icon

Sebastian a Sofie. Přijde to teď zvláštní jen mně?

hladkamouka
21. črc 2021

Ahojte 😉 jen by mě zajímalo, jestli se v této době dávají jiná jména než Sebastian a Sofie (možná ještě Ema, Mia a Matyáš). Samozřejmě každého věc, ale už se musím smát, protože je skoro pravidlem, že pokud má teď někdo dítě, jmenuje se jedním z výše uvedených. Jak to bude vypadat ve škole, když se všichni budou jmenovat stejně? 😅 je mi jasný, že dřív se taky jména opakovala, ale tahle snaha po originalitě je tak strašně neoriginální, až je to legrační 😇 nebo to příjde zvláštní jen mně? 😲

Strana
z2
lovemusicsun
21. črc 2021

Já myslím, že je důležitější jak se to líbí rodičům a jak se jméno hodí k příjmení. Každá generace má svá jména a vždycky někdo říká, že když je dávali, tak kolem žádná nebyla a najednou jich je všude moc (jasně, všichni byli první!). My měli ve třídě 4 Petry (kluky) a 3 Evy. Nemyslím, že by to někomu vadilo. Tak teď to budou Nely, Sofie a Sebastianove. Me teda přijde, že každý druhý kluk je Maty (ať už Matyáš nebo Matěj nebo jiný). Ale když se člověk podívá na žebříčky popularity jmen, tak je tam pořád na vrcholu Eliška a Jan.
Jinak já mám Emu a Lucii a paradoxně jsem žádnou jinou Emu ještě nepotkala, za to Lucinky už dvě (a to to není teď zrovna nejdávanější jméno).

lv
21. črc 2021

Ne, nepřijde.. V každé době jsou nějaké trendy, trendová jména - nás bylo ve třídě ze 30 deti 5 Lenek, 3 Kateriny a 3 Jany, taky trend

korin
21. črc 2021

My jsme měli čtyři Lenky, dva Jirky, tři Jany 🙂 Teď potkávám hodně Matýsky, Sárinky a Esterky. Samozřejmě Emičky 🙂 Ale proč ne, za pár let se to zase posune jinam. Taky se nezarazím u dalšího Honzíka či Kubíka a u další Miušky možná trochu ano, ale to není problém těch dětí ani jejich rodičů, ale mé uvízlosti na "tradičních" jménech.

95newmommy2020
21. črc 2021

Já měla ve třídě tehdy 4x Martina. Učitelka to mela docela těžký, ale vymyslela to. Každému rikala trochu jinak. 😁 A taky jsem mela 3x Natalku. Tak si myslím, že si poradi i teď. Par emicek znám taky, ale víc je Elišek.
Jinak si nemyslím, že je to snaha o originalitu. Spis, o snahu jít s dobou. Však by to nedavalo moc smysl. Třeba můj manžel se snazil být hodně origo, a hlídal si aby naše jména nebyla moc populární. Na holku chtěl třeba Allegru nebo Draganu. A kluka máme Ernesta. Není to moc obvykle, ale občas řekl, že jsme se moc neodvazali. 😁 On se prave cíleně vyhnul všem těm Matyaskum, Tobiaskum. Mě se třeba hodně moc líbil Oliver, ale pro nej moc tuctový.

barmil
21. črc 2021

@hladkamouka ja vidím vsude Viktorky(minule na hřišti 4 ve stejnou dobu) a Štěpány.

jako_mala_holka
21. črc 2021

Jo, všímám si, že je to teď samá Ema, Sofie, Ella, z kluků hodně Jakubů, Sebastianů, Matyášů,... Ale je mi to fuk, když se to někomu líbí, tak proč ne... Mně se tyhle jména moc nelíbí, takže bych je nedala, ani kdyby oblíbené a časté nebyly... Mám jiné favority, ale u ostatních mě to nijak nepohoršuje, nevidím důvod, maximálně si řeknu Aha, další XY, jinak nic
A jak pisou ostatní, v každé generaci jsou nějaká top dávaná jména, je to normální 😉

jako_mala_holka
21. črc 2021

@95newmommy2020 ano ještě Eliška, to je pravda, ta taky už hodně let vede

petronelka20
21. črc 2021

@mamikry mame doma Martina Sebastiana (Martin po tatinkovi a Sebastian prave z Velmi nebezpecnych znamosti 😂, coz byl manzeluv i muj oblibeny film)
@hladkamouka synovi v listopadu bude 7 a Sebastian je jeho druhe jmeno. V te dobe se nam libilo a stale libi, v okoli treba zadneho nemame, ani nikoho z rodiny, pratel ani ve skolce a skole nemame jedineho, je ale pravda, ze posledni roky je to dost oblibene jmeno. Sofii ma dcera spoluzacku, ale take je jedina ve skole a skolce. Ono asi zalezi, kde se clovek pohybuje a jak moc si toho vsima. Ve skolce mel syn treba nekolik Honziku, Alesu a Tomasu.

elledh
21. črc 2021

@hladkamouka Vždy když vidím tyhle jména, tak si říkám, že rodiče chtěli být originální a najednou se tak jmenuje skoro každý prcek. Nakonec je originální jméno, které bylo časté za našeho školního mládí. Kolem sebe mám samé Matyáše a Tobiáše, z holčičích jmen Eliška a Ema..🤔 na druhou stranu jsou to hezká jména.. já měla pro dceru vybrané jméno asi od 15 let- Nela 🙂 a když se mi v mých 30 Nela narodila, tak jich je zrovna taky všude hodně, při tom v době kdy se mi začalo jméno líbit, bylo velmi neobvyklé 🙂

petulkadodo
21. črc 2021

Taky si myslím, že to není snaha o originalitu, ale spíš následování módního trendu. Originální jména jsou úplně jiná. A asi je to normální, za mě to byla samá Petra, Martina, Lenka, David, Petr... a nikdy mi nevadilo, že nemám originální jméno a v žádném kolektivu jsem nebyla jediná se svým jménem.

petronelka20
21. črc 2021

@petulkadodo Mame doma Sebastiana a nechteli jsme byt ani originalni ani jsme nenasledovali modni trend. Jmeno se nam libilo a pred 7.rokama, kdyz jsme nad jmenem dumuli, tak nebylo oblibeny jako je oblibeny posledni roky. Manzel od pubertalnich let chtel mit Sebastiana, zaujalo ho to jmeno z oblibenyho filmu (shodou okolnosti i z meho), kdyz jsme se poznali a planovali budoucnost, tak jsme se na tom jmene shodli. Obe nase deti tedy maji dve jmena, takze pokud by melo nejake dite stejne jmeno, tak muzou rikat druhym jmenem (coz zatim ani ve skolce ani ve skole nebylo dite, ktere by melo stejne jak prvni ci druhe jmeno), dceri rikaji od skolky prvnim, synovi druhym jmenem.

alubif
22. črc 2021

Vždycky byly a budou nějaké vlny jmen. Mě spíš vadí ty zdrobněliny Sebastian, Tobiáš, Matyáš.... zní krásně, ale ty české zdrobněliny Sebik, Tobík, Maty, Tádik...🤢.

barmil
22. črc 2021

@petronelka20 naše děti mají taky dvě jména 😊 dceři je 11 a je v celé škole jediná..

lennus
22. črc 2021

@hladkamouka Přijde mi, že Sofie se dává opravdu hodně a z kluků slyším spíš jméno Tobiáš. Moje jméno bylo ve své době hodně profláknuté, tak jsme dětem vybírali česká ale ne tak časté, i když není to žádná velká exotika. Já fandím všem netradičním a originálním. 😉

hanafaustyna
22. črc 2021

My dali Václava,jako že staré jméno, co se nedává...no byli tam dva a dcera má dva taky.

Ale maty,sofinka a sebik je kolem nás taky...u nás trhá rekord samuel, ty máme 4 v okoli

mon_88017
22. črc 2021

Už to tu bylo zmíněno několikrát, jména prostě jedou na nějakých "vlnách". Líbí se mi stránky kdejsme.cz, tam si člověk může najít, jak to s konkrétním jménem v průběhu času bylo. Ano, teď je hodně Sofií, Em/Emm, Tobiášů, Matyášů..., V "mojí éře" frčely Jany, Zuzany, Petry, Martiny....
A ač moje jméno není žádná exotika, databáze mi ukazuje zajímavý vývoj: první jmenovkyně kolem roku 1950, strmý nárůst v 70. letech a pak stejně prudký pokles, za rok 2016 jich tam bylo pouhých 28 😀

adula000
22. črc 2021

My jsme před 8lety dali Mikuláše, v okolí ho neměl nikdo, kolikrát lidi nad tímto jménem ohrnovali nos, no a teď mi přijde, že se s nimi taky roztrhl pytel.

gracinka7
22. črc 2021

@hladkamouka Sofie hodně frčely tak před 5 lety. A Matyášové taky. Syn má ve třídě 21 spolužáků a Matyášově jsou tam 4 🙈. Teď se zase dávají Matějové.
Samotnou by mě zajímalo, jak to, že najednou lidi začnou preferovat nějaké jméno. Jasně, ne každý chce klasiku jako Josef a Hana, ale kalendář je plný jmen, je zvláštní, že se všem rodičům najednou líbí jména jako Tadeáš, Tobiáš, Ema a Nela.

chrystyanna
22. črc 2021

@hladkamouka ono každé jméno ma svou vlnu, kdy jde či nejde na odbyt. Ano občas je to i snaha mít jiné jméno než sousedka/švagrová/jiní lidé. Ale to přece není špatně.nebo by měli být všichni Marie/Josef? Vždyť i příjmení vznikla z touhy oddělit Kováře Josefa od Pekaře Josefa ;)
I mě tahá za uši,když se jmenuje dívenka ISABELLA Novákova(ale ona za to nemůže, a až bude dospěla je možné, ze to bude módní jméno a bude tak každá druhá).

darkwitch
22. črc 2021

@gracinka7 to bude nějaký kolektivní přenos jinak si to neumím vysvětlit 😀

izz76
22. črc 2021

Dcera má ve třídě 4 Matýsky, Sebastiana a Sofii ne. Jsou to oblíbená jména, ale nemyslím si, že by se tak jmenovalo každé dítě. Vždycky je nějaký trend i v našem dětství to tak bylo.

bruckner
22. črc 2021

@mon_88017 1 Sofie na 1030 obyvatel? Tak to je hustý!🤦 A strašný 😂

prezdivka
22. črc 2021

Ano, dávají se i jiná jména.

denisahlavicova
3. srp 2021

Sofii znám jednu, Sebastiana žádného. za to Stella, Tobiáš, Matyáš, Tadeas, Jakub, Lili, Nela, Sára a Adam.
Já mám doma Amálii a co vím, z našeho města je mozna 5 holcicek stejného jmena. Stejně tak je dnes všude Anna, Ema, Mia, Tereza.
Je to normální, vždy budou jmena, co budou populární par let a hotovo.

veruuu_kubesovic
3. srp 2021

Tak to mi rozhodně nepřijde 🤷‍♀️ ale mám Anabel a Eliáše 🍀
Jinak ve školce to byla samá Eliška, Elen, Ema, u kluků zase Matěj/Matyáš, Dominik, Filip...

pavca1982
3. srp 2021

My máme Dominika, Damiána, Kláru a Tobiáše. Sebastiána má ségra, ale jmèno mu nedávala je z adopce.Emiček znám hodně. Ale mě je to tak nějak jedno.😄

felixfelicis
3. srp 2021

Jojo, na hřišti je to sama Sofinka a Viktorka a kluci -áš 🙂 Mně přijde směšná snaha dávat co nejvznešenější jméno, à la Lilien Vopršálková a ji podobné. To samé mi přijde i ten Sebastian, když ve výsledku je to Sebík, Emma je Emík atd. Ale tak moje děti to nejsou, tak mi to může být jedno.

domcz_a
2. zář 2021

Já mám syna Sebastiana a teda u nás v okolí není ani jeden. Za to má každá kamarádka Adama. To asi záleží. Vždycky je nějaký boom a pokud se mi něco líbí, tak to dám, bez ohledu na to, kolik lidí to má v okoli.

Strana
z2