Ovesné vločky

Ovesné vločky mají sladkou chuť, díky které jsou ovesné vločky favoritem snídaňových cereálií. Při zpracovávání ovse se jen málokdy stane, že jsou ze zrna odstraněny otruby a klíčky. Z tohoto důvodu je prakticky vždy zaručeno, že při konzumaci ovesných vloček a nebo mouky, jde o celozrnou potravinu.

Obilnina3 oves je velmi dobrým zdrojem manganu, selenu, zinku, hořčíku, fosforu, vlákniny a betaglukanů2.

Přínos pro zdraví

  • snížení hladiny cholesterolu Ovesné vločky
  • specifické antioxidanty obsažené v ovsu snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • prevence selhání srdce
  • zpomalení rozvoje aterosklerózy
  • díky betaglukanům2 zlepšují imunitní reakci organizmu na infekci
  • stabilizování hladiny cukru při cukrovce 2. typu a snížení rizika onemocnění cukrovkou
  • snížení rizika rozvoje některých typů rakoviny (např. prsou)

Oves a celiakie

Otázka bezpečnosti zařazení ovse pro pacienty s celiakií1 je zkoumána a diskutována už bezmála dvě desetiletí. Většina velkých společností celiatiků a léčebných center doporučuje zvážení přídaní omezeného množství ovse do svého jídelníčku. Novědiagnostikovaným pacientům se ale nedoporučuje konzumovat oves, dokud jejich celiakie není pod kontrolou (odezněly příznaky a výsledky krevních testů jsou v pořádku). Kromě toho se celiatikům nedoporučuje jíst výrobky z ovse, pokud nejsou označeny jako bezlepkové.

Nejčastější výhradou proti konzumaci ovse byla jeho kontaminace lepkem při sběru a nebo jeho zpracování. Dnes už jsou však k dispozici ovesné výrobky označené jako bezlepkové, které nejsou kontaminované glutenem.

Někteří celiatici ale netolerují ani bezlepkové ovesné vločky. Oves sice neobsahuje gluten jako pšenice a nebo oves. Obshuje ale podobný protein avenin. Avenin je tolerován a netoxický pro většinu celiatiků. Méně jak 1% celiatiků mělo imunitní reakci na avenin v důsledku velkého množství ovse ve stravě. Momentálně neexistuje způsob jak dopředu určit zda jedinec bude mít imunitní reakci na avenin.

Doporučená denní spotřeba ovse by u dospělého celiatika neměla přesáhnout 50g denně, pro děti 25g denně.

S přísunem ovesných vloček ve stravě se zvyšuje i přísun vlákniny. Některé projevy mohou být projevem zvýšeného příjmu vlákniny a ne reakcí na oves.

Související články

Více o ovesných vločkách na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. http://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/whole-grains-a-to-z
  2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=54
  3. http://celiacdisease.about.com/
  4. http://www.cureceliacdisease.org/
Pomohl ti tento článek?
 / Ne

Zkušenosti s ovesnými vločkami

Máš zkušenost s ovesnými vločkami?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost