Sýry v těhotenství
Konzumace sýrů v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vápníku, který je mimojiné důležitý také pro vývoj plodu a jeho stavu kostí. Pokud nemá žena v těhotenství dostatečný příjem vápníku, začne se vápník uvolňovat z jejich zásob a může tak dojít k osteoporóze a u dítěte se tím zvyšuje riziko vzniku zubního kazu3.
Během těhotenství24 by se měly ženy vyvarovat některým sýrům, které mohou zapříčinit vznik různých baktérií, např. listerie, které mohou ohrozit plod. V případě, že žena onemocní listeriozou, zpravidla se u ní objeví příznaky podobné chřipce. Listerióza může způsobit vážné zdravotní problémy, které mohou vést až k potratu13.
Plísňové sýry v těhotenství
Plísňových sýrů by se neměly ženy během těhotenství bát, ale jejich denní příjem by neměl být vyšší než 150g denně. Zvýšená konzumace sýrů s plísní je pro ženu nebezpečná, protože tyto sýry mohou produkovat jedy (mykotoxiny), které jsou pro plod velice nebezpečné. Mykotixiny, které jsou pro těhotnou ženu a plod daleko nebezpečnější se mohou objevit také v plesnivém pečivu, oříškách4, marmeládě nebo ve hnijícím ovoci. Takto závadné potraviny by měly být ihned celé zlikvidované (vyhozené). Není dostačující, když se odstraní nebo odkrojí pouze viditelně nakažená část. Plíseň se objevuje v celé potravině, nikoliv jen v její viditelné části.
Hermelín a Niva v těhotenství
Těhotné ženy by se měly vyhnout konzumaci hermelínu a nivy. Tyto sýry podporují vznik mykóz a kvasinek, které mohou zapříčinit nepříjemné problémy5.

Brynza v těhotenství
Brynza je sýr symoblizující slovenskou kuchyni. Díky vysokému obsahu mléčných bakterií je výživnější než probiotické jogurty. Brynza je bohatá na bílkoviny, minerály, vitamíny (hlavně A a D) a kyselinu listovou37. Napomáhá při trávení a zažívacích potížích, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, slouží jako prevence před osteoporozou či rakovinou tlustého střeva. Napomáhá při cukrovce2, alergiích a při problémech s řídnutím kostí.
Při výrobě brynzy je do procesu zahrnuto také nepasterizované mléko, ze kterého se následně vyrábí ovčí sýr, který je poté jednou z nejdůležitějších potravin při výrobě brynzy. Z tohoto důvodu není vhodné konzumovat brynzu v těhotenství, neboť imunita těhotné ženy je oslabená a mohlo by dojít k onemocnění listeriozou.
Vhodné sýry v těhotenství
- Tvrdé sýry: uzené sýry, Caerphilly, čedar, Cheshire, dvojité Gloucester, eidam, ementál, kozí čedar, feta, gouda, Gruyere, halloumi, havarti, jarlsberg, Lancashire, manchego, Orkney, paneer, parmazán, pecorino (tvrdý), provolone a červené Leicester.
- Měkké (tavené) sýry, které jsou vyrobeny z pasterizovaného mléka: tvaroh, žervé, feta, kozí sýr bez kůry, mascarpone, mozzarella, sýr segmentů, tvaroh s ricottou .
- Jogurty: probiotické jogurty a mléčné nápoje, čerstvý sýr, zakysaná smetana a creme fraiche, včetně přírodních, ochucených a živých verzí .
Nevhodné sýry v těhotenství
- Mould - zrající měkké sýry (pasterizované a nepasterizované) : hermelín, brie modrá, Cambozola, Chaumes, Chevre (kozí sýr s bílou kůrou), Pont l' Eveque, taleggio a vacherin fribourgeois.
- Sýry s modrou plísní: bergader, bleu d' Auvergne, modrá Wensleydale, Shropshire modrá, dolcelatte, gorgonzola, Roncal, roquefort a tomme .
- Měkké, nepasterizované sýry: kozí a ovčí sýry Chabichou, pyramidy a torta del Cesar, různé tučné smetanové sýry, balkánský sýr (vysoký obsah soli).
Více o sýrech v těhotenství na Modrém koníku
- Diskuze: Nejíst či jíst v těhotenství nivu a hermelín?
- Diskuze: Může se v těhotenství hermelín z grilu?
- Otázka: Vadí v těhotenství hermelín?
Použité zdroje
- http://clanky.vareni.cz/zivotosprava-tehotne-zeny-1dil/
- http://www.nutritip.cz/view.php?cisloclanku=2009110001&rstema=32&nazevclanku=plisňove-syry-a-teho...
- http://www.receptnazdravi.cz/clanky/proc-jist-v-tehotenstvi-syry/
- http://zena.centrum.cz/deti/tehotenstvi-a-miminko/clanek.phtml?id=726543
- http://www.babycentre.co.uk/x3175/is-it-safe-to-eat-cheese-during-pregnancy
- https://web.archive.org/web/20130519133734/http://www.sedlcansky.cz/kolik-pepu-znas/v-klasickem-f...
- https://web.archive.org/web/20161026025351/http://www.olma.cz/tuky--syry--tvaroh-niva-extra-porce...
- https://web.archive.org/web/20170218172637/http://www.bonella.cz/vyziva/jezte-brynzu-a-budete-zdr...
- http://spuntik.zoznam.sk/cl/1000713/1363012/Zakazane-potraviny-v-tehotenstve
Hodnocení a zkušenosti se sýry v těhotenství
Nesmysly
Všežrout
Jedla jsem všechno
Vyhýbala jsem se plísňovým sýrům
Sýry? Všechny :-)
Ten mi hned z počátku říkal, ať jím vše, na co mám chuť, ale ať se nepřežírám, kvůli nadbytku váhy. Já celý první trimestr měla šílené chutě na Hermelín a taky jsem jich jedla tak 2 denně :-) Jedla jsem ho celé těhu a nic se nestalo - ba naopak, těhotenství jsem měla naprosto ukázkové, malá celou dobu krásně prospívala, já za celých 9 měsíců neměla jedinou nevolnost a vše bylo a je v pořádku.
Já si myslím, že kdysi byly také sýry a ženy je normálně jedly a nic se nikomu nedělo a najednou někdo přišel na to, že se to nemá. Já se v tomto spíše řídím názory odborníka a svého gynekologa za něj opravdu považuji :-)
Takže za mě - holky jezte to, na co máte chuť, protože zrovna to Vaše miminko potřebuje :-)
Neřešila jsem to
Neomezovala jsem se
Sýry
Ale už se těším, až si dám zase pořádný francouzský Brie :-)