icon

Názor na sdílení fotek dětí na FB, insta., sem. apod. Co si myslíte?

95newmommy2020
28. led 2020

Ahojky, tak mě tak napadlo, jaký máte postoj ke sdílení fotek miminek, dětí, soukromí na sociálních sítích ?
Mě se má za chvilku mimčo narodit. Chci se s ním pochlubit, jsem v hodně maminkovských skupinách na FB, chci ho pak dát i sem. Jen si nejsem jistá, jestli je správně ho dát třeba veřejně na svůj FB profil mimo tyhle skupiny.
Jak se k tomu stavíte a proč ? ❤️

maargit
30. led 2020

@kamino je to takove oddeleni zrna od plev😁

kamino
30. led 2020

@maargit je to svým způsobem pravda - mě to celem pomáhá.

journals
30. led 2020

Tak nevím, jestli tu nemluvím tatarsky... Samozřejmě že se zde pletou dohromady dva úplně jiné druhy lidí/uživatelů sociálních sítí. Já sociální sítě využívám často, docela pestře a to, že tam nedávám každý prd o své rodině mi přijde jako samozřejmost. Pokud to někdo má opak, je to jen jeho věc, ponese si následky v dobrém i horším slova smyslu.

@alcar Proč infantilní? Přijímala jsi někdy někoho? Vybírala jsi z víc zájemců? Asi ne. Třeba se mi stalo, že jsem vybírala někoho s dobrým pravopisem a když jsem viděla ty hrubky co dotyčný napsal na svůj FB tak jsme ho ani na pohovor nepozvali, protože by to bylo zbytečné (životopis měl zřejmě od někoho kontrolovaný, ten byl ok). Ušetřili jsme čas jemu i nám.

veronikav31
30. led 2020

@journals a to si toho člověka lustrujes na základě jména a příjmení?takových lidí tam může být stejného jména nebo může mít přezdívku a jak víš že to je ten správný dotyčný?

eviicka
30. led 2020

@veronikav31 tak součástí životopisu bývají fotky, vzdělání, zájmy apod. Podle toho se ten člověk dá identifikovat. V dobách, kdy ještě byli původní lidé.cz byl profil vázaný na email. Ale jak jsem psala, myslím, že dneska už těch relevantních informací bude dostupných minimum.

kami1984
30. led 2020

@aktakd tak na tohle Ti jako bývalá ambs. odpovím. Stalo se mi rok zpátky, tedy už jako bývalé ambs., že ke mě v DOV přišla paní, oslovila mě, bylo to takové zvláštní, já nevěděla, o koho se jedná :(( člověk do ambs. jde s tím, že prostě vidět bude a musí ukázat i své soukromí, do jaké míry, záleží na vzájemné dohodě s firmou.

alcar
30. led 2020

@maargit v podstate s tebou souhlasim. Je to o te uvedomelosti. Mozna mluvime kazda o necem jinem. Ted nebudu psat konkretne tobe, ale vseobecne.
Mne proste stale nejde do hlavy, proc se nekteri obavaji ukazat fotku ditete (nebavim se o nahych fotkach) urcite skupine lidi, ktere si sama na tom fb vytvorim. Spis mi prijde, ze ani lidi nevi, ze tahle funkce existuje, maji porad nejaky strach ze zneuziti fotek. Pokud se v tom clovek orientuje, tak muze byt v teto internetove problematice zdatny a nemusi predem neco odsuzovat a bat se. Mozna je to pro nekoho slozite nebo nevim.
A to k zamestnavateli...no proste to tak vidim a mam na to nazor takovy. 🤷‍♀️ I kdyz chapu, ze si asi nevybere cloveka, ktery ma hakovy kriz jako uvodni foto. 😁

veronikav31
30. led 2020

@eviicka fotky být nemusí, vzděláni ano, zájmy,ale podle toho taky se taky lidi moc nedají identifikovat (na profilu může být vidět jen jméno nebo přezdívka a to nemusí souhlasit s životopisem).lidé.cz nemají nic společného s fc,bylo to vázané pouze na email na seznamu,může mít email z centrumu nebo z jiné domény a nebo si jej vytvoří pomocí emailu co používá v nynější práci,to je pak těžko dohledatelný.lustrace lidí přes FC, sociální sítě je blbost a kdyby to bylo tak snad se nemusí dělat psychotesty apd

journals
30. led 2020

@veronikav31 fotka byla vzdy 😉

veronikav31
30. led 2020

@journals nebyla vždy součástí.jen občas se to někde objevi v požadavcích-obchodni zástupce,asistentka, sekretářka.Do státní správy, samosprávy,na úřady(financí,čelní,úřad práce,OSSZ)-pokud se nejedná o tiskového mluvčího,do fabrik,do obchodů se nepřikládá fotka,nikde to nepožadují

beruska132
30. led 2020

@alcar muj nazor je proste ne. at si delají jiny co chteji.

maargit
30. led 2020

@alcar Plus Vysokou skolu zivota a Ortel v oblibenych skupinach😁
Myslim, ze se to tu trochu vyhrotilo ad absurdum, ale to v damskych kuloarech byva😁
Kdybych prijimala zamestnance, zak prijimam kolegu. Nekoho, na koho se budu chtit spolehnout a budu vedet, ze je to solidni clovek. Takze ackoli ja jsem na sve soukromi skoupa, tak bych se zkusila podivat, kdo je muj budouci spoluhrac. Pri hledani partnera si nejsem jista, jestli bych chtela zkoumat jeho zivot bez jeho povoleni... Ale asi bych chtela, aby to nebyl debil😁

eviicka
30. led 2020

@veronikav31 ale já tady nemluvím jen o lustraci potenciálních zaměstnanců přes fb, nebo že to je dokonce jediný nástroj. My tu jen píšeme, že je to MOŽNOST, pokud se sejdou okolnosti. Internet přece není jen FB - prozradit může hodně i google, instagram a nebo dříve ti lide.cz (kdo měl mail na Seznamu, dál se identifikovat přesně).

Mám osobní zkušenost z jedné firmy (konec 90. let), kde při přijímacím řízení (cca 60 zájemců) tvořilo první síto znamení zvěrokruhu (zvala jsem lidi na konkurz, takže jsem si všimla, že všichni mají podobná data narození, kolegyně mi to pak potvrdila), proti tomu je prohlídka internetu slabý odvar...

veronikav31
30. led 2020

@eviicka ale je tady psáno,že se tak i děje,že se lidi lustrují i přes fc a pokud se jim někdo nezdá,tak jej na pohovor ani nezvou:
vit tady:
journals

Dnes ve 14:23

@alcar A není to každého věc na co kdo sociální sítě používá?
Já se přiznám, že když jsme měli přijímat nového kolegu tak jsme si vždy projeli i jeho Facebook. A někdy to rozhodlo zda na pohovor bude/nebude pozván. Lepší tam nedávat nic, než úplně všechno.

u nás je zvykem a pravidlem v 1.řadě splňovat podmínky výběrového řízení, pak přijdou na řadu dovednosti z oblasti pc,psychotesty apd, na psychotestech pohoří nejvíc lidí, pak přichází na řadu pohovory o 2.kolech a pak taky scénky(ano,scénky,najatí lidé),aby se vědělo jak ten dotyčný reaguje

alcar
30. led 2020

@maargit kdyz ctu tvuj pohled, tak se v nem vidim. Ale na moment jsem se zamyslela, jestli bych pak tomu kolegovi priznala, ze jsem si ho lustrovala na netu. 😂 Asi radsi ne. 😁
No ale jinak tu vysokou skolu zivota a Ortel bych jako prekazku nebrala. Tu VŠ zivota tam ma mnoho lidi z recese. A vubec asi bych neverila vsemu, co tam ten dotycny ma. Ale jsme inteligentni lide a verim, ze to s tim tak horke nebude...tak jak pise eviicka...moznost, kdyby se mi ten dotycny uchazec proste nezdal. Zitra jdu na jeden pohovor a verim, ze moje budouci sefka nebude mit duvod si me na FB lustrovat. 😃

sudylichozrout
30. led 2020

@veronikav31 Muzu se zeptat, co je to za oblasti povolani?

sudylichozrout
30. led 2020

@alcar Pravdepodobne ne. Protoze ho za ni prolustrovala personalistka. Je to dnes zcela bezny nastroj vyberovych rizeni.
FB, LinkedIn, Instagram. Tam vsude se personaliste koukaji, kdyz jim prijde CV.

veronikav31
30. led 2020

@sudylichozrout k jaké oblasti patří tento postup výběrového řízení?Na městský úřad a je jedno zda se jedná o úřednické místo nebo referentske(státní a veřejná správa).Vždy je několik kol z kazdeho výběrového řízení.Uz i některé firmy dávají psychotesty i při výběrovém řízení na uklízečku

sudylichozrout
30. led 2020

@veronikav31 Aha, diky 🙂

eviicka
30. led 2020

No tak myslím, že v dnešní době si velká část firem s výběrovým řízením hlavu nedělá, protože jsou rádi když se jim ozve alespoň někdo, kdo splňuje zásadní požadavky 🙂.

Jinak já se manželovi přiznala hned, že jsem si ho pěkně proklepla Googlem. Díky sportu, který dělá jsem zjistila příjmení, díky jedné další aktivitě bydliště, takže jsem věděla kde bydlí, kdo je majitelem nemovitosti... A tak a to jsem ani jeho Facebook nepotřebovala. Vůbec mu to nevadilo.
A to nemám z vlastní zkušenosti, ale na podnikatele nebo dlužníky by mělo být informací taky dost. Internet i prozradí třeba hypotéku.
Takže ať se vrátíme k tématu, jedna fotka novorozence je proti těm všem informacím za mě úplné nic.

veronikav31
30. led 2020

@sudylichozrout není zač.takové výběrko je už docela dost běžná věc v těchto institucích

sudylichozrout
30. led 2020

@eviicka Jenze je rozdil, kdyz najdes v rejstriku ICO, sidlo a podobne veci, ktere se tykaji povolani a se kterymi je DOSPELY clovek ztotozneny a tim, kdyz nekdo jiny dava tve fotky na socsite a navic casto v ne uplne lichotivych pozicich. Ten nekdo jiny muze byt sice zakonny zastupce, ale podle me to proste neni fer.

vegal
Autor odpověď smazal
alcar
30. led 2020

@sudylichozrout jdu do podniku, ve kterem jsem zamestnana uz radku let. Jen jdu ted na jine oddeleni, kde bude jina sefova. Tak pochybuju, ze me bude lustrovat. Ale chapu, je to urcite zpusob, ktery personaliste pouzivaji.

evaamy
30. led 2020

ja obcas neco dam na fb. driv jsem davala cela alba z vyletu, ale pak jsem.zjistila, ze to neni uplne ok, tak jsem to vsechno smazala. ted obcas neco postnu. na mk nic nedavam, ani na instac.

eviicka
30. led 2020

@sudylichozrout jasně souhlasím rozdíl to je, ale diskuze byla založená na fotku narozeného miminka (předpokládám že zabaleného v zavinovačce), což není podle mě nijak nelichotivé.
Miminko si nemůže nastavit pravidla a svá práva - takže z tohoto pohledu ne, z mého pohledu to závažný prohřešek proti jeho právům není, a problém s tím nemám.

sudylichozrout
30. led 2020

@eviicka Vzdyt ja se nehadam (vyjimecne) 😋😉

westie
30. led 2020

Dnes je podle mě jen miminum firem, které nekoukají na socsítě uchazečů. Rozhodně bych si neříkala, že jsem se na pohovoru docela líbila, tak si snad nebudou mé sítě procházet. Vždyť každého zaměstnavatele zajímá, jak dokážete působit na zákazníky/klienty. A pokud máte na socsítích příspěvky/fotky neslučující se s firemní kulturou, tak asi budete mít smůlu. Vždyť to je vaše prezentace navenek. A věřte, že klienti si vás také lustrují (vlastní opakovaná zkušenost).
Lidi si mnohdy ani neuvědomují, co všechno můžou o sobě říct - přístup k životu/práci, pravopis, schopnost vyjadřování...
Příklad z reálného života - když jste bývalá modelka, která ráda fotila fotky v prádle, těžko se vám podaří získat manažerskou pozici v renomované společnosti. A v jiných ohledech můžete být sebelepší. Ale prostě je to riziko pro firmu, že budete nevhodně prezentovat. Nebo máte smůlu při povýšení (zase reálná zkušenost).
Vždyť dnes můžete jen podle IP adresy vyhledat mnoho informací o uživateli.
Řekla bych, že fotky jsou sice důležité, ale mnoho lidí ještě nechápe, že i příspěvky, aktivity na fórech atd. mají taky význam a dají se dohledat.

barchen
30. led 2020

Je zajímavé v této diskuzi sledovat, jak je někdo opatrný, někdo nedůvěřivý až paranoidní, jiný je zase zvědavý, někdo se rád vychloubá a někdo prostě jen žije jen svůj život a sdílí ho i přes virtuální svět. Fotografie dětí nezveřejňuji, hlídám i rodinu ale je mi jasné, že všechno neuhlídám a také nemůžu nebo nechci(?) děti odstřihnout od společenského života v institucích. Používám internet na komunikaci s rodinou a vím, že i fotografie poslaná přes mail, viber, skype a ostatní kanály, už někde zůstává. Každá soukromá instituce si v dnešní době vyhrazuje právo na všechno, co obdrží od zákazníků - uživatelů. Obchody jsou hlídané kamerovým systémem, který vyhodnocuje chování zákazníka mezi regály. Takže algoritmus si mne vyhledá i s tím dítětem které mám sebou a sleduje můj pohyb, jestli od pečiva zamířím k plenám nebo ovoci, jak dlouho studuji to složení šunky a kdy opustím obchod. Když si nechávám tisknout fotografie do alba, tak provozovateli dávám souhlas se zpracováním a uchováváním fotografií. Mají to všichni, kdybych byla děsně paranoidní, musela bych si ty fotky tisknout doma a na tiskárně bez připojení na wifi. Někdo má klubovou kartu DM pro ten dětský klub nebo jak se to jmenuje. Provozovatel ví o dítěti hodně a to mu stačí pár dat. A takhle se dá pokračovat. Spousta lidí si neuvědomuje, že dnes se v digitálním světe nestratí ani když vystupují pod různými přezdívkami, pseudonymami a vymyšlenými jmény. I mobilní telefon má vlastní stálou IP adresu. Ten příklad s ambasadorkou tady mluví za vše. A nebo jiný příklad. Na MK jsem registrovaná od r. 2016. Poslední měsíce jsem zde velice málo ale náhodou jsem za tu dobu identifikovala dvě známé zdejší uživatelky, které vystupují pod přezdívkou. Cíleně jsem je nehledala, jméno tady asi nikdy nesdělily, snaží se být inkognito, ale na druhou stranu jednu z nich jsem identifikovala na základě jejich kontroverzních názorů které prezentuje i jinde. Tam je také částečně pod přezdívkou ale tu nemá od začátku svého působení. A od toho byl jenom krůček aby se člověk dozvěděl její jméno a příjmení i když nechtěl. A to, že si zaměstnavatelé, kolegové nebo zákazníci vyhledávají lidi, kandidáty nebo kolegy na netu a po sítích? To tak bohužel funguje.

paturik
31. led 2020

Já fotky přidávám na fb i videa... Na nich nejsou nahé atd... Vidí to pouze přátelé.... Veřejně nic nepřidávám.... Ale některé co tu píšete o zákazu focení dětí atd je podle mě extrém...

Strana