icon

Práce po rodičovské: Poloviční nebo celý úvazek s dětmi?

maarp
18. říj 2024

Ahoj zeny,jen takova patecni anketa...jsem po peti letech na rodicaku vypustena mezi lidi,nasla jsem si prijemnou praci s prijemnymi zenami...deti pet a tri roky,mensi si ve skolce pekne zvykl,vse je ok,pokud jde jen jeden nebo dva dny v tydnu po spani....pokud je to vic dnu,je plactivy a cely den ho mam omotaneho kolem krku....starsi dcera je ve skolce rada,ale uz nespi,tak ji to spani tak trochu stve...ale v pohode to prezije,kdyz se pritlaci.Nemame hypoteku(ale take nic vlastniho) nic nas financne netlaci...mam moznost prace na pul uvazku,nebo na cely...zvolila jsem pul uvazek s tim ze jsem k dispozici detem,protoze jsou male.Manzel s tim souhlasi,penize mame,ale neprehazujem je vidlema...jsme spise stredni trida,jedno auto,bydlime v najmu...narazim na nazory,ze je to divny a ze mam jit na celej,jako vsichni,ze deti si zvyknou a ve skolce se vyspej a ze nakonec tam budou radi...a ze se chci snad flakat,nebo co kdyz mam pul uvazek....ze si muzem vzit hyposku a novy auto...co vy? Hnali byste me do prace na celej?😀 Me to prijde uplne ulitly...proc maj teda vsichni deti,kdyz pak s nima nejsou?A to je zazitej standart,takhle to maj vsichni a vsichni to zvladli...

Strana
z2
gruyerre
19. říj 2024

@maarp zůstala bych zatím na polovičním úvazku a užívala si malé děti, co to jde

Poznámka k tomu důchodu: Dá se potom při sepisování žádisti o důchod požádat, aby výdělek z doby, kdy mladšímu dítěti ještě nebyly 4 roky, se nezapočítával do výpočtu výše důchodu.

hennrietta
19. říj 2024

Kdybych neotěhotněla, tak bych šla na půl úvazek. Dcera má 3 a chodí do školky. Minimálně na první rok, dva. Jasně, že by bylo fajn mít víc peněz. Ale mám pocit, že by nám to nestačilo, ani při mém plném úvazku. Nestrádáme a čas s dětmi je důležitý.

Mám kolegyni, která má půl úvazek a děti mají kolem 10 let. Když jim to vyhovuje, tak proč jim do toho kecat?
To samé bych řekla někomu, kdo by mi řekl, že mám jít na plný místo polovičního úvazku. Je to naše věc. A dál bych o tom nediskutovala.

vendes
19. říj 2024

Když nad tím přemýšlím, tak všechny kolegyně, co mají děti do 10 let, mají zkrácený úvazek na 6 hodin.

darkwitch
19. říj 2024

Kolem me má většina žen s dětmi čerstvě ve školce kratší úvazek, takže nám do toho nikdo neremca 🙂

ninive211
19. říj 2024

@95newmommy2020 Tak poloviční úvazek nemáš do padesáti, ale třeba pár let, kdy jsou děti malé a potřebují tě. A upřímně, pro naši generaci (a ty jsi ještě o 10 let mladší) bude důchod tak jako tak spíš almužna a jestli žena mezi 30 a 35 roky pracovala na poloviční nebo na celý úvazek, bude mít na výši důchodu vliv tak možná pár desítek korun. A je např. spousta OSVČ, kteří dělají na "plný úvazek", přitom odvody (SP, ZP) mají tak ve výši uvazku polovičního.

ninive211
19. říj 2024

Za mě pokud je ta možnost půlúvazku a peníze vás netrápí, naprosto super, ideální min. první rok, dva, po dobu školky.

ninive211
19. říj 2024

@vendes To je fajn, že to jde. Mně povolili 7h, což je takový zkrácený-nezkrácený. Peněžně nejsem zas tolik tratná, ale práce mám jako ostatní na plnej podle mě. Ale i těch 5 h, o které můžu týdně trávit v práci méně času, mi naprosto vyhovuje. Hlavně v létě, když skončím po 6h, nemusím jiné dny naddělávat tolik.

ee.liska
Autor odpověď smazal
ee.liska
Autor odpověď smazal
veroniqess
19. říj 2024

Já si tedy myslím, že by se měl každý starat o sebe. Mám syny 2 a 4 a pracuji z domu, příští rok v září se budu vracet do práce víc fyzicky, když mladší tříletý půjde do školky. Automaticky jsem počítala s polovičním, a na celý jdu jen proto, že mi umožnili půlku na home Office. Vůbec mě ale nenapadlo, že by byl poloviční jako nějak divný a ani mě nenapadlo se zabývat tím, co si kdo mysli 😀. Mně přijde, že je tříleté díte moc maličke na to být celé dny ve školce, a můj plán je takový, aby ve školce nespali nikdy ani jeden.

lauriak
20. říj 2024

Mala som 5h uvazek po druhej rodicovskej. Bolo to super a keby moje miesto nezrusili tak som tam urcite doteraz. Nakonec som musela kvoli zruseniu miesta odist a pracujem full time. Chodim na 6 a odchadzam o o pol 3. V skolke stiham byt prva, deti vodi manzel na 8. Ale neni to idealne 🤷🏼‍♀️ 6h uvazok by bol o moc lepsi.

piskle89
20. říj 2024

Syn nastoupil do 1.třídy, ve školce byl nejdřív na 2, potom na 3 a nakonec na 4 dny. Pátky byly naše. To samé chci i u mladšího. Ten teď nastoupil do školky na 2 dny. Já střídala 0,2-0,5 úvazku. Ale většinu času pracuju z domova, takže mě to moc netíží. Pokud jedu do práce, je s dětmi manžel, babicka..Teď si chci přidat 0,2 úvazek ještě jinde. Ale do celého rozhodne nepůjdu. Nemusím, finančně to zvladame v pohodě. A taky nechci. Chci, abych si mohla kluky vyzvednout klidně po O. Jet s nimi na zahradu, na hřiště, na návštěvu. Být spolu v klidu doma. Pokud to nebude nutné, v dohlédne době se na plný vracet nechci. A bydlím na malém městě. A je mi úplně fuk, co si kdo myslí. On můj život nežije.

zuzkasim
21. říj 2024

@95newmommy2020 Podle toho, co říkala mamka, která je v důchodu 2 roky se na důchod počítají odpracované roky a výdělek posledních pár let před důchodem. Ten systém se může změnit, zvlášť, když se odchod do penze stále mírně posouvá a nám se tedy přibližuje pomaleji než stárneme. Ale bez nějakého vedlejšího příjmu by se z důchodu žilo těžce ☹️ Radši se zkusím teď tolik nezhuntovat, abych byla schopná i v důchodu něco málo přivydělat, navíc budu mezi lidmi a neztratím ani sociální kontakt. Je mi to takhle příjemnějšį. Uvidíme, jak mi mé plány doopravdy vyjdou, zda se důchodu opravdu dožiju 😉

j.a.n.i
21. říj 2024

@zuzkasim Vydelek se počítá od roku 86, nikoliv pár let pred důchodem...

zuzkasim
21. říj 2024

@j.a.n.i Tak to jsem šla do první třídy🙂 Jo, je to možným, díky za opravu.

andelka
21. říj 2024

@zuzkasim Kdoví co bude. Můj tchán šel do předčasného a ještě že tak, jinak by se ho snad ani nedožil, zemřel v 67 letech. Tchýně a mamka naopak přesluhovaly cca o 2 roky. Ale pravda, šly v cca 62 letech nakonec ( což my ještě zdaleka v důchodu nebudeme ani normálně). Můj muž je technik, ten bude něco dělat asi do smrti, ten by nevydržel ani v důchodu nic nedělat,tak nějaký přivýdělek snad bude. Já jsem AP a baví mě to, ale tahle profese nebývá na plný úvazek. Ale předpokládám,že časem budu učit. Do důchodu času dost ještě.

swan42
21. říj 2024

Mne by zajimalo kde ty castecny uvazky furt berete, ja chci taky 😅
I kdyz asi chapu-v soucasne praci 😏
Ja se nedavno dozvedela, ze nam ve firme zrusili oddeleni a nemam se kam vratit, takze po x letech na rodicaku budu dost nahrana 🙈
Nebo je tu nekdo, kdo po rodicaku nasel novou praci na castecny uvazek?
Dejte mi naději 😄

andelka
21. říj 2024

@swan42 No já mám profesi,ve které jsou plné úvazky výjimečné. Začala jsem právě po posledním dítěti. Ale zas je to vykoupeno docela nízkým platem ( výhodou zase je víc dovolené). No prostě každá práce má něco. U mě zatím výhody převládají ( práce blízko, super kolektiv, dobré obědy). Finančně to zvládáme.

lauriak
21. říj 2024

@swan42 ja som tiez prekvapena kolko ludi tu ma ciastocny uvazok. Ja som uplne nahodou nasla jeden po druhej materskej. Ale ked to miesto zrusili tak som nenasla ziadny. Hladala som pracu 2 mesiace a vsetky nabizene prace boli full time 😏
Asi dost zalezi na tom kde byvas a ake mas pracovne zameranie

felis
21. říj 2024

@maarp Ahoj, tak já myslím, že je důležitý, co vyhovuje Tobě a ne někomu jinému, ne? 🙈 Beztak jen závidí 😀
Musím říct, že kdybych šla na zkrácený úvazek dřív, tak si ušetřím dost nemocí. K tomuto kroku jsem se rozhodla před více než třemi lety a už bych neměnila! A to bylo dceři 14 let, ne měsíců. Když jsem byla na celém úvazku, tak jsem byla často nemocná, jak si tělo neodpočinulo za víkendy... Ale asi tak mělo být. Já byla s dcerou sama a na poloviční úvazek jsem přešla, až když jsem měla kariérně něco za sebou a tudíž jsem si mohla říct o odpovídající mzdu, která nás uživila i při polovičním úvazku. Teď pracuju 27hodin týdně, 4 dny v týdnu a pátky nepracuju. Mzdu mám pěknou i na Prahu, kde makám. Při své profesi vidím, jak lidi lační po částečných úvazcích, takže buď za něj ráda a i ten pohodový kolektiv - věř - není samozřejmost. A podle mě, co do dětí vložíš, tak se Ti vrátí. Upřímně nechápu, jak jsem to sama s prací na full time zvládla 😅 já ty svoje pátky miluju: nakoupím si, v klidu uklidím, navařím anebo teď mám pátky kurz nebo si zacvičím, jedu se projet na kole. Prostě už mám víkend a opravdu skutečně vypnu.
Stůj si za svým a kašli na ostatní. Půlúvazek je výhra.

maarp
autor
21. říj 2024

Moc vam dekuji za prispevky,dost mi to pomohlo srovnat si to v hlave...mate pravdu,male jsou jen jednou...a navic by i ty vikendy vypadaly tak,ze bych si jich moc neuzila,nez vyperu a nachystam na tyden,uklidim apod...muj muz je skvely v tom,ze si tohle vsechno uvedomuje(a taky si uvedomuje ze by musel nekdy zapnout pracku a umyt nadobi🙂...a taky ze bych nejspis byla pretazena a protivna...a to na nej i na deti🤦🏻‍♀️..mam stesti ze mam takovou moznost...sice mame hole zadky,nic moc nasporeno,ale ted jsou dulezitejsi veci,chteli jsme deti,tak at jsou spokojene🙂

andelka
21. říj 2024

@maarp zapnout pračku a umýt nádobí by mohl i tak. My pracujeme oba, já na 3/4, ale manžel dělá normálně všechno, často něco převážně on. Zas jako nemáme zkrácené úvazky pro to, abychom ten zbytek do plného strávily úklidem a prací v domácnosti.

odvarkova
21. říj 2024

@maarp vzala bych zkrácený, děti jsou malé jen chvíli a ještě tě potřebují. Na zkrácený úvazek berou málokde. Můžeš být šťastná, že ti ho dají. U nás berou na zkrácený většinou důchodce nebo OZP, prý proto, že za ně nemusí tolik odvádět 😕🤦

kiitaa
21. říj 2024

Nastoupila jsem ted v rijnu po 6 letech. Starsi je 6, mladsimu 3,5 a ve skolce od zari. Mam polovicni uvazek, dva dny 6x, dva dny 4x a jeden den volno. Z toho 1-2x dny v kanclu, zbytek HO. Podminky luxusni a i tak je to logisticky narocny, protoze kancl je 50min MHD, manzel pres vsedni dny moc pomoct nemuze, takze musim spolehat na babicku, pokud tam nechci toho malyho nechat hned druhy mesic 7:30-16:30 🤷🏻‍♀️ Nedokazu si predstavit jit na vic nez treba 25h tydne, uz takhle ty delsi pracovni dny vlastne mame s detma asi hodinu doma, nez se chystaji na spani. Mozna az povyrostou 🙂

kachna001
21. říj 2024

Já šla na pul úvazek, navíc ještě HO, právě kvůli dětem, beru si je po obědě domů, protože starší dcera už nespí a pro mě je prostě nepřijatelné, aby tam hodinu a půl ležela na lehátku a čučela do blba... Teď mám tříčtvrteční úvazek, děti stále chodí po obědě, ale už to není takové lážo plážo... Dcera si vyžádala od ledna spaní, což mě dost překvapilo... Ale jsem ráda, že jsem to nechala na ní a dospěla k tomu sama, je trošku náročnější (syn je splachovací, tomu je to fuk 😅). Jsem za tu práci ráda, i když to není úplně to, co bych chtěla dělat, ale vážím si těch možností, které mi nabídli. Na plný úvazek s tím, že bych chodila někam fyzicky si popravdě neumím vůbec přestavit a obdivuju každou, která do toho hned po mateřské naplno skočila. Jo a ostatní samozřejmě blbě koukaj, ale mám je v paži 😅

terka_37
21. říj 2024

Vykašlat se na ostatní a zařídit se tak, jak to vyhovuje tobě a tvoji rodine, abyste vy byli spokojeni, zo je beztak nejvic;) Já se vracela do práce, když mladšímu byly 2, staršímu 5, ale jen na 0,3. O rok později jsem si to zvedla na 0,6, a to mám stále (klukům je 5 a 8). Úvazek mám jaký mám kvůli dětem, chci si je užít, byt s nimi. Dát je já celý den do institucí pro mě neexistuje, proto jsem si je nedelala🤷‍♀️ A mám to tak i kvůli sobě. V klidu si udržuju domácnost, mám čas na svoje koníčky, odpočinek, proste na zivot;) Když mám volit jestli více peněz nebo více volného času na život, vždycky volím cas🙏

veronikav31
22. říj 2024

@maarp já půl úvazek v práci mám a nemůžu si to vynachválit, není to vysoký plat, ale stačí k chlapovýmu. Dopoledne jsem v práci, odpoledne je škola, teď už u obou dětí, dcerka 3.třída, syn 1.třída. U mě odpadá domlouvání se v práci na akce ve škole či školce, když obě děti chodili do školky a že jich školka odpoledne pořádala víc než dost, to samé doktory, snažím se je dávat na odpoledne, aby nezameškali oba dva školu. Vím co má švagrová za problém, když potřebuje o něco dřív skončit v práci kvůli akci ve školce nebo doktorovi. Takto mi to stačí, nepotřebuji celý úvazek, chci si užít děti

lennus
22. říj 2024

@maarp Hlavně ty ať jsi spokojená. My ženy máme ten druhý půl úvazek často doma. Můj muž je funkční, večer plní myčku, vykoupe mladší, ale i tak je většina věcí na mně mimo ten základní úklid - třeba třídění oblecení, zařizování atd. Jen za to nejsme placené. 😄

Strana
z2