Nadýmání v těhotenství
Nadýmání v těhotenství je způsobeno především rostoucí hladinou hormonu progesteronu v těle těhotné ženy. Tento hormon způsobuje snížené napětí střevní stěny, což vyvolává zpomalení pohybu potravy ve střevech. Pomalejší procházení potravy trávicím traktem umožňuje kvalitnější a lepší vstřebávání živin. Hormonální nerovnováha také u někoho způsobuje zácpu nebo naopak průjem.
Nadýmání se zpravidla zhoršuje úměrně s postupujícím těhotenstvím24, neboť na něj má vliv i rostoucí děloha3, jež vyvíjí tlak na žaludek a posunuje ho stále výš. Plyny ve střevech jsou prakticky vedlejším produktem činnosti střevních bakterií, které mají za úkol dokončit proces započatý příjmem potravy.

Preventivní opatření proti nadýmání v těhotenství
- jíst menší porce vícekrát za den,
- dbát na dostatečný příjem tekutin,
- pravidelný pohyb,
- vyhnout se syceným nápojům,
- s mírou si dopřávat potraviny, které jsou pro své nadýmavé účinky známy (luštěniny, cibule, fazole apod.).
Léčba
Nadýmání v těhotenství obvykle speciální léčbu nevyžaduje. Je však vhodné obrátit se na lékaře, jestliže je provázeno dalšími nepříjemnými potížemi, jako je bolest břicha4, nevolnost8, zácpa, průjem1 nebo dokonce krev ve stolici1.
Užívání volně prodejných léků proti nadýmání je vhodné konzultovat s lékařem nebo lékárníkem. Ne všechny přípravky jsou totiž vhodné pro nastávající maminky.
Které potraviny ano a které raději s mírou
Je obecně známo, že jídelníček4 nastávající maminky by měl být pestrý, při sklonech k nadýmání je však na místě jej upravit.
Vhodné potraviny
- ovoce,
- libové maso,
- sýry s nižším obsahem tuku,
- jogurty a mléčné zakysané výrobky, které obsahují živé kultury,
- celozrnné pečivo,
- koření a bylinky - kopr, fenykl, kmín, anýz, oregano, zázvor, máta, libeček atd.,
- nápoje - nesycená voda, čaje, čerstvě vymačkané ovocné nebo zeleninové šťávy.
Potraviny způsobující nadýmání
- luštěniny - čočka, fazole, hrách,
- zelenina - cibule, česnek, zelí, květák, brokolice, kapusta,
- čerstvé bílé pečivo, popř. kynuté buchty a koláče,
- příliš slané a kořeněné potraviny, zrající sýry, uzeniny,
- nápoje - sycené nápoje, průmyslově vyráběné džusy.
Více o nadýmání v těhotenství na modrykonik.cz
- Diskuze: Nadýmání v těhotenství. Taky tím trpíte?
- Diskuze: Nadýmání a říhání v těhotenství. Jak to řešíte?
- Diskuze: Zažívací problémy v těhotenství. není to nemoc?
Použité zdroje
Hodnocení a zkušenosti s nadýmáním v těhotenství
Skvělá rada
Co ji používám, tak bez problému baštím i fazole ve velkém. :-) A to jsem po nich dříve trpěla i týden.
Snad někomu pomůže taky!