Proč rodiče spolužáků neodpovídají na pozdrav?
Přijde vám v pořádku, že někoho pozdravíte, ať už je to muž či žena, a buď dělají, že vás nevidí anebo vůbec neodpoví? Mám pocit,že je to takto pořád. Dokonce, i když vlezu do budovy do místnosti, kde se vydávají děti a hlasitě pozdravím, tak odpoví max. 1 rodič z 10. Ostatní dělají, že se jich to netýká. Slušnost asi ze světa vymizela. ☹️☹️
@hezz17
@makovice88 Tohle bylo spis "my jsme fajnovky z lepsi ctvrti" 😆
Clanek jsem cetla a cil je asi dobry, myslenku chapu... Ale dela z nas rodicu trouby co nejdou prikladem, porad chybuji a deti nerespektuji vzdy kdyz po nich neco chteji... a z deti kvetinky, ktere nejdriv musi ve skleniku vykvest, dozrat a prozrit ci co. Svet ale takhle nefunguje, neni idealni a i deti se to musi naucit. To je jako kdybych diteti (a okoli) rikala, ze si nemusi po WC umyvat ruce dokud si samo neuvedomi tu potrebu a nebude samo chtit. S nasim starsim mame dokonce smluveny signal rukou, kdyz se drzime a nikdo nic nepozna. Ale ten z 90% zdravi sam, asi to na nem nezanechalo nasledky 😆Snazim se ale deti nepeskovat pred lidmi, vetsinou pripomenu pred vstupem a maji klid nebo az nekde stranou, kdyz zapomenou, tak jen reknu, ze jsem si vsimla.
A za sebe zdravim kdejakou, no proste vsechny... To uz musi byt nekdo, kdo me dlouhodobe ma na salamu.
Mě se teda stává, ze když mě někdo pozdravi, tak mi trvá než odpovím a kolikrát mi neprijemne přeskočí hlas. Buď je to moc potichu nebo moc vysokej tón 😂 Ale fakt nevím co s tím.
Normálně se zdravíme.
U nás se zdraví všichni a všude 😀
Asi máme slušnou školku i školu, ale normálně se všichni zdravíme. V šatně ve školce, když čekám na syna před družinou. Nevybavuju si, že by mi někdo neodpověděl na pozdrav.
@jane46 Souhlasim, ale zaroven verim, ze pro deti to musi byt matouci, kdy se zdravi a kdy ne. Ze treba pri prichodu do Lidlu nezdravim, ale kdyz vejdu do cekarny lekare, tak pozdravim. Urcite se to casem nauci rozlisovat, to je jasne. ☺️
@sinicka Dobre, chapu ze nekdo (treba i z mesta) to tak nastavene nema. Novacek... OK. Ale tady se zdravime fakt skoro vsichni (i my jsme pristehovalci, jen uz tu par let jsme). Dobra, nemusi zdravit prvni, ale kdyz ja na ne zabucim, aspon by nemuseli delat, ze jsem vzduch. Ja si proste rikam, ze me to nic nestoji. Ja treba kazde prodavacce, postacce ci tem co potkavam pravidelne preji krasny den. Dopravakum stastnou cestu atd. A jakou maji radost, teda mi prijde 😅
@jane46 tak odpovedet je slusnost, samozrejme. Nabidnu jiny pohled.. Jsem z velkeho mesta a je mi proti srsti na vesnici zdravit. Vlastnim vice nemovitosti v mensich obcich, kde travime narazove cas a nemam potrebu nejak utuzovat vztahy s mistnimi. Obvykle, kdyz na nejaky pozdrav odpovim, hned se semnou dá nejaka tetina do řeči a já o to nestojim. Chapu, ze pro nekoho je to zvlastni, ale mne je fakt u pr* jaka ji vyrostla mrkev, kdo umrel, jestli bude zitra prset nebo hůře - vycucavani informaci ze me… 🙄 Muj manzel je velmi introvertni a kazde takove setkani ho stoji hodne energie a sebezapreni.
Nase decka komunikativni jsou a obvykle zdravi prvni a to i ve meste. Na pozdrav jim neodpovi tak 10% lidi.. a to jim tedy prikladem nejdeme. Spis je to o povaze a osobnich preferencich.
Kdyz do skolky vejdu, pozdravim se. Jestli mi nekdo odpovi nebo ne, neresim, nebucim, nestezuji si. Reci o tom, jak je kdo vychovany obvykle v tomto prostredi nevedu ani s detmi.
V nasi prazske skolce o vice nez 160 detech, desitkami rodicu, ktere clovek potkava rano, po obede nebo odpoledne bych nedelala nic jineho, nez zdravila a odpovidala na pozdravy v tom kolotoci, ktery se tam v tech chvilich odehrava. 😳 Krik a rozhovory deti, zmateni tatinci a prarodice, kteri neznaji ani obleceni diteti, rodice studujici nastenky s instrukcemi, vysvetlujici ucitelka...
Samozrejme, kdyz potkam nekoho znameho s kym se bavime i mimo skolku, personal skolky a ucitelky, to pozdravim, navazu ocni kontakt, pripadne odpovim na pozdrav, pokud slysim a neresim osobne neco s nekym jinym.
bohužel.o co hůř,když je to člověk,kterého znáte 10let a vytrvale nezdraví a ani neodpoví na pozdrav.
@kakba ja se za buranku nepovazuji. Zdravim, kdyz vejdu, zdravim v obchodech/skolach/uradech/ u lekaru… na pozdrav vzdy odpovim, usmeju se.. Ale zdravit cizi lidi na ulici, byť ze stejne vesnice, kdyz je neznam, je pro me za hranou. Sousedy a nejake znamejsi samozrejme.. ale urcite ne vsechny koho potkam. Proste mi to neni komfortni a ani se nechci davat do reci.
U nás se zdraví jak ve škole, tak ve školce a většinou i s přidaným úsměvem. Větší město.
@sinicka Ja jsem taky introvert a taky mam problem zdravit cizi lidi jen proto, ze jsem na jejich vesnici (treba na chate). Na pozdrav(pokud ho slysim), odpovidam vzdy, i kdyz si kolikrat v duchu rikam "a ty si jako kdo, my se zname, ze me zdravis?" - ted nemyslim prichod treba do te zminovane cekarny u dr.). Detem jdu prikladem, v baraku a okoli lidi zdravim (nezdravim teda pubertaky ci mlade dospele, kteri dle pravidel maji prvni zdravit oni me, ale 90% z nich na tebe cumi jak na blbce, kdyz kolem nich projdes a ani bů...hlavne holky teda. Obcas minejaky pubertak-kluk i podrzi ty dvere, holky ty delaji, ze nevidi😲😂). Jo a jeste nezdravim chlapy, pokud nejsou vekove starsi, opet dle pravidel ma muz prvni pozdravit zenu, ne naopak (a já na osmnactku fakt uz nevypadam)...pokud treba 30lety borec sam nepozdravi, tak nezdravim, v duchu si mozna pomyslim neco o nevychovanci, ale spis ani to ne, no...bohuzel ve mestech je to norma.
Ve skole, ve skolce v satne zdravim a obvykle mi i odpovidaji. Dcera zdravi sama od sebe, kdyz zdravim ja, synovi to nejde, zapomina se i rozloucit s ucitelkams, musim mu to vzdy jemne pripominat, ze se ma vzdy rozloucit
Hele, zrovna včera jsme šli koupit zmrzku - větnamská "večerka", vstup prakticky přes pokladnu, paní prodavačka zrovna markuje někomu jinému, je tam minimum místa a jeden člověk ho snadno kompletně zablokuje. Jsem zvyklá vejít, vzásadě kývnout prodavačce a jít si po svém... Šla se mnou mamka a děti a ta hned ve dveřích "tak kluci pěkně pozdravte, pěkně nahlas!" ... a mě v tu chvíli jen běžel hlavou "A mami, napadlo tě, že tím vlastně strašně rušíš? že skáčeš do hovoru, který se tě netýká? Ona obsluhuje někoho jiného, pozdravím, až půjdu platit, ne?"
Takže holky... fakt když vejdete do místnosti, čekáte, že kvuli vám všichni přeruší svou činnost a budou se vám věnovat? ... To je totiž přesně to, co žádáte, když žádáte odpověď na pozdrav...
Ps: ano. zdravím. Ale většinou gestem či kývnutím, nebo na půl úst... Zrovna rodiče spolužáků dětí zdravím často i osobně a zřetelně, protože už je osobně poznám, že... ale často třeba fakt neodpovím, když je nás v šatně pět a všichni zrovna lovíme děti visící na lustru...
@cilkat I pozdrav zřetelným pokývnutím hlavy je regulérním pozdravem dle etikety, takze v poradku. Neni treba hukakat na lesy. Zdravím tak často. Zrovna treba v tebou uvedenem případě bych pozdravila taky az pri placení, az prijdu na radu a prodavacka me registruje, ne jí nekde houkat za zády.
U nas se zdravime s temi co se zname anebo vime ze deti spolu chodi do tridy. Jinak na deti se ceka v atriu kde se pohybuje strasne lidi - krom cekajicich rodicu tam couraji lidi na krouzky, na sportoviste, na/z obeda, vetsi deti odchazejici domu apod
Takze bych musela bud zarvat do megafonu anebo zdravit behem cekani treba 300x.
Pozdravim vzdy jen recepcni.
Ale treba i v baraku se mi stava dost casto ze jde 20-25 let floutek, ja pozdravim prvni a on jeste na me cumi jak tele na novy vrata a nezabuci a nezabuci, to vetsinou na ne pak znovu vylozene zarvu “dobryyyyy deeeen”.
Ale treba kdyz jsme u nasich/tchyne na vesnici a jdem po vesnici tak to fakt nezdravime kazdyho kolemjdouciho kdyz ho nezname.
u nás ve školce se zdravíme všichni, kdo se míjíme. Ale jedna matka (když vidím chudáky děti, tak jinak nazvat nejde), ta nepozdraví nikdy a ještě se tváří jak kdyby chtěla zabít každého, kdo se o pozdrav jen pokusí ..
@xer A treba na floutka 20-25 let bych se rovnou vyprdla se zdravenim, takovy mlady "štěně" má zdravit ženu jako první. Za mě když už ty zaklady etikety netlučou očividně do hlavy rodiče, tak třeba v hodinach občanské nauky nejpozději v té 6.třídě bybto mělo byt (teď nemyslim to ucit sestaka teprve zdravit sousedy, ale ucit je pravidla zdraveni - ze muz zdravi zenu, mladsi zdravi staršího a podrizeny nadrizeneho....a ze v pripade vyrazne starsiho muze a mlade zeny plati prednost veku, se v tomto pripade zdravi prvni zena). Tohle bych rekla, ze 99% mladeze ma na salamu a nejspis o necem takovem ani nikdy neslyselo.
@ninive211 to si taky vzdycky rikam ze priste se na to vyprdnu. Ale ja jsem proste naucena nekoho vidim tak pozdravim a necekam kdo zacne zdravit prvni. Takovej reflex. Ale je pravda ze cim mladsi tim horsi ale to plati u cechu. Mame v baraku vietnamce a ty deti pozdravi naprosto vzdycky hned a primerene nahlas a to nejmladsi (cca 9-10 let) mi jako jeden z mala z celyho baraku pravidelne pomahal s kocarem
Zdravíme všechny. S ohledem na to, že jsem se synem sama a navíc "přivandrovalec". Tak od mala jsem ho učila, že na vesnici musí pozdravit každého, koho potkáme. A párkrát když nám někdo neodpověděl, tak se mě ptal, proč ten člověk nepozdravil, a naopak já jeho karam, pokud nepozdravil.
Horší to pak bylo, vysvětlit mu, že na vesnici se zdravíme všichni, ale ve městě ne. Ale určitě už vykouzlil spoustě lidem ve meste úsměv na tváři, když je pozdravil.
A teď se naučil po mě prodavačum přát "hezky den". A ještě se u toho tak pěkně culi.
Jinak se mi taky několikrát stalo, že jsem v šatně nepostřehla, že někdo další přišel a pozdravil.
@hezz17 nevím, možná jsem to přehlédla, ale nemyslím si, že zdravení bylo v nevýchově. Pamatuji si to s pusinkami - tohle se mě osobně líbilo. Dítě se učí samo rozhodovat a je to pak příprava na dospělejší život, kdy bude rozhodovat o své se*ualitě a nenechá se citovo vydírat.
Ale jak píšu, mohla jsem to přehlídnout. No základy slušnosti by se děti měli učit od nás rodičů. Ale to je těžko, když někteří neumí pozdravit, ani když vejdou do obchodu/k pokladně/do čekárny u lékaře/do školky atd. A né jenom pozdravit. Neumí ani ozdravit 🤷🏻♀️
@jahodalahoda ano, bylo to tam.
@hezz17 tak to jsem ráda, že jsem to nečetla. Hodne věcí se mi tam líbí, ale tohle je moc 🤦🏼♀️
U nas teda jak ve škole tak ve školce všichni zdraví, mnozí přidají i úsměv a ja taky, i mé děti učím, že musí všechny zdravit i kdyby jim někdo neodpověděl...
U nás doma máme nastaveno takto: Pokud vejdu do šatny školky, do třídy, do čekárny u doktora, k zubaři, do obchodu, k pokladně, na úřad apod. zdravím automaticky, přijde mi to tak slušné, jestli mi někdo odpoví, neřeším.
Pokud jde někdo proti mně po chodníku, zdravím, jen pokud se na mne podívá. Tam se dočkám i odpovědi. Bydlíme v obci, některé kolem bydlící potkáváme pravidelně. Někoho, kdo mne ignoruje pohledem, zdravit nepotřebuji.
S dětmi máme domluveno, že pokud zdravím já, zdraví také. Když řeknu ahoj, mohou říct také ahoj. Ví, kdy zdravíme, proto se stává, že zdraví i první. Ale není to vždy, záleží na situaci. Někdy se stydí a nejsou tolik slyšet. 😉

@eviicka Mam take stydlive dite. Ucitelky ted ve skolce vyzaduji, aby pri prichodu dcera stiskla ruku a rekla “Dobry den”, pri odchodu to same a “Nashledanou”. Moc ji to nejde, do oci nekouka a to pritom obe ucitelky zboznuje. 😀 Beru to tak, ze to odkouka ode me, ja zdravim normalne. I na hristich, kde mi taky nikdo neodpovi. 😂
Ale vim, ze kdybych dceri rikala nejakou “super” hlasku typu: No jak se rika? Ty neumis pozdravit? … Vim, ze bych to akorat zhorsila a niceho bych nedosahla.
Ale ze nezdravi dospeli, to taky nemuzu vystat. ☺️