Nadýmání
Nadýmání nebo plynatost se vytváří ve střevech při nadměrném hromadění plynů. Zdravý člověk během dne nahromadí zhruba 1 až 2 litry střevního plynu, nadměrná část se vstřebá a ta menší odchází z těla ven. Plynatost bývá doprovázena bolestí břicha4 nebo jeho křečemi.
Nadýmání se dělí na:
- anální
- vaginální - objevuje se po sexuálním styku, během nebo po cvičení nebo při protahování
Meteorismus
Meteorismus nebo-li nadměrná plynatost je nadměrné hromadění plynů, který vzniká v tlustém střevě. Později se projevuje nadměrných únikem těchto plynů do okolí, tzv. flatulence.
Příčiny nadýmání
- přejídání nebo hltání
- špatná strava nebo nadměrná konzumace luštěnin a zeleniny
- nedostatečný příjem tekutin
- užívání antibiotik
- psychické potíže, stres nebo pracovní či rodinné problémy
- hormonální výkyvy, např. období menopauzy
- zánětlivá onemocnění
- rakovina či růst nádoru
- nadměrné užívání kávy a kofeinových nápojů
- závislost na alkoholu
Pocit plynatosti způsobuje také mnoho onemocnění, např.:
- dráždivý tračník spojen se zánětem střev
- celiakie1
- zánět slepého střeva
- zánět žaludku
- divertikulósa (stření výchlipky)
- Crohnova nemoc7
- Ulcerózní kolitida
- zánět slinivky břišní
- žloutenka
- hepatitida
- zánět žlučníku
- rakovina tlustého střeva, žaludku, žlučníku
- steatóza jater
- cirhóza jater
- hypertenze
- dna
- zánět pobřišnice
- nedostatek draslíku
Potraviny spojené s nadýmáním
| Typ potraviny | Rizikové potraviny | Vhodné potraviny |
|---|---|---|
| luštěniny | hrách, fazole, čočka | - - - |
| zelenina | zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, brokolice | rajčata, okurky, červená řepa, brambory |
| ovoce | hroznové víno, švestky, hrušky, banány, hrozinky, ořechy | grepy, jablka |
| pečivo | bílé nebo kynuté | starší tmavé pečivo, rýže |
| slané potraviny | uzeniny, zrající sýry, kořeněná jídla | libové maso, nízkotučné sýry, jogurty s živou kulturou |
| bylinky a koření | - - - | fenykl, kopr, bazalka, anýz, kmín, tymián, oregano, zázvor, libeček, máta, heřmánek |
| nápoje | kyselé šťávy, sycené nápoje, alkohol | neperlivá voda, bylinné a ostatní čaje |
Projevy nadýmání
Pacient se cítí plný a nafouknutý. Nahromaděný plyn v játrech a tlustém střevě způsobuje velice nepříjemné bolesti břicha.
Nadýmání bývá příznaky dalších onemocnění:
Léčba nadýmání
Gastroenterolog doporučí pacientovi zlepšit stravovací návyky, včetně většího příjmu tekutin, které napomůžou zmírnit četnost plynatostí. Lékař zpravidla provede pacientovi terapeutický test, během kterého jsou pacientovi z jídelníčku odstraněny mléčné výrobky vč. mléka a pokud to na zmírnění plynatosti nepomůže, jsou postupně odebírány další nadýmající potraviny.
Lidé by měli jíst pomalu a v klidu, protože když jí ve spěchu a jídlo hltají, spolykají při jídle také velké množství vzduchu, které napomáhá ke vzniku nadýmání. Při jídle by člověk měl také velmi dobře vnímat, že právě teď přijímá potravu, nespěchat a uvědomovat si, co jí. Vedle zmírnění možného nadýmání to napomáhá i k lepšímu stravování jako takovému. Mozek si velmi dobře myšlenku probíhajícího stravování zpracuje a tělo si z něj déle čerpá energii.
Během nadýmání napomáhají také probiotika, která napomáhají při trávení a také pravidelné sportování. Probiotika by měla být taková, která se skladují v chladničce a jsou kombinovány s prebiotiky.
Samoléčba
- pití bylinkových čajů s fenyklem
- nahřívání břicha
- masáž břicha
- cviky na zlepšení peristaltiky střev
- užívání léků vhodných při plynatosti
Léčba u dětí
Při nadýmání u dětí se doporučuje pít fenyklový čaj, masírovat bříško, na bříško přikládat nahřátou deku nebo plenu. Více v samostatném článku: Kojenecká kolika25
Video: Jak se zbavit nadýmání?
Více o nadýmání na modrykonik.cz
- Diskuze: Nadýmání v těhotenství. Taky tím trpíte?
- Diskuze: Nadýmání u ročního dítěte, máte zkušenost?
- Diskuze: Nadměrné nadýmání a tuhá stolice 6m dítě. Přejde to?
- Diskuze: Jaké potraviny při kojení nadýmají?
- Diskuze: Probiotické kapky. Jaké máte zkušenosti?
- Diskuze: Probiotické kapky. Opravdu pomohly