Detoxikace

I když to mnoho lidí nejspíš vůbec nevnímá, tak pravidelně zásobuje své tělo látkami, které organismu více či méně škodí. Patří zde například kofein z přemíry kávy, nikotin, který si nedokáže člověk odepřít, popřípadě alkohol. K tomu se přičtou nečistoty, které proti své vůli každý člověk vdechuje, stopy zemědělské chemie v potravinách, těžké kovy, ale také třeba adjuvans z vakcín37, léky, které lidé polykají někdy úplně zbytečně. Lidské tělo má svůj samočistící systém a většinu škodlivých látek zase vyloučí. Jenže co nestihne, uloží spolu s nadbytečně spolykanými kaloriemi do tukových zásob.

Lidské tělo je živý mechanizmus a jako takový vylučuje odpadové látky. Proto by pro každý organizmus mělo být téma detoxikace samozřejmostí.

Co je to toxin?

Toxinem může být jakákoli látka, která má na tělo škodlivé účinky a vede tak k intolerancím, alergiím a všeobecnému pocitu nemoci. Všichni lidé jsou obklopeni potenciálními toxiny - jsou ve vodě, která se pije, v jídle, které se jí i ve vzduchu, který se dýchá. Nejzákeřnější toxiny nelze spatřit, jsou neviditelné a nijak člověka neinformují o vysokém riziku, jaké z nich vyplývá. Pozitivem ale je, že lidskému tělu byla dána schopnost vyloučit toxické látky vcelku pohotově, pokud má k tomu potřebné informace, nástroje a plán, jak se jich zbavit.

  • a) Regenerace buněk probíhá nepřetržitě a zároveň se milióny buněk rozpadnou.Tyto odumírající buňky tvoří odpad.
  • b) Druhý způsob tvoření závisí od toho, jakou potravu člověk požívá (jsou těžko stravitelné: barviva, příchutě, konzervační látky .....)

Čas na očistu

Nejlepší a nejvhodnější čas na očistu je období jara a podzimu. Sedavé zaměstnání, práce na počítači, učení se, biflování, stres a nulový podíl sportu či pohybu podtrhuje i špatná životospráva. To je ten správný čas na očistu a regeneraci. Po ní bude lidské tělo v daleko větší kondici. Očistných kůr je k dispozici celá řada a na každého člověka platí něco jiného. Existují ale potraviny, které nejlépe pročišťují organismus, a nebo také čaje, či zeleninové šťávy.

Potraviny, které velmi dobře čistí organismus:

  • Artyčoky - více než dvojnásobně zvyšují produkci žluči, která mimo jiné "zařizuje" přesun škodlivých látek do střev
  • Avokádo - dovede tělo zbavovat volných radikálů
  • Červená řepa - umí čistit krev a zachycovat jedovaté kovy
  • Česnek - zařídí, aby byly z lidského těla vyloučeny některé potravinové přísady
  • Jablka - snižují množství tuku a také cholesterolu v těle
  • Kiwi - pomáhá odstraňovat volné radikály
  • Mořské řasy - vážou na sebe radioaktivní látky a těžké kovy
  • Řeřicha- posiluje a čistí ledviny
  • Švestky - obsahují nejvíce antioxidantů ze všech potravin a navíc podporují činnost střev a brání ukládání tuku
  • Zelí, kapusta, květák, špenát - všechna brukvovitá zelenina3 nám pomáhá velmi účinně odstraňovat z těla mnoho škodlivých látek.
  • Zeleninové detoxikační šťávy
  • Mrkev, červená řepa a celer - jsou vynikající detoxikační prostředky, ale aby spolu s nimi člověk nepřijímali i příliš cukru, je vhodnější první dva druhy naředit celerem nebo jinou zeleninovou šťávou.
  • Brokolice, listová zelenina3 jako zelí, hlávkový salát, vodnice, zelená nať řepy, rajčata, cibule a neklíčené výhonky - dochutit se dají bylinkami, česnekem, skořicí, pálivými chili papričkami. Dle chuti a obliby se dají přidat i řasy, tedy dva tři kousky ke šťávě do mixéru.

Možné kombinace:

Šťávy a detoxikace

  • Mrkev a brokolice a několik lístku smetanky lékařské
  • Rajče, fenykl a petržel
  • Mrkev, celer, hlávkový salát, nať koriandru
  • Červená řepa s naklíčenými semínky nebo munga
  • Celer s malou cibulkou a výhonky řeřichy
  • Mrkev, červená řepa, špenát a pažitka
  • Rajče, červená řepa, celer a okurka

Ne vždy jsou ale v domácnosti tyto potraviny k dispozici, a tak je na místě návštěva různých Bioobchodů a nebo speciálních řetězců drogerií, které disponují už připravenými šťávami. Vhodné je i pořízení bylinných čistících čajů, jako je například: Čistící čaj s červenou řepou od Waldemara Grešíka, Čistící čaj Pavla Váni aj.. Doma si každý člověk pak může připravit odvar z meduňky, kopřiv, máty, heřmánku, pýru, ze šípků, z březových listů aj..

Upozornění: během těhotenství24 a kojení70 není detoxikace vhodná (kromě výjimek - např. chlorellou), jelikož odpadní a toxické látky mohou přejít přes placentu k miminku nebo do mateřského mléka7.

Související články

Více o detoxikaci na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. Tereza Thielová (Tereza Liska), Očista a toxiny v lidské stravě, seminární práce VŠCHT
Pomohl ti tento článek?
 / Ne

Zkušenosti s detoxikací

Máš zkušenost s detoxikací?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost