Proč se diskuze často odklánějí od tématu?
Občas se stane, že se diskuze odchýlí od tématu a začne se rozebírat něco jiného. Někomu vadí to, že se plevelí diskuze, někdo je rád, že se dozví i něco jiného.
@antiquecz V pohodě. Já to nechtěla rozebírat tam, tak jsem tě jenom tady označila. 🙂 Ono to k tomu strašně svádí, psát komenty rovnou tam.
Já zrovna deník N nečetla, nevím, jestli mám přístup, ale dneska jsem to nestihla.
@levandule_k Ano, s tou střední třídou máš úplnou pravdu. A i nepravděpodobnou demokratizaci.
Já to s tou paralelu Německa myslela spíš tak, že není asi rozumné snažit se dusit ruskou společnost až na pokraj smrti... kdy nebude mít už co stratit a ještě víc uslyší na "spasitele".
A s tím komplexem Německa je to fakt.
Moc se mi líbí tvoje věta "Teď je potřeba zastavit Putina, pak opět vtáhnout Rusko do mezinárodních vztahů"... pod to se ráda podepíšu.
Tohle mě včera rozsekalo.
Putin žádá úplnou detraktorizaci Ukrajiny. Ukrajinské traktory ohrožují naší existenci, tvrdí.
https://www.reflex.cz/clanek/divoky-kacer/11242...
(Divoký kačer,je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.)
Rozhovor s Olenou Zelenskou pro Zeit https://www.zeit.de/2022/14/olena-selenska-fami...
v tom článku se zmiňuje, že jedná s prvními dámami, domlouvají převozy dětí - k tomu mě napadá, kde je naše první dáma???
@betelgeuzz Ta má jiné starosti...https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/457885-...
@betelgeuzz myslíš naše paní Colombová? 😂 Zřejmě ukrytá v bezpečí. Asi jako na podzim... Schovaná a pak nám přijde vynadat 🤨
To je reprezentace toto!
V pohodě, roušky jsme si ušily, o děti se taky postaráme 😎
@kafr jojo, paní Colombová. Ještě, že nás reprezentuje Fiala a převozy onko dětí zařídil někdo jiný.
@betelgeuzz moc na ni spěcháme- na podzim bylo taky dlouho ticho a objevila se až před Vánocemi, ne? Válka je teprve měsíc, no 🤔, tak v druhé půlce dubna by mohla vydat prohlášení 😂
OPRÁSKI: Ruzká amráda jědnoznačňě potrvďila svojí posici jăko durhí nejsilňější osbrojení síli.
...minimálňě na Urkajiňě teda.
@levandule_k "pronesl Vladimir Putin při proslovu ze svého bunkru, kde seděl u stolu spolu s několika letuškami, které byly do proslovu přidány později v programu Malování" 🤣🤣🤣🤣🤣 ja doufala aspon ve photoshop! A ty dalsi titulky - Francie preventivne kapitulovala" 🤣 to je fakt bozi, tenhle onion jsem neznala!
@kafr @betelgeuzz jojo, nevim jestli jsem to vycetla tady nebo na fb, tak jen rekapitulace: vetsinu zemi reprezentuje jejich prezident, tedy az na Velkou Britanii, ktera nema prezidenta, a na Ceskou Republiku...ktera...nema prezidenta.
Takže si to shrneme...ač se na začátku zdálo, že je Ruska armáda k smíchu a ruské vojáčky jsme pomalu litovali, tak teď nastoupila opravdová armáda, která se nebojí a neštítí ničeho, a bohužel se jí daří.
Ukrajinci jsou pomalu a jistě likvidováni, je ničena jejich infrastruktura.
Vime, že si Russak dělá z huby zadel, něco slíbí a nedodrží. Taky víme, že je Putin magor, kterými jsou lidské životy ať ruské nebo ukrajinské, úplně u zadku a klidně nechá záměrně postřílet 200 děti a je mu to úplně jedno. Taky už bohužel víme, že doufat v palácový převrat bylo zbytečné a marné a že dosavadní sankce neúčinkují tak, jak bychom si přáli. Taky se neobjevuje žádný americký hrdina, který by toho hajzla sejmul.
Tak co s tím?
Je už jasné, že se Ukrajina nemá šanci ubránit. A ten skret půjde dál. Nevíme kam, jestli spíš do Asie (ale tam si to nebude moc chtít rozházet s Čínou), nebo spíš do Evropy, která je bohužel priposrana a na Putinovy provokace nereaguje. Dřív jsem si říkala, že to je dobře, teď si nejsem jistá...Záběry z Buče..hrůzy v Mariupol..z toho mám pocit, že už je za hranou a že tohle zvěrstvo nesmí zůstat nepotrestáno.
Nechci třetí světovou válku. Ale obávám se, že tím, že nic nebudeme podnikat, ji bohužel neodvratime.
Tak co teď? Taky mám pocit, že je třeba přestat kupovat ruský plyn.
Nedokážu si představit, co s tím a jak rychle je možné plyn opustit. Dotace statu na jiný zdroj? Ale dokud bude mít Russko peníze z nerostných surovin, tak bude moct pořád válčit. Bez toho sankce účinkovat nebudou.
Jaká je vaše prognóza? Věříte, že to Ukrajina zvládne? Že sankce zaberou a že se Rusko rozpadne, jak někteří říkají?
Lukáš Kovanda: Největším majstrštykem Angely Merkelové se stále zřetelněji zdá být načasování odchodu z politiky. I když sarkastik by asi poznamenal,že na něj Putin džentlmensky počkal, na oplátku za 20 let služeb. Každopádně vojska na Ukrajině začal šikovat, jen co zabouchla dveře kancléřství.
@betysch Jedním z poradců prezidenta Zelenského je někdo z Izraele. Ten předpovídal napadení Ruskem už před 3 lety. Když Zelenský přebíral prezidenství, tak měl hodně rozložené a zkorumpované instituce. Nicméně se zdá, že od roku 2019, tedy od doby, kdy je Zelenský prezidentem úplně nechrápali a stihli se vojensky připravit. Navíc obsazení Krymu a spol. je od roku 2014. Takže se tam bojovalo od toho roku a to máš šanci se připravit.
Já osobně jsem čekala, že se z oblasti Donabasu a Luhanska stanou další zamrzlé konflikty, ne že to vyeeskaluje takovým způsobem.
@levandule_k Jj to jsem četla i viděla rozhovor.Ale stejně si nemyslím že v tom jsou úplně sami.Celkem by mě zajímalo(ne že bych to chtěla zažít) jak dlouho by jsme odolávaly třeba my+třeba SK.
@78marcela Rusové čekali mnohem hladší průběh, možná si mysleli, že max. po 14 dnech budou bouchat šampáňo. Ty zvěrstva, co dělají, dělají, protože se jim nedaří. Navíc každý totalitní režim dělá čistky, aby se zbavil nepohodlných a Rusko v tom mám dlouhodobou tradici. Když nemůžou vyhrát konvenčně, jádro použít nemůžou, i když machrují, že mají červené tlačítko, tak likvidují infrastrukturu, inteligenci, politické elity, novináře, atd., aby tu zemi, co nejvíc oslabili.
To jestli Ukrajina padne, nebo ne, si netroufám soudit, i spousta analytiků se sekla.
Na rozdíl od 2. světové války, se západní Evropa aspoň nesnaží usmířit si teď Putina a nepředhodila mu celou Ukrajinou, ale dodává zbraně a humanitární pomoc. Nicméně já bych byla pro výraznější podporu a klidně vojensky zasáhla, z historie vyplývá, že čím dříve se zlo zastavilo, tím lépe.
@levandule_k ja se obavam, ze to vyplyva z historie, kdy byly k dispozici pouze konvecni prostredky k vedeni valky. To co ted meni tu situaci jsou, at se nam to libi nebo ne, atomovky. Protoze nikdo nedokaze odhadnout kde a jak by to vlastne mohlo skoncit. Takze rus se na to, a na energetickou zavislost Evropy, spoliha. S politikou appeasementu na konci tricatych let jde urcite nejakou paralelu najit, ale ta analogie neni presna prave proto, ze ta geopoliticka situace je jina. ted se resi uplne jiny dusledky, jinej druh ohrozeni, jinej rozsah hypotetickyho konfliktu. Nevim. Je to cely na ho*no.
@odula Bylo to myšleno tak, že když ustupuješ zlu, stejně tě to doběhne.
@levandule_k nebo ho můžeš zarazit tím, že neodpovis stejnou mincí. ... je strašně těžký se rozhodnout jak postupovat imo. Politikům vůbec nezávidím. My teď posuzujeme politiku appeasementu optikou lidi, kteří "vědí jak to dopadlo ". Rozhodovat se tenkrat muselo bejt dost hrozny. Jsem si dost jistá , že jak třeba Daladier nebo Chamberlain věřili, že vedou dialog v zajmu zachovani míru v Evropě a nedokázali si představit ten dopad. Otázka je - lze tuhle historickou zkusenost aplikovat na tuhle situaci? V době jaderných zbraní? Co znamená "postavit se zlu" v tyhle konkrétní situaci? A co je ještě "ustupovani "? Já si třeba myslím že to, jak se postupuje teď je, vzhledem k tomu jak jsou karty rozdany, to nejlepší co zatím jde - bez zbytečný eskalace ale ne pouhý přihližení ( což jsi vlastně psala taky). Vojensky zasahnout by v současný dobe vedlo ke katastrofě pro celou Evropu a s výsledkem dost nejistým.
@odula Já tomu říkám provozní slepota, když jsme uprostřed události, tak určité věci nevidíme, respektive je vidíme s odstupem a říkáme, to se mělo udělat tak.
Je možné, že moje řešení není z některých úhlů pohledu nejsprávnější, ale já jsem nastavena docela tvrdě, prostě nikdo se mnou nebude slovně ani nijak vy*ebávat. Na Ukrajině provádí Rusáci zvěrstva a ještě nám budou vyhrožovat?? Tak to teda ne.
Nemám tohle jednání ráda. (Mám pozitivní zkušenost z rodiny, pokud je na mě někdo sprostý a rýpe, vrátím mu to a on si dá příště pozor na pusu. Někdy mi teda nestojí za odpověď... )
Na začátku války, když měl Lavrov nějaký hovor s institucemi EU, tak ten odchod mi přišel ze strany EU strašně povrchní, prázdné gesto, které se mi nelíbilo. Já bych se Lavrova zeptala, jestli si chce hrát hru na to, kdo umí lépe vyhrožovat, že to zvládneme také. A červené tlačítko májí tyto státy také. (Velká Británie, Francie a že jsou v pohotovosti už dávno, akorát netroubíme každou hovadinu do světa.) No možná je dobře, že nejsem v politice a nemluvila jsem s ním :D
Na některé lidi, kteří na tebe flusnou, platí jenom, když na ně flusneš taky. Rusko nepodepisuje smlouvy, aby je dodržovalo, ale aby jejich dodržování vynucovalo na ostatních. Dialog a neoplácení můžeš vést třeba se Slovenskem, Dánskem, ale ne s Ruskem.
Tak jsem dneska zase po delší dobe víc koukala na zprávy a videa a Twitter 😪😪😪
Kapesníky nestačí...
Je mi z toho smutno, na zvracení, střídá se to...nechápu, že se to děje v Europe...
Jeden ukrajinský voják říkal, že až budou děti schopné budou se místo klasického učení učit se zbraní..páč mít za sousedy ruskou federaci, která se takhle chová..měla jsem z toho mráz..
@odula Ještě na toto jsem narazila, celkem zajímavý film o novinářské etice jde zrovna v ČR do kin. https://denikn.cz/849367/televizni-mrcha-odhalu...
@hojda Lukáš Kovanda Proč kejkle s platbou v rublech?
1 EU bude platit dál eury, ale ne Gazpromu, nýbrž Gazprombance. Ta tak nebude moci být sankcionována (zatím ji sankcionuje jen Británie) a Putin si z ní udělá "centrální banku".
2 Ruské veřejnosti se to "prodá" tak, že Západ podlehl a platí rubly.
@levandule_k Já vím....je to had....
@simix22 K ruské mentalitě, to se hodí spíš sem než do info vlákna
Když sundali další ruské letadlo, oba piloti byli lapeni. Jeden z nich je z Krymu, přitom u Poltavy žije jeho vlastní matka. Ta ho poznala a nahrála video kde říká že se za něj stydí a omlouvá se Ukrajincům za to, že ho líp nevychovala. Navíc jeho žena má rodinu v Charkově. On teda tvrdí, že bombardoval vojenské cíle. Ten druhý je ale jiná liga. "Třetí bojový let jsem provedl 6. března. Na palubě jsem měl 4 tuny tříštivých bomb. Po obdržení bojových koordinátů jsem zjistil, že cílem jsou nevojenské objekty protivníka, obytné budovy a civilisté. Ale zločinný příkaz jsem splnil. Po svržení bomb jsem byl sestřelen. K bombardování civilních budov Charkova se používají letecké tříštivé volně padající pumy o hmotnosti 250 a 500 kilo."..že zaútočí věděli už v lednu, od té doby to začali trénovat.
@levandule_k mám pocit, že odešli u vysílání předtočeného projevu, takže by se ptát stejně nešlo. Jinak souhlasím, že postoje byly do začátku a bohužel někdy i po začátku ruské invaze servilní.
@levandule_k 🤣 s tou Merklici je to dobrej postreh! Kde je ted kdyz ji potrebujem? Asi jedinej evropskej politik se kterym si putka nevytiral rit...
Jinak s temi alternativami je to tezky. Vzdyt ono se na tom pracuje, na odstoupeni od ruskyho plynu. Ale to nejde udelat ze dne na den a dotace ti nepomuzou, na to musi bejt napred infrastruktura a ta se buduje roky (za priznivych legislativnich a financnich podminek, jinak desetileti). Na to, abychom dneska mohli zcela odstrihnout ruskej plyn, bychom byli museli prijmout green deal uz pred 10 lety :(

@levandule_k Máš pravdu, ty mé poznámky patří spíš do tohoto tématu, ne do novinek.
A snad se paralela Německo... Rusko... nezopakuje. Osobně si myslím, že ne, protože i s tou části v rozhovoru v deníku N souhlasím, že až se situace trochu uklidní, tak evropský "tah na branku" poleví a opět se tak trochu rozhadame. I když tato varianta mě vůbec netěší.