Co obědvají dvouleťáci?
Dobry den,
chtela bych se zeptat co obedvaji vase 2-3 lete deti?
Dvouletá i tříletá jedí to, co jíme všichni. Vařím ale obecně dost tak, aby to děti normálně mohly (tzn.ne moc kořeněné apod.).
To co my, když nechce jíst, ať nejí...obecně je to nejedlik a já mám nervy jen jedny. Už jsem se smířila s tím, že stačí, když se nají jednou za dva tři dny jakžtakž,mezitím zobe ovoce...evidentně ji nic neschází, takže já se tím nebudu ničit a už vůbec ne ji přemlouvat 🙂
@zelenaesmolda Nic takového naštěstí neřeším, naše děti od malička jedí téměř vše. Takže pokud občas jedna nebo druhá řekne, že něco nechce, nechám ji, ať si z toho talíře sní, co chce. Ale nedávám jinou variantu. Na snídaně a svačiny dávám vybrat a ptám se, co chtějí jíst, na večeře často taky. Oběd prostě uvařím a když nechtějí, ať nejí, já hlad mít nebudu 🙂
@madbetka
tak tohle mam v planu az bude vetsi,tedka to bohuzel nejde,jeste nemluvi tak,aby mi rekla,ze si da jidlo xy.navic pokud neco nechce tak bud to do ni nedostanu vubec nebo mi to vyplivne.
Diskuzi jsem zalozila protoze do me moje mati prudi,ze mala ma strasne jednotvarny jidelnicek.Ja bych to tak nehrotila ale nemam na to nervy se s ni dohadovat tak jsem chtela nejakou inspiraci,aby dala pokoj 🙂
@zelenaesmolda většinou ji to co my, někdy nechce nic a kdyby bylo úplně po jeho tak klidně bude jist furt chleba s něčím 😂😂😂 upřímně klidně ať ten chleba ji hlavně že jí
@deaneira29
ja si to rikam taky,vim,ze spousta malych deti ma omezeny jidelnicek a ji jenom urcita jidla,casem z toho vyrostou ale poslouchat ty reci je fakt otravne...
@zelenaesmolda Dvouletá mi mluvit začíná až teď, ale o svém jídle už rozhoduje určitě třeba půl roku úplně v pohodě. Prostě si ukáže, příp.na otázku zakýve hlavičkou ano/ne 🙂
Na ostatní bych se vyprdla, co jí tvoje dítě je tvoje věc. Já na nějaké vyvařování extra pro děti moc nejsem, zhruba od roku jedí normální jídla, co my, jen jsem je samozřejmě upravovala, aby byla vhodná pro děti - odebrala před solením, kořeněním apod.
Nabízela bych, nenutila. Pokud je spokojená, prospívá, tak ať se jdou všichni bodnout 🙂
@zelenaesmolda Nijak, vždycky se snažíme, aby snědli třeba aspoň jen jáhly, zeleninu apod. Další jídlo teda rozhodně nevařím. Mám tři děti, takže to bych se zbláznila. Když nejí nic, další jídlo je svačina.
Ji to co my, jen nechce treba palacinky. . . Vlastne uz cca od roka ji to co mame na taliri my, nekdy si neco poruci k veceri a pak urazene odstrci, ze to nechce, tak at neji. . . Hlady neumre.
@zelenaesmolda Dvouleťačka jí to, co my. Je teda fakt, že neděláme ostrá jídla, nesmažíme apod. Snažíme se jíst zdravě všichni. Pokud něco nechce jíst, zkusím nějaké ty fígle - nabídnu jí, že ji budu krmit, že sníme deset lžiček (ráda se mnou počítá) apod. Taky nemám nikdy jistotu, že co jí jednou chutnalo, bude jíst i příště, ale většinou aspoň něco sní. Je teda fakt, že se snažím vařit pestře a snažím se i o to, aby děti vždycky aspoň něco snědly. Neexistuje, jak to třeba vidím jinde, že by jedly třeba pořád dokola těstoviny, chleba apod. Ale my řešíme pár problémů s výživou, tak je to u nás jiné.
Chápu, taky mám jednoho nejedlíka. Do 4 let jedl vlastně jen červené omáčky, takže když jsem chtěla, aby obědval, vařila jsem pořád dokola variace na rajskou a boloňskou 😄 Teď je mu 5, s jídlem bojujeme pořád, ale už je to lepší. Druhé dítko mi odmalička jedlo hezky, nejradši měl rizoto, svíčkovou, guláš, pečené kuře, sekanou, květákové placky, dýňovou polévku.
Závidím každému kdo do dítěte dostane uvarenou zeleninu. To u nás prostě nehrozí. V syrovem stavu sní rajčata, okurku a papriku jinak nic. Ale jakmile zeleninu uvarim zacne to plyvat a jist to nebude takže jedině jak do ní dostanu trochu různorodý jídelníček je že střídám skleničky s domácím jídlem. A modlím se aby jí alespon trochu ta vybiravost přešla
@zelenaesmolda nás dvouletak jí to co my jen tolik nekorenim a snažím se co nejméně smažená jídla 😊 občas se stane, že něco nejí, třeba teď mu přestal jet květák, který ještě nedávno jedl 🤷♀️ tak prostě nemá oběd, nedělám nic jiného, ale většinou to zachvili dožene svačinkou😊 jinak na večeře se ho ptám, třeba jestli si dá špagety co byli k obědu nebo polévku, nebo spolu připravíme toastiky a jak to dělá semnou tak se na to o to víc těší na jídlo 😁
Kvůli maličké vaříme skoro bez soli a dosolujeme si na alíři, jinak jíme všichni stejné jídlo. Když někomu nechutná, buď rychle ohřeju něco z lednice, nebo namažu chleba s máslem. Děi potřebují nové chutě ochutnávat a ochutnávat, než je přijmou, takže je nutím ochutnávat, ale ne jíst, co nechtějí. Zároveň je ale nenechám o hladu, každému něco nechutná nebo na to nemá chuť. Přijde mi, že to hezky funguje, starší jedí skoro vše, jenom sem tam něco odmítnou a dostanou chleba. Ale tchyně si stejně stěžuje, protože když je nacpe sladkostma, tak pak už normální jídlo nechtějí 😀
A k pestrému jídelníčku – důležitá je pestrost z hlediska živin, ne možství jídel. Moje zkušenost je, že děti jsou v tomhle věku naprosto spokojené, když jim vaříš pořád dokolečka deset jídel. Obliba dalších a dalších přichází později.
@zelenaesmolda buď jedly aspoň polívku, nebo třeba jen přílohu nebo jen maso. Pokud nic z toho, tak je doma stále ovoce, takže bud nic nebo to ovoce. Občas jsme vařili víc jídel a dávali na výber, ale zpětně si myslím, že to byla chyba. Jí se to co je, nebo nic. Samozřejmě nedávám dítěti jídlo o kterém vím, že ho odmítá, ale to v těch 2 nebo 3 letech ještě nemají vyhraněné.
Nas dvouletak díky starší segre ji odmalička vše s nama, takže už vím co mají rádi a co ne a vařím většinou podle jejich chuti. A má to jednoduchý v tom, ze pokud je unavený, nechce jist, tak se místo jídla nakoji nebo to nakombinuje a hotovo ✌️
Jí to samé co my 🙂
U nas se praktikuje, ochutnej, nechces jist nejez, pokud chce jist, ale ne to co ostatni, tak bud ji aspon neco (jen maso, jenom prilohu, zeleninu...), nebo ma chlebovou dietu
@zelenaesmolda Vařím oběd pro všechny stejný, akorát tatínek si musí dosolit a občas si přidá chilli, to přeci jen nedávám. Střídám jídla, aby se toho nepřejedli, hlavně přílohy se někdy snadno opakují. Obecně jíme zdravěji, ale sem tam klidně osmahnu květák, řízek.. Když jsou vedra, počítám s tím, že všichni jíme méně a nedělam se s polívkou, kolikrát se odbydeme k obědu jen jogurtem a ovocem, najíme se pak až večer, když je příjemnější teplota. Nejsem ani zastáncem trvání oběda v konkrétní dobu, když vstaneme později, tak se i později najíme, nebo až je hlad.
@zelenaesmolda základ maso, zelenina, příloha na milión způsobů. Právě tomu dvouletemu skoro tříletému to teď odděluji, aby si vybral a funguje to. Skoro dvouleté je to jedno, ta miluje všechno. Mají rádi vývary, husté polévky, palačinky,zeleninové palačinky, vafle, tousty, michaná vajíčka, klasiku omáčky, pomalu tažené maso se zeleninou, palcky všeho druhu, ryby, rybí karbenatky. Máme hodně pestrý jídelníček. Vařím ze sezónní zeleniny.
Dceři jsem asi do roku a čtvrt vařila sólo, některá jídla i do roku a půl, pak jsme plynule přešli na to co jíme my. Méně solim, samozřejmě. Teď je čerstvě dvouletá, miluje polévky a druhé jídlo je nejčastěji maso s nějakou přílohou, nebo rizoto, různé omáčky, šťávy s masem... Nemá moc ráda sladké obědy (knedlíky, palačinky). Smažené moc nedělám, neb mi vadí, že pak musím umývat půl kuchyně. 🙂 Takže na řízky jezdíme ke tchánovcům, dcera teď v neděli zblajzla řízek raz dva. Bohužel ještě nedávno (v zimě a na jaře) měla plivací období, a to jsem myslela, že mě odvezou. Od toho co jí sama, naučila se hezky vidličkou a lžičkou, tak je to o poznání lepší.
Když nechce moc jíst, jde hezky nalákat třeba na kompot k tomu obědu.
Kolinka nebo vrtule s maslem, pohanku varenou v mleku, maso jak kdy, kureci stehno na masle sni. Brambor s maslem, kuskus, bulgur vse vzdy s maslem a cernymi olivami. Miluje zapekane sendvice. Je ji tedy rok a pul, ne dva, ale ji uz dlouho normalne. Polevky sni vzdy. Ovocne knedliky jak kdy, palacinky taky. Moc to nedelam, popravde, spis to ji u babicky. W
@zelenaesmolda s dovolením se háčkuju. Co čtu, tak to samé mám doma v bledě modré 🤦♀️domluvit se s ní nejde, protože mluví málo a jen to co chce. Faktem je, že ji jen omáčky a polévky. K snídani už 3 měsíce máme tousty, protože jen ty sní. Když namazu chleba s máslem a dám šunku, tak šunku s ní nebo se v tom nimra, ale nejí nebo to nechá. Už jsem z toho na bednu. Jen teda do mě nikdo neprudi 🙏
V září jde do školky, tak doufám ve zlepšení
@miba10
no tak u nas omacky jak kdy,nekdy ano,nekdy ne.co ma hodne rada jsou vyvary a ruzne kremove polivky (brokolicovy krem,kvetakovy,porkovo-batatovy atd).Chleba s maslem vetsinou sni,dneska ale zaboha nechtela ani chleba s dzemem tak dostala na snidani kakao a pak za chvili jogurt na svacinu.Sunku jsem ji nezkousela davat ale treba chleba s mazacim syrem ani neochutna nebo vyplivne.
To co my.
Ale kdyz vim, ze to neji (treba houbove rizoto), tak udelam třeba gulasovou nebo knedlickovou polivku, ktera ji sama o sobe staci.
@zelenaesmolda V dobe 2-3 roky jedl syn vsechno, co my (varim spis zdravejsi jidla). Pokud neco nejedl, bic jineho nedostal. Zato tak od 3,5 let se uplne zkazil a strasne vymrcuje. A uz si sam rekne, co chce. Takze casto obedva zitny chleba s maslem, okurek, olivy a syr
@zelenaesmolda dítko mám tedy mladší, ale téměř celý den už jí normální jídlo s námi. Je omáčkový typ, tak se snažím o drobné změny v rámci jednoho jídla. Například má rád kuře na paprice, tak místo kuřecího dám vepřové/červenou čočku/cizrnu, měním přílohy, propašuju do omáčky mrkev. Svíčkovou občas udělám z hlívy, do "červených" lasagní přidám cuketu nebo lilek, a podobně. Nedělám si hlavu, když oběd nesní, dožene to jinde, třeba pomazánkou (základ většinou tvaroh do toho různě luštěniny / zeleninu / rybu / vejce) a když je nejhůř udělám mu míchaná vejce na másle (to sní vždy). Plus se mi osvědčilo, když se mnou vaří, vždycky u toho něco sní a ochotněji ochutná nové potraviny.
Mám 2,5 letou dceru a obědvá většinou hustou zeleninovou polívku. Je to pro mě prostředek, jak do ní dostat zeleninu. Má polívky moc ráda, tak jen střídám zeleninu, ze které vařím. Je to asi taky dost jednotvárné. Večeře vařím těměř každý den pro celou rodinu, jí je normálně s námi. Máme štěstí, že ráda jí, občas až koukáme jak to do ní padá. Sem tam má den kdy nic nechce, ale to je málokdy a většinou po návštěvě babičky, která jí vždy strčí nějakou dobrotu..

Stejné jídlo, co zbytek rodiny, ale teda řízky nesmažím 😀. Jo a někdy taky nic.