icon

Proč většina nesezdaných párů dává příjmení po otci?

17. únor 2023

Zrovna jsem zase v novinách prohlížela nově narozená miminka, a už delší dobu mi vrtá hlavou, proč drtivá většina nesezdaných párů dává dítěti příjmení po otci. A mě zajímá PROČ?

Strana
z6
martulka88
17. únor 2023

Ne, nebylo to zamilovaností 🧐 Tvl, to je zas názor 🤔 Někdo to chce ve správný čas a nebo naopak se brát nechtějí. A myslím si, že je to každého volba 😉

suzanna123
17. únor 2023

@maximaty v Británii taky - kamarádka prohlásila, že kdyby čekala kluka, tak je to pro ni důvod ke svatbě, protože by se chudák jmenoval Samuel Nováková 😀

autor
17. únor 2023

@suzanna123 Ale tady neřešíme svatby ale proč ženy nedávají příjmení po sobě. Mně to přijde že se tím ženy ponižují nebo jak to říct...v dnešní době chtějí být ženy rovnocenné jako chlapi, nechtějí se nechat živit atd, ale jména dávají po chlapech.

martinka_33
17. únor 2023

@eviicka mi to vysvetlovala kamarádka, tak za to ruku do ohne nedám, že to tak je, ale myslim, ze prvni prijmeni je vzdy druhé matky a druhe je vzdy druhe otce. Chápu to tak, že kdyz si Svobodová Nováková vezme Starého Votočku, tak deti budou Novák Votoček.

martinka_33
17. únor 2023

@suzanna123 to se britum neda vysvetlit, ze by mel být Novák? 😂😂😂

autor
17. únor 2023

@eviicka Ano, dítě je stejně jeho jako tvoje. Tak proč nemůže mít jméno po tobě?

eviicka
17. únor 2023

No a některé jsou třeba natolik sebevědomé a partnera si váží, že si nepotřebují nic dokazovat a honit ego "bouráním stereotypů za kazdou cenu".

ellyem
17. únor 2023

Reaguji na příspěvek: No jo, spousta žen říká "časem se vzít chceme" ale ve skutečnosti o tom chlap ani neuvažuje, jen to slibuje aby byl doma klid.

My se doma bavíme naprosto otevřeně o všem a dokážeme si i vyznat lásku, takže svatba bude společný krok, protože ji budeme chtít oba dva 🙂. A kdybych se chtěla vdávat těhotná, za covidu a s nedokončenou výškou, už bych byla vdaná dávno 😀.

autor
17. únor 2023

@eviicka Kdyby se nebouraly stereotypy tak dodneška dojíme krávy ve chlívě a chlapi by byli živitelé někde na poli.

eviicka
17. únor 2023

U mě třeba proto, že já ho nosila, rodila, kojila (všechno z toho s radostí), tak ráda partnerovi, který mi je oporou dám taky nějakou "výhodu ".

ellyem
17. únor 2023

Reaguji na: Ano, dítě je stejně jeho jako tvoje. Tak proč nemůže mít jméno po tobě?

Pokud si jsou partneři rovni, váží si sebe a milují se, je to, co jsi napsala, úplně zcestné. Pokud to tak není, je chyba mít dítě.

eviicka
17. únor 2023

To asi jo, ale ne za každou cenu, proč vše hrotit do extrémů?
Já nemám nic proti tomu, dá-li žena jméno po sobě (kdybych otěhotněla s ex tak bych to možná udělala taky), ale proti tomu, že třeba ty touto duskuzi nahlížíš na ty co to neudělají jako na "hloupé a dobrovolně ponížené".

veruuu_kubesovic
17. únor 2023

Mě to teda ponizene nepřipadá a proč teda na nás utocis🤔? Hold jsem dala tehdy pritelovo příjmení, prostě mi to přišlo jako dobrý nápad, když jsme se stejně vzít chtěli a časem i vzali...ale byl to tehdy můj problém ničí jiný...
Asi máš nízké sebevědomí, že musíš "kázat" nám ostatním, co je jediné "správně"🤷‍♀️🤦‍♀️🤷‍♀️

pampelina18
17. únor 2023

Já třeba nechápu proč si ženská v dnešní době dávají pryč koncovku ova. Například Monika Novák ....
Je to vtipný pak u lékaře: sestřička zvolá: pan Novák a ona vejde ženská 😂
Nevím mě to přijde normální aby mělo dítě jméno po otci.

jjasmina
17. únor 2023

První dítě, oak byla svatba, jako není to jedno??? 😃 Vždyť je to každého věc ne, třeba je to z lásky kpartnerovi, mě osobně se moje příjmení pro dceru nelíbilo 😃😃😃 a teda kdysi tu byla duskuze, že paní dala dítě svoje příjmení a partnerovi řekla, že až si ji vezme, tak dítěti příjmení změní. A to mi přijde spíš jako vydírání ne..

ai30
17. únor 2023

Tech duvodu pro rozhodnuti o prijmeni muze byt nekolik a je to kazdeho vec, ze to tobe prijde ponizujici je asi spis tvuj problem, to uz si musis vyresit sama, nebo to proste nechat byt.

veruuu_kubesovic
17. únor 2023

A ještě jedna věc:
Když už teda zena, nedá po porodu dítěti příjmení po sobě? Proč si ho všechny tak mění po svatbě? Jaká to záhada 🤔 protože když si muž vezme příjmení ženy, je divný...

bervidka
17. únor 2023

@veruuu_kubesovic všechny ne, hlásím se mezi výjimky, hooodně let vdaná, ale příjmení jsem si nechávala svoje 🙂

lauriak
17. únor 2023

@autorka takze podla tvojej logiky ked zena da dietatu meno po otcovi sa ponizuje. To znamna, ze ked da po sebe tak ponizuje toho otca? To je nejaka sutaz kto z koho? Asi ti nedochadza dolezity fakt, ze partnerstvo znamena tahat za jeden povraz. Neni to sutaz kto ma navrch.
Tvoje zmyslanie by som zhrnula takto: Ked si ta nechce muz vziat tak ho "vytrestaj" tym, ze das dietatu svoje priezvysko. Aby si ta cim skor vzal 🤦🏼‍♀️

pavlinar
17. únor 2023

Taky mě to zajímá, nejsi jediná podivínka. Chápu to ve specifických případech, kdy napriklad žena je rozvedená, a dítě s novým partnerem by mělo příjmení po ex.
Myslím si, že je to o tom egu chlapů, ze "by neprezili". Asi je to i nějaká deklarace odcovstvi, ve stylu matka je jistá vždycky, otce je potřeba označit.
Úsměvný je, když se někdo plánuje vzít 5 let třeba..

marimanta
17. únor 2023

A PROČ anonymně založeno? Takové spolehlivě třaskavé téma...?
Mně zase přijde komická ta posedlost příjmením. Žádné z našich dětí nemá moje příjmení a ještě jsem nezažila situaci, kdy by to byl problém. Pro mne rodinu dělá něco jiného než příjmení.
Přijaté děti mají příjmení biologické matky, což je pro jejich identitu zcela zásadní, když je jim ale ouvej, volají mě.
Některým by možná prospělo zpracovat si svou identitu, než se ostentativně dotazovat na cizí příjmení...

ferda90
17. únor 2023

Proč jsem chtěla aby měl syn příjmení po otci i když nejsme manželé? Prostě proto, protože jsem chtěla! Nic víc, nic min. Asi mě popravdě ani nenapadlo, aby to bylo jinak. Je to každého věc. A tvrzení, že chlap ženské,, nakecá,, že si ji vezme jen aby měl doma klid... Vlastní zkušenost? 😁

ferda90
17. únor 2023

@marimanta přesně tak, rodinu z vás příjmení fakt nedělá!

daasqua
17. únor 2023

Kamarádka po narození dostala příjmení od matky, teprve až když se vzali, tak měli všichni po otci. Psal se rok 1986. Podle mého hodně záleží na situaci. Naprostá většina mého okolí měla napřed děti a pak svatbu, jména byly po otci. Jedna už přes 6 let ceka, na svatbu to rozhodně nevypada. Přišel mi zcestný názor jednoho tatínka - když to bude syn, bude příjmení po mě, když dcera, tak ať je klidně po tobě. Jakoby holky byly něco míň, že se k nim nechce znát :-/

marcicek84
17. únor 2023

@autor no tak to dite ma otce i matku tedy dva rodice a moznost 2 prijmeni...pokud nekdo otehotni a porodi pred svatbou je to jeho vec,ale to prijmeni po otci prece souvisi i s uznanim otcovstvi na matrice,ne?kdyz je tam otec neznamy,nebo se nedomluvi (ona chce svatbu on jeste ne),je po matce...i toho duvodu je rozsirenejsi davat prijmeni po otci. Navic po matce to kdysi znamenalo svobodnou matku a ostudu nebo nejaky sprajc.Ale decku je jedno po kom to prijmeni ma,pokud ma dva milujici rodice a stabilni zazemi.

marcicek84
17. únor 2023

@daasqua spis kdyz se ty holky vdaji stejne to prijmeni pak budoh mit jine,ale muzi ho nemeni,tak aspis proto to ti chlapi u holek tak neresi...

podaji
17. únor 2023

Ježíš to jsou zase řeči. Se za toho chlapa stydite? A proc ho vubec mate? To si muzete rovnou dojit do spermabanky. Nazory typu aby se nepletlo ve skolce, u dr uz je dnes přežitek. Obhajovat se, ze jsme se stejne chteli vzit...proc? Jak uz tu zaznelo, jake pravo ma ta zenska dat prijmeni po sobě? Jen proto, ze ho odnosila, porodila? Pojistka, kdyby se nahodou na me partner vykaslal? Ted neresim nevhodna prijmeni partnera atd. Nevim, ja dala po otci, vubec jsem nad tim nepremyslela, a i kdyz jsme se nevzali a nakonec po x letech rozesli, vim ze jsem udelala správně. Pac povahou, vzhledem a vším ostatnim jsou celý tatinek😁

barmil
17. únor 2023

@martinka_33 to je zvyk španělský, odtud se dostal do JA. Jedno po matce, jedno po otci. I krestni jména mají dvě.

autor
17. únor 2023

@ferda90 Já vdaná jsem 😁

autor
17. únor 2023

A nevím proč se tady rozčilujete, mě jen opravdu zajímalo proč. Nechci tady nikoho rozhádat. Jen nechápu odpovědi že jiná možnost vás ani nenapadla, když ta možnost tady je.

Strana
z6