icon

Jméno pro dítě. Kryštof nebo Jakub?

adinka19
6. dub 2026

Chtěla bych vás poprosit o názor na výběr jmen Kryštof x Jakub. Příjmení německé a krátké.

Vy, co máte doma Kryštofa, jak jej oslovujete? ♥️

Strana
z2
veru181
6. dub 2026

Obě jména jsem měla ve výběru, u Kryštofa jsem právě bojovala s tím, že mě nenapadaly žádné pro mě hezké varianty kromě Kryštůfka.

anonym_38cd42
6. dub 2026

U Jakuba jde více variant pěkného oslovení. U Kryštofa je třeba možnost: Krýšo, Kryšto, Tofi, Štofi, Štůvku, Kiki, Krykry... ale já bych tohle jméno nadala, mně to nejde přes pusu.

elvira
7. dub 2026

Sousedi mají Kryštofa, když na něj volají :"Kri-Kri", kroutí se mi palce na nohou.
Jako matka Jakuba toto jméno doporučuji.😄

patypresdevaty
7. dub 2026

Máme doma Jakuba a dala bych znovu 🙂 Má to spoustu hezkých variant jména a k německému příjmení to půjde hezky. Kryštof samo o sobě je hezké, ale ty zdrobnělé varianty se mi nelíbí...

mabs
7. dub 2026

Za mě rozhodně Jakub. Domácí varianty jména Kryštof se mi vůbec nelíbí.

malovani
7. dub 2026

Krystof je moc hezke jmeno, rikat se mu da ale jen Krystofe. Vse ostatni mi zni priserne.

jiss
7. dub 2026

Říkám Chris /Kris/, ostatní v rodině jedno z výše zmíněného. Lepší než Jakub, kterých je všude plno.

krtcice
7. dub 2026

S Kryštofem zkušenost nemám vůbec, Jakuba jsme zvažovali teď při posledním těhotenství, kdyby to byl kluk 🙂

anonym_0144e4
7. dub 2026

Kryštofe, Kryštůfku, Krýšo, Krýfo, Kryšoide😆, Krýšulko, Kryšulo, Krýfku..já bych asi vynalezla spoustu variant😂
Ua ně jsou obě jména suker, ale příkde mi, že je přejakubováno...takže za mě Kryštof.

pilzzee
7. dub 2026

@adinka19 Znama ma Kristiana a rika mu Kiki, Myslim, ze by to slo pouzit i pro Krystofa 🙂 Jakubu je mooooc 😀

rnika
7. dub 2026

Kdybych musela volil tak z těchto dvou tak Jakub. Jinak Kryštof - je většinou Krýša ( to se mi tedy vůbec nelíbí) ještě je fajn Kryštůfek - to jde ale jen do určitého věku 😁

reeeza
7. dub 2026
@anonym_0144e4

Kryštofe, Kryštůfku, Krýšo, Krýfo, Kryšoide😆, Krýšulko, Kryšulo, Krýfku..já bych asi vynalezla spoustu variant😂
Ua ně jsou obě jména suker, ale příkde mi, že je přejakubováno...takže za mě Kryštof.

@anonym_0144e4 Kůfo, Kůšo, Krůšo, Krůfo, Krufíne😆

barasapo
7. dub 2026

My máme Kryštofa a je to Kryštof, Krýša, Kryštůfek. Měla jsem ho vybrané roky a neměnila bych.

martinka0209
7. dub 2026

Sousedka Kryštofovi říká ještě Kiki

monny3
7. dub 2026

A kdo potřebuje sto variant zdrobnělin 🙈 ? Osobně by mi Kryštof a Kryštůfek úplně stačilo 🩷 syn má Kryštofa kamaráda a zkráceně mu říká Kryšťo a jinak normálně Kryštofe 😉 Hlasuju pro Kryštofa, Kubíků je všude plno 😄

piskudlinek
8. dub 2026

Ahojky,
Já mám doma Kryštofa. On má rád když mu říkají normálně bez zdrobnělin takže Kryštofe. Na zdrobněliny od mimina neslyší. A přesně ví, že když mu říkají Kryštůfku tak po něm něco chtějí.
Já mu říkám Knedlíku, Kikino, Kukuřice a nebo Káčko a když se zlobím že něco provedl tak mu říkám Christophere (Kristofere) tak ví, že má průšvih...
A v ČR je takový super nešvar kdy píšou jeho jméno s měkkým i - Krištof což jsem úplně nepochopila 🤦🏼‍♀️🤷🏼‍♀️ takže všude opravujeme...
A co jsem tak vypozorovala tak mu kamarádi jméno nekomolí a říkají mu Kryštofe.
Takže pro mě jedině Kryštof, jinak ve třídě mají 3x Jakuba.

marsul
8. dub 2026

Znám hodně dětí jménem Jakub, takže nevím, jestli je to tím, ale všichni jsou takoví hodně živí. Takže z tohoto pohledu bych raději volila jméno Kryštof 😉

hanka_12345
8. dub 2026

Taky tu jednoho mame. Rikaji mu Tofi

adinka19
autor
8. dub 2026

Děkuji vám všem za odpovědi. U jména Kryštof jsem si rozšířila obzory ohledně dalšího oslovení (právě v tom jsme tápali). Co se týče jména Jakub, ze všechny stran právě slyšíme, jak je hojně dávané, my máme ze čtyřech tříd ve školce Kubíka jednoho, takže tu zkušenost s četnosti nemáme. Naopak je kolem nás hodně Honzíku a tlak ze strany rodiny dát toto jméno (manžel je Honza), kupodivu na četnost tohoto jména nikdo neupozorňuje 🤔.

Všem ještě jednou díky za čas a názory ❤️

anezzzka36
8. dub 2026

Mně se líbí obě jména a upřímně – asi bych měla u nich stejnou dilemu jako ty. 😂

ninive211
8. dub 2026

Máme Jakuba, takže jasně, že budu volit toto jméno 😀 Ale je fakt, že Jakubů je všude strašně moc posledních 10 let a je pořád oblíbené, tak otázka, jestli vám nevadí, že pravděpodobně nebude jediný Kuba ve třídě či v ročníku (nebo taky ne, dcera má ve třídě 9 kluků a ani jeden Kuba). Kryštof taky není špatrné jméno, osobně bych ho nedala kvůli R ve jméně, máme totiž R už v příjmení a prostě další R jsem rozhodně nechtěla. U kluka zejména bych se zaměřila na to, aby jméno ladilo s příjmením, protože to jméno ho bude provázet opravdu celý život.

patypresdevaty
8. dub 2026

Právě že mě celkem překvapuje, že na to, že je Jakub dlouhodobě jedno z nejčastěji dávaných jmen, další Jakuby potkáváme minimálně.

romkov
8. dub 2026

Segra ma Krystofa a rikame mu Krystufku, Kikine, kdyz zlobi….Krystofe🤣Ja mu rikam Kikousi🤣Segra na nej vola Kiki

adinka19
autor
8. dub 2026
@patypresdevaty

Právě že mě celkem překvapuje, že na to, že je Jakub dlouhodobě jedno z nejčastěji dávaných jmen, další Jakuby potkáváme minimálně.

@patypresdevaty Ano, my v okolí máme jednoho malého, jednoho dospěláka. Ale ve třídě máme dva Danečky, dva Ondrášky, tři Viktorky, dvě Elenky, tři Elišky 🤷

hojda
8. dub 2026

Je Jakub pořád nejčetnější jméno u miminek? U nás se třeba sešlo v první třídě 7 Jakubů v jedné třída z 24 dětí, takže skoro třetina třídy se jmenovala Jakub.

vanessia7
8. dub 2026

Jakub je nádherné jméno, to se mi vždycky moc líbilo.

osaka_9
9. dub 2026

Jsem zvědavá, pro které jste se nakonec rozhodli?

prejeta_zaba
9. dub 2026

Ani jedno. Jsou to sice hezká jména, ale Jakubů je strašně moc a Kryštof nemá normální oslovení, volat na dítě Krýšo, Kikine a podobně fakt nechceš. 😆

malovani
9. dub 2026

Ja si myslim, ze Krystof normalni a hezke osloveni ma. “Krystofe”.

monny3
9. dub 2026
@prejeta_zaba

Ani jedno. Jsou to sice hezká jména, ale Jakubů je strašně moc a Kryštof nemá normální oslovení, volat na dítě Krýšo, Kikine a podobně fakt nechceš. 😆

@prejeta_zaba někdo tak na dítě asi volat chce, když mu tak říká 🤦🏻‍♀️

Strana
z2