BikeUP předplatné ultralehkých dětských kol a odrážedel
BikeUP: Předplatné ultralehkých dětských kol a odrážedel
je služba, která rodičům namísto jednorázové koupě nabízí dlouhodobý pronájem ultralehkých dětských kol.

Předplatné BikeUP tak řeší problém přeplněných sklepů, ztráty peněz při prodeji na bazarech a hlavně strach dětí z jízdy na těžkých kolech nesprávné velikosti. Když dítě vyroste, kurýr vám jednoduše přiveze větší kolo a to staré si vezme zpět.
- Dostupné velikosti: Odrážedla a kola od 12 do 24 palců pro děti od 2 do 11 let.
- Extrémně nízká hmotnost: Ultralehká hliníková konstrukce váží od 3,0 kg (nejmenší odrážedla) do 9,6 kg (24palcové modely).
- Cenový model: Měsíční předplatné začíná na 158 Kč v rámci ročního plánu Premium bez vratné kauce.
- Doručení a stav: Kurýr vám doručí kolo domů kompletně zeservisované, stačí nasadit pedály a řídítka.
- Výměna velikostí: U ročního plánu máte výměnu za větší kolo zcela zdarma, u kratších paušálů za drobný servisní poplatek.

Není pronájem dětského kola finanční nesmysl oproti nákupu prémiové značky a následnému prodeji na bazaru?
Z pohledu celkových nákladů vyjde předplatné kola stejně, nebo dokonce levněji než reálná ztráta při koupi a prodeji. Pokud koupíte nové prémiové kolo za 11 000 Kč, po roce a půl ho v přesyceném bazaru prodáte s obrovskou námahou za 6 000 Kč. Přidejte k tomu 1 000 Kč za posezónní servis a vaše čistá finanční ztráta činí 6 000 Kč, nemluvě o hodinách ztraceného času focením, balením a smlouváním s cizími lidmi. Roční plán Premium ve službě BikeUP stojí zlomek této ceny a veškeré starosti s údržbou přebírá provozovatel.
Proč je hmotnost dětského kola kritickým faktorem a jak ovlivňuje nechuť dítěte k jízdě?
Příliš těžké kolo představuje pro malé dítě obrovskou fyzickou zátěž, která okamžitě zabíjí radost z pohybu. Představte si 15kilogramové dítě na běžném 10kilovém kole. Fyzikální tlak je pro něj naprosto stejný, jako kdyby 80kilogramový dospělý člověk musel šlapat na 53kilogramovém stroji. Při takové hmotnosti a špatné geometrii dítě bojuje o přežití, nesportuje. Ultralehká hliníková konstrukce kol z předplatného BikeUP snižuje hmotnost na minimum, díky čemuž děti snadno udrží stabilitu a získají sebedůvěru. Jízda na kole se stane hrou.

Musím doplácet nebo řešit pokuty, když dítě půjčené kolo z předplatného běžně poškrábe?
Za běžné škrábance z provozu neplatíte žádné pokuty a BikeUP je při vrácení kola vůbec neřeší. Hlavní podmínkou předplatného BikeUP je pouze to, abyste kolo vrátili 100% funkční a bezpečné pro dalšího malého jezdce. Odřeniny od obrubníků nebo škrábance po pádu na asfalt patří k normálnímu dětskému objevování světa. U ročního plánu Premium navíc neplatíte žádnou vratnou kauci. Strach z toho, že vám někdo naúčtuje poplatky za odřený lak, tak můžete s klidem hodit za hlavu.
Jak funguje výměna dětského kola za větší v průběhu sezóny, když dítě nečekaně vyroste?
Když dítě vyroste, jednoduše si online naklikáte větší model a kurýr vám ho přiveze přímo domů. U ročního plánu Premium máte tuto výměnu velikosti zcela zdarma, u kratších paušálů Smart a Flexi zaplatíte pouze menší servisní poplatek. Služba BikeUP tak navždy řeší oblíbený, avšak škodlivý zvyk rodičů kupovat dětem větší kola do zásoby, na kterých pak nedosáhnou na zem a bojí se jízdy. Dítě jezdí vždy na rámu, který přesně odpovídá jeho aktuální výšce. Bez kompromisů.
Pro koho BikeUP NENÍ a jaké má limity
Předplatné kol BikeUP nedává finanční ani logistický smysl rodinám, kde se jedno kolo spolehlivě dědí mezi třemi nebo čtyřmi dětmi s malým věkovým odstupem. Stejně tak BikeUP nevyužijete, pokud bydlíte na venkově s obrovskou stodolou a dlouhodobé hromadění kol vám nevadí. Pro kutily, kteří si užívají víkendové rozebírání řetězů a smlouvání o cenách na online bazarech, zůstává nákup vlastního kola jasnou volbou. V portfoliu služby BikeUP rovněž nenajdete těžká ocelová kola z hypermarketů ani speciální modely pro závodní cyklistiku. BikeUP slouží výhradně vytíženým rodičům, kteří hledají bezstarostnost a chtějí pro dítě bezpečné, ultralehké kolo správné velikosti hned teď.
Kde si mohu předplatit BikeUP?
Otázky a odpovědi
Jak zjistím, že je kolo pro dítě příliš těžké?
Dítě rychle ztrácí energii, nedokáže kolo samo zvednout ze země a odmítá na něj sednout. Běžná 10kilová kola jsou pro dětské tělo překážkou, proto se předplatné BikeUP zaměřuje výhradně na ultralehké modely s hmotností už od 3,0 kg.
Kdy koupit dítěti první odrážedlo a jak pomůže při přechodu na kolo?
Ideální čas na první odrážedlo z předplatného BikeUP je kolem druhého roku života, když dítě samostatně chodí. Lehké odrážedlo ho přirozeně naučí držet rovnováhu, díky čemuž později přejde na pedály zcela plynule a bez pomocných koleček.
Jak správně změřit velikost dětského kola podle délky nohy?
Při výběru správné velikosti ve službě BikeUP postavte dítě bosé zády ke zdi, mezi nohy mu vložte tenkou knihu a změřte vzdálenost od horní hrany knihy k zemi. Tento přesný rozměr vám zaručí, že dítě při zastavení bezpečně dosáhne oběma nohama na pevný podklad.
V jakém stavu dorazí kolo z předplatného a zvládne ho sestavit rodič?
Každé kolo z předplatného BikeUP dorazí kompletně zeservisované a téměř úplně smontované přímo k vám domů. Stačí jen nasadit pedály a namontovat řídítka pomocí přiloženého nářadí a návodu, takže dítě může okamžitě vyrazit ven.
Vyplatí se platit roční paušál, nebo je výhodnější vratná záloha na kratší dobu?
Pokud víte, že dítě bude jezdit během celé sezóny, roční plán předplatného BikeUP Premium bez vratné kauce představuje finančně nejvýhodnější volbu. Krátkodobé plány s vratnou zálohou využijete spíše pro rychlé otestování služby během několika měsíců.
Co se děje s dětskými koly z předplatného, která již dosloužila?
Po vyřazení z hlavního oběhu mechanici kola kompletně zrepasují a BikeUP je následně daruje dětem do dětských domovů. Předplatné BikeUP tak dává kolům druhý život a předchází vytváření zbytečného odpadu.
Je lepší koupit starší prémiové kolo z bazaru, nebo využít předplatné?
Předplatné kol BikeUP vám na rozdíl od bazaru garantuje 100% technický stav kola a možnost okamžité výměny velikosti v průběhu sezóny. U bazarového kola z druhé ruky riskujete skryté vady, sjeté brzdy a okamžitou investici do servisu.
Jaký je rozdíl mezi klasickou sezónní půjčovnou a dlouhodobým předplatným?
V rámci předplatného BikeUP má dítě kolo neustále doma za nízký měsíční poplatek (od 158 Kč) a vy nemusíte navštěvovat žádnou kamennou prodejnu. Klasická půjčovna si naopak účtuje vysoké denní sazby a vyžaduje osobní vyzvednutí.
Poskytuje předplatné kol BikeUP čas na bezplatné vyzkoušení doma?
Ano, služba BikeUP vám garantuje 7 dní na bezplatné vyzkoušení doručeného kola v domácím prostředí. Pokud vybraný model nebo velikost dítěti náhodou nesedne, výměna za jinou velikost je zcela zdarma.
Hodnocení a zkušenosti s BikeUP předplatným ultralehkých dětských kol a odrážedel
Praktické řešení pro rodiče, kteří chtějí ušetřit peníze, místo ve sklepě i nervy při prodávání na bazarech
Hanka měla do té doby zkušenost hlavně s tříkolkou a koloběžkou. Nad odrážedlem jsme začali přemýšlet teprve nedávno. Viděla jsem už tolik dětí, které rodiče posadili na těžké železné odrážedlo a dítě to po pěti minutách hodilo o zem, a přesně tohle jsem nechtěla.
Když jsem se ale podívala na ceny opěvovaných prémiových ultralehkých odrážedel, skoro jsem omdlela. Chtějí za ně i kolem 5 000 Kč! Dát tolik peněz za něco, na čem se bude vozit pár měsíců, než přejdeme na kolo, mi přišlo ujeté.
Proto mi padlo do oka předplatné dětských kol a odrážedel BikeUP, kde odrážedlo nekupujete, ale máte ho za měsíční předplatné pronajaté (my jsme zvolili roční plán Premium, u kterého platím 158 Kč měsíčně a neplatí se naprosto žádná vratná kauce). Objednávání na jejich webu bylo super přehledné a platba proběhla bez problémů. Protože jsme ale zrovna cestovali pryč, v poznámce jsem je poprosila, jestli by nám odrážedlo mohli odeslat až po našem návratu. Vyhověli nám bez sebemenšího problému a balík přišel přesně tehdy, kdy měl.
Kurýr přinesl krabici, která překvapivě vůbec nebyla těžká. Hanka hned zvědavě nakukovala dovnitř. Všechno uvnitř bylo poctivě a pečlivě zabalené, aby se to při převozu neodřelo.
Bála jsem se montáže, ale kolečko bylo téměř hotové. Podle naprosto srozumitelného návodu stačilo připevnit jen řídítka 4 maticemi. Imbusový klíč byl přiložen u návodu. Za dvě minuty bylo hotovo.
Na BikeUP si můžete objednat i doplňkové příslušenství. My jsme zvolili zvonek, helmu, rukavice a nálepky na kolo. Upřímně? Rukavice naši dceru vůbec neoslovily. Ačkoliv má bohatou slovní zásobu, omezila se jen na strohé „rukavice nechci“ a víc jsme s ní nehnuli (možná časem změní názor). Helmu si ale vyzkoušela, velikost S se dala krásně přizpůsobit na její hlavičku a vydržela v ní na první pokus asi 15 minut.
Co byl ale naprosto super nápad, byly nálepky. Kolečko jsme montovali asi v pět večer. Hanka ten den odpoledne nespala, takže už byla dost unavená, ale vidina lepení nálepek na její nové vozidlo ji úplně probrala a moc se z toho těšila. Něco šlo na kolo a něco na helmu. Potom už ji nechtěla sundat z hlavy.
Zvonek se montuje křížovým šroubovákem, to jediné bylo potřeba nachystat navíc. Zvoní fajn, místy slaběji, ale u dětí, které zvoní pro radost (a často) a ne při reálné potřebě, je slabá hlasitost více než vítaná.
Pro Hanku jsme objednali 12palcové odrážedlo. Hned jak jsem ho vzala do ruky, pochopila jsem, co znamená ultralehká hliníková konstrukce. Odrážedlo váží jen asi 3 kila a bylo opravdu extrémně lehoučké.
Potvrdilo se mi, že na váze určitě záleží. Hanka si ho sama zvedne, lehce s ním manévruje a tím, že nebojuje s váhou navíc, jde jí to učení rovnováhy opravdu mnohem lépe a jistěji. Především ji to baví. A tedy se na něm vozí ráda.
Líbí se mi i to, že se nemusím bát, když malá někde odrážedlo odře. BikeUP má skvělé podmínky, běžné škrábance z pádů vůbec neřeší, důležité je jen vrátit ho funkční. Tohle mě úplně zbavilo stresu.
Hanku to baví. Náš plán je, aby se teď na lehkém odrážedle naučila držet stabilitu, a až bude na podzim připravená, jednoduše si online naklikám přechod na 14palcové šlapací kolo. Protože máme plán Premium, celá tahle výměna velikosti je úplně zdarma. Kurýr mi ho přinese a tohle malé odrážedlo si zase vezme zpět.
- Ultralehká konstrukce (jen 3 kila)
- Nulová počáteční investice (místo tisíců korun za prémiovou značku)
- Doručeno domů a už seřízeno
- Bezplatná výměna za větší model (při plánu Premium)
- Běžné škrábance z pádů se neřeší