redakce
27. únor 2019
5082 

Bachovy esence: Léčivé rostlinné kapky, které mohou užívat i těhotné ženy a alergici. Co pomohou vyléčit?

V dnešním článku přinášíme rozhovor s Lídou Salemovou, která vysvětlí princip fungování Bachových esencí. A k čemu všemu jsou tyto kapky dobré? U dětí je záběr  široký: od hladší adaptace v šestinedělí, podpory kojení, přes snadnější zvládání růstu zoubků, zajištění lepší snášenlivosti očkování, zmírnění potíží s usínáním a spánkem, včetně úlevy od nočních běsů. 

„K přírodní léčbě mě před 20 lety přivedla vlastní závažná nemoc, se kterou mi bohužel klasická medicína i přes mnoho vyšetření a léků nedokázala pomoci. To byl pro mě tehdy šok, do té doby jsem spoléhala výhradně na lékaře. Šlo o velmi náročné období, ale vděčím mu za velké změny v životě, které mě nakonec dovedly k tomu, že se 8 let věnuji celostnímu léčení profesionálně. Začínala jsem etikoterapií a studiem Bachových esencí.

Práce s nimi mi potvrdila, že velká část našich tělesných i psychických obtíží má příčinu v psychice a to dokonce i tam, kde bychom to vůbec nepředpokládali. Bez práce s příčinami (ne následky) se nemoc nelepší nebo se vracívá. Začala jsem se věnovat vícero metodám, které se mi velmi osvědčily při práci právě proto, že jsou celostní - tedy berou v úvahu celého člověka, jeho vývoj a prostředí, které ho obklopuje. Absolvovala jsem výcvik v rodinných konstelacích, uvolňování emočních bloků (EFT), kraniosakrální terapii, speciálních masážích vycházejících z psychoterapie a ušní akupunktuře. Poslední roky se věnuji také čínské medicíně a psychoterapii orientované na tělo.”

Lído, co to jsou vlastně Bachovy esence a na jakém principu fungují?

Bachovy esence jsou přírodní léčivé kapky, které se vyrábí z rostlin. Používají se od 30. let 20. století a jejich jméno pochází od anglického lékaře dr. Edwarda Bacha, který původně pracoval jako bakteriolog. Pro nás jako uživatele je důležité, že Bachovy esence nejsou homeopatika ani výtažky – tedy nemusíme hlídat odstup od jídla a je možné je použít kdykoliv během dne. Zároveň je tak mohou užívat i těhotné ženy, novorozenci, vážně nemocní lidé nebo silní alergici. A lze je kombinovat i s alopatickými (klasickými) léky, nevadí si ani s psychofarmaky.

Bachovy esence fungují na principu vibrační rezonance. Nesou vysoce harmonickou energii. Ta dokáže harmonizovat naši energii, která je v chaosu (pokud cítíme např. strach, vztek, netrpělivost, neklid, depresi, vyčerpání). Představte si to, asi jako když s pomocí ladičky ladíme třeba piano. Účinek je postupný, ale velmi efektivní. Navíc nehrozí žádné zhoršení na začátku užívání ani závislost.

Jak se užívají? Lze je užívat i vnitřně?

Bachovy esence se většinou užívají vnitřně: buď je kapeme pod jazyk, na plastovou lžičku nebo do skleničky jakéhokoliv nápoje (kromě stimulantů jako je káva nebo alkohol). Malým dětem je tedy možné nakapat třeba i do mléka, do šťávy. Chuť mají neutrální nebo lehce sladkou, podle typu konzervace. Kromě toho jsou i situace, kdy je výhodné použít esence na kůži – např. do koupele pro zklidnění, při kožních obtížích apod. Já esence používám při terapeutických masážích. Přidávají se také do krémů, umí pomoci, pokud máme hodně citlivou nebo třeba unavenou pleť. Lze je přidat také do krému nebo olejíčku, který používáme třeba při bolestech břicha nebo při migrénách. Přidat lze jak jednotlivou esenci, tak směs esencí.

Co všechno mohou maminky řešit Bachovými esencemi?

U dětí je záběr až neuvěřitelně široký: od hladší adaptace v šestinedělí, podpory kojení, přes snadnější zvládání růstu zoubků, zajištění lepší snášenlivosti očkování, zmírnění potíží s usínáním a spánkem, včetně úlevy od nočních běsů. Dál pomáhají u vzdoru, vyrovnání se s příchodem sourozence, zvládání nástupu do školky nebo školy, soustředění ve škole, podpory rozvoje (řeč, motorika), do určité míry také u potíží s nechutenstvím a odmítáním stravy.

Velmi často se setkávám také s psychosomatickými obtížemi typu bolesti bříška, kožní potíže, situace, kdy děti odmítají chodit na nočník a nechtějí se např. vykakat ani do plenky a nastávají potíže se zácpou. U starších dětí se kromě toho Bachovy esence často využívají pro zvládání sklonů k úzkostem a strachům, protože od prepuberty (9-10 let), ale často i mnohem dříve, se děti hodně hodnotí a tlačí na sebe (školní výsledky, komunikace s rodiči, později první lásky).

Ženy využívají Bachovy esence také velmi často – jednak pokud chtějí založit rodinu a z nějakého důvodu se nedaří. To je pro ženu velmi zátěžová situace. Dál pak v těhotenství a u porodu – v té době se nejvíc žen vůbec o existenci Bachových esencí dozví.

Druhou skupinou jsou pak maminky, které se na mě obracejí, protože jsou přetížené, vyčerpané, a tak jim schází trpělivost nebo nemohou spát, případně se objevují výčitky, úzkosti až pocit vyhoření. Bachovky je také možné využít například při návratu do práce po mateřské dovolené pro lepší soustředění a sebevědomí. Samozřejmě jsou také hodně využívané při partnerské krizi nebo pro zvládání rozvodového období, při ztrátě někoho blízkého, v menopauze atd.

Může si je člověk „naordinovat sám” nebo je potřeba konzultovat situaci s odborníkem?

Naordinovat sami si je můžeme, ale bohužel s tím nemám moc dobré zkušenosti (setkala jsem se i s následným kolapsem při extrémně nevhodně vybraných esencích). Jednak se vidíme trochu jinak, než nás vidí někdo nezávislý, tedy máme tendenci vybírat si jiné esence, než potřebujeme. Toto ještě zesiluje, pokud jsme delší dobu ve stresu. Řekla bych, že pokud jsou obtíže dlouhodobé nebo výrazné, tak už i samotná konzultace s terapeutem může výrazně pomoci, aby se něco uvolnilo.

Pokud si esence vybíráme sami, tak si také většinou vybereme jen 1 nebo 2 esence, ty ale

skoro nikdy nepokrývají vše, co bychom vlastně potřebovali řešit. Užívání bez konzultace je také často jen náhodné, předčasně přerušené nebo jsou esence nesprávně dávkované. Je to velká škoda, protože esence tak nemohou rozvinout to, co tak dobře umí.

Bachovy esence umí korigovat i hodně nepříjemné psychické stavy, je ale dobré být v kontaktu s někým, kdo se esencemi zabývá profesionálně a delší dobu. Jednotlivé esence jsou poměrně drahé a v malém balení, cenový rozdíl oproti konzultaci a směsi na míru je tedy ve skutečnosti minimální. Dobrý terapeut má nejen certifikát, ale i dlouhodobější praxi, která při sestavování směsí hodně pomůže. Poradí také se správným dávkováním a případně poskytne celkovou terapii.

Je nějaké omezení v užívání během těhotenství a u nejmenších dětí nebo je všechno povoleno?

Těhotenství a malé děti, to jsou přesně dvě oblasti, kde Bachovy esence doslova kralují. Žádné reverzní reakce (zhoršení na začátku užívání), žádné omezení, co se týká například délky užívání nebo interakcí s léky. Pouze pokud užíváte homeopatika, tak doporučuji užívat od esencí s alespoň hodinovým odstupem. Určité omezení může být u dávkování, někdo potřebuje výrazně vyšší dávku, jiný naopak o dost nižší, než je průměrná doporučená dávka.

Můžete maminkám poradit, jak si mohou pomocí Bachových esencí zpříjemnit porod?

Ideální je mít směs Bachových esencí na míru. Každá maminka je jiná – některá se porodu hodně bojí, jiná se těší, ale je hodně citlivá na vjemy a bolest, pro další je největší potíž komunikace s personálem nebo začátek kojení. Osobní směs esencí na míru se pak může užívat kdykoliv během porodu – nakapaná do úst nebo do nápoje. Důležité tu je, že u Bachových esencí musí být každá dávka zvlášť. Není možné nakapat větší množství kapek do lahve k porodu a z ní upíjet. Směs esencí lze pak doužívat v šestinedělí, kdy je psychika ženy hodně „otevřená“ a zpracovává porod, hormonální výkyvy a zároveň musí zvládat přerušované spaní a novou životní situaci.

Uveďme si tři základní a časté problémy, které řeší maminky u malých dětí. Bolení bříška, tzv. koliky, růst zoubků a problémy s usínáním. Jak mohou maminky svým dětem pomoci Bachovými esencemi?

Budu se opakovat, ale doporučuji směs na míru. Opravu neexistuje žádná univerzální směs na koliky, zoubky nebo spaní. Prostě proto, že každý jsme jiný. Pokud uvidíte někde směs „na“ něco (předmíchanou směs), tak tam jde opravdu jen o to, abyste koupili zboží, u kterého ale není žádná garance kvality. Nikdo nereguluje složení těchto směsí. Můžete tak vzít 3 různé směsi „na spaní“ od 3 různých výrobců a ty se mohou klidně i v 90 procentech lišit. Dokonce je ani vůbec nemusí sestavovat někdo, kdo má dostatek praxe. Je to taková loterie.

Uvedu příklad: kolika může být z rychlého kojení a polykání vzduchu, může být ale i z neklidu a vyčerpání, které pociťuje maminka a přenáší se na dítě, může být z obavy, že maminka není na dosah, může být kvůli celkové citlivosti nervové soustavy. U mnoha dětí se budou tyto příčiny samozřejmě kombinovat. Každé z těchto dětí bude potřebovat něco jiného.

Co byste doporučila maminkám, které řeší, že má jejich dítě problém s adaptací ve školce (pláče, nechce tam chodit…)?

Zaprvé neřídit se věkem, ale podívat se na to, jestli konkrétní děťátko je opravdu na školku připravené, jestli na něj není moc brzo, není tam moc dlouho nebo třída není moc velká, nejsou na něj předčasně kladené nepřiměřené požadavky. Někdy se narodí mladší sourozenec a dvouleté nebo tříleté dítě se nám zdá velké. Je to ale ve skutečnosti opravdu malé dítě, které potřebuje některé základní jistoty, blízkost a ujištění, že ten, pro něj velký svět, je zvladatelný. To je moc důležité. Na celý život.

Neznamená to, že do školky bojácnější nebo ostýchavější dítě nemůže, ale možná zatím bude zvládat jen dopoledne nebo menší skupinku dětí. Děti, které jsou úzkostnější mohou ve školce úplně odmítat stravu, chození na wc nebo mívají tendenci k uzavírání se do sebe. Nejdřív se tedy podívejte na situaci z nadhledu: Jak to budu vidět za 10 let? Bude opravdu tak důležité, kdy mé dítě začalo chodit do školky, kdy jsem se vrátila do práce nebo kdy bylo mé dítě odplenkované?

Zkuste také vypozorovat jestli s jedním z rodičů není dítě při ranním odchodu do školky klidnější. Vezměte v úvahu také další věci jako příchod sourozence, dojíždění, imunitu, růst dítěte.

Bachovy esence je při docházce do školky (nebo školy) možné podávat ráno, odpoledne a

večer. V případě, že školka umožní přinést si vlastní lahvičku, může mít dítě esence nakapané v pití, které popíjí ve školce/škole během dne.

Péče o děti je někdy hodně náročná. Co byste doporučila maminkám, které jsou už z dětí hodně unavené a mají pocit, že „nemají kde brát”?

1. Nesrovnávejte se s ostatními. Nemyslete si, že všichni ostatní všechno zvládají s úsměvem na tváři. Silný stres zažívají i lidé, které hodnotíme jako velmi schopné, pohledné nebo úspěšné.

2. Uberte. Vím, že to je s dětmi těžké, zvlášť pokud jsou maličké nebo nemocné a vy nemáte žádnou pomocnou ruku. Ale věřte mi, že když někdo přijde před kolapsem a když někdo přijde po kolapsu, tak je naše komunikace diametrálně odlišná. Věta „to nejde“ v ní už nebývá.

3. Nebičujte se neustále požadavky. Ano, dnes je třeba den, kdy se jedno dítě vyčůralo na koberec, druhé dostalo neštovice, manžel je týden na služební cestě a vy máte střevní chřipku a přitom jste měla dělat dort na narozeniny a dokončit něco do práce. To je den, kdy doporučuji nic nehodnotit. Ani sebe. Postarat se o to opravdu nejzákladnější a večer se pochválit prostě za to, že jsme ten den přežili. Doslova. Všechno ostatní je v některé dny luxus. Můžete si sama sebe představit jako malou holčičku, to vám pomůže být na sebe laskavější.

4. Nezapomínejte na dlouhodobou perspektivu a na svoji odměnu. Ať je to dnes jakkoliv náročné, jednou, za 10, 15, 20 let uvidíte věci jinak. A nejdůležitější v těch vzpomínkách budou VZTAHY. Ne to, jestli byla teplá večeře nebo jestli bylo vyžehleno. Nezapomeňte na vaši odměnu – objetí, lásku a třeba i polechtání od vašich dětí.

Máte zkušenost s užitím Bachových esencí při neplodnosti, kdy potom žena otěhotněla?

Neplodnost je určitá nerovnováha – psychická nebo zdravotní, nejčastěji je to kombinace obou. Bachovy esence umí vyrovnat psychiku, podpořit regeneraci těla, zlepšit přecitlivělost na vlivy v prostředí a podobně. Pokud jde např. o endometriózu, PCOS nebo u mužů například o varikokélu nebo oligospermii, tam doporučuji kromě klasické medicíny také čínskou medicínu. Sama mám až díky ní dvě krásné děti a také ji často používám, ať už ve formě dietetiky nebo fytoterapie.

Kdybyste měla vypíchnout nějaké základní esence, které byste doporučila každému, aby je měl doma, které by to byly?

Určitě Krizová esence. Použít ji můžete pro základní uzemnění při velkých konfliktech nebo strachu. Je to taková první pomoc, výborná například při mdlobách, úrazu nebo šoku. V takovém případě nejdřív podejte sobě, až pak tomu, kdo měl úraz, pomůže Vám to jasněji a klidněji jednat. Pamatuji si, jak moje dcerka asi v 5 letech spadla v pokojíčku a byla v šoku, nebyla schopná říct odkud spadla, co se stalo, jen se třásla, nevěděli jsme jestli jet do nemocnice. Po podání Krizové esence za chvilku začala mluvit. Řekla, že uklouzla a spadla z palandy pozadu, byla schopná říct, jestli jí je na zvracení atd.

Krizová esence může být i součástí směsi esencí na míru, případně se s ní může kombinovat. Krizová esence je ale jen první pomoc. Jen jedna ze stovek kombinací esencí, to mnoho lidí vůbec netuší.

Je něco, co nepadlo v rozhovoru a ráda byste to maminkám vzkázala?

Neodsouvejte nepříjemné pocity, nepřehlížejte a nebagatelizujte je. U sebe ani u druhých. Setkávám se někdy s opravdu závažnými stavy, které měly být řešeny mnohem dříve. Jindy naopak se stavy, které lze zlepšit poměrně lehce a je tak zbytečné se trápit, když zlepšení může být už v rámci dvou tří týdnů.

Péči o duši potřebujeme, stejně tak jako třeba čištění zubů, DENNĚ. Psychika není něco, co se dá někdy později, až se nám to bude hodit, „opravit“ během jedné konzultace. Některé obtíže potřebují delší terapii a často kombinaci několika terapeutických metod. Určité zlepšení je ale prakticky vždycky možné - pokud opravdu chceme změnu.

Mockrát děkujeme za rozhovor!

Diky pani Salemove se moje dcera zbavila nocnich besu a desu! Do 3 let nespala a po podani "na miru" namichanych esenci, spala do dvou dnu bez problemu celou noc a trva to do dnes (5 let)☺! Jsem ji neskonale vdecna a zase se na ni obratim, az budu potrebovat pomoct. Dekuji! 🤗

1. bře 2019

@alassel Děkuji moc za takovou krásnou zprávu 🙂 Jsem moc ráda, že esence na míru pomohly, to mi vždy udělá radost 🙂

1. bře 2019

Začni psát komentář...

Odešli