveřejny tak potencionální zaměstnavatel uvidí na fb jen profilovou a úvodní fotku, nic víc.
Ani mě to nepřijde divné, že to zaměstnavatelé dělají, i já když jsem se seznamovala na internetu, tak jsem si o dotyčném hledala všechny dostupné informace. Navíc dnes už je tech dostupných info spíš méně, lidi jsou dost opatrní a GDPR taky dělá své.
Na druhou stranu, internet v tomhle nemusí jen škodit, může prozradit i informace, které budou pro klienta, zaměstnavatele, partnera nějakým způsobem zajímavé.
ANOOO a je to tady. Facebook NEEE, ale hned vsechny lustruju, vcetne “seriozniho” zamestnavatele. 🤣🤣🤣 Infantilnost tohoto jednani nebudu radsi ani komentovat.
@beruska132 o tom, co tam budes verejne pristupne mit rozhodujes jen ty sama. Tvuj budouci zamestnavatel vubec zadne tve dite neuvidi, kdyz ho nedas verejne.
@alcar a co je na tom infantilni? Ja mit firmu, tak nejakyho joudu, co si neumi ani nastavit soukromi na FB a jeste ke vsemu je jeho soukromi dost neprijatelny, tak ho nevezmu. Infantilni mi spis prijde na ten FB cpat kazdou kravinu. Je jen mou volbou, co tam dam. Ale je take kazdeho volbou, jak si nastavi soukromi.
@maargit ano a to “soukromi” hodne uzivatelu nechape a neumi nastavit a z toho prameni veskere obavy a predsudky a nektere zbytecne vyhranene nazory. Prijde mi to zvracene...na jednu stranu tam sama nehodim zadnou fotku sveho novorozence, protoze si nepreji, aby moje spoluzacka ze zakladky videla me dite nebo mam strach, ze vyvojar facebooku pouzijou mou fotku na vyzkum nejake stupidni apky a na druhou stranu schvaluji a pokladam za naprosto normalni lustraci profilu potencialnim zamestnavatelem nebo ze si sama vylustruju chlapa, se kterym pujdu na rande. Ale jasne, zase tady zazni, ze je to kazdeho vec... Muj nazor je zase takovy no...to je taky moje vec. 🙂
@alcar Ale ja si tak nejak myslum, ze jedna a tataz osoba neudela tyhle veci naraz. O to tu jde. Ze jako ja mam nastaveny soukromi, stejne ale nedavam fotky na FB. Nicmene jsem pripravena i na to, ze si me nekdo bude chtit prolustrovat a utre nos. Ale pokud to ostatni verejny maji, tak to je pak spis o urovni IQ, nez o nejakych zasadach. Takze proc se nepodivat na profil nejakyho cloveka. Mozna i to nastaveni o nem neco vypovi. Jako ze nepotrebuju vedet, kde byl na dovoleny. Ale spis se chci dozvedet, jestli umi pracovat se sofistikovanym nastrojem jako je FB😁
Jsem správce několika skupin a například když přijímám nové členy, tak se také dívám na profil. Pokud se objeví nový zákazník, také se dívám co sobě je ochoten prozdradit a jakou formou.

@alcar Tak ja jsem ten typ, co ma FB a zadny fotky tam nedava; ani neoznamuje, jak se citi a kde se nachazi. Mam tam profilovou fotku a to je vsechno (dost neaktualni). V prumeru jednou za rok sdilim nebo lajkuju nejaky clanek, ktery se tyka nejakeho celospolecenskeho tematu. Pro nekoho zde bych timto byla kandidat na odebrani z pratel.
Vlastne me prispevky mych pratel na fb nezajimaji. Ve vetsine pripadu si tam lide fotkami stejne akorat honi sve ego a sbiraji lajky. Zdaleka tam fotky nevypovidaji nic o realite, vidim to ve svem blizkem okoli (idylicke fotky manzelu x do pul roku rozvod).
Ja tam chodim kvuli zajimavym skupinam, organizacim, apod. A hlavne kvuli skupinovym konverzacim, ktere jsou jednoduche a prehledne. Napriklad zde aktualne domlouvame s prateli spolecnou dovolenou.
Pri narozeni deti jsme nejblizsim lidem volali a psali smsky. Jinak lidi nase deti vidi, kdyz prijdou na navstevu a tem co bydli dal, zaslem jednou za cas fotky, kdyz o to projevi zajem. Nikomu jinemu je necpu a nemam k tomu duvod.