anetka1701
9. zář 2017
3748 

Jak správně napsat životopis

V pátek jsem se trošku vytočila. Řekla bych, že přetekl pomyslný pohár vody, a protože šlo o matku vracející se z rodičáku, schytá to ode mne modrokůň. Takže lidičky, pokud hledáte práci, píšete životopisy a nevíte jak na to… Tak prosím přečíst.

Hlavička životopisu

Hlavičku by měl obsahovat každý životopis. Jsou v ní základní údaje o vás a může v ní být i fotka.

V hlavičce je nutné uvést celé jméno v základní podobě (tedy ne Anetky, Libušky, Haniny nebo Saši - možná se to zdá logické, ale, divili byste se…). Jméno prosím uvádějte velkými písmeny, klidně kapitálkami - pomůže nám to a hodně. Kontaktní údaje (adresa, telefon a mail) a ideálně i datum narození. Tyto kontaktní údaje nejsou ničím, co by mohl personalista jakkoliv zneužít, ale velmi mu pomůžou daného člověka správě identifikovat a zařadit. Adresu nemusíte dávat trvalého bydliště, pokud se na něm nezdržujete, ale je to třeba do životopisu napsat - hodně personalistů pak podle CVčka připravuje smlouvu. Do životopisu je naopak zbytečné psát váš stav, počet dětí nebo národnost - do toho nikomu nic není.

Fotografie

Někteří moji kolegové (a občas i já, pokud reakcí dojde hodně a já nemám podle čeho jiného začít selektovat) životopisy bez fotky rovnou odkládají, nebo nečtou tak důkladně, jako když tam fotka je. Fotka nám pomůže se s člověkem trošku seznámit, vidíme, jak vypadá, jestli je upravený a životopis s fotkou nám řekne mnohem víc, než když tam žádná fotka není. Věnujte výběru fotky dostatek času - neberte "prostě nějakou", i kdybyste se kvůli tomu měli speciálně vyfotit. Na fotce je ptřeba být upravený, v pěkném nevyzývavém oblečení. Určitě se nehodí fotka z akcí, mejdanů, nebo s dětmi. Můžete použít fotku v přírodě, z výletu (ale opět opatrně) ale mějte na paměti, že to, jakou dáte do životopisu fotku, toho o vás hodně řekne. Fotka může i vystihovat váš koníček (na motorce, v lodi, na kole…), ale stále je důležité, aby většinu fotky zabíral obličej, měli jste upravený zevnějšek - tedy žádné sluneční brýle, sluchátka na uších, selfíčka a podobně. Pokud se hlásíte na vyšší pozici, doporučila bych spíše profesionální upravenou fotku. Fotku je ideální vložit přímo do životopisu a nepřikládat zvlášť.

Vzdělání

Prosím vás, do vzdělávání pište všechno od střední (učňáku) vejš. Nám je fakt šumák, kam jste chodili na základku, nebo jestli jste přecházeli na jinou… Do Životopisu pište pouze školy, které jste DOKONČILI. Pokud jste měli rozklad studia, přecházeli na jinou střední, pište tu poslední, rok ukončení a čím jste to vzdělání ukončili (maturitní zkouška, výuční list). Pokud někdo chodil na tři střední a nakonec dostal výuční list, proboha, napište jen ten poslední, datum ukončení a nazdar… To samé s vejškou - pouze relevantní informace a datum ukončení. Pokud vám vystudovat trvalo o dva roky déle, fakt to do CVčka nedávejte. Pokud jste vejšku ukončili po prvním semestru (nebo roce), taky to nepište…

Do vzdělání můžete dát jazykové školy, pomaturitní intenzivní studium, ale i studium jazyků v zahraničí nebo i jednodušší stáže (pokud vám přijde, že se nehodí do praxe). Jo a ještě něco… Autoškola do odstavce "vzdělání" fakt nepatří… Děkuju.

Praxe

U praxe je naopak třeba napsat trvání jednotlivých pracovních poměrů. Patří sem veškeré relevantní zkušenosti. Pokud jste dělali v 15ti u Mekáče a teďka ve třiceti se ucházíte o pozici sekretářky, můžete tuhle praxi vynechat. Každé pracovní pozici se věnujte zvlášť - nejprve uveďte měsíc/rok nástupu, jméno firmy a jméno pracovní pozice. Pod to zkratkovitě náplň práce od té nejdůležitější dolů. Pokud máte nějaké zvláštní pracovní úspěchy, ocenění, nebo něco, na co jste hrdé, můžete to tam dát taky. Postupujte od nejnovější práce dolů k té nejstarší. Pokud chcete ukázat, že pracujete od školy, přesto že tam jsou nějaké odmlky, můžete to napsat úplně dolů (např. 2009-2013 brigády a přivýdělky v administrativě a potravinářství). U praxe si dejte pozor, abyste uváděli pravdu a dobře rozuměli všemu, co napíšete. Někteří personalisti si umí najít jednu jedinou větu životopisu a na ní postavit 20 minut rozhovoru. Věci pište jednoduše, ale ne moc… Pokud do CVčka napíšete "15let jsem dělala prodavačku, pak byla tři roky na mateřský a pak jsem dělala 5 let asistentku“, tak poletí pravděpodobně do koše hned…

Ostatní dovednosti

Excel, Word a PowerPoint se jmenují "Microsoft Office" a nemusíte každý vypisovat na zvláštní řádek - a to ani, v případě že potřebujete vyplnit jinak prázdný životopis. Pokud máte řidičák, je vhodné uvést, jakou máte praxi v řízení (příležitostný řidič, začátečník, aktivní řidič…). U znalosti jazyků se prosím nechlubte ničím, co nemůžete dokázat (každý kdo má u znalosti cizího jazyka napsáno "středně pokročilá" musí dát dohromady pár vět. A ano, už se mi stalo, že když jsem kandidáty poprosila o pár vět v angličtině, tak se zvedli a utekli… Ztracená hodina času pro mne, ale i pro ně… Do této kolonky vpisujte kurzy, školení, certifikáty nebo dovednosti a znalosti v různých programech (programovací jazyky, účetní programy, EET pokladny…). Nepojte se napsat opravdu vše, co umíte - nikdy nevíte, jestli se vám nebude znalost grafického programu hodit i na pozici prodavačky.

Zájmy

Kolonka, na kterou se každý dívá trošku jinak. Pro mne osobně je to tak trošku okno do toho, co člověk dělá - a pokud se doplňuje velký funkční tým, může mi i pomoct vybrat člověka, který do týmu zapadne. Zájmy ale stačí na jeden, dva řádky. Jednoduše napište, co děláte ve volném čase, co vás baví. Pište jen pozitivní věci (lenošení a sledování TV mezi ně nepatří) a opět se snažte nelhat. Nikdy nevíte, jestli zrovna personalista není hudební fanoušek, nebo jezdec na koni jako vy, a nebude si o tom zájmu chtít popovídat.

A na konec…

V CVčku nelžete!!! Nikdy!! Můžete některé věci neuvést (nedokončená škola, rodičovská dovolená, dlouhodobá nemoc, úřady práce…) ale NIKDY vyloženě nelžete. My na to dřív nebo později přijdeme, a pokud později, jsme schopni nabídku zaměstnání stáhnout nebo, pokud je to velká lež, zaměstnance propustit. Je to fakt strašná ostuda a nedělejte to… Nikdy.

Mějte všechny údaje aktuální! Pokud máte na konci CVčka uvedeno "V Praze dne 9. 9. 2017 - tak to datum aktualizujte podle životopisu - aby taky nebylo 5 let staré. Nemějte tam hrubky, chyby, překlepy! Požádejte klidně víc lidí o kontrolu. Mějte správné a aktuální kontaktní údaje (divili byste se, kolikrát kandidát nejde dohnat a pak se zjistí, že má v CVčku starý nebo špatně uvedený telefon). Cvčko by mělo být přehledné, upravené a pěkné. Doporučuji převést do formátu PDF, zkontrolovat si odrážky, řádkování - vše stejné, precizní. Ideální životopis (pokud se nejedná o šedesátiletého odborníka v oboru) by měl být max. na 2 strany. Pokud vám přesahuje třeba jen do třetiny, upravte, připište - je to vaše vizitka, tak ať vypadá dobře.

To je všechno o životopisech, a pokud bude zájem, můžu časem pokračovat o dalších fázích hledání práce.

Jednoznačně pokračovat 🙏👍❤

9. zář 2017

Sdílím, cenné informace, díky! Jsem náborová personalistka na mateřské a se vším souhlasím. Kolonku o koníčcích jsem využívala pro rozmluvení uchazeče v cizím jazyce, abysme z češtiny neskákali rovnou do složitých vět.

9. zář 2017

Datum narozeni je diskriminacni udaj. Do zivotopisu nepatri.

9. zář 2017

@medulda1 není diskriminační. Ušetří čas. Pokud doplňuju tým lidí, kde je všem kolem 25ti a měla bych tam dát 50ti letou paní, tak prostě vím že to neklapne. Naopak, pokud je skupina účetních 45+ tak vím, že dát jim tam mladou holku bude trápení pro všechny strany. Já se stejně dozvím +- kolik tomu člověku je z toho co má v praxi, roku ukončení studia a pak i když sedí proti mně... A pokud mi do týmu nesedne, tak ho tam nedám, diskriminace nediskriminace... Naopak, třeba pokud mi věkem sedí k tomu týmu, tak ho upřednostním nad někým jiným, kdo má třeba lepší praxi, ale věkově je totálně jinde než oni. Navíc ten člověk pak jde stejně na další kola k vedoucím a ty by mně pěkně vynesli v zubech, kdybych jim doporučila někoho kdo tam nezapadne - jak říkám, je to ztráta času pro mně, pro vedoucího a i pro toho člověka, kterej k nám jede, čeká, hodinu si povídá a kolikrát si na to musí brát i dovolenou... Diskriminace je stav a národnost - to beru... Pokud si pětadvacetiletá holka tři roky po škole napíše, že je vdanná, je to sebevražda (bohužel).

9. zář 2017

Článek je zajímavý. Ale psát o kontrole pravopisu a sama mít napsáno ABY JSME..Takový tvar spisová čeština nezná.

9. zář 2017

@markki tak jsem to psala hovorově, až jsem tam sekla i tuhle chybu 🙂 Díky za upozornění.

9. zář 2017

@anetka1701 a co kdyby ta 50 letá paní do toho týmu mladých holek zapadla? Nebo naopak i mladá může zapadnout mezi starší. Mně to příjde zvláštní jen na základě věku člověka vyřadit.
A v jakých oborech se pohybuješ? mně zaujala ta fotka a vybírání dle fotek. Pracuji v IT a tam je to směs podivínů, jejichž fotky by asi moc reprezentativní nebyly a neumím si představit, že by se dle fotky zvali lidi na pohovor. Možná lidi, kteří jednají se zákazníky, ale na co je u pozice programátora fotka?

9. zář 2017

@betelgeuzz no mam tu zkusenost ze me mladou vzali do kolektivu starsich, vzdelanim jsem je preskocila a mela jsem je dirigovat...vetsi sodu jsem v zivote jeste nedostala...kdyby mi bylo aspon o deset let vic, bylo by to lepsi...jo, casem si to sedlo, ale slabsi clovek by odesel jeste ve zkusebce...

9. zář 2017

@betelgeuzz a ze padaly argumenty jako - ja tuhle praci delam dyl nez jsi ty na svete a ty mi budes rikat co mam delat, vykani jsem radsi ani nezminovala...joo, vyzrala jsem si to pekne az na dno hrnce...

9. zář 2017

Určitě pokračovat, budu to potřebovat 🙂

9. zář 2017

Me osobne by zajimalo, jestli mama po rodicovsky je vubec pro zaměstnavatele zajimava. Proste normalni prumerna zenska, se stredoskolskym vzdelanim s maturitou, praxi na ruznych pozicich od prodavacky po nakupci, nebo ve fastfoodu. Ktera ale s ohledem na rodinne pomery potrebuje delat jen po-pa, 8-16.
Kdyz jsem jeste byla bezdetna, tak jsem praci nedostavala s argumentem, ze bych jim urcite brzy odesla na materskou a oni potrebuji nekoho na dyl. Tenkrat jsem deti nechtela, ani neplanovala a nijak jsem se tim netajila. Stejne dostal prednost bud chlap a nebo starsi zena.

9. zář 2017

Dekuju za clanek. Poradite mi nektera, prosim? Po skole jsem dva roky pracovala a pak sla na materskou. Behem materske mi skoncila pracovni smlouva. Na materke budu celkove zhruba 6-7 roku. Jak to rozumne napsat do cv? Tvarit se, ze jsem zamestnana od - dosud nebo jit s kuzi na trh a rovnou priznat takovouhe materskou?

9. zář 2017

@anetka1701 ještě tam máš "by jste" 🙂. A co probíhající vzdělávání se? Myslím studium vš (toho času přerušené), ale relevantní k žádanému místu.

9. zář 2017
Komentář byl odstraněný

@petula_88 Určitě přiznat. K čemu takové lhaní?

9. zář 2017

@anetka1701 hele, holka fakt si opras pravidla pravopisu. Hrubek máš v psanem projevu jak máku 😉

9. zář 2017

Zivotopis je jedna vec, ja se treba rozhoduji na zaklade testu profesnich predpokladu a osobnostnim testem. Nicmene, necim musi ten zadatel zaujmout jeste nez ho na pohovor pozvu.
Jedna pani tvrdila, ze umi anglicky a spanelsky. Spanelstina byla jedna z vyhod u pozice na kterou se hlasila. Anglictina jakz takz ( spis jednoduche vety, nic extra) , pote jsem ji poprosila o totez ve spanelstina. Pani pipla asi tri slova a zrudla. A neni to ojedinele. Takze jak je psano - NIKDY nelhat v zivotopise😀

9. zář 2017

@petula_88 ja byt tebou, tak bych v prubehu materske hledala nejake ( i neplacene) staze ve firmach. Preci jen je to pro personalistu ( nebo primo zamestnavatele ) dukaz toho, ze na sobe pracujes, coz je velkej plusovej bod.

9. zář 2017

@dragonniese takže bys byla radši, kdyby tě radši ani nepozvali na pohovor, protože jsi mladší? Nebo jseš ráda, že ti dali šanci a tys to vydržela? Je jasný, že v některém kolektivu to může být problém, nemusí jít jen o věk, ale třeba i o vyšší vzdělání a můžeš být stejného věku a dají ti to sežrat. Ale je na každém, jestli to ustojí, nebo ne. Mně vadí to vyřazení předem, jsi mladá/stará, ty se nám do týmu nehodíš.

9. zář 2017

@mary.jane Teď jsem si to přečetla z jazykového hlediska a je tam toho minimálně na 30 kousků - bezkonkurenčně nejvíc v interpunkci. Chápu, že pokud někdo vyzývá k jazykové správnosti, vystavuje se sám drobnohledu ostatních, ale tak zase rozlišme v rychlosti napsaný článek s dobrými tipy a ofiko životopis 😎

9. zář 2017

@cattus urcite je, pokud se zamestnavatel zajima o deni kolem, tak vi , ze mama po materske je kvalitni pracovni sila.
Kamen urazu je ze pokud ma vic deti , tak bude casto na ocr. Proto je dobre na pohovoru rict- ano, v pripade nemoci mam zarizene hlidani pro deti, nebo - s manzelem jsme schopni zajistit peci o nemocne dite a moje pracovni nasazeni to nijak neohrozi.
Jak jsem psala uz predtim, pokud rodicovska trva dele nez 3 roky, ze vhodne si doplnit vzdelani nejakou stazi popripade kurzem. 🙂

9. zář 2017

@betelgeuzz no ja hlavne vubec nevedela do jakeho kolektivu jdu...vedet ze druha "nejmladsi" bude o 20 let starsi nez ja, asi bych vic premyslela nez bych souhlasila...

9. zář 2017

@dragonniese a na pohovoru ses neptala jaky je kolektiv? Nebo ten clovek co te prijimal se nezminil ?
To je jeda ze zakladnich informaci- kolektiv je : spise mladsi, vekove ruznorody ...

9. zář 2017

Tak uvedet vek mi tedy diskriminacni neprijde,stejne si ho snadno +- odvodi podle ukonceni studia atd.

9. zář 2017

@sowelo26 souhlasim!

9. zář 2017

@asineda a co kdyz tu moznost hlidani nemam? To mam lhat a modlit se, ze dite nebude nemocne?

9. zář 2017

@asineda no ne no...jsem teda totiz u pohovoru necekala ze po nastupu dostanu funkci...ja jsem teda skoncila se tremi zidlemi pod zadkem ale pohovor byl vlastne na neco jineho nez jsem pak delala...no ted uz je to jedno...

9. zář 2017

@cattus to samozrejme ne, ale pokud se zamestnavatel zepta, tak rict pravdu. V dnesni dobe si davaji pozor na tento typ otazek. Je dulezity ubezpecit, ze nemoc ditete nebude mit vliv na tvuj pracovni vykon, popripade asertivne rict - tuto situaci budu resit jakmile nastane.
Je dobre na tom pohovoru nebyt - ted nemuzu najit ti spravny slovo- ochotna prijmout vse, ty jdes na pohovor , protoze mas co nabidnout, takze je dobre i ukazat, ze se nebojis rict co si myslis.

9. zář 2017

@cattus jo uz vim- nenechat na sobe drivi stipat 😁

9. zář 2017

@betelgeuzz ten věk...já jsem většinou dostala jasné zadání od manažera, který nového zaměstnance poptával, příklad operátor zákaznické linky, mladá holka 18-25 let (byly tam samé takové, stačilo jim méně peněz, časem se s šikovnými počítalo na složitější pozice, kluka by nebavilo celý den mluvit), inzerát musel být vždy striktně bez diskriminace a měla jsem určitý prostor doporučit někoho, kdo se vymykal (třeba ukecaného kluka nebo maminku, která byla zajištěná díky manželovi), ale opět - čím víc pravdivých informací, tím líp, nikdo nemá potřebu je zneužívat, ale najít řešení, které bude ke spokojenosti všech

A nechápu tu kritiku pravopisu, článek je zde proto, aby pomohl, v životopise se to opravdu neodpouští (na pozici, kde zaměstnanec píše, u dělníka se to dá tolerovat).

9. zář 2017

@antoinet presne, predstava zamestnavatele bylo treba - muz, vek 35-45, pokud na pohovor prisel pan, ktery byl O par let starsi, ale byl fakt dobrej, tak nebyl jedinej problem ho tam dosadit. Samozrejme i pokud byl mladsi a mel pozadovane vlastnosti, zkusenosti, vysly mu testy...

9. zář 2017

Napadla mě otázka - v dnešní době téměř každý ovládá psaní všemi 10, ale přeci jen ne všichni.. je možné to uvést do životopisu tam, co se píše MOffice? Nebo je to zbytečné?

9. zář 2017

@antoinet já nemám ráda tyhle předsudky, že kluka by to nebavilo, že je to vhodná pozice pro mladé holky apod. Dělám v IT, naštěstí jsem našla firmy, kde si vedení nemyslelo, že tohle není pro ženské, že do mužského kolektivu nebudou brát ženskou apod.

9. zář 2017

@betelgeuzz tak primárně podle věku nevybíráme, ale je tam víc hodnotících faktorů když je na jednu pozici hodně podobnejch reakcí, nějak se to probrat musí - zvát si třeba deset lidí nejde... Jinak pracovala jsem v různých firmách - před rodičákem marketingovky, po rodičáku agentura a teďka dělám ve výrobní firmě, ale obsazuje se tady průřez všema profesema + externě konzultuju pro tři menší firmy. Divila by ses, ale i v IT ty fotky pomůžou. Mám manžela programátora kravaťáka v bance 🙂 tak trošku vím o čem mluvím ale je fakt, že tam kolikrát zkušenosti řeknou mnohem víc a navíc, tam si často firmy vyhledávají lidi sami na různejch sítícch a přetahujou je 🙂

@cattus určitě jsi. Osobně třeba raději vezmu ženskou po rodičáku, než holku kde ty děti čekám (jo, bohužel :( ). Ale chce to hledat a jít třeba i dolů s ambicema, protože jak jsi jednou zaměstnaná, i kdyby brigádně v trafice, tak tě budou brát raději. Jinak s tím hlídáním v nemoci je to problém, i tomu nejbenevolentnějšímu zaměstnavateli přejde trpělivost, když jsi dvakrát do měsíce na OČR a klesá i tvůj výkon... Chce to fakt posoudit síly - mám na to, nemám na to. Vím jaké mám děti, jak jsou nemocné, co babičky... Jasně že můžeš na pohovoru pak říct jak to zvládneš i když si nejsi zcela jistá, ale pokud víš jistě že to nezvládneš, tak bych se snažila najít třeba místo s možnym home officem a podobně. Ono i na pohovoru se dá doptat, kvalitního pracovníka si budou vážit a vyjdou mu vstříc (zrovna jsme teďka řešili paní úpravu klouzavé pracovní doby do tří).

@petula_88 těžká volba, doporučuju napsat ukončení práce kdy opravdu ukončená papírově byla a pak mateřskou. Pokud nebudeš moct sehnat práci, zkus aspon brigády, něco, co v tom životopise bude vypadat. Jestli jsi něco dělala byt brigádně na rodičáku, určitě to tam dej taky.

@thalia pokud je relevantní a budeš se vracet, dala bych ho tam. Ale pozor, některý lidi by tě nemuseli vzít, protože by čekali že jim budeš chybět a brát si studijní volna (s tím jsem se setkala u kandidátky jako důvod nepřijetí na místo kam chtěla v jiné práci). Možná bych uvedla na pravou míru do motiváku.

@mary.jane :D Jdu na to :D Jak tady nemám na článku na koníku autocorect, jsem marná :D

@asineda Si za to můžu sama :D Psala jsem to schválně hovorově a trošku vtipně, ale koník při psaní článku koní věty, rozděluje sám slova a hází blbě odstavce... Tak jsem z toho rostla, že jsem si to nezkontrolovala pořádně :D Zapnu to večer a hodím do pracovního wordu a dám dokupy...

@veronikec určitě uvést... Ne každý to umí a je to rychlejší a zvyšuje efektivitu práce 🙂 Určitě neuškodí.

9. zář 2017

@veronikec urcite bych uvedla, prave dnes to moc lidi neumi, opravdu to psani vsemi 10.

9. zář 2017

@anetka1701 udaj data narozeni usetri cas personalistovi, ktery se misto na dosazene vzdelani a zkusenosti a zameri na to, ze uchazec nezapada do nejake skatulky a nepozve si k osobnimu setkani uchazece, ktery by dost mozna doplnil tym a byl prinosem. Myslim, ze 50nik v mladem kolektivu muze nabidnout zivotni zkusenosti a nadhled a mlady clovek do kolektivu 50niku muze prinest svezi zavan, moderni znalosti ze skoly, zivelnost, nejakou mladickou radost ze zivota. Neni to cernobile. Je to skoda, ze lide z HR oboru jsou stale dost zkostnatel9 a podobne stereotypy stale udrzuji nazivu. Je to podobne jako, ze asistentka muze byt jenom mlada zena a manazer muz apod. Velmi smutne.

9. zář 2017

@veronikec Právě naopak, většina lidí neumí psát všemi deseti. Jak jsi na to přišla, že téměř každý ovládá psaní všemi deseti? Jinak do životopisu to napiš, je to jedna z mála věcí, která je fakt užitečná 😉

9. zář 2017

@galatea_a tak přijde mi, že v mé generaci to umí téměř každý.. Svijeta životopis, který obměnuji, mám od 18 let, ale tohle mě tam nikdy nenapadlo napsat 😀

9. zář 2017

@veronikec hele fakt to zas tolik lidí to neumí, to že někdo používá obě ruce a vypadá to, že píše rychle ještě neznamená, že píše všema deseti... Jen to tam napiš, je to +

9. zář 2017

@veronikec No tak pokud jsi byla na obchodní akademii, tak to tam psát nemusíš, to je jasné, že to umíš. Ale pokud ses to naučila na nějakém kurzu nebo na škole, kde se nepředpokládá, že tě to naučí, tak ano, aby to věděli. A jak píše @sowelo26, psaní rychle oběma rukama neznamená, že to někdo umí.

9. zář 2017

@anetka1701 díky za odpověď, takže nedělám chybu, když to tam mám. Jinak dobrá poznámka, ale naštěstí u mě studijní volna už nehrozí, neboť mám přerušeno před státní zkouškou, tj. vše již splněno - studijní volna jsem si odbyla již v zaměstnání před md. V CV přímo i uvádím, že přerušeno před státní zkouškou. Dodělat to chci zkusit, respektive už musím, tak uvidíme 🙂.

9. zář 2017

@sowelo26
@galatea_a my jsme to měli už na ZŠ jako povinně volitelný předmět, takže tam jsem začala a na gymplu (nemám OA) jsem ještě chvíli pokračovala.. Bohužel jsem nedošla do konce, chybělo mi pár čísel a většina znaků (: /_ ; + #) ale řekla bych, že si to tam můžu napsat, dokážu opsat text bez chyby bez hledeni na klávesnici

9. zář 2017

@medulda1 ono to jen nahne jazýček vah na jednu či druhou stranu... Není to tak "ten je moc mladej, toho nebereme" a nepodívám se na zbytek. My musíme i vycházet vstříc managerům, oni mají nějaké požadavky a my jsme "malí páni". Já mám třeba raději tým, kde jsou různí lidé, různého věku - je to tak nejkompaktnější a každý si tam najde něco v čem vyniká. Bohužel, pokud chce manager udržet stejný věkový průměr, nehnu s tím ani kdybych se na hlavu stavěla. A pak je to, jak jsem už psala, ztráta času pro všechny strany. Ve většině firem personalista dělá jen prvotní výběr - má základní kritéria, podle těch někoho najde a posoudí, jestli by se hodil do týmu. Pak ho pošle dál a vše další už ja na managerovi. Já třeba ve firmě kde teďka dělám ty nábory řeším absolutně okrajově, vše je v kompetenci managerů. Občas semnou něco prokonzultujou, ale absolutně vyjímečně. Já řeším administrativu, školení a podobný srandy (a pak teda případný problémy). Upřímně pro mně je to nejlepší firma kde jsem byla, protože ty lidi, který si přímo vyberou manageri jsou fakt do týmu přesně padnoucí a funguje to. Když jsem dělala nábory třeba výhradně já a pak jsem jen řekla "to je ten a ten a je to váš novej kolega" tak to nikdy nebylo takový... Já s těma lidma nejsem celou směnu, nevím přesně jací jsou a co potřebujou - oni jo. Co dělám externě, tak právě mám zadaný požadavky a takového člověka hledám... A třeba zrovna v jedné firmě je to třeba 25-35 a jiný ne a nejede přes to vlak... Co s tim nadělám? Nic...

9. zář 2017

@veronikec ja mam dokonce Statni zkousku psani na klavesnici a do zivotopisu ji uvadim.

9. zář 2017

@anetka1701 sla jsem s ambicema tak nizko, ze po 10 letech praxe v zahraničním obchodu (sales representative a supply planner) jsem skoncila v kuchyni ve fastfoodu. Jsem typ, co se neboji makat rukama ani hlavou. Jen se navratu po rodicaku bojim, protoze zamestnavatel sice dal funguje, ale provozovna zanikla a jina tataz neni. Predpokladam, ze mi nabidne praci recepcni na hotelu (12hod smeny) nebo pokojske (8hod, ale nejspis bez moznosti jen po-pa). A to teda nevim, jak to budu delat s malym, co se skolky tyka, kdyz babicky nemame.

9. zář 2017
Komentář byl odstraněný

@cattus holka a neděláš něco špatně? Není problém ještě v něčem jiném? Mně přijde divný, aby s takovouhle praxí šel člověk takhle nízko. Koukám že jsi z Prahy, tam je obecně problém sehnat práci, bohužel :( Ale jestli máš jazyk a zkušenost z obchodu, to bys měla mít možnost se chytnout... Neuvažovala jsi zkusit třeba nějakou stáž, zkusit třeba jinej sektor?

9. zář 2017

@medulda1 o stavu, národnosti a počtu dětí píšu 🙂 Do toho opravdu nikomu nic není. Asistenta chlapa jsem taky jednou prodávala :D Ale on pak utekl a šel dělat konzultanta o tři patra vejš. Chápu že máš přístup jinej, vidíš to jako něco zlého, ale ono to tak opravdu není. A hlavně to (až na vyjímky) není hlavní určující faktor. Měla jsem managera, co si podle data narození dělal nějaký astro/numero/nevimco analýzy :D Ten rovnou bez data narození životopis zahazoval (blbec to byl, ale to je fuk). Prostě to pomůže udělat si o člověku obrázek. Já píšu jak to je v praxi, co udělat aby se zvýšila šance. Jestli to je správné nebo ne, to už je jiná věc - ale s pracovním trhem bohužel nehnu... V dnešní době je nedostatek vysoce kvalifikovanejch odborníků, ale přehršel až příliš sebevědomejch co ohrnujou nos nad prací co se pro ně hodí (pro pobavení, kolikrát mi posílali CVčka fakt lidi se základkou a praxí na mašině že chtěj práci. Nabídnu odpovídající dělnickou pozici a oni, že chtěj něco v administrativě. Zeptám se, co umí, co by chtěli dělat - oni že umí s internetem, ale hlavně chtěj sedět - takovejch jsem v agentuře měla 5 tejdně...). A probírat se pak těma reakcema na administrativu je jak házet seno vidlema... Proto je dobré, když CVčko zaujme na první pohled - pěkná pozitivní fotka, jednoduchá úprava, všechno čitelné, srovnané, přehledné. Šance se zvýší... A neuvádět tam věk je blbost, protože nikdy nevíš kdo to čte a jakej na to má názor (jednomu kolegovi u toho vždycky svítilo varovné světlo že ten člověk něco schovává - nevím proč...)

9. zář 2017

@anetka1701 Asi to mam opravdu jinak a po rodicovske dovolene mi to treba bude ke skode 🙂 Pro me, kdyz clovek neudava diskriminacni udaje je to znak informovaneho a sebevedomeho uchazece, ktery bude rovnocennym partnerem k diskuzi.

9. zář 2017

@anetka1701 uvazovala, ale nemam pro to podminky. Chlap temer nefunguje, takze jako bych byla sama. Za rok chci dostat syna do skolky. Ale studium pri nem je nemozne, mam pocit, ze obcas jedu na 200% sveho maximalniho vykonu.
Taky me to tenkrat udivilo, ze nic. Jenze to jsem jeste nemela dite. Pak uz jsem sla s naroky niz a niz, az jsem skoncila v kuchyni ve fastfoodu. Byla jsem skoro 3 roky na pracaku, mesicne jsem poslala pres 30 zivotopisu, dostala jsem se na 2-3 pohovory. A jak jsem psala vyse, radeji vzali chlapa nebo starsi zenu. Ted je mi 35, ale zase mam male dite, takze opet "nezajimava", a jina stejneho veku, jen se starsimi detmi na tom zase bude oproti me ve vyhode.
Mit penize, udelam se pro sebe a rozjedu si vlastni kseft, napady i chut jsou.
Mozna uz jsem ted uz moc semleta zivotem, a neverim, ze bude lip, proto jsem skepticka, ze budu mit praci, ve ktere dostanu vic nez minimum a ktera me bude bavit.

9. zář 2017

@medulda1 hele fakt záleží na koho narazíš. Já teď přijímala pána, co měl pak nejen problém mi dát adresu (do smlouvy), ale nechtěl ani dát závodnímu lékaři výpis ze zdravotní dokumentace a každou položku v osobním dotazníku jsem s ním musela spešl probírat a vysvětlovat, proč zrovna ten či onen údaj potřebuju. Bylo to strašně náročný a únavný, ale on mi vysvětlil proč to tak má a já to vzala. Bejt to někdo jinej, asi ho už vynese v zubech, ale já mám prostě ráda lidi 🙂 Jo, ale i ten měl v CVčku rok narození a obec trvalého bydliště :D

9. zář 2017

@betelgeuzz jaksi nereflektuješ na fakt, že ona HR povětšinou ví, koho do týmu hledat

9. zář 2017

@brunetka11 jako že do týmu potřebuje někoho, kdo má 25?

9. zář 2017

@medulda1 A znovu - HR dostává zadání od team leadera, HR je tu od toho, aby ušetřilo čas a energii těm, kteří jsou v seniorní roli a rozšiřují své týmy - a tito lidé mají v 99 % na práci i jiné činnosti než nábor.
Takže řeči, že lidé starší 50 let jsou pro mladý kolektiv obohacující a HR škatulkují - jsou opravdu scestné. HR plní zadané požadavky konkrétních lidí.

Mimochodem - při rodičáku jsem si také hledala práci a popravdě jsem do e-mailu uváděla, jak to mám - jsem na rodičáku, mohu pracovat na částečný úvazek a ideál ještě lépe - preferuji práci na projektech, ideálně tedy IČ.
Bylo těžké práci najít, ale povedlo se - byla jsem přesně profil, který daná firma hledala, ideálně ve spolupráci na dohodu. Jsem tam doteď, přežili i mé neplánované druhé těhotenství.

9. zář 2017

@anetka1701
Anet, jen v jednom se rozcházíme ,-)
Za sebe fakt vítám informace i o nedokončeném vzdělání - v IT je každá podobná informace dobrá - určité profily mají bonusové body - třeba holky s knihovnickou jsou top do testingu, strojařky mají slušně nakročeno do analýzy apod.

9. zář 2017

@brunetka11 mně takhle vyškolil manager v marketingovce - pokud ten člověk nedotáhl alespoň bakaláře, tak mi ho "hodil na hlavu" že nemá výdrž, není cílevědomej a nechce ho :D Je fakt že co jsem sledovala práci ostatních kolegů i co jsme se o tom bavili, koukali na nedokončené vzdělání (a na přechody mezi školama) vždycky blbě. Pokud někdo nastoupí, rok se nějak prokouše a pak ho vyhoděj na konci prvního roku, není moc nadějnej... A když si převede předměty, prokouše se do dalšího a pak to stejně vzdá, je to to samé... Ale je možný že to je jinde jinak...

9. zář 2017

@anetka1701 to je fakt o přístupu různých lidí... naučila jsem se "dolaďovat" informace při doporučení do II. kola ,-)
něco v tom stylu - "ano, vím, že to vnímáte takto, ale vzpomenťe si na ty dva, co měli stejnou školu a oba jsou dobří v tomhle..." - ale jasně, u některých přes to nejede vlak...
a pak si po jeho striktním zamítnutí klasicky počteš, že HR škatulkuje 😎

9. zář 2017

@anetka1701 jeste me napada jedna vec k tomu, co jsi psala. To, ze clovek odejde po 3 letech odejde nekam jinam podle me neni znamka toho, ze by se vybral spatny clovek pro konkretni pozici, ale ze se ten clovek za tu dobu nekam rozvinul. Prijde mi normalni, ze kazdy zamestnanec na dane pozici jednou skonci a muze to byt podle me ku prospechu obema stranam. A to, ze trh prace neni dokonaly je pravda, ale zkusme zmenit sebe tak, jak nam to prijde spravne a ostatni se treba pridaji😉

9. zář 2017

@brunetka11 jak jsem psala vyse, je to o lidech a taky o firemni kulture, tj. jaky je vztah mezi manazery a HR. Muze to byt partnersky vztah, kde probiha rovnocenna diskuze mezi obema a nebo podrizeny/nadrizeny vztah, kdy personalista plni jenom zadane ukoly. Pracovala jsem pouze v jedne firme na teto pozici, tak nemuzu rict, co je obvyklejsi, ale ja byla nastesti svedkem toho prvniho pripadu. Vim z doslechu, ze HR ma ve vetsine firem spatnou povest. Tezko rict, co je pricinou, ale pak se asi spatne nastavuje partnersky vztah s rovnocennou diskuzi.

9. zář 2017

@medulda1 o třech letech jsem nic nepsala :D Jen něco o třetím patře :D a to že utekl je jeho problém, nevím po jaké době, ale nesedlo mu vaření kafe :D

9. zář 2017

@medulda1 Asi takhle - spousta lidí má tendenci házet své neúspěch na druhé. HR je velmi snadný terč.
Ještě v nedávné době byli na black listu firem obchodníci, pak nějaký čas marketing. Teď je to HR...
Trendům se vyhnout nedá.

P.S.
Sama jsem naštěstí v roli, kde je názor HR povětšinou respektován. Tutéž roli však obsahuji do různých divizí současně. A já pro změnu respektuji přístup a názory zadavatelů. Jen tak může symbióza fungovat.

Mimochodem - ad. věk apod. - na standard role v oboru, v němž se pohybuji, velmi často dané kandidáty lustruji na internetu. Opravdu není problém si ony informace dohledat. Velké množství lidí podceňuje sílu a otevřenost internetu.
Ono "zatajování" podobných údajů je fakt zbytečné a pro mnohé kandidáty na určité pozice znevýhodňující.

9. zář 2017

@brunetka11 hele já myslím že to je i o oboru... To IT mi přijde v dost věcech takové tolerantnější, ale já to znám jen hooooodně okrajově.

9. zář 2017

Můžu dotaz? A co domácí práce při mateřské (nemám na mysli péči o domácnost 😀)? Kam se uvádí? Děkuji

9. zář 2017

@hudala do praxe, souběžně s rodičákem. Dala bych poslední práci, nad to rodičák a nad rodičák domácí práce... To je náhodou obrovské plus že něco na rodičáku děláš 🙂

9. zář 2017

@anetka1701 děkuji za radu. Jo, jen je to jiný obor, ale zase se nenudím 🙂

9. zář 2017

@anetka1701 ještě se zeptám. Dva roky jsem zpracovávala znalecké posudky, ale mám pocit, že my to při hledání práce moc nepomohlo, spíš naopak. Skoro pokaždé se první otázka točila kolem posudků, jako by to bylo něco extra. Čím to? Je to práce jako každá jiná.

9. zář 2017

@anetka1701 jj, tohle jsem nejak zmotala 🙂

9. zář 2017

@hudala tohle ti asi neodpovím úplně přesně... Já bych tipla, že to prostě ty lidi zaujme, je to něco co neznají, tak jsou zvědaví 🙂 Ale fakt nevím, záleží na co se hlásíš a jakou máš profesi. Já se taky zeptám na věci co mně zaujmou, jsou jiné, neznám je...

9. zář 2017

@brunetka11 podle me toto neni zatajovani, ale neposkytovani informace, ktera neni a nemela by byt relevantni pro vykon prace stejne jako napr. informace o konfekcni velikosti. Jasne, ze kdyz o tu informaci nekdo moc stoji, tak se k ni dopocita a zjisti na internetu, ale aspon je personalista nucen si neco z toho zivotopisu precist a ne se zastavit jen u toho cisla a zivotopis zahodit 🙂

9. zář 2017

@medulda1 Takže body mínus. Promiň... realita... ono HR se fakt nekope do zadku nudou, a jestliže tyto informace po něm budou dotyční, ke kterým má uchazeč/ka postoupit do předvýběru, chtít, pak je bude muset HR sehnat... Takže automat reakce - primárně doporučit kandiáty/ky, kteří splňují potřebná kritéria na první dobrou.
Stejně jako je teď třeba děsně in posílat CV v různých formátech. Paráda - hodiny pátrat po tom, kde si holka z HR má jak co stáhnout, aby se jí daná příloha se CV vůbec podařila otevřít.
Fááákt super podobně "kreativní" přístup, bohužel se již projevující dokonce u některých kandidátek na administrativní pozice.

Není od věci se držet onoho "všeho s mírou"...

9. zář 2017

@medulda1 Mimochodem - jestli jsi zaregistrovala, původní článek je o tom, jak se nejlépe a nejúčinněji prezentovat, aby se zvýšila šance postupu do výběrového řízení či dokonce získání zaměstnání.

Rozporování a dehonestování personalistů je jaksi v návaznosti na původní téma dost kontraproduktivní.

Buď se s daným člověkem - zástupcem oné firmy chceš sejít, nebo ne. Jestliže se budeš předem vymezovat, pak očekávej stejnou reakci z druhé strany.

9. zář 2017

@medulda1 OK, myslíš že radím špatně, tak se tím neřiď. Nepiš do životopisu věk, pro mně za mně, nepiš tam ani jméno abys byla genderově neutrální. Ale pak se nediv, když ten, kdo ty CVčka bude třídit, prostě z těch třiceti došlých odpovědí vybere 5, který nejlíp odpovídají profilu žádosti a NAVÍC tam ty údaje napsané mají. Já psala jak zaujmout, jak to napsat dobře. Ne že jsme všichni na HR stádo ovcí a měli by jsme začít bojovat s větrnými mlýny požadavků těch, pro koho lidi hledáme.

9. zář 2017

@medulda1 no je HR a HR . Dnes si kazdej, kdo nekdy doporucil nekoho nekam , rika personalista. V dost pripadech pouze preposila zivotopisy.
Ja se timto zivim externe. Snazim se byt nestranna a fer. Hlavne teda muj vyber je takovy, ze pokud jsem nekym zaujata, tak preposilam do firmy slepe cv- tudiz ze nevi jestli je to muz ci zena, nebo kolik ma let, neukazuji ani fotku. Jen napisu zaznam z pohovoru, vysledky testu a muj osobni nazor- proc si myslim, ze tento clovek je vhodnym kandidatem.
Na jednani face2face - vetsinou s reditelem firmy ( obsazuji stredni a vyssi managment) uz zalezi pouze na osobni sympatii. Coz neovlivni ani uchazec o praci a ani ja.
Jsou personalisti ( i ja to umim) co uchazece dostanou na jednoduche dotazy ( pokud je uchazec opravdu extremne suveren), proto vsem rikam - pokorne ale ne zoufale. Zvlast u manazeru je potreba trochu drzosti a dravosti.
HR nema spatnou povest pokud to lidi delaji protoze je to bavi a nejsou to jen preposilaci CV.

9. zář 2017

teda, vůbec nevím, co bych tak měla/mohla uvést do koníčků a zájmů... 😀

9. zář 2017

@asineda v některých firmách si na HR dosazují ředitelé "kočky" co by rád jako asistentky, ale asistentky potřebuje schopné a to oni nejsou :D Tak jim dá titul "HR", nechá je sedět v kanclu s nosíkem nahoru, třídit životopisy a dělat první kola, protože "lidí na tuhle pozici můžem mít dvanáct do tuctu, tak co". Osobně jsem zažila, jak podobné dámičky solidně rozložili firmu a opravit to stálo šílený úsilí... Myslím že to bude právě ta špatná pověst - jak se říká, dejte volovi funkci... Kvalitní personalista by se měl vyvažovat zlatem, ale já si pořád myslím, že nejlepší je když firma potřebuje HR jen jako administrativní podporu. Nábor si řeší manager (HR jen "přeposílá"), průšvihy na pracovišti si řeší manager a HR si k nim občas dojde na kafe, dělá jim mzdy, daně a hlídá aby měli lékařský prohlídky a školení BOZP 🙂 To je pro mně ideální firma a funkce HR. Protože at se to personální snaží sebevíc, tak prostě nemůže bejt všude, nemůže znát ten tým, nemůže přesně vědět co potřebuje, kdo se tam hodí a už vůbec nemůže řešit problémy, když tam není denně a neví co se tam děje... Možná mám naivní představu, ale já to cejtím takhle...

9. zář 2017

@damada když nic nemáš, nemusíš uvádět nic 🙂 ale ona i třeba taková četba nebo luštění křížovek zaměstnavateli dost řekne. Mně třeba to, že někdo kdo rád čte má dobrou slovní zásobu, umí se vyjadřovat a většinou bejvá chytrej.

9. zář 2017

s tím MS officem - asi bych to tak nepaušalizovala, asi záleží na jakou pozici se uchazeč hlásí a jakou úroveň daného "produktu" z řady MS Office má....já jsem třeba do týmu sháněla lidi, kteří bravurně ovládají MS Visio a MS Project, stejně tak podle úrovně znalostí MS Excel zjistím, jestli má šanci na pozici analytika nebo ne...hodně lidí si napíše, že má excelentní znalost MS Office a pak nenajdou ani ikonu excelu....

jinak článek super, klidně by se hodil i nějaký příklad správně napsaného CV, lidi to fakt neumějí

s tím bydlištěm a věkem bych to taky nedramatizovala, smlouvy se dle mého (aspoň u nás) připravovaly na základě osobních dokladů po tom, co byl ověřený diplom z VŠ, případně maturitní vysvědčení...
a věk? no co si budeme povídat, limitující by to mohlo být, povinné to není

já bych ještě upozornila budoucí uchazeče na 2 důležité věci:

emailová adresa: měla by bý seriózní a ne nějaká "prcinka123@xxxx" nebo něco podobného

vaše profily na sociálních sítích a různých diskuzích: já jako budoucí nadřízený jsem ráda své uchazeče prohnala googlem a pokud jsem našla na FB polonahou zvracející slečnu, úplně jsem neměla chuť jí potkat, ať už napsala do CV cokoliv...nezapomeňte, že se googlem neprohání jen Vaše jméno a příjmení, ale i emailová adresa nebo telefonní číslo - pak účast v různých diskuzích není také úplně žádoucí, pokud jde třeba o diskuzi o fašistech, kde se v prví linii k nim hlásíte

jo a ještě pozor na shodu CV a LinkedIn, pokud jste tak daleko a máte profil i tam - obvykle člověk "naohýbá" zkušenosti na danou pozici a profil na LinkedInu prozradí, že jste vlastně na předchozí pozici nedělali úplně toho projektového manažera, ale vlastně jen prodejce po telefonu, který seděl vedle oddělení projektových manažerů 😀

9. zář 2017

@incognito akorát jsem to s tím MS Office měla rozepsaný... přesně tak... rozepsat, které ty části umím... pač to je strašně "rozsáhlé".. a ještě mi něják "vadí" to jméno velkými písmeny.. to opravdu musí být?? mě to evokuje, že na někoho jako "křičím".. jinak s Tebou souhlasím...

9. zář 2017

@anetka1701 clanek je pekne napsanej, verim, ze leckomu muze pomoct, ale co se toho veku tyka, tak pokud ja vim a to jsem mela lidi v tymu a ten jsem prubezne doplnovala, tak od te doby, co bylo receno, ze je to diskriminujici informace, tak to lidi prestali plosne uvadet, a ja to tedy neresila a rozhodne jsem to nebrala jako minus..., za prve si vek plus minus orientacne odvodis od skoly, nebo prvního mista..., za druhé i podle toho, co tu pises, ho jako diskriminacni používáš...cimz nerikam, ze jsem to tak také nedělala, ale ani ne tak, ze bych si daného člověka nepozvala, ale spise tak, ze když je nekomu 26, rekne mi na pohovoru nadsene, ze se minuly mesic vdával, tak ho také spise vyradim, protože mi prchne na mateřskou...ALE vse je relativni, někdo jde na mateřskou v tech 27, někdo ve ctyriceti... a fakt by se nemela delat selekce podle veku v prvním kole...

9. zář 2017

@anetka1701 a proto to delam externe😁

10. zář 2017

@cattus já mám mistrovskou a nikdy jsem to neuváděla, ale asi začnu.

10. zář 2017

Ještě za mě - adresu určitě ano, vždycky jsem si googlila, jak je to daleko, pokud jsem obec neznala, hlásili se mi často lidi z velké dálky na ty nejhůře placené pozice a dojíždění by je stálo 50% platu, po týdnu by mi s tím sekli. U vyššího postu bylo třeba k dispozici služební auto nebo významný příspěvek na přestěhování.

MS office - pokud jde o jednoduchou administrativu, stačí takto, ale na různé odborné pozice rozepsat detailně (např. Excel - makra, kontingenční tabulky)

10. zář 2017

A ještě k těm zájmům - já jsem často vítala ruční práce na manuální pozice jako je montáž, kdo háčkuje apod., má šikovné a rychlé prsty a trpělivost🙂

10. zář 2017

@incognito o tom zbytku jsem si říkala napsat spešl, protože to je přesně to, co některejm solidním lidem kazí šance - přístupná fota na FB. S těm MS Office to je sporný - pokud někdo ovládá všechno na úrovni běžného uživatele, fakt to stačí do jedné kolonky... Pokud hledáš specializovanější pozice, nejde to takhle paušalizovat...
@andelkaprdelka jméno velkým písmem je fajn, protože v CVčku to nemusíme složitě hledat. Když tiskneme pak životopisy, tak si zrovna to jméno kolikrát musíme zvýrazňovat, protože když nad tím pak sedíme a vybíráme s managerama, mluvíme o nich jménem. Už mi i došel životopis bez jména 🙂

10. zář 2017

Tak adresu si do CV teda doplním, ale myslím, že mi to stejně k ničemu nebude. Momentálně si hledám jen přivýdělek a psala jsem kvůli tomu i do jedné (velké a známé) agentury, která měla reklamu, že nabízí přivýdělky pro maminky na mateřské/rodičovské, včetně práce z domu. Nikdo se mi ani neozval. Asi už chápu proč - neuvedla jsem telefon, ale jen email. A proč? Protože je u nás takový mobilní signál, že se k nám často ani nedá dovolat. Tedy když telefon uvedu (a je jedno, jestli upozorním na slabý signál nebo ne), lidi mi automaticky volají (i třeba u e-shopů, když mám nějakou objednávku a je problém, atd.) - a nedovolají se. Když telefon neuvedu a uvedu jen email s tím, že je to proto, že je u nás špatný mobilní signál, tak mi nikdo nezavolá, protože namáhat se s napsáním emailu je příliš pracné a na to nemá nikdo čas. To je pecka teda. Lze nějak řešit tuto situaci? Nebo jak to tam mám (obecně do životopisu) napsat?

10. zář 2017

Moc děkuji za článek. Moc mi pomohl.

10. zář 2017
Komentář byl odstraněný

@anetka1701 😀 noo ale tak jméno je vždy na první pozici, to se nemusí zvýrazňovat.. přeci 😉 😀 fakt bez jména?? tak to je slušný 😀 😀

10. zář 2017

@verdos do e-mailu, kterým budeš firmu oslovovat, uvést informaci, že jsi k dispozici na e-mailu a tel.č. (do závorky, že v případě nezastižení u důvodu špatného signálu se ozveš zpět)

10. zář 2017

@antoinet U té adresy jen pozor na jednu věc 🙂
Často uchazeči píší do CV své trvalé bydliště (například Ostrava), přestože mají podnájem v Praze. Teď mne jeden uchazeč zmátl slovenskou adresou - máme na SK pobočku, mají tam taktéž otevřenu stejnou pozici do jiného týmu.

Takže adresu ano, ale ideálně kontaktní. Nebo opravdu postačí napsat třeba jenom: "Praha", "Beroun" apod.

10. zář 2017

@brunetka11 Mám to takhle psát i v případě, že na zatímco na emailu odpovím nejpozději do půl dne, na telefonu to může trvat i několik dní, než budu moct zavolat?

10. zář 2017

@verdos A nemáš aspoň pevnou linku, když ti mobil nefunguje?

10. zář 2017

@galatea_a
Pevná tady není vůbec. Není ani možnost ji tu zřídit, nejsou tu na to sítě. Jsou asi jen v centru obce, ale jak se obec rozšiřovala, myslím, že se s tím vůbec nepočítalo a že se to investičně ani nevyplatí to tu dávat (stejně jako se to nevyplatí řešit mobilním operátorům...).

10. zář 2017

@verdos Tak to je blbý, no. Protože životopis, kde není ani adresa ani telefon, nevypadá moc důvěryhodně. I když si doplníš adresu, tak nějaký telefonní kontakt by to chtělo. A jak řeší ostatní, co bydlí tam, co ty, že nemají signál?

10. zář 2017

@galatea_a No podobně, jsou naštvaní, občas se to snaží řešit s operátorem a jinak čekají (popř. rezignovali - tak jako co nadělají?). Ne všichni v obci to tak mají, někteří jsou na tom stejně jako my, někteří asi líp, nevím, já se znám a stýkám převážně s lidmi z okolí a ti hlavně nadávají... Prý se tady láme signál ze dvou vysílačů a nějak se to ruší nebo si nás to přehazuje nebo co, moc tomu nerozumím. Lidi, co jezdí za prací jinam, tak jsou víc v klidu, protože stejně většinu dne jsou pryč a ve městě signál samozřejmě mají. A třeba příbuzným nebo přátelům voláme přes skype. O žádném solidním řešení nevíme, jinak by to bylo patrně již dávno vyřešeno.

10. zář 2017

@verdos Aha, tak držím palce, ať se to nějak vyřeší! 🌷

10. zář 2017

@anetka1701 Muzu se zeptat, jak u toho 1. bodu vis, ze se dotycna treba opravdu nejmenuje Saša nebo Libuška? Např. Moje babička se oficiálně jmenuje Liduška...

10. zář 2017

@luj89 je pravda že mně na gymplu učila němčinu Vendulka XY

10. zář 2017

@verdos doporučuju si soukromě pořídit GSM repeater, jde vlastně o soukromý zesilovač signálu, máme ho také. Pak je úplně jedno, na které BTS /vysílač/ je telefon připojen, přepojení mezi nimi se už žádným kolísáním/ztrátou signálu neprojeví. Sama jsem pracovala pro 2 mobilní operátory a když došlo na lámání chleba a my se přestěhovali tam, kde lišky dávají dobrou noc a nemohli jsme si zavolat, nepomohl ani jeden a museli jsme to vyřešit takto.

10. zář 2017

@anetka1701 Moc hezký přehled, ale musím se přiznat, že po přečtení úvodního odstavce jsem měla trochu strach. Možná mě po skončení rodičáku bude čekat hledání nové práce a i když je to až za 1,5 roku a mám dlouhou praxi v oboru, už teď z toho mám strach. Přestože v dnešní době je nabídka pracovních pozic velice dobrá, žena vracející se z několikaleté odmlky od běžného života (běžné konverzace a pracovních činností), má většinou sebevědomí na nule. Ve tvém článku se to hemží postoji typu "poletí rovnou do koše" a podobně (což samozřejmě dokážu pochopit), ale článek nevyznívá moc optimisticky. Prostě "jedině takhle - jinak máš smůlu". Je mi jasné, že ses setkala asi s velkou řádkou cévéček, kvůli kterým jsi tohle sepsala, ale třeba já bych moc ocenila alespoň malé povzbuzení na závěr.... Něco ve smyslu "věřte, že vám tyhle moje rady můžou pomoci najít skvělou práci". Každopádně díky za profesionální přehled a rady. Opráším své staré CV. 🙂

10. zář 2017

@anetka1701 já pracovala od 19 do 24 let v kolektivu, kde byly mladé holky jako já, i dvě kolem 55let, a víc jsem si rozuměla s těmi staršími. Já osobně si nemyslím, že vybírat prvotně podle věku, je správně.
Jsou starší lidé mladí duchem apod.

10. zář 2017

@incognito Díky moc, mrkneme na to.

11. zář 2017

@olusenka proto se delaji pohovory, CV je jedna vec a pohovor je druha. Dost casto zkresluje i blba fotka. Pan co poslal CV vypadal minimalne jak clen ruske mafie. A prisel chytrej, vtipnej a naprosto idealni kandidat . Na tu pozici chteli nekoho mladsiho, ale on svoji osobnosti a zkusenostma vsechny hrave strcil do kapsy 🙂

11. zář 2017

Tohle je pro mě nyní velice aktuální téma. Jsem od konce července na pracovním úřadu a hledám si práci.Mám dvě děti 3 a 5 let .Tatínka co pracuje na směny a já si marně lámu hlavu jakou to práci vlastně mám dělat. Životopis mám napsaný dobře jen tedy fotografii jsem dala pryč ani s fotkou se mi nikdo neozýval a přišlo mi to diskriminující , aby mě někdo posuzoval podle fotky.Rozhodují znalosti. Na inzeráty, kde je pošlete fotografii celé postavy vůbec neodpovídám , říkám si asi hledají manekýnku.
Nejvíc mě mrzí , že nikdo skoro neodepisuje . Je zajímavé jakmile pošlu CV na takovou pozici jako pracovník do skladu okamžitě volají ještě tentýž den jenže já čekám jak dopadnu na jiných pozicích .Pracovala jsem přes 16 let a kanceláři v jedné zahraniční firmě a s ukončením RD se se mnou rozloučili.Je mi 42 a v podstatě mám pocit, že pro nikoho na trhu práce nejsem atraktivní. Jsem z toho smutná .

11. zář 2017

@vetra Pro mne není foto v CV nějakým hodnotitelem krásy.
Lépe se mi se CV pracuje - týdenně mně jich projde rukama desítky.
Bez fotek si píšu "poznávací znamení" typu "červená károvaná košile" apod.
Výběrové řízení se může táhnout i týdny, u asistentek procházíš třeba stovku životopisů, sejdeš se s 20 kandidátkami. Potřebuješ určité záchytné body.

Pokud máš pocit, že ti tam fotka škodí, odstraň ji nebo změň 🙂
Může být, že něco drhne "v procesu" - špatný výběr pozic, chyby v CV nebo e-mailu. Tím se tě nechci dotknout 🙂

11. zář 2017

@asineda teď čerstvý zážitek - super profi foto - paní dorazila na pohovor neupravená, cca 20 kg oproti fotce navíc, v elasťácích, které by ocenily být tak o 2 čísla navíc...

11. zář 2017

@brunetka11 nene😁😁😁

11. zář 2017

@brunetka11 vyhrála? 😀

11. zář 2017

@incognito bohužel se přeceňuje i ve znalostech... je zvláštní, jak se některé vlastnosti /souvislosti doplňují a zapadají do určitého celku

11. zář 2017

@brunetka11 to precenovani je dost casty. Hlavne teda u zenskych. Ja kdyz jsem mela absolvovat pohovor, tak jsem se snazila co nejvic pripravit, dala jsem si zalezet i na obleceni, celkove upravu zevnejsku... a pokud se zenska hlasi na pozici treba asistentky reditele, tak holt se ocekava ze bude nejak vypadat. Pak prijde slecna s okousanyma nehtama, mastny vlasy, utrhlej knoflik na halence, spinavy boty... tem pohovor s ni samozrejme dokoncim, protoze kazdej muze mit spatnej den zejo... ale dost casto se ukaze, ze ta pani si spoustu veci do cv vycucala s prstu.
Treba otazka- popiste mi vas pracovni den v predchozim zamestnani nebo - mate uvedeno, ze excel ovladate na profesionalni urovni, reknete mi, jak zadat ....
Jako mazec no😁

11. zář 2017

@brunetka11 a chran buh, kdyz ji v osobnostnim testu vyjde pravej opak toho co se na pozici pozaduje, pak uz chybi jen test profesniho zamereni a pokud jsou tam protreba i technicke znalosti a slecna to nedava vubec... co pak s tim?

11. zář 2017

@asineda já si vždycky říkám, ze chci, aby se takových "exotu" na pozici na kterou se hlásím, hlásilo co nejvíc, abych měla větší šanci 😁

11. zář 2017

@veroniquecz 😁😁😁

11. zář 2017

@brunetka11 nevím , ale i bez fotky se mi ozývají .Životopis mám stručný přesně podle pokynu jednoho personalisty čili chybný asi nebude.Možná špatný výběr zaměstnání. Hlásím se jen tam na co mám. Čili necpu se tam , kde píší angličtina a práce fakt jen v tabulkách to není moje doména. Call centra také ne tam to pro mě není.Mám ráda různorodou práci ne jen telefonování a nedejbože přemlouvání ke koupi jakéhokoliv produktu či zboží na to nemám žaludek. Fotku mám pasovou čili tu co mám na OP takže tam to také asi nebude špatný výběr.Spíš práce některých HR nebude tak rychlá nebo jim nevadí , že prostě neodpoví.

12. zář 2017

V byvale firme jsme delali test.. shaneli jsme predaka. JazK nebyl nutny, dulezita byla praxe a prace s lidmi. Z personalniho nam tvrdili, ze zadny solidni pracovnik se zatim neprihlasil. 8 stavajicich predaku z vyroby zaslalo zivotopis, jen posledniho zamestnavatele pozmenili. K pohovoru byl prizvan.jen jeden, nejmladsi s anglictinou. Ostatni pry nesplnili kriteria, pritom od vedouciho zadny pokyn ohledne.jazyka i veku nebyl. Bylo z toho pekne halo.. toto uvadim jen.jako odstrasujici pripad, jak to take muze bohuzel fungovat..

13. zář 2017

@asineda tak to je dobré.
Pokud ho pozvou, bezva. Horší je, pokud kandidáta právě odepíšou jen na základě věku, že jemu je k 50 a ostatním je 25. A přitom zapadnout může. Proč ne.

13. zář 2017

@olusenka tak porad plati, ze clovek v 50 ma vic zkusenosti nez clovek v 25. A pokud je zamestnavatel normalni, tak vek nehraje zadnou roli, ale je pouze doporucenim, kterym smerem se divat.

14. zář 2017

@olusenka Nemůžeš vědět, jestli už to třeba nezkusili a nespálili se.
Kdysi jsem nechápala, proč mají někteří lidé předsudky vůči určitým lidem - věkovým skupinám, ženám s malými dětmi apod.
Než jsem osobně narazila na "úžasnou slečnu", na které měl stát tým a rozvoj aktivit poměrně velké skupiny lidí. Firma do toho investovala spoustu peněz, kolegové pomáhali, bylo to pro ně dost práce navíc.
Madam oznámila 2 dny (!) po zkušebce, že je "náhodou" těhotná. Paráda...
Peníze v ..., rozčarování kolegů a do budoucna jejich jasná neochota se už jakkoliv podobně angažovat...
A ona "madam" byla opravdu "vyladěná" - do práce nechodila, prý chodí po lékařích, omluvenky nosila dodatečně, na UTZ mi tvrdila, že strávila 2 dny, když se přece jen objevila v práci - 3 dny (!) jí trvalo najít 5 jmen v jednom šanonu. Jediné, co ji zajímalo, na jaké benefity má nárok, a že byla domluva, že jí bude navýšen plat - jenže jaksi odmítala akceptovat, že v těch prémiích byl jasně napsaný postup, co má a v jakých číslech udělat - nesplnila ani čtvrtinu (naštěstí to fakt bylo nastavené v jednoznačně prokazatelných číslech).
A ne, těhotnou fakt nevyhodíš...

Podobně jiný tým - 2 zkušenosti v závěsu za sebou - pánové přes 50 let - nedodávali dohodnutou práci, plkali od rána do večera, párkrát je přistihli, jak podřimují. Ostatní jeli přesčasy, kdyby ne rozumného vedoucího, přišli by o prémie, protože se práce v termínu samozřejmě nestihla - jednoho ještě vykryješ, dva už jsou nářez.
Jako tuhle skupinu lidí prostě už nepřesvědčíš, že nejsou všichni takoví.

A veskrze - když se snažíš dané lidi přesvědčit, ať svůj postoj zváží - teď píšu z osobní zkušenosti - u těch kvalitních managerů to není o osobní omezenosti, ale o opakované zkušenosti.

Ale samozřejmě, můžeš natrefit na trola, co má předsudky a vymezuje se vůči kdekomu. Takové lidi však neberu jako kvalitní managery.

14. zář 2017

@asineda U určitých oblastí prostě věk roli hraje. V IT to tak bohužel je...

Fascinoval mne ten oficiální tunel EU vzdělávacích fondů na severní Moravě, jak z horníků chtěli udělat programátory...

14. zář 2017

@brunetka11

@asineda

@anetka1701
Holky mohu se prosím ještě zeptat jak dlouho čekat na vyjádření? První kolo v pátek, v pondělí telefon, ať ve středu dojdu na druhé kolo, po druhem kole mi řekli, ze mi v pátek dají vědět, zda ano či ne. Je pondělí a ani telefon ani mail. Mám se "připomenout"? A kdy?? Dekuju ❤️

18. zář 2017

@veroniquecz tak je zvlastni , ze se neozvali jak slibili, urcite bych zavolala s dotazem, jak se rozhodli popripade jaky je dalsi postup.
Neni na skodu se pripomenout. 🙂

18. zář 2017

@veroniquecz Teď píšu pouze vlastní názor - tipuji, že vyčkávají na vyjádření té, které dali konkrétní nabídku.
Košer to z jejich strany není. Vyčkala bych do středy.

18. zář 2017

@veroniquecz ale může být, že se fakt ještě nerozhodli ,-)
Vyčkala bych...

18. zář 2017

Ještě teda přidávám, že příště prosím o článek na téma podepisování smlouvy - včetně toho, jak má vypadat správně popsaná pozice a jestli to vůbec jde nějak ovlivnit. Manžel má ve smlouvě pouhé "vývojář", takže s ním teď asi můžou v práci pěkně vydrbat - rozhodli, že bude 2 měsíce dělat na úplně jiném produktu, projektu, něco co neumí, nemá s tím zkušenosti a co je navíc v hrozném stavu (takže to patrně za ty 2 měsíce ani nejde spravit, nehledě na to, že než se s tím naučí, tak to taky nějakou dobu trvá). Předpokládám, že se nemá jak bránit, když má smlouvu napsanou takhle obecně...

23. zář 2017
Komentář byl odstraněný

@anetka1701 @asineda Holky tak jsem ráda, že jsem u vás neskončila😀 jistého času, bez praxe, po škole, vdaná, 2 malinké děti a 3 na cestě - mega pupek před porodem.. a co byste řekly, dostala jsem krásnou nabídku práce. Takže, ano, jak píše @betelgeuzz , jsem šťastná, že naše úžasné vedení nediskriminuje😉

5. říj 2017

@laurett a kde vidis diskriminaci z me strany? 😁

6. říj 2017

@asineda já to ani nemyslela nějak zle.. jen mi z vašeho psaní přišlo, že bych byla prostě bez šance! 😉
Př. (a možná něco psal i někdo jiný.. ale co mi utkvělo v hlavě): mladá vdaná 3 roky = sebevražda, dítě taky nic moc, hlavně více dětí.. no a upřímně přijít k vám na pohovor s mega pupkem v 8mes..? 😂

6. říj 2017

@laurett no ale ja nikde

6. říj 2017

@laurett * no ale ja psala ze to je na vice faktorech, nemam z mych prispevku pocit ze bych nekoho diskriminovala, naopak. Ja dost kopu i za lidi, kteri by jen podle cv nemeli sanci.
Ono stejne konecny rozhodnuti neni na me. 🤷🏼‍♀️

6. říj 2017

@asineda jo a jak někdo právě psal, že přiznat plánování dětí x status čerstvě vdaná je sebevražda, tak mě přišlo morální hned přiznat své další 2 mrňavé dětičky, (ten pupek bych těžko skryla) no a ani to je nezaskočilo a neodradilo 🙂🙂 což je asi zázrak😇

6. říj 2017

@asineda super, jak říkám, nebylo myšleno zle.. jen jsem si říkala, ani nešlo přímo u Tebe o diskriminaci, ale.. hmm to bych byla bez šance, že byste vybraly jiné kandidáty😀 ale třeba ne..

6. říj 2017

@laurett ja sama jsem nekolikrat slysela- vy mate dite? Takze to budete chtit brzo dalsi co?
Takze proto se snazim neresit jestli nekdo ma deti a kolik. A hlavne- matky jsou jedny z nejlepsich pracovniku. 😁

6. říj 2017
7. říj 2017

@veronikec mně psaní všema deseti u pohovoru pomohlo 🙂 a neumí to každý.. tady vlastně jsme jen dvě a jen já mám státní zkoušku.. všichni moji kolegové jsou paf, když to na klávesnici rozjedu.. ani IT specialisté neumí psát jako já ... do životopisu to určitě patří 🙂

7. kvě 2019

Začni psát komentář...

Odešli