apacheee
6. pro 2019
6092 

Medovníkové kuličky aneb Jak se peče u nás doma

Moje babička pekla vždy mnoho druhů cukroví. Bylo výborné a nádherné, ale vše se dělalo ve stresu, nervech a mnohdy v ne zrovna vánoční náladě. Vnímala jsem to už jako malá holka a někdy v té době si slíbila, že u mě doma, až budu velká, to takhle prostě nebude.

Miluju Vánoce, miluju sníh, miluju přípravy na Vánoce a všechny ty akce kolem. Abych řekla pravdu, tak mám pocit, že ve mně zůstala ještě obrovská část dítěte. Raduju se z maličkostí a i teď se těším jak malá. A jsem za to moc ráda. Chci svým dětem a vlastně celé své rodině připravit POHODOVÉ Vánoce plné smíchu a radosti. Kouzel a zázraků.

Cukroví se u nás doma peče v rozumné míře - děláme asi 5 nejoblíbenějších druhů a pečeme vždy celá rodina. Ano, fakt se u nás zapojuje i můj muž, který se jinak kuchyni (co se týče přípravy jídla) spíše vyhýbá. A věřte, že to je ten nejlepší vyndávač cukroví z trouby - nikdy se mu nic nepřipálí. Na rozdíl ode mě🙂

Pečení s dětmi asi znáte všechny moc dobře. Trvá to s nimi dýl, je to náročnější, všude je více mouky, bordelu a oťapkaných paciček na všem v dosahu 300 metrů. Ale i přesto to za to stojí. Za tu radost, za ty úsměvy, za tu dětskou pýchu, že něco dokázaly. Jo, jsem z toho trochu naměkko🙂

Pojďme už raději k receptu - medovníkové kuličky jsou boží. Děláme je vždycky na Vánoce, ale kolikrát i jen tak v průběhu roku - většinou na různé oslavy. A vždy zmizí raketovou rychlostí a všichni si berou recept, tak věřím, že budou chutnat i vám.

Suroviny

Těsto:

500 g hladké mouky

2 vejce

2 lžičky jedlé sody

4 lžíce medu

60 gramů změklého másla

160 gramů moučkového cukru

2 pytlíčky vanilkového cukru

Krém:

1 máslo 

1 Salko

Všechno suroviny na těsto dáme do mísy a uhněteme. Z hotového těsta vyválíme placky a ty pečeme v troubě 10 minut při 180 stupních. Necháme vychladnout a poté buď nastrouháme nebo nadrobíme. Já vždy drobím🙂

Jdeme nachystat krém. Máslo vyšleháme se Salkem  a smícháme s nadrobeným těstem. Trochu rozdrobeného těsta si dáme stranou na obalení hotových kuliček. Necháme odležet cca 2 hodiny v lednici a děláme kuličky. Vyválené kuličky poté obalíme ve zbytku těsta.

A máme hotovo. Kuličky je potřeba uchovávat v lednici a vyndávat pouze na konzumaci, v teple měknou a přestávají držet tvar.

A teď už dobrou chuť.

Nezapomeňte si zasoutěžit u @tratatundra pod jejím dnešním článkem.

https://www.modrykonik.cz/blog/tratatundra/article/adventni-soutez-s-pepco-q4mnre/

PS: a ukážu vám, jak to občas vypadá při pečení u nás - pak asi pochopíte, proč mě nějaká rozsypaná mouka od dětí úplně nerozhází🙂

Vaše Veru (apacheee), Eli, Tobi a #dm

#vanoce_s_ambasadorkami

Krásný fotky, Veru, recept si ukládam.

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@ivaze děkuju ❤️

6. pro 2019

Vloni jsem je podle tvého receptu dělala poprvé a mely velký úspěch 👍, takže letos budou určitě zase 😁

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@yenefer1 tak to mám velkou radost. My to taky včera nevydrželi a dost jich večer padlo. Zbytek jsem schovala na víkendovou oslavu😜

6. pro 2019

Taky dělám, jen si to ulehčuji tím, že koupím perník na strouhání 🙂

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@zanri díky za tip, třeba se někomu bude hodit. Já třeba ani nevím, že něco takového existuje 🙈

6. pro 2019

u nas take nesmi chybet tyto kulicky 🙂 tim, ze peceme hodne pernicku, tak vzdy cast odeberu a rozmixuji 🙂 letos jsem jich ale delala min, takze poprve budu pect i tyhle platy podle tebe 🙂

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@nuninove tak ať se podaří 🙂

6. pro 2019

Super tak to vyzkousim 😊

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@evusacek tak ať se zadaří a chutnají🙂

6. pro 2019

Jee,takové u nás dělá babička 🙂. Jsou výborné. Udělá jich pro jistotu vždycky víc, protože ví, že když přijedem na návštěvu,tak jen já sním půlku😁😊. Jedno z mých oblíbených vánočních cukroví❤

6. pro 2019

Taky pecu a vsichni je maji radi. Letos budou taky 🙂

6. pro 2019

Píši a udělám.
Když dělám medovník tak si zbylé upečené,studené těsto nandám do mixéru na ořechy a umixuju a je to bez práce, mám z toho pak krásný drobení na posyp..... tak jen malý tip 🙂

6. pro 2019

Skvěle udělaný článek 😁 Dostala jsem slinu😅

6. pro 2019

Jdem na ně! Snad se povedou!

6. pro 2019

Děkuji za recept. Zkusíme. 😊 Fotecky jsou nádherné.

6. pro 2019

Veru, podle tvého receptu budu pect kuličky letos už poctvrte😉A v lednici mám zrovna těsto na likerove cukroví, obojí se hned zaradilo do oblíbených druhů

6. pro 2019

Kulicky dela tchyne, vzdy jich spoustu dostaneme a jsou fakt zrave😂👍

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@vercasvobodova ono je to na jednu stranu fakt mor, člověk furt ujida, ujida a najednou je všechno pryč 😇

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@jerou tak ať jde dílo od ruky 🍀

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@zdenina22 děkuju za tip, určitě někdy vyzkouším ❤️

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@theuska29 děkuju ❤️

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@mexka držím pěsti a pochlub se pak s dojmy 😁

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@klaarusa moc děkujeme 😇

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@ninive211 to mám velkou radost Leni

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@prisil jako, kdyby byly bez práce, tak nemají ani chybu 😂

6. pro 2019

Krásné fotky Veru😍 a recept ukládám😊

6. pro 2019

Vypadají hezky, ale pro začátečníka jako jsem já, není recept moc podrobný. Jak silné a velké pláty mají být a kolik jich je, to je jedno? Strouháš a přidáváš do Salka až úplně vychladnou?

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@petaov z toho těsta jsem včera vyvalela 2,jindy mám 3,je to úplně jedno - jen podle síly musíš dostatečně upéct. Ale zase neprepect, protože se pak hůř drobi 😂 ano, úplně studené

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@michaelllas děkuju Míšo 😍

6. pro 2019

Veru, psala jsem ti zprávu, nepřišla?

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@v_anilka promiň, hned ti jdu odepsat. Tenhle týden toho mám tolik, že se potkávám v zatáčkách 🙈

6. pro 2019

Vyzkoušíme 🙂🙂

6. pro 2019

Díky moc za recept, Veru, mám je v plánu dělat už kolik let, tak letos už určitě 🙂 Jak dlouho před Vánoci je děláš? A skladovat asi v lednici, že.

6. pro 2019

A pak nemá mít člověk po vánocích 10 kg nahoře

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@kija Hani, nejdéle u nás vydržely týden, ale ne proto, že by se zkazily, ale protože se vždycky prostě sežraly🙂 Jinak dělám je asi 3 dny před Vánoci a skladovat určitě v lednici, protože rychle změknou

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@verace81 to mi povídej🙂

6. pro 2019

Nadherne fotky. Jste krasna rodinka💞 a diky za receptik👍

6. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@ag76nes moc děkujeme 😍

6. pro 2019

@apacheee Já veškeré cukroví skladuji na balkone, do lednice by se mi to všechno fakt nevlezlo.

6. pro 2019

ta fotka je krásná, jak má soustředěně ten jazýček

6. pro 2019

@zanri prosím kolik těch perníků strouhas? A pak to jen smichas s tim salkem a maslem? Ten klasický recept znám,ale vzhledem k tomu že letos absolutně nestiham, líbí se mi tahle jednodušší verze 😊 zkusila bych. Dekuji

6. pro 2019

Další úžasný recept! Jestli to takhle půjde až do Vánoc, tak budeme jíst až do konce února jen sladké 🙂.

6. pro 2019

Kuličky mám taky moc ráda

6. pro 2019

Veru, úplně mimo téma, ale musím se zeptat - odkud máš pro Tobiáška triko? Je božííí, tak jsem zvědavá, jestli je nějaká šance ho někde sehnat 🙂

6. pro 2019

S tím stresem okolo 30 druhů cukroví mi mluvíš z duše. My už zredukovali na 5 oblíbených a bohatě to stačí, i když perníčky děláme rovnou z trojnásobné dávky 😉 . Letos ale přidám kuličky, úplně se mi sbíhají sliny. Díky.

6. pro 2019

@apacheee A kolik máš asi cca kuliček z jedné dávky? Taky je letos zkusím.

6. pro 2019

Letos určitě vyzkouším, jen co koupím salko, bojím se, že to bude hodně návykové..

6. pro 2019

Ja jsem podle vas pekla loni cukrovi s likerovym kremem,bylo super ale recept jsem si neulozila.Bylo by mozne hodit sem odkaz s receptem?Moc dekuji😘.

6. pro 2019

@nicedaisy jejda, dělám to od oka, jako všechny koule, myslím, že cca 300g toho perníku (nebo jak to vychází podle gramáže v baleni) a do toho přidávám krém z másla a salka (může být i karamelove), až vytvořím ideální hmotu. Co zůstane, dám do rumovych kuliček, když je to řídké, přidám piškoty, když je to husté, přidám máslo, rum nebo med, prostě tyto věci nevážím

6. pro 2019

@wildness Dělala jsem zrovna včera. Starší se snažila "pomáhat" (hlavně teda pak s konzumací čerstvě upečeného, stlaskala toho fakt hooodně😁takže chutná)

7. pro 2019

@zanri moc díky, určitě zkusim 😊

7. pro 2019

@apacheee, Prosím jak dlouho před Vánoci dělat, až třeba o víkendu před Štědrým dnem, aby to bylo čerstvé? Děkuji

7. pro 2019

my je doma taky milujeme, pláty ale nepeču, dávám kupované Medové pláty...je to víc podobné medovníku, než perník na strouhání 😉

7. pro 2019

@escapee to neznám, kde to mají?

7. pro 2019

Jsem tady chvíli, ještě to tu moc neumím. Dá se ten článek nějak uložit, nebo dát do oblíbených, aby mi nezmizel?

7. pro 2019

@zanri kupuju v tescu, globusu, kaufu... pred Vanoci ale byvaji casto vyprodané. Mivaji je u baleného sladkeho pečiva, jsou dva nebo tři obdelnikove platy v balení.

7. pro 2019

Neznala jsem a zkusim udelat. Ale mohla byste mi poradit, jestli se da necom nahradit Salko? Nikdy jsem to nepouzivala, jen vim, ze existuje a predpokladam, ze je to z mleka/smetany? Syn ma intoleranci na laktozu a potrebovala bych to necim nahradit - da se sehnat bezlaktozove mleko, smetana atd. Moc diky!

8. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@westie nevěděla jsem, ale zkusila jsem vygooglit a našla třeba tento recept, koukni :
https://www.proalergiky.cz/vareni/recept/domaci...

9. pro 2019

My dnes zkoušely, otočila jsem se a slyším jen ránu a vzápětí provinilé ,,mamiiii...?" 😤😂😂

12. pro 2019

Ahojky, prosim prosim.... Salko davas klasicke nebo zkaramelizovane? ☺

19. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@rennni klasika 😉

19. pro 2019

@apacheee Dekuji ☺ Zitra se do nich pustim ☺

19. pro 2019
apacheee
autorAMBASADORKA

@rennni tak ať se daří. My je budeme dělat asi až v neděli, pak bude větší jistota, že aspoň pár vydrží do Stedreho dne 😂

19. pro 2019

Včera jsem se do nich pustila a průběžně fotila, takže z toho mám fotostory jak do bravíčka 😀. Za mne:

1. těsto se mi nejlépe zpracovávalo rukama. Než se všechno propojilo dohromady, bylo hodně drolivé, říkala jsem si, jestli to vůbec jde spojit dohromady 🙂)).

2. asi si fakt dát záležet na vyválení - měla jsem pláty různě tlusté, takže zatímco kraje se mi už začaly připékat, středy byly ještě tekuté (zkoušela jsem párátkem)

3. drolení rukama zní v návodu velmi jednoduše, ale pro mne to byl nejhorší úsek celé výroby! Nakonec jsem sáhla po struhadle, ale ani s tím to nešlo, takže jsem se vzdala a sáhla po mixéru. Bylo to nejrychlejší řešení a těsto jsem hezky nasekala nadrobno a najemno, což bych ani se struhadlem nedokázala.

4. máslo do krému jsem nechala důkladně změknout a se salkem šlehala elektrickým šlehačem, jinak bych se asi s metličkou zbláznila (obdivuji všechny ženy, které si neusnadňují práci kuchyňskými roboty!)

5. když jsem těsto měla hotové, říkala jsem si, že je hrozně měkké a tvarovat z něj nepůjde, než mi došlo, že ho mám dát do ledničky odpočívat 😀. Při formování stejně hrozně rychle měklo v rukách, takže jsem pak měla taková těstová stigmata na dlaních 🙂.

6. na obalení jsem si stranou dala velmi málo nadrobeného/nastrouhaného/rozmixovaného těsta, takže jsem ke konci neměla v čem obalovat! Díky komentářům zde jsem ale sáhla po perníku na strouhání (miluju ho na škubánky!) a poslední kuličky jsem obalila do něj.

Mé mlsné děti odmítaly ochutnat upečené těsto (ty tvrdé okraje jsem poctivě okousala 🙂), ale nakonec zvítězila prožranost a pak už jsem jen při válení kuliček a obalování poslouchala "posím, posím", kdy dcerka chtěla další a další 😀.

22. pro 2019

Začni psát komentář...

Odešli