apacheee
10. črc 2019
2567 

Jak u mě (ne)obstál Canon Zoemini S?

Jsem nadšenec do focení - spoustu let jsem stála před objektivem a teď se pomaloučku polehoučku přesouvám na druhou stranu a strašně mě to baví. Dny, kdy nevyfotím žádnou fotku, by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Prostě to miluju. Když se objevilo testování foťáku Zoemini S od Canonu, mé srdce začalo tlouct rychleji a hlasitěji🙂 Značku Canon mám totiž opravdu moc ráda a je pro mě zárukou kvality - mou “nejcennější” věcí je zrcadlovka Canon EOS s několika objektivy a všechny tiskárny v naší domácnosti také nesou jméno této značky. To myslím pro začátek stačí, všichni jste určitě pochopili, že jsem o tohle testování moc stála. A ono to vyšlo. Chci opravdu moc poděkovat týmu Modrého koníka, který mi umožnil osahat si další foťák a vyzkoušet zase něco úplně jiného.

Zoemini je fešák. Vyrábí se ve třech barvách (černé, bílé a růžové) a přiznám se, že jsem si moc přála růžovou variantu, která by mi perfektně ladila k mobilu. Po rozbalení balíčku jsem zjistila, že ten můj testovací parťák je bělouš. Nevadí. Foťák má moc hezký design a přestože je vlastně velmi jednoduchý, vypadá skvěle. Ne nadarmo se prostě říká, že v jednoduchosti je krása. Zoemini je malý a lehoučký foťák a k jeho vzhledu nemám jedinou výhradu, ba naopak. Moc se mi líbí.

Jako první mě nemile překvapilo to, že k foťáku nebyl absolutně dodaný žádný návod. Snažila jsem se jej vygooglit, ale marně. Nezbylo tedy, než se do prozkoumání pustit sama. Neříkám, že je ovládání nějak těžké, ale myslím, že návod by bodnul🙂

Co mě však šokovalo, je absence displeje. Jsem máma. Jsem detailistka. Jsem perfekcionalistka. A jsem hodně náročná na své výrazy na fotce. Ze všech těchto důvodů proto potřebuji nafotit více fotek stejného obsahu a až poté si vybrat ten nejlepší záběr, se kterým budu nadále pracovat. Zde mám ovšem smůlu a hned se dozvíte proč.

Dva v jednom

Zoemini S totiž není jen foťák. Zoemini je také malá přenosná tiskárna fotek. Cokoliv na tomto foťáku vyfotíte, to se rovnou vytiskne. I když víte, že vám dítě zdrhlo ze záběru. I když víte, že jste se zrovna zatvářila jak psychopat. I když vám před foťákem projde cizí osoba. Každičká vyfocená fotka se prostě vytiskne a to mi bohužel vůbec nevyhovuje.

Přiznám se vám, že nejsem zrovna technicky zdatný jedinec, který by se vyznal ve výdobytcích moderní techniky a rozuměl tomu PROČ, CO a JAK. Moje očekávání tak mohou někomu připadat třeba i směšná. Nevím, zda konkurenční výrobky nabízejí něco jiného, ale mně by vyhovovalo, pokud by měl foťák tohoto typu displej, kde bych si mohla vybrat pouze povedené fotky a ty pak vytisknout.

Není to totiž levná sranda…

Nyní se dostávám k tématu, které vás určitě bude zajímat - a to k penězům. Samotný přístroj pořídíte za cenu kolem 4 100 - 4 400 Kč. Abyste ho však mohli plně využívat, musíte si koupit také speciální fotografický papír. A ten není vůbec levný. Pokud se vám pak párkrát vytiskne nepovedená fotka, může vás to docela naštvat. A myslím, že asi všechny mámy menších dětí vědí, jaký kumšt bývá je hezky vyfotit - tu zavřené oči, tu hrozný výraz, tu otočená hlava či dokonce dítě zdrhající ze záběru.

Jeden snímek vás vyjde nejlevněji na 13,80 Kč - a to ještě v případě, že zakoupíte to nejvýhodnější balení. Ve srovnání s klasickými fotkami se jedná o poměrně vysokou částka. Fotografie od Zoemini jsou navíc výrazně menší než stará známá klasika. Výhodou je pak to, že tiskárna funguje na principu zahřívání speciálního papíru a nemusíte tedy nikdy kupovat a řešit náhradní náplň do tiskárny.

Fotka hned

Jako velkou výhodu vidím to, že vyfocenou fotku máte během malé chvilky u sebe. U nás toto nejvíc ocenily děti. Hrozně je to bavilo. Fotopapír, na který se fotky tisknou, může fungovat i jako samolepka, takže fotku můžete hned klidně nalepit do fotoalba, či kamkoliv se vám zamane.

A teď to nejdůležitější - kvalita fotek

Zde musím s ohromným politováním konstatovat, že s kvalitou fotek vyfocenými Zoemini nejsem vůbec spokojená. Barvy neodpovídají skutečnosti a při jakémkoliv světelném nedostatku jsou fotky velice tmavé. Pokud fotíte za vynikajících podmínek, nejsou výsledné fotky úplně špatné, ale… Není to prostě ono.

Zde chci znovu upozornit na to, že jsem na fotky opravdu náročný zákazník a jsem zvyklá na kvalitní fotky. I hlavním kritériem pro výběr mobilu je pro mě skvělý foťák. Pokud nejste zvyklé na vysokou úroveň fotek, budete možná spokojené. Za sebe musím říct, že mi fotky vyfocené Zoemini přijdou jako těžké retro - v tom špatném slova smyslu.

Slíbila jsem srovnávačku - takže tady je máte - pro lepší představu si fotky zvětšete, ale bohužel nahráním na koníka se hodně komprimuje kvalita fotek, ve skutečnosti to také vypadá úplně jinak :( Nicméně věřím, že pro představu a srovnání toto bohatě stačí.

1. fotka - vytištěný snímek ze Zoemini S

2. fotka - neupravená fotka z mobilu Huawei P20 Lite

3. fotka - neupravená fotka ze zrcadlovky Canon EOS 600D - objektiv 50 mm, manuální režim

Naštěstí vám Zoemini vytiskne i fotky z jiných zařízení

O pár řádků výše jsem se zmínila o tom, že Zoemini funguje i jako tiskárna. Jako velké plus vidím to, že si s ním můžete propojit třeba svůj telefon (přes Bluetooth) a vytisknout si jakýkoliv obrázek - stačí si zdarma stáhnout aplikaci Canon Mini Print.

V této aplikaci si můžete s fotkami i “pohrát”, použít filtry, rámečky, samolepky, atd. Zde jsem spokojená moc. Vytisknuté fotky jsou najednou krásně ostré, barevné, plné detailů, atd. Prostě pecka. Jediné, co bych mohla malinko vytknout je ne zcela odpovídající tisk červené barvy. Po vytisknutí více snímků se začne tiskárna zahřívat a musíte jí dát pauzu. Po tisku 9. fotky mě foťák přímo upozornil, že ho mám nechat odpočinout. 

Super vychytávka, bohužel ale po někoho jiného...

Z testování Zoemini S mi přijde, že asi nejsem vhodná cílovka tohoto produktu. Za mě je u foťáku nejpřednější kvalita fotek. Na ničem jiném mi nijak zásadně nezáleží. Ocením hezký vzhled a váhu foťáku, ale rozhodně ne na úkor kvality fotek. Když si vzpomenu sama na sebe v pubertálním období, je mi jasné, že tenkrát bych pro foťák, ze kterého mi hned vyleze fotka a má kruhové zrcátko pro vynikající selfie, lidově řečeno vraždila. Pevně věřím, že i přes mou spíše negativní recenzi si tenhle foťáček své příznivce najde. Odhaduji ale, že to budou spíše nenároční uživatelé z řad mladých a dospívajících. 

I když moje recenze rozhodně není pozitivní, značce Canon zůstanu věrná i nadále, protože mé další zkušenosti jsou jen skvělé. Pokud neznáte, mohu vám opravdu doporučit tiskárnu fotek Canon Selphy, která vám vytiskne dokonalé fotky v kvalitě špičkových fotolaboratoří.

PS: Už mockrát jsem na Koníkovi četla nářky na to, že všechny recenze jsou vždy jen pozitivní a negativní ani být nemohou. Myslím, že (nejen) můj článek tento mýtus vyvrátil. Každá testující píše opravdové hodnocení a rozhodně nedostáváme žádné pokyny, jak máme výrobek hodnotit. I když upřímně mám teď trošku strach, že jsem na Koníkovi s testováním na věky věků skončila 🙂

#test_canon3 #recenze #zkusenosti_zoeminis

Tak tohle je opravdu hodne prinosna recenze, i kdyz lidi z Canonu asi nebudou nadseni 😀 ale ty srovnavaci fotky Eliaska jsou teda sila.. navic, ja bych displej postradala uplne stejne jako ty a to nejsem zrovna dvakrat narocna... a uz vubec by mi nevyhovovalo, ze se vsechno - i ty rozmazane fotky - vytiskne.. Palec nahoru za recenzi, fakt ze jo ☺

10. črc 2019

Hele, na focení receptu zase super😆😆 tam se jídlo nehýbe a fotka tak kvalitní bude😄
Je to drahá sranda,to je fakt...

10. črc 2019

Tomu říkám recenze. 👏🏻
A to jsem byla naštvaná, že jsem tuhle soutěž prošvihla. 😉

10. črc 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@alilisi kdybys věděla, jak strašně líto mi je, že jsem nemohla napsat recenzi o tom, jak strašně super to je. Já vážně Canon miluju😍

10. črc 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@denny27 ono to bohužel není jenom o pohybu, jídlo se ti sice nehne, ale ta fotka nebude dobrá a kvalitní ani tak 😥

10. črc 2019

Jako me by uplne nejvic stval za a ten navod a za b ze nevidis co fotis a uz to jede 🙄

10. črc 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@makynaeliska Markét, já bych se se spoustou jednotlivosti dokázala smířit, kdyby ty fotky za to staly. Případně, kdyby byl tisk opravdu velice levný, řekněme třeba 2 Kč, což je prostě asi zase úplný scifi 😥

10. črc 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@annaa78 asi by se mi spalo líp, kdybych ji prosvihla také. Fakt mi není vůbec příjemné, že hodnotím takto 😥

10. črc 2019

@apacheee
Naprosto tě chápu, ale právě od toho jsou pravdivé recenze přínosné, doufám, že hlavně pro Canon.
Za mne palec nahoru a těším se na tvé další vyčerpávající recenze. Tohle je hodně drahá mini tiskárna.😉

10. črc 2019

Jako tiskárna vypadá být fajn, jako foťák, OMG... 😂 Ani mi nevadí, že jsem k testování nebyla vybrána.

10. črc 2019

Veru, chápu všechny výtky, protože samozřejmě od foťáku taky čekám skvělé fotky 😉 Podle tvé recenze si ale myslím, že tenhle foťák má být konkurence Polaroidu a Instaxu, kde se na cenu 14 kaček za fotku dostaneš jedině s Instax mini, u Polaroidu jsi skoro na 40,- Takže chybu vidím hlavně v tom, jak je foťák prezentován (jako kompakt s tiskárnou), kdybys to brala jako foťák typu Polaroid, tak bys absenci displeje i špatnou kvalitu fotek brala v podstatě jako samozřejmost a ještě by tě potěšilo, že je to s Canonem levnější 😄 A vytisknutí fotek z jiného zařízení by byla třešnička na dortu 🍒 tím se nechci zastávat Canonu (já jsem tábor Nikon 😉 ), jen nabízím jiný úhel pohledu 👀

10. črc 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@monny3 Monny, určitě máš pravdu. Ale máš zkušenost s těmito typy foťáku? Já ne, tak mi chybí srovnání. To z toho opravdu lezou takhle strašně nekvalitní fotky?

10. črc 2019

@monny3
👍
Škoda, že to takto nepojal Canon. A nepřidal k tomu, jaká kvalita ti z toho vyleze.

10. črc 2019

@apacheee
@monny3 Holky, mam zkušenost s oběma. Polaroid jsem měla služební, Instax mini má brácha a nepřijde mi podle fotek od Verči, že ty dva dělají až takhle špatné fotky.

10. črc 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@monny3 ještě jeden poznatek, s Polaroidem vlastně pár zkušenosti mám, na pár akcich jsem z něj dostala fotky domu a vždy se mi líbily. Foťák je prezentován, že si vyfotím fotku a dám jí do alba - upřímně? Tohle bych tam klukům nikdy nenalepila 😥

10. črc 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@monny3 prezentováno jako úžasný foťák na selfie. Koukni zblízka, co vylezlo. Flek. Foceno za perfektních podmínek

10. črc 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@tratatundra děkuju Katy za zkušenost. Polaroid ty fotky dělá i o dost větší, ne? A ten Instax vůbec netuším

10. črc 2019

@apacheee Polaroidy jsou o malinko větší, ale z Instaxu letou pidi. Ale za dobrých světelných podmínek jsou pěkný. A z Polaroidu mám doma několik fotek focenych večer různě po klubech v docela blbych podminkach a jsou o poznání lepší. Pošlu sem schválně fotku focenou Polaroidem v noci v aute

10. črc 2019

@apacheee
@tratatundra
Já mám instax wide, z toho jsou větší fotky, ale jedna vychází nejmíň na 25 kaček 😉 líp pobírá protisvětlo (což je asi příklad té nepovedené selfie), někdo s tím fotí v podstatě vždy s bleskem, aby přisvítil. Jako je to prostě úplně jiná kategorie i než foťák v mobilu 📸

10. črc 2019

@monny3 Jo, to je jasný, ale člověk má asi za 4 a půl tisíce jina očekávání než modře zbarvené fotky s nějakým divným oparem v popředí.

Tady fotka focena v noci Polaroidem.

10. črc 2019

Veru, když jsi nakousla technologii tisku, jak jsou na tom fotky po delší době? Nevím proč, čekám, že budou blednout a hnusnout. Každopádně teda velké zklamání ☹

10. črc 2019

Neni mozne ze pokud se tam da pametova karta ze to nebude tisknout hned vsechny fotky ? 🙈....

Oni totiz pisou ze pokud dojde papir a mas tam kartu ulozi se to...

Ps navod by mel byt v kazde krabici ( youtube unboxing)

10. črc 2019

Na začátku ty fotky nebyly nic moc,ale když jsem vychytala dobré počasí,tak si myslím,že v pohodě 😊 Tato je focená přímo tím foťákem. I když jsem byla taky dost rozčarovaná. Ale ve srovnání s Instax mini,co mají kamarádi,tak jsou ze Zoemini o něco málo lepší. 😉

10. črc 2019

@apacheee jinak já jsem taky náročná na fotky. Ale díky tomu,že znám Instax mini,tak jsem trochu čekala,že to nebude úplně ideální.

10. črc 2019

Uprimne doufam, ze budes testovat jeste mnoho a mnoho jinych vyrobku! Vytecna recenze a cilovku jiste najde. Me to zaujalo i pres tvuj vicemene negativni postoj. 🙂

10. črc 2019

Já se na tohle testování ani nehlásila, tak nějak jsem tušila, že to takhle podobně dopadne, bohužel.

3. říj 2019

Začni psát komentář...

Odešli