redakce
30. říj 2018
117615 

Porodní příběh zdravotní sestry: I když máte profesionální nadhled, Hamiltonovu hmatu se nemusíte vyhnout

" Z kontrakcí se staly KONTRAKCE a mně přestalo být do smíchu. Snažila jsem se vše statečně zvládnout, hopsala na míči (pro mě naprosto k ničemu), prodýchávala kontrakce, sprchovala se v horké sprše. Když sestra uznala, že porod je velmi pomalý, dostala jsem infuzi s oxytocinem. Během hodiny jsem byla otevřená na osm a mohla jsem začít pomalu tlačit..."

O svůj porodní příběh se s námi podělila maminka, která je tak trochu z branže - pracuje jako zdravotní sestra na chirurgické jednotce intenzivní péče. 

1. Jak sis představovala svůj ideální porod?

Vydržet co nejdéle doma, abych se vyhnula „hekárně“ bez manžela – v porodnici ideálně klasická situace, rychlý porod, bez epiziotomie.

Epiziotomie, neboli nástřih hráze (místo mezi pochvou a konečníkem) se provádí ve druhé době porodní, většinou na jejím závěru. Tento porodnický výkon může být u některých žen nutností, některé ženy se s ním nesetkají. Přístup k nástřihu hráze by měl být vždy zcela individuální, podle potřeb rodičky a zhodnocení lékaře. Rodící se hlavička se ve druhé době porodní začne rozpínat a tím napíná místo mezi pochvou a konečníkem. Pokud hlavičce neúměrně dlouho trvá, než "prorazí" ven, porodní lékař obvykle volí nástřih hráze - nejen kvůli zkrácení porodní doby, ale také z důvodu prevence zdravotních rizik. Po nastřižení je menší šance, že hráz praskne sama a snižuje se tak riziko, kdy může dojít k natržení konečníku, nebo dokonce i střeva. V takových případech musí žena podstoupit operaci a samozřejmě se tím komplikuje veškerá poporodní péče o dítě i o sebe. 

2. Připravovala ses na něj nějak - předporodní kurzy, literatura, dula apod.?

Nepřipravovala, dle mého názoru si z předporodního kurzu neodneseš tolik informací, které by člověk mohl při porodu využít. Jediná pozitivní věc je výuka partnera ohledně masáže zad při kontrakcích – já osobně jsem ale při kontrakcích žádné doteky nesnesla.

Předporodní kurzy a jejich absolvování nejsou povinnou součástí vaší porodní přípravy a je čistě na vás, zda je budete navštěvovat. Na různé zkušenosti maminek se můžete podívat v diskuzi Předporodní kurz a cvičení. Je to zbytečnost? Některé maminky si jejich absolvování nemohou vynachválit (zejména z hlediska edukace partnera), některé je opravdu považují za něco, bez čeho by se klidně obešly. 

3. Koho jsi s sebou chtěla mít u porodu?

Manžela a to mi vyšlo.

4. Když si vzpomeneš na chvíli, kdy ti došlo, že to skutečně přichází, jaká byla tvoje myšlenka?

Že to budu mít brzy za sebou a jaké to asi opravdu bude.

5. Jak dlouho jsi rodila?

Necelých 5 hodin.

6. Kdybys měla přiblížit porodní bolesti někomu, kdo ještě nerodil, jak bys je popsala?

Jako něco hrozného a naprosto nepopsatelného. Je to ale bolest s odměnou a brzy se na ni zapomene.

7. Jak vypadal tvůj porod - od prvních bolestí až po okamžik, kdy si v ruce držela miminko?

Hamiltonův hmat mi udělal lékař ráno při kontrole na gynekologii již v porodnici HK, kde jsem byla na prohlídce kvůli přenášení. Již od něho jsem odcházela s bolestmi, které jsem do té doby neznala. Nakoupila jsem zbytek vánočních dárků, dobalila, vyprala a vyžehlila, co bylo potřeba. Kolem 21:00 byly bolesti intenzivnější a pravidelnější, zkusila jsem horkou vanu, která od bolestí neulevila. Ve 22:00 jsem si v posteli pustila seriál a snažila se usnout. To už ale nešlo. Vyrazili jsme s manželem do porodnice. Ve 23:30 jsme byli na místě, sestra mi natočila monitor a za 5 minut půlnoc mi odtekla plodová voda. Od té doby to už šlo jako po másle. Z „kontrakcí“ se staly KONTRAKCE a mně přestalo být do smíchu. Snažila jsem se vše statečně zvládnout, hopsala na míči (pro mě naprosto k ničemu), prodýchávala kontrakce, sprchovala se v horké sprše. Když sestra uznala, že porod je velmi pomalý, dostala jsem infuzi s oxytocinem. Během hodiny jsem byla „otevřená na osm“ a mohla jsem začít pomalu tlačit. Pro mě velká úleva. Šimon byl ale tvrdohlavý a nechtěl moc spolupracovat. Narodil se asi hodinu po prvním zatlačení. Ve 4:42. Otřené miminko mi bylo přiloženo na břicho a k prsu. Po kompletním ošetření přivezen ke mně k posteli, kde jsme s ním mohli prožít první společné chvíle.

Hamiltonův hmat je lékařský zákrok, který je prováděný ve snaze vyvolat porod, tedy po oficiálním termínu porodu. Pro použití Hamiltonova hmatu je potřeba alespoň částečně prostupné děložní hrdlo. Lékař při vaginálním vyšetření stlačí jednou rukou břišní stěnu, přičemž vsune prst druhé ruky hluboko do vagíny, kde krouživým pohybem ve středu děložního čípku uvolní vak blan od děložní stěny, který naléhá na pánevní vchod. Tím se uvolní látky (prostaglandiny), které mohou aktivovat děložní činnost. Tento úkon není bolestivý, ale je značně nepříjemný. 

8. Stejně tak, jako jsi přibližovala porodní bolesti (někomu, kdo ještě nerodil), jak bys popsala ten pocit, když jsi poprvé držela miminko?

Jako něco úžasného a naprosto nepopsatelného.

9. Kdybys měla svůj porod popsat jednou větou, jaká by to byla?

To nejhorší pro to nejlepší.

10. Zpět k doprovodu u porodu - jak prožíval porod tvůj manžel?

Dle jeho slov to byla velká beznaděj. Když viděl, jak trpím a nemohl mi nijak pomoct. Po

narození syna ale přišla už jen vlna štěstí u nás obou.

11. V čem konkrétně ti pomohlo, že s tebou tyto chvíle někdo další sdílel?

Přesun ze sprchy do postele, odreagování, mít si s kým popovídat.

Velmi zajímavý článek Pro všechny budoucí tatínky u porodu: Jak být ženě oporou a jakých vět se vyvarovat? dejte přečíst svému partnerovi, který se s vámi k porodu chystá. Je plný konkrétních praktických informací, které se mu budou (nejen na sále) hodit. 

12. Jaký byl personál v nemocnici?

Na porodnici jsem byla sama a měla obě sestry pro sebe. Jedna z nich nebyla moc příjemná, ale ta se o mě naštěstí v posledních hodinách nestarala. Druhá byla milá, obětavá a moc hodná.

13. Jak dlouho po porodu jsi nemocnici opustila?

Za tři dny.

V České republice obvykle strávíme v nemocnici více času, než naše západní rodící kolegyně. Například v USA odchází žena z porodnice obvykle už po 24 hodinách (po nekomplikovaném porodu). Vzpomeňte si také na snímky vévodkyně Kate (Velká Británie), která rozdávala poporodní úsměvy před porodnicí s miminkem v náručí do 48 hodin po porodu. Oproti tomu standardní doba strávená v české porodnici po nekomplikovaném porodu je 3 dny. V této době (zejména u prvorodiček) dochází k malému "proškolení" co s miminkem - naučit by se měly miminko koupat, bezpečně oblékat, přebalovat a také mít čas se tzv. rozkojit. Na novorozeneckém oddělení vás také většinou seznámí s tím, jak postupovat v případě nemoci novorozence - při horečnatých stavech, zvracení a průjmech nebo například jak poskytnout první pomoc.

14. Jaká byla poporodní péče?

O miminko se staraly dětské sestřičky úžasně, o rodičky už péče není taková. Jako

soběstačná pacientka jsem si v podstatě dělala vše sama.

15. Co byla první věc, kterou jsi po příchodu domů udělala?

Dala syna do postýlky a přemýšlela, co teď budu dělat a jak to všechno zvládnu. 

Příchod z porodnice je pro maminku v období šestinedělí náročný. Hormony pracují, zvyká si na novou situaci, kdy se musí postarat nejen o sebe, ale také o dalšího člena rodiny, často je maminka nevyspalá a vyčerpaná. Velmi dobré je se na toto období předem připravit. Pomoci vám může následující:

  • Připravené prostředí - vše máte předem připraveno - vyžehlené oblečení pro dítě, postýlku, dostatek plínek, vaničku apod. Zkrátka nemusíte nic zásadního shánět a nakupovat na poslední chvíli již s miminkem v náručí. Také není od věci si na prvních pár dní uvařit a jídlo zamrazit, pak dodělávat jen například rýži, těstoviny apod. Nemusíte tak trávit u sporáku hodně času a přesto budete mít relativně rychle teplé jídlo.
  • Léky - máte doma základní léky k ošetření nejen miminka, ale také sebe. Určitě se předem v lékárně informujte, které léky jsou pro vás v období kojení vhodné a které jsou vhodné pro novorozence a v tomto duchu ještě před porodem vybavte lékárničku.
  • Pomoc - váš partner může ze zákona čerpat tzv. otcovskou dovolenou na jeden týden. Po tu dobu pobírá 70 % svého vyměřitelného základu (průměrný hrubý příjem v posledním roce). Jeho pomoc nemusí být ani tak fyzická, jako hlavně psychická - nebudete mít pocit, že jste najednou na všechno sama. Stejně tak můžete poprosit o pomoc v prvních dnech maminku, sestru nebo třeba kamarádku.
  • Připravte se spát - "Z vlastní zkušenosti je toto ta nejlepší rada, kterou mi před příchodem domů dala kamarádka - spi, když spí dítě. Zavřete obě oči nad případným chaosem nebo nepořádkem, pár týdnů ho určitě snesete. Hlavně ale spěte, ať máte dostatek energie a revitalizujete tělo po porodním zápřahu."

Děkujeme mamince za rozhovor, který otevřel mnoho zajímavých témat. Doufáme, že pokud máte před porodem, půjde vše hladce tak jako ve výše uvedeném případě. Přejeme vám hodně štěstí!

Zdroj informací:

wikiskripta.cz

porodnice.cz

co to je přesně "přenášela"? Nerada bych se dověděla, že 40+1 například... jinak se mi článek ani jeho obsah moc nelíbí, abych řekla pravdu...

31. říj 2018

Souhlas s komentarem vyse.. Navic nechapu to urychleni kdyz pani asi nerodila jeste dele nez cca 5hod. Kontrakce boli ale mluvit o tom jako o hroznem zazitku.. To je trochu skoda no.

31. říj 2018

Příšerný článek, asi nás má uchlácholit, že takhle vypadá normální porod. Vždyť jde o zdravotníka!

31. říj 2018

Smutné, přála bych zdravotní sestře, která má profesionální nadhled, prožití skutečně přirozeného porodu. Porodní asistentka asi taky nebude ok, když se jí po chvíli zdálo, že musí být nutný oxytocin a musí urychlovat. Jistěže pak se miminko nemohlo tak rychle na svět. A nazvat ho tvrdohlavým a že nechtěl moc spolupracovat? No jistě, na někoho se to svést musí. A doporučila bych také této zdravotní sestřičce se skutečně připravit na porod, ale žádný nemocniční kurz. Opravdu je takový článek smutné číst.

31. říj 2018

No, rozhovor běžné nepřipravené ženy, která to chce jen nějak přežít. Čekala bych trochu jiný přístup, když jde o zdravotníka . No nic. Snad jen to, že doufám, že bude víc a víc žen, které si něco zjistí a nastudují předem. Jinak já rodila mnohem déle - od pravidelných kontrakcí po 5 minutách 12 hodin a jako hrozné bych to teda nenazvala. Prostě přizená bolest, se kterou se dá pracovat - pokud žena ví jak. ALe to jsme opět u toho - připravit se na porod.

31. říj 2018

Rozhovor je s normalni zenskou, ktera od porodu nic neocekava, zadny hlubsi zazitek apod. Nepotrebuje zadne porodni plany, zadne duly a vlastni porodni asistentky, veri lekarum a ostatnimu zdravotnickemu personalu a porod proste prezije jako xxx % dalsich zen. Totez poporodni pece, nepotrebuje, aby u ni stala 24hod denne laktacni poradkyne a s vetsinou si poradi sama. Za me...vic takovych zen, ktere maji nadhled. A ted do me... 😀

31. říj 2018

@alcar Přesně, nic od porodu neočekává. Vystihla jste to..

31. říj 2018

@drakenn jj, porozeni ditete...to je to nejdulezitejsi.

31. říj 2018

@alcar nadhled? v čem? malinko jste zapřeháněla i s těmi výčty porodní plán, dula, PA, laktační poradkyně... a že si poradí sama? tak určitě 😀 není nad to si na vše přijít sama stylem pokus-omyl

31. říj 2018

@anaema dekuji za reakci, ale nemusis se s mym nazorem ztotoznovat. Diskuzi s opacnym taborem vest nebudu. Rekla jsem to srozumitelne, jasne, strucne, tak jak to vidim ja. 🙂

31. říj 2018

@alcar on ten rozhovor má ale i jiné mouchy (vůbec jsem nepochopila smysl takového rozhovoru, je to ploché co do tématu a způsobu kladení otázek, odpovědí, obsahu), takže s ním prostě nemohu souhlasit, je 21. století (alespoň pro mne), samozřejmě máte právo na svůj pohled a názor, v rámci něhož souhlasím s tím, že ta žena skutečně nic neočekávala a ani se vlastně nenamáhala se například informovat (kdekoli)

31. říj 2018

@anaema no proste jednoduse, nemela potrebu to delat. Nekdo si nepotrebuje zjistovat tuny informaci. Navic je zdravotnik, praxe na porodnickych klinikach je soucasti vyuky na zdravotnickych skolach, takze naprosto presne vedela, co ji ceka. A vystacila si s tim, co je v 21.st. zcela bezne.

31. říj 2018

Článek se mi nelíbil, ale spíš pro vyznění "pojďte me odrodit", ktery moc nemusím. Asi profi deformace a jsem clovek zvidavi, coz je opak článku.

31. říj 2018

@alcar Mě to přijde jako letět na dovolenou a strávit ji pro nedostatek informací na letišti v příletové hale (a ještě si myslet, že to tak má být)...prostě hodně smutný (a i poněkud hloupý 😂). Pro mě byl porod nádherný, transformující zážitek a čerpám z něj sílu dodnes. A ne, nebyla jsem na žádných kurzech, neměla dulu, PA ani laktační poradkyni, stačilo mi samostudium...a víte co, na příští porod tu vlastní PA chtít budu, to bude teprv luxus.

31. říj 2018

@portinari luxus porod! Tohle prirovnani jsem jeste neslysela. 😂 Ale preju ti to. Ja uz rodit nebudu, jsem maximalne informovana, ale takovy “zazitek” si uz fakt necham radsi ujit. Jeste by po mne mohl nekdo chtit porodni plan a to jako nevim, co bych tam na takovou obycejnou vec, jako je porod, mela vymyslet. 😀 Asi jako...ano, odrodte to nejlepe za me a az bude mimino na svete, tak mi reknete. 😀

31. říj 2018

@portinari Mám to úplně stejně. Jinak jsem zdravotnik-lekarka ARO a záchranné služby. Tak jsem díky svým praxim právě vedela,jak rozhodně ne 🙂. A též to byl pro mě úžasný zazitek,ktery mi pomohl prenest se přes spoustu obtížných chvil v následujících měsících. Teď před 2.porodem jsem si též zajistila luxus soukromé PA.

@alcar Ano,pri prirozenem porodu se uvolňuje spousta endorfinu a dalších hormonu,diky kterým cítíte na konci totální euforii a štěstí a zapomenete na bolest. To je prostě fyziologie,takhle to Matka příroda vymyslela,aby lidstvo nevymrelo. Kdybyste zažila přirozený bezzasahovy porod,vedela byste,o čem je řeč 🙂.

Jinak obecně k clanku-rozhovoru: Je o nicem,nic nového v nem,pouze asi vystrasi pár prvorodicek.

1. lis 2018

@bartra tak ty ani nevis, jaky porod jsem zazila, tak se ke mne nemusis vyjadrovat. Fyziologii porodu znam naprosto dokonale, nemusis me poucovat. Jsme ze stejneho oboru. 😉 Bohuzel ne kazda tehitna si muze dovolit (napr. ze zdravotnich duvodu) komfort prirozeneho porodu. Tohle nedokaze matka priroda zaridit. Tohle bys mela jako lekarka dobre vedet.

1. lis 2018

@alcar Já se vyjadrila velmi stručně obecně k fyziologickemu porodu. Jak fungují fyziologicke děje při bezzasahovem porodu,ktery běží. Tak jako Vy jste se vyjadrila,ze jste neslyšela spojeni"luxus porod". O vašich porodech pochopitelně nic nevim,dle vašich vyjádření asi za moc nestaly. Ale pokud pisete,ze porod"se musí prezit",považovala jsem za vhodné uvést i svůj pohled na vec,ze porod může být úžasný obohacujici zazitek,ze kterého člověk dlouho čerpá při následující náročné péči o dite. Tak to ta Matka příroda zamyslela a zařídila nám hormonalne 🙂.

1. lis 2018

@bartra ja jsem se tady ke svym porodum prave vubec nevyjadrovala...ani mezi radky. To je ciste demagogie z tve strany. A ke zbytku uz jsem se vyjadrila vyse.

1. lis 2018

přemýšlím nad smyslem tohoto článku...myslím, že by bylo možné napsat mnohem zajímavější článek, který by (budoucím) maminkám něco přinesl...

2. lis 2018

@bachovy_esence_poradna myslim si, ze tenhle clanek měl spíš udržet mainstreamovou naladu rodiček pro mainstreamove porodnice a jejich rutinni postupy. Porod se preci musi prezit! Nejde si ho užít (ironie).

2. lis 2018

@rajani ano, mas pravdu s tim mainstreamem (bez ironie). Proto je tento rozhovor namiste...proc ne? Ve vsem si clovek muze zvolit proud, ktery jemu vyhovuje. At uz je to ockovani, kojeni, stravovani a dalsi veci... Nevidim duvod, proc by se mely na interenetu, potazmo Modrem konikovi podbizet jen alternativni postupy a ty klasicke (rutinni porod v porodnici) zametat pod koberec, protoze s tim par zenskych nesouhlasi.

2. lis 2018

@alcar Tady nejde o mainsteam vs. alternativa, ale o prezentaci nevhodných postupů jako správných a neúplné informace.

2. lis 2018

@alcar To Vy jste si vztahla ma vyjádření na své porody. Tímto končím diskuzi s Vami,ani jedné z nás už nic obohacujiciho nepřinese, je tudíž zbytečně v tom pokracovat.

2. lis 2018

@nordish ja si to nemyslim, ale je to tvuj nazor...kazda mame nejaky.
@bartra “dle vasich vyjadreni za moc nestaly”... mas to cerne na bilem. nikde jsem o svych porodech nic nepsala, ani jsem se o nich nikde nevyjadrovala. To je ciste tvoje teze...bohuzel vycucana z prstu. Toliko k nasi diskuzi, kterou timto s tebou taktez uzaviram.

2. lis 2018

@alcar proč? protože profesně vnímám, že použivat rutinní postupy bez individuálního zvážení, zda je postup přínosný pro oba nebo dítě je špatná cesta. Že x-let se ignorují EBM (jako profík, víš co zkratka znamená). Že vidím, co s ženama a dětem dělají rutinní postupy, které jsou škodlivé - od psychických problémů, přes fyzické (rekovalescence, trvalé následky u dítěte NS, pohybové soustavy, trvalé u ženy - ve zktrace porodní poranění a neprofi ošetření - a přitom by stačila obyč ruka, která opravdu chrání hráz - málokterý lékař vůbec tu dlan na hráz přiloží, radši vvezme nůžky - v lepším případě ostré), předčasná dirupce - špatná rotace u dítka. A to nemluvím o tom, že když zmasakrují matku, dítě je obvykle 12-24 h v separaci. A myslíte, že novorozenecké sestry ty děti hojdají? .

Ale jo jsem možná lesana, že chci aby se opravdu uživali medikamety a postupy jen u patologické průběhu nebo opravdu odvrácení průsvihu. Že chci mít dítě, které nebude nikdo tahat za hlavu a nezpůsobí mu parézu brachiálního plexu. Že chci mít zdravotníky, kteří u pordu neřeknou, že modré dítě 30s narozené je patologické, že žloutenka na 200j je na fototerapii. Že nebudou porodnícii nadužívat vex/kleště, aby se učili - kde není indikace! Že mě nebudou manipulovat, že mi dítě umře, když si ho ponechám v posteli a budu ho kojit na požádání. Že prostě chci činit Informovaná rozhodnutí a opravdu rozhodnout, ne že bude rozhodnuto za mě?!

Můžete si o mě myslet, že jsem hysterická ženská a lesana. Ale vše vyjmenované jsem osobně zažila na vlastní oči na různých oddělení v různých městěch. Jak profesně, tak i v roli matky.

A že PA, které na toto upozorní (na až non lege postupy) jsou odejiti... j

No nic jsem se rozohnila.

3. lis 2018

@rajani to chce klid. 😂 Ja to ani cele nectu... Jen...zena, ktera se rozhodne rodit v porodnici, opravdu nemuze rozhodovat ve vsem! To se hooodne pletes a nebo jsi tak naivni...nevim. Prijdes mi jako zenska, ktera ma nastudovana cisla a sama proti, ale k nejakemu kompromisu nehodlas pristoupit. A to beztak nejsi ani lekar, ale takhle “na papire” to vypada, jako bys vystudovala prinejmensim dve vysoke skoly mediciny. Pokud je dite pul minuty cyanoticke, tak ano, jedna se o patologii. Pul minuty, pokud nedycha, je opravdu hodne dlouha doba na zdrave novorozene. Ale je to tvuj nazor, ja nesouhlasim s tebou, ty nesouhlasis se mnou. To bychom se tu mohly dohadovat jeste tyden.

3. lis 2018

@alcar Nechci a nebudu te hodnotit. Jen ve zkratce napíšu, ze s tebou v jistych bodech nesouhlasim. Neznas me, neznas co mam vystudovane a co jsem zazila, co mam prakticky vyzkousene.

Jen k me naivite, pokud jsi lekare (jak píšes vyse), prala bych si, kdybys mrla znalost o rozhodovani lekar/pacient. A rada bych uvedla na spravnou (dle platneho prava), ze rozhodovat bez souhlasu muzes jen v přímém ohrožení života a to proto aby došlo k bez prodleni k odvrácení tohoto stavu. Preji hezky a klidný vikend 🙂

3. lis 2018

@alcar žena a jakýkoliv jiný pacient rozhoduje o všem mimo situace kdy je v přímém ohrožení života. To, že lékaři mají pocit, že mohou dělat rozhodnutí za pacienta je bohužel častý omyl. Nemohou. Je to dokonce protiprávní. Pokud jste lékař, tak si toto dostudujte

5. lis 2018

Začni psát komentář...

Odešli