Co na plíseň v bytě na zdi?

sfet
26. říj 2022

Prosím Vás maminky, ženy, co pomůže na plíseň na zdi v bytě? Nepiste mi, že Savo. To vím, že ráda bych něco, co tolik nesmrdí, popř. není chemické, nebo chemie to být může, ale ne dryák jako Savo, to se prostě nedá. Navíc muž Savo miluje a vždy to tu vystříká, že to cítím ještě 3 - dny, to nedávám. Zkoušela jsem Savo bez chlóru, takový prostředek den Braven proti plísní z Baumaxu (strašný krátký účinek), ocet, jedlou sodu, Tea tree olej, co šlo, ale ta plisen je jako mor, to mě tak každou zimu od října do dubna. Ráda bych něco, co běžně koupím v drogerii nebo kde. Děkuji.

panihk
26. říj 2022

Nevím, ale připíchnu se. Plastový okna, zateplený barák, no konec, prostě. ☹ Savuju pravidelně.

eloise02
26. říj 2022

@panihk Máme totéž - okna, barák a problém s vlhkostí. My jsme si teď nedávno koupili odvlhčovač, (tento - https://www.lidl.cz/p/silvercrest-odvlhcovac-vz... ) Nevěřila bych jak rychle se ta nádoba, která je 6,5l, naplní vodou. Takže my teď vysušujeme a je to už docela znát.

marimanta
26. říj 2022

Savo na plíseň je největší zlo.
https://www.gavri.cz/clanky-o-odvlhcovacich-vzd...

marketka_m
26. říj 2022

Savo ne.
Investovat do vlhkomeru a kontrolovat...na zed jedina chytra houba

marketka_m
26. říj 2022

@panihk savo ne!!! To zhorsujete!

marketka_m
26. říj 2022

@eloise02 kolik vam to zere kwh..poznas to na elektirne? Bala bych se toho..ale pokud to pomaha

eloise02
26. říj 2022

@marketka_m To nevím, ale pomáhá to určitě. Jinak já úplně nechápu, když píšeš - investovat do vlhkoměru... Vlhkoměr mi ukáže, že mám doma vlhko, což vím i bez něj, ale jak mi pomůže? Nejsou spíš tohle zbytečně vyhozené peníze?

marketka_m
26. říj 2022

@eloise02 vlhka se zbavis jenom vetranim a topenim.ovlhcovac samozrejme.ale zasadni je topeni a vetrani... Nekdy se zda ze je v byte ok...a uz tam je vlhkost 55 a muze to byt problem

eloise02
26. říj 2022

@marketka_m No on mi to ten odvlhčovač ukáže taky, jakou mám vlhkost. Dříve jsme měli takové ty Ceresit stop odvlhčovače na tablety, ale toto je tedy mnohem účinnější.

marketka_m
26. říj 2022

@eloise02 jo tak...pardon...a na jakou se ted dostanes? Pri jake teplote

sanoela
26. říj 2022

@sfet nám nejvíce pomohlo, že jsme vymalování antimykotickým nátěrem a zatím už druhá zima ani ťuk a to jsme měli okna obsypané plísní furt. Hodně větrám, okna otiram.

marketka_m
26. říj 2022

@sanoela neni to ta chytra houba?

margita_m
1. lis 2022

@eloise02 přesně tak 👍🏻 my máme asi 3 roky. A konečně jsme v domě bez plísně. Výrobků je na výběr plno. My máme tento. Využíváme hlavně podzim, zima a také při sušení prádla, je rychleji suché. Za nás opravdu vynikající investice. A nemusí se používat každý den, ale vody vytáhné, že by jeden nevěřil. 🫣😅
Jinak jsme měli i předtím zatepleno, plast okna, topíme, větráme, ale pomohl až odvlhčovač.

veronikec
1. lis 2022

Ta chytrá houba vypadá takto a máme ji na několika zdech.. Měli jsme v ložnici hrůzu, tak jsme to před 2,5 lety vzali tímhle a je klid.. Ale je pravda, že jsme všechen nábytek museli zvednout na nožky, aby to luftovalo a přišli jsme i o úložný prostor pod postelí.. Jenže co v baráku z roku 1926 jiného dělat..?

mirushenka
1. lis 2022

@margita_m můžu se zeptat, to stehujete z místnosti do místnosti a poustite postupně?

margita_m
1. lis 2022

@mirushenka jj, přesně tak. Nebo necháme otevřené dveře. Teď mi přijde, že spíš to využíváme tak ve 2-3 místnostech pravidelněji a v ostatních jen namátkou. Např. pustíme na 1-3h a kolikrát je nádoba plna… (výhoda je, že nádoba nepřeteče ikdyž přístroj jede, sám se vypne) výborný je i ukazatel vlhkosti, má filtr na zachytávání nečistot. Syn je středně těžký astmatik a vidím, že i jemu se značně ulevilo. A když se suší prádlo v zimě, tak je to perfektní, řekla bych že to zkrátí čas tak o polovinu. 😉

eloise02
1. lis 2022

@mirushenka Ten náš je na kolečkách, takže ho lehce převezeme. A u prádla můžu potvrdit, absolutně mi nic neschlo, teď tam zapnu tohle a co jsem prala dopoledne, to mám teď proschlé.

kafr
1. lis 2022

Jedná se o byt. Takže:
1) z čeho je dům? Cihla/ beton
2) ve kterém patře? Suterén/ uprostřed/ poslední patro (s/bez sedlové střechy - jako panelák?)
3) orientace bytu? Sever/ jih?
4) na kolik topíte?
5) jak často verate?
6) sušíte prádlo na sušáku v bytě?
7)nemáte moc kytek?
... Kolik teda máte vlhkost aktuálně?

kafr
1. lis 2022

(pokračování)
Toto vše má vliv na vlhkost, musíte omezit vznik vlhkosti a prostor "vysušit".
Řešit jen plíseň je nemožné, musí se vyřešit vlhkost

Odvlhčovač (viz. výše) můžu doporučit taky. My jsme ho tedy měli ve sklepě RD.

margita_m
1. lis 2022

@eloise02 jj, u nas taky na kolečkách a to je super… 👍🏻

janov36
1. lis 2022

@sfet připojuji se ke koupi odvlhčovače, nám pomohl. No a samozřejmě větrat.

jelenice_zavodnice
1. lis 2022

@sfet Chytra houba. Naprosto bezpecne, bez zapachu, jen trochu vyssi cena. Funguje 100%.
https://www.bakterie-enzymy.cz/biorepel-sprej

mari90
2. lis 2022

@sanoela máš odkaz? Prosím

elinka90
2. lis 2022

měli jsme v jednom pokoji problém s plísní. Savo je nejhorší co můžeš použít. Manžel pokoj vymaloval penetrací proti plísni a barvou proti plísni a 3 roky je už klid. Samozřejmě zdi nejdříve oškrábal.

aedoss
2. lis 2022

Take bojujeme s provozni vlhkosti a z te pramenici plisni. Savo zabiralo jen na chvili, ale treba v koupelne na dlazdice nebo spary ho pouzivam porad. Chytra houba nam zabrala reknu treba na pul roku, ale take jsme ji pouzivali. Letos jsme vymalovali protiplisnovym naterem, tak uvidime po zime. Poridili jsme susicku na pradlo, at eliminujeme nejvetsi zdroj vlhkosti, kytky nemame, varim s poklicemi, presto pri beznem provozu ta vlhkost proste je. Domek nemame jeste zatepleny, ale mame trojskla. Kazde rano utiram vodu z oken. Nejvic me stve a nevim cim to, letos poprve zacala vlhkost zlobit i ve skrinich. 😢 Zvazujeme do budoucna rekuperaci. Co nam pomaha, kdyz pres zimu pritapime v kamnech.

oveckaluky
2. lis 2022

@eloise02 Jj, taky používáme, a super. (Y)

leymea
2. lis 2022

Taky s tim bojujeme. Co nam zateplili panelak tak mame kazde rano mokry okna a pod oknama se dela plisen (nejvic v kuchyni). Minuly rok jsem mela topeni na plno a pomohlo to, jenze se mi nechce topit jen kvuli plisni. Doma mame zatim furt teplo, a vime jaka je doba. Ted jeste dobry, ale pristi rok bychom se nedoplatili. Stve me to, pred zateplenim to nebylo. Kdyz to tu ctu tak si pujcime odvlhcovac a zkusime to.

mari90
2. lis 2022

@elinka90 jaká je to barva prosím?

elinka90
2. lis 2022

@mari90 to už netuším, ale manželovi poradili v obchodě, kde barvy prodávají.

sanoela
2. lis 2022

@mari90 https://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/jak-se-zb... je jich víc druhů, je to dráhy jak potvora, ale opravdu již 3 sezónu je zatím pokoj