Očkování na Covid. Necháte se očkovat? Jestli ne, proč?

sim244
18. pro 2020

Dozvěděla jsem se, že od 27.12 se začíná testovat vakcínou proti Covidu.
Já jsem zdravotník, tak do toho jdu. Jeden známí to chytil (mladej a zdravej) no a nedal to, plíce měl uplně prožrané. Takže pro mne je to jasná volba, protože s nimi budu pracovat.

Má otázka je prostá - necháte se naočkovat? Jestli ne, proč?

andrea93133
18. pro 2020

Ne nenechám a do důvodu nikomu nic není.. snad napíšu jen to, že takováhle fofr vakcína ve mě nevyvolává ani za mák bezpečnosti 🤷‍♀️

marketka_m
18. pro 2020

ne, fofr vakcína.

priefi
18. pro 2020

@sim244 ne, rychlovakcína bude podle mě průser a bohužel se na to přijde až za pochodu... Klinické studie jsou na rychlo, každý chce prosadit svoji vakcínu a drobné nedostatky zahladí... Nevěřím této vakcíně

amazonkajanik
18. pro 2020

@sim244 už jsou opravdu klinické testy,že je vakcína účinná?! Doposud vědci ještě neví, jakým způsobem virus vznikl(nebo to jen tuší),neví, kolik mutací ještě provede. Týden co týden přichází s novými příznaky. Virus je nevyzpytatelný. Zdravé a silné pomalu zabíjí,nebo z nich dělá trosky a ten,o kom bychom si mysleli,že po nákaze zemře do pár dnů,se oklepe,jakoby nic. Aby to nebylo jako s prasečí chřipkou. Na tu se docela zapomnělo, jak semlela spoustu lidí, nakažení bojovali se 40 horečkami a vloni se spálilo 15mil dávek vakcíny ...
Nejsem ockovana ani proti klasické chřipce,nepamatuji ani, že bych ji kdy měla. Takže až budou opravdu dokončené studie, potvrzené klinické testy,že je látka účinná,byť třeba s malým procentem nežádoucích účinků,které jsou jinak neškodné, tak teprve pak budu uvažovat o aplikaci vakcíny. A jestli je toto nenápadný průzkum,zda by do toho lidi šli,páč vakcíny stejně ještě nedorazily (zda vůbec), tak je vám to stejně k prdu 😂

re_barbora
18. pro 2020

Nevim.. moc se mi do toho nechce, ale jestli pak budu moct zas normalne zit a cestovat, tak asi jo.. ale zrovna u me to je otazka minimalne roku, takze zatim nad tim nejak nepremyslim a uvidim..

blondynka400
18. pro 2020

@sim244 ne, nemám proto jediný důvod, stejně tak jako bych se v životě nenechala očkovat třeba proti chřipce. A navíc jak už tu někdo psal, je to rychlovakcína, náchylná na dodržení tepelných řetězců což s úrovní logistiky a dodržení těchto postupů je hodně na pováženou. Jediný důvod, který by mne donutil je znemožnění cestování, ale i tak bych hledala všechny možné varianty, jen se nenechat očkovat.

miki19
18. pro 2020

Ne, je to "na rychlo vyrobené" a to se mi nezdá...výroba vakcíny trvá déle než se opravdu ověří "jak funguje" (roky)..těch důvodů je více, ale ty tu nehodlám rozepisovat, protože NIKOMU do toho nic není! Navíc v rodině máme zdravotníky a ti se také nenechají očkovat..proč asi?

gracinka7
18. pro 2020

@priefi V Austrálii už ji dokonce stáhli a používat ji nebudou.

marinazhodonina
18. pro 2020

No, očkovat či neočkovat? Toť otázka! Nebudu říkat ano nebo ne, jenom zkopíruji a vložím něco k zamyšlení. Nejsem žádný "volnomyšlenkách" a rebel. Nařízení dodržuji, děti mám řádně naočkované.....dokonce i něčím navíc, než je povinné, ale zaráží mně, že výrobce si asi nebude moc jistý vakcínou, když není ochoten brát za případné maléry zodpovědnost a tu mají dle něj převzít státy. ..........................................................................................................................................................Farmaceutická společnost AstraZeneca získala od řady států ochranu před právními následky vedlejších účinků vakcíny proti koronaviru, kterou vyvíjí. Státy se zavázaly, že firmě proplatí odškodnění, které budou muset případně poškozeným poskytnout. Uvedla to agentura Reuters. Výrobci léčiv jsou v současné pandemické situaci nuceni vyvinout vakcínu na covid-19 ve zrychleném režimu, celý proces vývoje a testování vakcín přitom běžně trvá až 10 let. Krátit budou muset především klinické testy na lidech. Dá se tedy předpokládat, že se nežádoucí účinky vakcíny projeví až po letech a společnosti by tak hrozily žaloby od poškozených pacientů.

jaja01k
18. pro 2020

@sim244 Jednoznačně rozhodnutá nejsem. Nepatřím do žádné ze skupin, které mají být očkovány přednostně, takže v tuhle chvíli to pro mě stejně není aktuální a moc se tím nezabývám.

darinka84
18. pro 2020

Nenecháme se očkovat ani za zlaté prase. Důvody v podstatě napsány viz výše u ostatních

rejalin
18. pro 2020

Já k tomu mám zatím ambivalentní postoj. Ze začátku se mi nelíbilo, že je to takto narychlo atd, nicméně četla jsem vcelku rozumné vysvětlení, že krom jiného, tak je to tak rychle, jelikož některé firmy již vyvíjely očkování proti SARS a MERS a tudíž měly patřičné know-how a látku už jen přizpůsobovaly. A také to, že normálně se při testování čeká, až nemoc prodělá dostatečné množství subjektů (nakazit je záměrně nesmí). Zatímco u jiných nemocí to většinou dlouho trvá, tak u covidu to při pandemii šlo rychle. Je toho víc.

Co mi ale vadí je to, že u těchto prvotních vakcín je předpokládaná účinnost dost krátká (cca 1 rok) a počítá se pak s přeočkováním (nebo že se do té doby vyvine vakcína na jiné bázi, která bude působit déle). Upřímně nechce se mi už po roce do sebe prát další svinstvo, takže bych preferovala počkat na lepší verzi pokud bude.

Ale ono nakonec bůh ví co bude. Teď stejně bude max zhruba milion dávek, takže to pro mě není zas tak aktuální rozhodování. Alespoň toť můj skromný a čistě laický názor 🤷🙂

la_amanita
18. pro 2020

Ano, nechám se očkovat, jakmile bude možné i pro lidi mimo první linii.

mitch_ik
18. pro 2020

Ani omylem

mamio
18. pro 2020

@sim244 jo nechám se očkovat hned jak to půjde... dělám mezi lidma a nenechám se sejmout tady tou srackou... vakcíny se bojím míň...

tasimia
18. pro 2020

Nenechám se očkovat, kdo ví co ta vakcína způsobí v budoucnu. Pracovala jsem s lidmi před MD, budu pracovat po skončení RP dál a stejně si tu fofr vakcínu nenechám dát. Lidi se očkují proti chřipce a stejně ji dostanou. Takže asi tak.

leniczka23
19. pro 2020

Ne, rychlo vakcína. Na víc, v minulosti už lidí doplatili na to, že věřili.. Neco co je běžně testováno třeba 8 let a oni to mají během necelého roku, ve mě opravdu nevzbuzuje důvěru.

lv
19. pro 2020

@rejalin sdílím tvůj názor, nadšená z té rychlosti vyvinu nejsem, i ta účinnost rok je slabá, ale nechám se očkovat - myslim, ze ten prinos, proockovanost populace a tim omezeni šíření toho viru prevazuje.

pavlina212
19. pro 2020

Ano, nechám, jakmile to půjde. Nejsem ale riziková skupina, takže mě pěkně štve, že se na mě dostane až na podzim (?). Mám vybranou vakcínu. Chci tu od Pfizeru.

michaelarousova
19. pro 2020

ja nejsem rizikova slupina,takze sanci na ockovani budu mit minimalne za rok. A buhvi co se za ten rok vsechno stane☺️ Ale ted bych do toho urcite nesla☺️

michaelarousova
19. pro 2020

@pavlina212 myslim ze vyber vakciny nebude moznej🤷‍♀️Nebo aspon pro nas obycejny lidi☺️

pavlina212
19. pro 2020

@michaelarousova Já myslim, že bude. Tím, že obyčejný lidi přijdou na řadu až za dlouho, situace už bude usazená a prostě se objednám do nějakýho velkýho očkovacího centra, nebo do fakultky. Myslím, že výběr vakcíny bude spíš nemožný u rizikových skupin a těch, kteří půjdou na začátku.

michaelarousova
19. pro 2020

@pavlina212 ano do budoucna je mozny,ze se to zmeni☺️

patypresdevaty
19. pro 2020

Nejspíš ano, ale ještě uvidím, co si načtu do té doby, nez to bude pro "běžné smrtelníky" aktuální.
Ohledně toho, proč to šlo tak rychle, už se napsala spousta fundovaných článku, stačí hledat. Byla vyvrácena i spousta dalších polopravd, které se objevují tady i jinde.
A ano, je pravda, že dlouhodobější účinky prostudované nejsou a ani být nemůžou... Ale než se to dostane mezi většinu lidí, budeme zase o něco moudřejší.
Navíc on má ale i Covid dlouhodobější následky a to někdy i u lidí s lehkým průběhem. Pravděpodobnost vážného prubehu a dlouhodobých následků Covidu je vyšší než pravděpodobnost dlouhodobých následků po očkování (jakémkoliv)
Jo a k tomu, že i někteří doktoři to odmítnou - já znám zase spoustu těch, kteří do toho půjdou. A jsou to většinou lidi, kteří si to nejdříve nastudují a zanalyzují a neodsoudil to šmahem jen protože "jedna baba povidala"

nikishkaaaa
19. pro 2020

Ano, necham, covid prave prodelavam a pokud je sance, ze ho jiz nechytnu, tak urcite vyuziji.

luhana
19. pro 2020

Nenecham, mam obavy z vedlejsich ucinnku. Vyvoj vakciny trva i 10 let a ne 6 mesicu, proto me obavy. Ale vseobecne jsem zastance ockovani, ale konkretne tyto vakciny ve me duveru nevzbuzuji.

ferda90
19. pro 2020

Ahoj holky, nedávno jsem narazila na jednu studentku medicíny , která natáčí na YouTube videa ze školy, hodně o medicíně o její nemoci atd. Je to holčina, která dělá vysokou a je ve třetím ročníku a natočila video o očkování proti covidu. Viz odkaz. Já nejsem zastánce očkování upřímně, ale na video jsem se podívala. Přesto bych se asi i tak bála nechat se očkovat.

https://www.youtube.com/watch?v=cL-Y_YaMyLA
sim244
autor
19. pro 2020

@andrea93133 odpověď na úrovni malé holčičky. Nikdo tě do odpovědi nenutí, tak nedělej drsnou tím tvým “do důvodu nikomu nic není”,... bože.

martiniquest
19. pro 2020

Ockovat se nenecham. A vidim pro ni smysl jen u rizikovych skupin a lidi, kteri se covidu boji. Ja prijimam zivot takovy, jaky je - se vsemi jeho riziky. Covid bud dostanu nebo ne. Preziju to nebo ne. A neverim ani v proockovani populace. Kazda epidemie ma svuj zacatek a konec. U spanelske chripky trvala epidemie cca 2 roky, pote samovolne vyhasla (s obcasnym navratem mensich vln v nasledujicich letech). Covid uz jede rok a myslim si, ze nez se proockuji vsichni zajemci (protoze je nesmysl si myslet, ze proockovat CR je otazka mesice), tak epidemie zacne samovolne slabnout, protoze dojde k promoreni a vytvoreni bazalni imunity. Za naprosty nesmysl rovnez povazuji ockovani lidi, kteri jiz covid prodelali. Neexistuje vakcina, ktera by poskytovala delsi ochranu nez prodelani samotne nemoci. Avsak dodavam, ze nikoho nesoudim za jeho rozhodnuti, netvrdim, ze mam patent na rozum a ani necitim potrebu se pred kymkoli obhajovat.

sim244
autor
19. pro 2020

Ano, děkuji za názory všem. 😊 já jsem rozhodnutá, že do toho pujdu, jen proto, že mám nemocné rodiče (kteří v době práce budou hlídat syna) a budu s těmi nemocnými pracovat. Každopádně nastupuju až v únoru, tak měsíc počkám, a uvidim... komu naroste třetí ucho. 😂 ne vážně, děkuji. 😊 je to těžký na rozhodnutí, na druhou stranu... když vidim u různých dětských nemocí vedlejší účinky a stejně se stále očkuje 🤷🏻‍♀️
No a třeba další otázka je mimo covid, ale daly jste naočkovat děti na tuberu? Povinné to už není, možné vedlejší účinky hrozné, ale stejně se očkuje. Daly jste? Já jsem zas na vážkách. 🤷🏻‍♀️