Celiakie

1 zkušenost

Celiakie nebo také celiakální sprue (dříve se také používaly názvy - gluten sensitivní enteropatie nebo glutenová enteropatie) je neléčitelná nesnášenlivost lidského organismu na lepek. Lepek (gluten) je bílkovina obilného3 zrna (pšenice, špaldy, žita, ječmene, oves obsahuje avenin - stopové prvky lepku).
Celiakie

Podstatou onemocnění celiakie je abnormální reakce imunitního systému jedince na lepek. Nejedná se ale o alergickou reakci. Alergie na lepek je zcela jiný typ onemocnění, především s jinými důsledky pro pacienta. Není doživotní a může tedy odeznít.

Celiakie je vrozená celoživotní nesnášenlivost (přecitlivělost) lepku. Aby se choroba projevila, musí mít člověk vrozenou (geneticky danou) abnormální vnímavost k lepku. Dříve se mělo za to, že celiakie je pouze dětskou nemocí, to je však mylný názor.

Příznaky, které mohou ukazovat na celiakii a nemoci s celiakií často sdružené:

  • anemie z nedostatku železa
  • občasná kašovitá stolice
  • nadýmání, nevolnost, bolesti břicha
  • u dětí nedostatečné přibývání na váze, malý vzrůst
  • poruchy koncentrace nebo poruchy chování
  • depresivní poruchy
  • nedostatečná výkonnost
  • náchylnost k infekcím
  • neplodnost, sklon k potratům
  • osteoporoza, artritida
  • diabetes mellitus, Addisonova choroba
  • onemocnění štítné žlázy
  • Sjögrenův syndrom
  • onemocnění jater
  • poruchy zubní skloviny
  • epilepsie
  • šeroslepost
  • herpetiformní dermatitis
  • nejrůznější stavy z nedostatku mineralů, vitamínů a stopových prvků
  • histaminová intolerance2
  • intolerance laktózy2
  • paradoxně se vyskytují i pacienti s nadváhou

Klinické formy celiakie

  • Typická a nebo symptomatická celiakie se projevuje ve velmi brzkém věku, obvykle několik měsíců od ukončení kojení. Přítomny jsou typické příznaky, viz. níže.
  • Atypická celiakie se projevuje v pozdním věku a to obvykle příznaky mimo trávicí trakt, např. chudokrevností, intolerancí laktózy2, poruchami růstu ve školním věku.
  • Tichá celiakie se neprojevuje zjevnými příznaky a většinou se na ni příjde náhodou. I přesto, že pacienti nemají zjevné příznaky a těžkosti, je nutné dodržovat bezlepkovou dietu.
  • Potenciální celiakie je typ celiakie, kdy se u pacienta neprojevují klinické příznaky a nález z biopsie střeva je nenápadný.

Diagnostika

Konečná diagnóza se stanovuje biopsií sliznice tenkého střeva. U dětí se malý vzorek sliznice odebírá zpravidla odsátím, u malých dětí případně pod útlumem. U dospělých se tento materiál získává běžně biopsií klků ze spodní části dvanáctníku.

Celiakie je onemocnění podmíněné geneticky. Zjištuje se z krve. Asi 10 % nejbližších příbuzných postiženého může mít také celiakii, a proto je vyšetření těchto příbuzných jako rizikové populace smysluplné. Pohotovost ke změnám na sliznici tenkého střeva na přísun gliadinu potravou zůstává po celý život. Pro tuto skutečnost a pro téměř dvacetinásobně vyšší riziko onemocnění na lymfom tenkého střeva a jiné karcinomy u neléčených pacientů je doživotní a striktně dodržovaná bezlepková dieta nezbytná a nezrušitelná.

Informace o léčbě - dietě

Jedinou léčbou je celoživotní dodržování přísného bezlepkového stravování.
Celiakie-  bezlepková dieta

Související články

Více o celiakii na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. http://celiakia.sk/uvod
Pomohl ti tento článek?
 / Ne

Zkušenosti s celiakií

Máš zkušenost s celiakií?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost
cermij
7. lis 2014

Celiakie

Celiakii mi zjistili v 18-ti letech z krve na pravidelné kontrole na štítné žláze, poté mě poslali na gastroentrologii a zde mě vyšetřili kamerou. Vše se potvrdilo. Vyšetřili i mojí rodinu, ale nikdo to nemá, jenom já. Nepociťovala jsem žádné potíže, okamžitě jsem musela najet na bezlepkovou dietu.

V té době se to teprve rozjíždělo v obchodech a restauracích, skoro nikdo o tom nic nevěděl, koukali na mě jako na blázna. Nyní už je sortiment dost velký a i v restauracích vědí o co jde a mají i výběr v některých jídelních lístcích v restauracích. Bohužel spousta věcí pro někoho, kdo je zvyklí na normální pečivo a pod, je bezlepkové pečivo kupované hodně nedobré. Hlavně největší MÍNUS v této dietě je cena výrobků a moje pojišťovna nepřispívá.

PLUS bezlepkové diety je asi ten, že je to zdravé :-)
1 poděkování