Vnímáte Slováky jako cizince?

matus89slovak
14. lis 2023

Ahojte, co si myslite o Slovakoch v Cesku? Vnimate ich ako cudzincov? A vnimate Slovensko ako zahranicie? Dakujem vopred za uprimne odpovede.

zuzkasim
14. lis 2023

Ač jsem z 1/4 Slovenka, tak ano. Po tolika letech rozdělení státu je pro nás Slovensko zahraničí a Slováci jsou cizinci, i když pro mě stále ti nejbližší, kterým rozumím a které vnímám jako "bratry". Slováků je tu hodně, nevadí mi do doby, dokud se v jednom dnu nestane, že ráno je Slovenka doktorka, 2 studenti v šalině Slováci, a pak v dalších 2 obchodech oba prodavači🙂 To si pak najednou říkám, jestli jsem ještě stále doma, když jsem češtinu od rána neslyšela? Dřív jsem nedávala slovenský text a před lety jsem příspěvky Slovenek z větší části přeskakovala, ale pak jsem stála o jednu knihu, kterou jsem sehnala jen ve slovenštině, asi po 7 strankách jsem do toho vplula a teď už je mi to skoro jedno.

krisstina93
14. lis 2023

Ano vnímám je jako cizince a Slovensko jako zahraničí. Součástí naší republiky nejsou. Ale zároveň mám muže Slováka, takže to neberu nijak negativně. Možná je to i věkem, starší ročníky to můžou brát jinak, když zažili společný stát.

veronicka89
14. lis 2023

Ano a ano .
A nez jsem byla hodne se slovakama v kontaktu...tak jsem mela problem se soustredit a vnimat jazyk...
Ten uz mi problem nedela .

( male deti to vnimaji tak ze nekdy ani nevi ze by mohli slovakum rozumet - ze je to podobne)

Slovensko je pro me za hranicema stejne jako polsko

lachipie
14. lis 2023

Slováky nevnímám úplně jako cizince. Je to cizí země, dělí nás hranice stejně jako Poláky, Němce, ale Slováky nevnímám u nás jako cizince a zrovna tak já si na Slovensku nepřipadám jako v cizině. Slovensky rozumím i mluvím dobře i když slova jako škúlenie a orgován mi do teď trochu dělají problém... Slovensko je mi strašně moc blízké, na Slovensku mám svoji nejbližší kamarádku, strašně ráda tam jezdím. Takže ne a ne.

alpakovo
14. lis 2023

@matus89slovak ne a ne, ale asi proto,že bydlíme nedaleko od slovenských hranic 😉 a můžu říct, že ani s poláky nemám velký problém. I tam i tam jezdím ráda

barumrallyebum
14. lis 2023

Slovaci v Cesku mi nevadi, stejne jako Ukrajinci. Nevadi mi vlastne nikdo 🙂 ani Turci treba. Ale kdyby jich tu bylo moc, tak by mi to vadilo. (Myslim Turky)

hankapiiisek
14. lis 2023

@barumrallyebum Slováky jako cizince beru, ale nevadí mi. Ukrajinci mi vadí kvůli zkušenosti s nimi. Naopak třeba Vietnamci jsou pro mě absolutně bezproblémový

lovemusicsun
14. lis 2023

Asi jak v čem. Můj manžel je Slovák, na slovenštinu jsem zvyklá, rozumím jí a cizí jazyk to pro mě není. Když na mě kdekoli někdo promluví slovensky, nenapadne mě okamžitě, že je to cizinec. Jezdíme tam často a když tam přijedeme, přijdu si jako v cizí zemi.
Slováci mi nevadí, ani Ukrajinci, ani Vietnamci. Nezvu přistěhovalce k nám, ale když už se tady rozhodli žít, tak ať si klidně žijou. Naopak některé z nich obdivuji, že dokázali jít za lepším životem, opustit svůj původní život...

jana_zofie
14. lis 2023

Ne a "tak trochu". Tak trochu proto, že ač si na Slovensku moc jako v cizině nepřipadám, pořád je to jiná země a má to tedy praktické důsledky. Předpisy, zákony, koupě jiné dálniční známky atp. Slováky jako cizince nevnímám, často mi ani nedochází, že na mě někdo mluví Slovensky. Ale ono to možná bude tím, že bydlím v Brně a studovala jsem na MUNI.

konidana
14. lis 2023

Ne, ale i ano. Proste uz davno nejsme ceskoslovensko. A to jsem ceskoslovensko v mladi zazila, mam par kamaradu a znamych puvodem ze slovenska atd. Slovaci jsou proste nasi nejblizsi sousede, ale ani je nevnimam jako cizorody zivel
@zuzkasim to spis si rikam, kdyz furt slysim rustinu, ukrajinstinu a dalsi mnou nerozpoznane vychodni jazyky. A jako ze na ulici toho je snad polovina a ve sluzbach vetsina...zubari sami ukrajineci, doktor belorus, zdravotni sestry take snad zpoloviny z nejakych ruskych zemi... prodavacky v obchode snad z 80 %, o uklizeckach v praci ani nemluvim. No je to pro mne takove nekomfortni, ze se s nima uplne nedomluvim...

barumrallyebum
14. lis 2023

@hankapiiisek ja mam zase stejne dobrou zkusenost jak se Slovakama tak s Ukrajincema. Dlouho jsem bydlela v Praze a byli to nasi sousedi, potkavali jsme se na hristi.. I moje mamka, ma naproti baraku ubytovnu, ted jsou tam Slovaci urvani a pry zlati Ukrajinci.

kamino
14. lis 2023

Vnímám je jako jakékoli jiné přistěhovalce, Slováci jsou pro mě cizinci a ano, Slovensko je pro mě zahraničí i když jsem Husákovo dítě a narodila jsem se v Československu. Trochu mi vadí, že v Německu také mluvíme německy, ale je minimum Slováků, kteří mluví česky. Nevadí mi když mají přízvuk, ale moc mě těší, že se snaží česky mluvit a co moc nemám ráda, když mi slovensky písemně odpovídá třeba prodejce, zákaznická linka a podobně. I zde čtu jen kratší příspěvky, pokud je slovensky psaný příspěvek delší, tak přeskakuji. Ano, rozumím, ale nějak nevím proč když tu pracují nerespektují zdejší úřední jazyk. Moc mě potěšil mladý lékař na pohotovosti, nejen, že byl skvělý a empatický, ale mluvil i mluvil česky a bylo vidět že se opravdu snaží zapadnout.

hankapiiisek
14. lis 2023

@barumrallyebum já kolem ubytovny s Ukrajinci chodila a nepřála bych ti to a loni jsem byla na hotelu jako recepční na záskok kde jsou ubytování uprchlíci a to co tam dělali to sem koukala. Holka co tam uklízí a je původem z Ukrajiny se za ně styděla.

exbordelar
14. lis 2023

Ne, povazovat Slovensko za zahranici mi prijde srandovni 😀 A Slovaci jsou nasi brata, takze ne. Beru to jako odlisnost Cechy vs Morava. S tim ze Slovensko je samozrejme svrchovany stat.
Mam rada Slovensko, Slovaky i slovenstinu 😇

hankapiiisek
14. lis 2023

@exbordelar já mám ráda i Maďary😉

pilzzee
14. lis 2023

@matus89slovak Vubec. Mela jsem slovaky spoluzaky na vejsce, kolegy, manzel je slovak … kolikrat to ani nevnimam a dojde mi az casem, ze nekdo na me mluvil slovensky 😀

dandaa
14. lis 2023

Vůbec je neberu jako cizince. Jediné co mi vadí je jejich lenost mluvit a psát Česky když tu žijí a pracují. Mám zaměstnané Ukrajince, většina už umí skvěle Česky a mají i snahu tak mluvit.

zekrt
14. lis 2023

@dandaa Ale když už to tak píšeš, tak věz, že česky se píše v malým č. 😉

Jinak ne, neberu Slováky jako cizince, i když úředně jsou.

dandaa
14. lis 2023

@zekrt sorry ,píši hlasem a bohužel tady není funkce na úpravu textu zpětně.

exbordelar
14. lis 2023

@dandaa ja myslim, ze to neni lenost. Proste je to velmi podobny jazyk a vsichni Cesi slovenstine rozumi. Nevidim duvod, proc za kazdou cenu mluvit cesky. Nekomu to treba fakt nejde a spis to komoli, nez kdyz hovori iba po slovensky.

dandaa
14. lis 2023

@exbordelar Tady zrovna nedávno psalo několik holek jak jim nerozumí.

marulu
14. lis 2023

Ano, vnímám Slováky jako cizince, byť jazykově blízké, ale jsou pro mě úplně na stejné úrovni jako Němci, Rakušané a Poláci. Máme s nimi mnoho společného, stejně jako s ostatními sousedními národy, byť ve spoustě věcí mame blíž třeba k Němcům než ke Slovákům. Jinak mám ale několik známých Slováků, kteří ale mluví česky nebo napůl česky napůl slovensky a ty vlastně jako cizince ani nevnimam.

properjoey
14. lis 2023

Slováky beru jako naše, jazyk nevnímáme, rozumím i čtu, ale nemluvím. Naopak mi vadí, když Slováci mluví česky. Proč by měli, však na Moravě taky mluví jinak a nikdo po nich spisovnou češtinu nechce. A rozumíme si. Pro mě jsme pořád Čechoslováci a to i přesto, že jsem byla poměrně malá, když jsme se rozdělili. Mám spoustu kamarádů Slováků, tak možná i tím to je

kamino
14. lis 2023

@properjoey Ano, na Moravě hovoří s přízvukem, já žiji v Praze a po čase lidé z Moravy, kterých je tu též požehnaně, svůj přízvuk často ztrácí, ale Slováci slovensky mluví i po 20 letech, jelikož vědí, že jim rozumíme..

jaja01k
14. lis 2023

Ne, Slováci pro mě nejsou cizinci a Slovensko nepovažuju za zahraničí. Můj muž je Slovák a nikdy jsem to nebrala tak, že jsem si vzala cizince, to mi přijde divné. Stejně jako bych neřekla, že děti jedou k babičce do zahraničí.

matus89slovak
autor
14. lis 2023

@kamino to Vám samozrejme rozumiem, ale momentálne je v Česku zákon, že úradné dokumenty a celkovo komunikácia písomne sa môže prekladať aj v slovenčine, s výnimkou daňového priznania. Chápem ale, že Vám slovenčina nie je taká prirodzená a radšej by ste boli, keby Vám odpisovali v Češtine.

marulu
14. lis 2023

Ano, vnímám Slováky jako cizince, stejně jako Němce, Rakušany a Poláky. Jsou to naši sousedé, byť jazykově nejbližší, ale myslím, že v mnohých věcech máme blíž třeba k Němcům. Mám ale několik známých Slováků, kteří tu trvale žijí a mluví buď zcela česky nebo střídavě a u těch mi vlastně ani neprijde, že jsou cizinci. Ale to mi neprijde ani u jiných národů, pokud tu dlouhodobě žijí a mluví česky, napr. u Vietnamců

miryp
14. lis 2023

Ne, nevnímám Slováky jako cizince. První dekádu svého života jsem prožila v době, kdy jsme byli jeden národ. Navíc mám spoustu přátel ze Slovenska, má první zaměstnavatelka byla Slovenka, má současná zaměstnavatelka má na Slovensku kořeny a její manžel je Slovák... Slovenský jazyk lahodí mému uchu...

kamino
14. lis 2023

@matus89slovak Je to možné, to nerozporuji, ale jak jsem psala, není mi to příjemné.

ai30
14. lis 2023

Ano a ano 🙂 Je to za hranicemi, takze je to zahranici, jakkoliv nam kulturne, jazykove (a samozrejme historicky) blizke. Ale vim, ze hodne lidi povazuje Cesko a Slovensko za jednu jednotku bez ohledu na rozdeleni.