mariegroth
29. čer 2020
3712 

Tipy a triky na cestování letadlem od bývalé letušky

Léto a cestování k sobě neodmyslitelně patří. Letošní letní cestování možná bude vypadat trochu jinak kvůli pandemii Covid-19, ale to by nám nemělo zkazit radost ze slunečných dnů. Cestování je mojí vášní a já věřím, že brzy budete moci odfrčet na nějakou pěknou dovolenou nebo víkendový výlet. Ráda bych s vámi sdílela moje tipy, rady a zkušenosti jak na cestování letadlem s dítětem, ale také univerzální informace i pro solo cestovatele. Nabídnu pohled maminky s miminkem, které už má za sebou přes patnáct letů, ale také můj pohled letušky a co jsem se v leteckém průmyslu naučila a dozvěděla.

Maverick miluje letadla. Tento kousek mu přivezl tatínek z Japonska.

VÝBĚR LETENKY

Přiznávám, že koupě letenky a hledání nejvýhodnější ceny, je tak trochu “mimo můj obor”. My cestujeme na tzv. Standby. Letenku jako takovou jsem si nekoupila už několik let. Ovšem vždy a ráda doporučuji webovku SkyScanner.com. Jejich způsob vyhledávání vám dovolí zahrnout extra kritéria, která jsem u konkurence nenašla. 

Vždy vyhledávejte v režimu incognito - třeba přes Google Chrome. Vaše vyhledávání se nebude ukládat. Věděli jste, že pokud budete opakovat stejné nebo podobné vyhledávání (např. Letenky do Říma, lety Řím, Řím letenky…), letenky se zvednou na ceně? Webovky se vás budou snažit přesvědčit k okamžité koupi, neboť sami uvidíte, že ceny se zvedají. Samozřejmě, že ceny běžně klesají a narůstají, ale je to na jiném principu. Podle průzkumů nejlepší doba na nejlevnější letenku je úterý brzy ráno.

V dnešní době koupě letenky není úplně přímočará. Často lidé zjistí, že si sice koupili levnou letenku, ale není v ní de facto nic zahrnuto. Pozor na slova jako “basic economy, saver fare...”. Pokud kupujete přes zprostředkovatele, tak tohle často není ani uvedené a pak jsou lidé nemile překvapeni. Doporučuji se podívat na webovky dané letecké společnosti a podívat se i na jejich ceny. Často jsou ceny podobné nebo stejné. A bookování přes jejich stránky má mnoho dalších výhod.  

Pokud to jde, pokuste se zabookovat letenky na dobu, kdy vaše dítě běžně spí. U mého syna fungují lety kolem 11:00, 15:00 a pak noční lety kolem 20:00. Spousta rodičů se bojí bookovat “red eye” (noční let), ale z dob mého letuškování vám musím říct, že děti spaly a noční lety byly často ty nejklidnější i s dětmi na palubě. 

Naše standby letenky. Do letadla se dostaneme jen pokud tam je místo.

BALENÍ

Jako letuška jsem se naučila balit opravdu efektivně a dokážu se sbalit velice jednoduše do příručního zavazadla. Razím heslo, že čím menší a lehčí kufr, tím lépe. Se synem občas cestuji sama a každé kilo se pronese. S mimčem samozřejmě člověk musí vzít spoustu různých blbinek a nezbytností. Jsou věci, které ale ze zásady pořizujeme až na místě. Plenky, ubrousky, příkrmy a umělé mléko jsou třeba na našem seznamu pro dítě. Samozřejmě také něco sbalím s sebou, ale rozhodně nebalím plný kufr plenek, ubrousků a oblečení. Peru i v destinaci. Vyplatí se uvažovat nad tím, co se dá koupit na místě, pokud máte takovou možnost. 

Dalším oblíbeným trikem jsou sáčky se zipem. Dáte do nich oblečení a vysajete vzduch, což vám nejen ušetří místo v kufru, ale vaše oblečení bude chráněné před potenciálním “výbuchem” šamponu. V USA se jim říká “ziplocks” a já vždy koupím tu největší velikost. Prodávají se i sáčky speciálně určené na cestování, ale opravdu se mi “ziplocks” osvědčily mnohem více a cena je také lepší. Vím, že se dají sehnat v Česku na Amazonu.

Ziplock

Při balení také přemýšlím nad tím, v jakém oblečení budeme cestovat. Syn vždy cestuje v pyžámku, které je praktické třeba při výměně plenky a nemusím syna příliš vysvléknout  Nejraději mám pyžama s dvojitým nebo otočeným zipem. Prodává je třeba Carter’s.

U běžného pyžámka po zapnutí bude jezdec u krku. U obráceného zipu je jezdec u paty a dítě nemusíte kompletně vysvléct u přebalování.

Kojící maminka by určitě měla zvolit oděv, který bude praktický ke kojení. Vyplatí se zabalit i nějaký náhradní outfit do letadla pro rodiče a dítě.

NA LETIŠTI

Pokud to jde, tak se snažte odbavit co nejvíce zavazadel. Samozřejmě také záleží, jestli cestujete sami nebo s doprovodem. Pokud máte miminko jako já, tak je ideální na palubu si vzít jen nějakou přebalovací tašku, ale úplně nejlépe batoh. Kufrů se ideálně zbavte hned. Pokud máte autosedačku a nechcete ji brát na palubu, tak ji můžete odbavit také. Zjistěte si podmínky vaší letecké společnosti, ale většina společností vám zdarma odbaví sedačku a kočárek. Je fajn mít nějaký kryt na autosedačku. Pokud se vám do něj nechce investovat, tak OBČAS letecké společnosti mají velké pytle určené právě na sedačky. Většinou si o něj musíte říct. 

Mého syna pak dávám do nosítka a pokračuji jen s batohem. Druhou verzí je vzít kočárek a autosedačku přes letištní kontrolu a udělat tzv. Gate check. Kočárek a sedačku necháte na "jet bridge" (most mezi letištem a letadlem) a personál vám ho dá do letadla. Pokud cestujete s dítětem do dvou let, tak se vyplatí tohle nahlásit u přepážky u vašeho letadla. Proč? Pokud máte vajíčko, které je certifikované na cestu letadlem, můžete si ho vzít na palubu a dát ho na volné sedadlo vedle vás, samozřejmě pokud je vedle vás volné místo. Pokud poprosíte “gate agent” (osoba obsluhující přepážku, často si lidé myslí, že i letušky obsluhují gates...ne, to opravdu ne) o přesazení, není to jejich povinnost, ale spousta z nich to udělá. Já vajíčko beru VŽDY pokud to jde. Důvod je jednoduchý. Viděla jsem “létající děti” při turbulenci, viděla jsem rodiče, kteří dali dítě na podlahu, aby měly vlastní prostor, viděla jsem děti utíkající do uličky. Věřte tomu, že dítě v autosedačce je ve větším bezpečí, než ve vaší náruči. A i větší děti nad dva roky můžou mít na palubě autosedačku. Opět doporučuji nastudovat podmínky letecké společnosti.

Autosedačka musí být certifikovaná na cestování v kabině letadla. 

Pokud krmíte dítě mlékem v lahvi, můžete si ho samozřejmě pronést i přes security na letišti. Nevztahují se na vás běžné přepravní podmínky pro tekutiny. Akorát očekávejte, že vám pracovník takovou láhev vezme a vloží ji do speciálního detektoru.

Takhle vypadá ověřování tekutiny na letištích v USA.

Většina leteckých společností dělá tzv. Pre-boarding. Cestující, kteří potřebují více času na usazení se, většinou můžou do letadla nastoupit jako první. Cestující s dětmi do dvou let do této kategorie spadají. Osobně se ale do letadla úplně nehrnu, pokud cestuji s doprovodem. Jeden z nás jde do letadla, vydezinfikuje sedadla, uloží zavazadla a celkově připraví prostor na cestování s dítětem. Druhý člověk pak zůstane s dítětem mimo letadlo a naopak na palubu nastoupí jako poslední. Tuto strategii využíváme, abychom minimalizovali dobu v letadle.

V LETADLE

Vždy, ale absolutně vždy dezinfikuji sedadlo a okolí. Před koronou se na mě lidé divně dívali, ale viděla jsem, jak se letadla (ne)uklízí. Letadla se uklízejí přes noc, takže pokud chcete čištější letadlo, tak jedině ranní let. I tak nevěřím čistotě stolečků a dezinfekcí také přejedu ventilátory nad sedadlem. Mimochodem, podle nějakého průzkumu stoleček je druhým nejšpinavějším místem hned po toaletě. Pokud dostanete deku a polštářek, tak je použijte jen tehdy, pokud jsou v uzavřeném plastovém obalu. Letadlo není sterilní prostředí. Na toaletu jděte vždy v botách. Tekutina na podlaze není jablečný džus... 

Jestli byste si měli z mého článku něco odnést, tak je to rozhodně následující... NIKDY NEPIJTE HORKOU VODU V LETADLE. Tohle je takové černé tajemství v letectví. Nádrž na vodu, která je v “galley” (letištní kuchyňka), má často opravdu špatné výsledky inspekce. Voda je stále pitná, ale rozhodně to není dobrá voda. Nádrže se čistí zhruba jednou za šest měsíců a jsou často na letištích zaparkované u vody z toalet. Pokud vaše dítě potřebuje vodu na umělou výživu, použijte vodu balenou. A i vy se raději vyhněte kávě a čaji. Osobně musím říct, že jsem nikdy nezažila pilota nebo letušku, kteří by konzumovali horkou vodu v letadle. A to už něco znamená…

Vždy sbalím dostatek hraček. Uvažuji o nich i prakticky. Třeba tento bryndáček může mít syn kolem krku a má na něm i kousátko. Můžu ho vyměnit i za jiné kousátko nebo hračku.

Náš velký pomocník. Bryndák s kousátkem.

 Lovey dinosaur může držet dudlík, ale také jiné hračky. Vidím to jako tři hračky v jednom. 

Lovey dinosaur s HappyPaci dudlíkem a další hračkou, kterou jsem na něj připevnila.

Ideální jsou hračky, které se dají někam připevnit. U větších dětí pak funguje zabavení třeba tabletem. A nejsem zastáncem neomezené televize, ale u cestování jistě nejeden rodič poleví od běžných pravidel. Třeba i u sladkostí a svačinek. Syn už má příkrmy, takže beru cestovní svačinky. Různé křupky, jogurtové pamlsky a kapsičky. Naposledy jsme cestovali s touto sadou misek. Víčka jsou šroubovací.

Mističky, které se dají na sebe našroubovat. Vezměte jednu, dvě nebo klidně všechny. 

Jídlo u dětí neplní jen funkci zabavení a samozřejmě uspokojení hladu. Na přetlak v uších je dobré kojit, krmit lahví nebo dát dítěti dudlík. U větších dětí je fajn třeba žvýkačka. Jako letuška jsem si do uší kapala esenciální olej s oreganem. Moje uši dost trpěly a tohle pomáhalo.. 

Obrovský pomocník.

Pro větší děti je dobré přibalit nějaký praktický hrneček. Ani nespočítám kolikrát mě rodiče prosili o brčko, jelikož jejich děti bojovaly s pitím z plastového kelímku. Brčka většina aerolinek opravdu nevede. 

Hrneček se bude hodit v letadle a vaší cílové destinaci.

Mavericka vždy přebalím před nástupem do letadla, ale samozřejmě někdy ho musím přebalit i na palubě. Většina velkých dopravních letadel má přebalovací stolky na toaletě. Často je na palubě několik toalet, takže se vyplatí se zeptat letušky, kde je tento pultík ve vašem letadle. Ne každá toaleta takový pult má. A opět si nezapomeňte takový pult dezinfikovat. Většinou se nachází přímo nad toaletou.

Spousta cestujících se divila, že jsou v letadlech přebalovací pulty. Jsou sklápěcí, takže jsou docela nenápadné.

OBAVY KOLEM CESTOVÁNÍ A ČASTÉ OTÁZKY

Maverick a jeho "float plane", které jsme koupili v den našeho zasnoubení.

“Bojím se, že ostatní pasažéři mě budou nenávidět, protože mám s sebou dítě.”

  • Ano, zažila jsem průpovídky, které byly směřované na rodinu s dítětem. Neuděláte s tím nic. Někteří lidé si myslí, že letadlo je jejich obývák a dětem je vstup zakázán. Několikrát jsem viděla, že rodiče rozdali takové malé balíčky s hezkým vzkazem pasažérům kolem nich. Myslím si, že to je hezké gesto a ti nerudní lidé se tím často obměkčí. Jinak vás ale ujišťuji, že personál na letišti i v letadle je na děti zvyklí a letušky určitě obtěžovat nebudete. Většina letušek rozhodně má pro děti pochopení a vědí, jak složité je cestovat s dítětem. 

“Chci si užít poklidný let co nejdál od dětí.”

  • Pokud sedíte v economy, tak se vyhněte sezení v prvních a posledních řadách, kam se právě často usazují děti a jejich rodiče. Děti z bezpečnostních důvodů nesmí sedět v “exit row”, takže tam žádné dítě nikdy mít nebudete. 

“Letištní personál a letušky mi nechtějí pomoc s dítětem, i když vidí, že mám plné ruce práce.”

  • Já měla přímo ve smlouvě, že nesmím manipulovat s dítětem. Pokud bych třeba dítě zranila, dostala bych za to pokutu já i společnost. Vím jak se to může jevit pasažérům. Místo držení dítěte jsem raději pomáhala s taškami, i když to je také kapitola sama o sobě…

Letušky mi nechtějí pomoc se zavazadlem do přihrádky nad sedadlem.”

  • Opět se jedná o bezpečnost a zdravotní riziko letušek. Netuší, jak je zavazadlo těžké a nadměrné zvedání těžkých kufrů vede k problémům zad a natažených svalů. Zvedání kufrů není v popisu práce letušek, tak se na ně prosím nezlobte.

“Bojím se létaní. Jak takový strach překonat?”

  • Radím hlavně žádný alkohol. Jak před cestou, tak na palubě. Kvůli nadmořské výšce se opijete mnohem rychleji a alkohol může váš strach ještě prohloubit. Nemám na to nějaký zaručený recept. Jen vás mohu uklidnit, že vaši piloti mají za sebou TISÍCE leteckých hodin, tréninku a školení. Vědí co dělají. Než letadlo vůbec vzlétne, tak je kvalitně prověřeno. Často se lidé bojí turbulencí. Ačkoliv to třeba není nic příjemného, letadla jsou dělaná na extrémní turbulence a opět špičkově testovaná. 

“Co když je letadlo overbooked? Jak se pak postupuje? Nechci být přeložena na další let."

  • Obecně řečeno aerolinka bude nejdříve hledat dobrovolníka, kterému nebude vadit letět později. Takový člověk dostane voucher v určité hodnotě a pak si za něj může koupit další letenku a samozřejmě ho zdarma přeloží na pozdější let. Pokud se nikdo nenajde, společnost bude zvyšovat hodnotu voucheru, až se dostanou do nějaké maximální částky, kterou mohou nabídnout. Pokud i tak nenajdou dobrovolníka, pak se na let nedostane ten, kdo udělal check-in jako poslední. A to jsou většinou lidé, kteří si koupili letenku přes společnost jako studentagency.cz, letuska.cz a apod. Často je právě v podmínkách napsané, že si nemůžete udělat sami check-in. Udělají ho za vás až na letišti. Takže bacha na to. Na druhou stranu takové situace opravdu tak časté zase nejsou. Letecké společnosti vědí, že je v jejich nejlepším zájmu poskytnout štědrou kompenzaci a udělat maximum pro to, aby se všichni zákazníci na let dostali. 

"Jak se v letadle chovat, aby si o mě lidé nemysleli, že jsem buran. Je něco, co letuškám vadí?"

  • Řekla bych, že ta etiketa v letadle není nic složitého. Já vždy říkám, že člověk by se tam neměl chovat jako ve vlastním obýváku. Respektujte lidi kolem sebe, buďte slušní a poslouchejte letušky a jejich pokyny. Pak by neměl být problém. Pokud jsem opravdu neměla něco ráda, tak právě to, když jsem musela lidem opakovat to, že se mají připoutat, sklopit stoleček a uklidit laptop během vzletu letadla. Pak také letušky nemají rády, když lidé dělají různé protahování a cvičení v "galley" (kuchyňka v letadle). Já to chápu, že se lidé chtějí protáhnout, ale galley je opravdu pidi prostor. Letušky jsou často pod tlakem času a je opravdu nepříjemné, když vy se snažíte v tom malém prostoru něco udělat a někdo vám stojí za zadkem. Pak bych také nedoporučovala střihat v letadle nehty, přebalovat miminko na stolečku a strkat nohy tam kam nemáte (všechno jsem viděla). Následující fotografie je také noční můrou letušek. Bosé nohy na "bulkhead" (přepážka v letadle). 

Jak se tady říká "respect the bulkhead". Tento pán ji nerespektoval.

Doufám, že se jste se dozvěděli něco nového a třeba i moje tipy využijete. Přeji vám krásné léto a mnoho slunečných dnů. Pokud se vám tento článek líbil, tak vám slibuji volné pokračování tentokrát o mém letuškování. 

Ráda bych vás pozvala i ke sledování mého instagramu @_mariegroth, kam přidávám fotografie z našich cest po Americe.
.

.

.

.

.

#drbrowns

#drbrowns_clanek

Zdroje fotografií:

Archiv Dr.Brown's

TSA.gov

PassengerShaming.com

Doterra.com 

Target.Com 

Super článek. O tom přebalovacím pultu jsem vůbec nevěděla. 👍 Ale co mě Teda nepříjemně překvapilo, je to čištění letadla.. Asi jsem byla dost naivní. 😅

29. čer 2020

Díky za článek. Z vlastních zkušeností ještě přidávám skromné tipy - krom skyscanner je super ještě kiwi pokud uvažujete i nad low costy a mají skvělou možnost nastavení filtrů (podle času, délky pobytu atd atd).
K nezaplacení je šátek, letím vždycky s dítětem v šátku (samozřejmě na sedadle připoutané), batoh se vším praktickým a příruční kufřík. Navíc všechny doklady a letenky v peněžence s pískem na zápěstí (wristlet), abych si nemusela dávat doklady tam a zpátky a stále měla volné ruce. K tipu odbavit co se dá se přikláním ve většině případů krom toho, že letíte na nějaké větší letiště kde to prostě trvá. V Amsterdamu už jsem čekala na zavazadlo i hodinu, v Praze pokud musím přebalit, většinou čeká na mě ;)
Sama jsem možnosti nikdy nevyužila, ale na některých delších letech se dá pro miminko rezervovat "basinet", kam si může lehnout. i na dlouhých letech jsem vždycky kojila a kojila, takže jinak než na klíně nemám zkušenost ;)

29. čer 2020

@kamilanikola Dekuju. Jsem moc rada, ze ses dozvedela neco noveho. Jo, bohuzel hygiena neni nic moc. Mezi lety se maximalne sebere bordel a vyluxuje a to je tak vse. (Mimo covid-19)

29. čer 2020

@rebelka2012 Dekuju za dodatecne tipy. Zajimave, ze se na kufry ceka tak dlouho v Evrope. V USA maji casto v podminkach, ze musi kufry dat na carousel do 20 minut. A o tech bassinets vim, ty jsou vetsinou jen na Long hauls, Presne jak rikas. Z pohledu bezpecnosti ale stale vede ta autosedacka :(

29. čer 2020

Super clanek. Já zase nevěděla, že se můžeme brát autosedačka do letadla. Moje cestovatelské kamarádka je cpe vždy do obřího kufru, aby si je nemusela půjčovat na místě. Takže stačí se podívat na stránky společnosti a ověřit sedačku a je to? Ještě jednou děkuji

29. čer 2020

@nazka Dekuji. Abych to upresnila. Autosedacka se da odbavit hned u prepazky a jde rovnou do ulozneho prostoru v letadle. Kamaradka je mozna dava do kufru, aby se neznicily 🙂. A ano, sedacku jde take vzit na palubu, pokud je na ni napsano, ze je certifikovana do letadla. Ruzne letecke spolecnosti mohou mit trochu jine podminky, co se tyce veku deti v autosedacce. V USA je to bezne do osmi let ditete. V Evrope nevim.

30. čer 2020

Páni,nic moc jsem nečekala,když jsem článek rozklikavala. Ale tolik nových PŘEKVAPIVÝCH informací... jako nepít čaj a kafe?? Díky

30. čer 2020

Sice dlouho nikam nepoletim ale to s kafem a čajem si budu pamatovat 😁 a s desinfikovanim stolečku 😁

30. čer 2020

Jj, basinet je super, jen overujou vek a vahu miminka, a nesmi v nem byt pri vzletu/pristavani/turbulencich. Vzdy je fajn si ho zjistit u konkretni spolecnosti a prip.zarezervovat.
Jinak super clanek, diky za nej 🙂

30. čer 2020

Ačkoliv jsem si myslela, že článek bude výhradně o cestování s dětmi, tak jsem se do něj pustila a jsem ráda. O té hygieně jsem si iluze nedělala nikdy, ale to s tou horkou vodou mě nenapadlo a děkuju za upozornění 🙂

1. črc 2020

👍👏😍 skvělý článek

1. črc 2020

@hanafaustyna
@maudd
@levorucka
Je to humáč, co :D. Ale jsem rada, ze jste se dozvedely neco noveho a mozna tim prekvapite nekoho dalsiho 🙂

2. črc 2020

@lana.r Dekuju 🙂

2. črc 2020

Já jsem si myslela, že když zalévají kávu horkou vodou z termokonvice, že ji nabrali a ohřáli ještě na zemi na letišti 🤔 Ono to nebude třeba všude stejné, ne? 😁

2. črc 2020

@mipahoji To kafe se dela jako u tebe doma v kavovaru. Akorat se tam neleje voda. Ta je napojena prave pres ten “water tank”. A na horkou vodu je taky tlacitko. Tak voda se do tech letadel dostava stejne, nebot takhle jsou ta letadla udelana primo od vyrobce 🙂. Skladovat teplou vodu by nebylo bezpecne. Muj muz je pilot na soukromych letadlech a jejich voda je lepsi. A kafe dela letuska taky na palube. Takhle vypadaji ty kavovary

2. črc 2020

Sice se nikam nechystáme, ale tipy mě zajímaly. Hezký článek. Z těch pytlů na oblečení se dá vysát vzduch i jinak, než vysavačem? Doma vysaju, ale při cestě zpět, bych neměla jak.

2. črc 2020

@wikki07 Dekuju. Jo, stlacenim a pak je zacnes jakoby rolovat

2. črc 2020

Článek se mi líbí.👍👍👍👍⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Jen pro praštěné lidi co se bojí lítat...
Ja to dělám tak

Pomáhá homeo cucaci kuličky na uklidnění...

ME třeba pomáhá hodně tvrdý alkohol... Nejlépe s homeo... To jsem úplně na pohodu akorat mi ten alkohol s tím potlačeným strachem vyvolávají smích takže se všemu smeju a házu jeden vtip za druhým...

to můžu dělat pokud někdo letí se mnou a opatrujte dítě i mě 😅
Ptz minule jsem ztratila bundu a spala celou cestu k hotelu 2h..

2. črc 2020

@veronicka89 hlavne, ze jsi nasla neco, co ti funguje haha

2. črc 2020

@wikki07 jde to i s fenem. Tak je dobré vědět jestli je na místě dovolene fen a na netu koukni na jednoduché udělátko jak nadas na fen kus petky s brckem a mas z toho malý vysavač.

3. črc 2020

Uzasny clanek!!👏👏👏 dekujeme

5. črc 2020

@damai Dekuji 🙂

5. črc 2020

Jo kdyz jsem si platila presna mista v letadle pri ceste s tehdy petiletym Lukaskem a doslo na to, ze je s ment. postizenim tak jsme prave kvuli bezpecnosti nesmeli mit prvni radu, kde je nejvice mista. . . Takze druha rada, coz tim odnesli lide co sedeli v te prvni - Lukyho neposedne nohy co mely furt tendenci kopat do sedacky pred nim. . . Coz se nesetkalo s pochopenim. . . No pokud ti pred nami nechteli byt kopani do zad tak si meli zvolit posledni radu. . . Ja prave chtela tu prvni, aby nikoho "neobtezoval". 😏

25. črc 2020

Máš prosím tě nějakej tip: za týden poletíme se synem do ČR, kratkej let, ale nemáme sedačku. Syn ještě nesedí, ani se neplazi nebo tak. Nosítko z určitých důvodu nemůžu mít. Kočár tedy odevzdám těsně před nástupem v tom tunelu a dají mi ho zase při příletu v tom tunelu jo? Celkově počítám, že budu bez kočáru max dvě hodiny. Trochu se bojím, že syn se bude vzpouzet dvě hodiny u mě v náručí.🙄 Pokud by bylo vedle volný sedadlo, tak ho tam položím, ale když nebude? Když třeba vezmu nějakou decku, vleze se na položení pod nohy? Poletím s ním sama, kufry dám odbavit, nahoru si vezmu akorát batoh a ještě tašku přes rameno. Diky

25. črc 2020

Ty vakuuovaci pytle pouzivame doma treba na periny pro navstevu, ale oblečení je z toho pomackane, jak kdyz ho prezvyka krava.. Nebo ho do toho nejak specialne skladate? Mam rada saty vyzehleny..

25. črc 2020

@me_druhe_ja Jestli letite do Prahy, tak kocarek ve vasi destinaci odevzdas v tunelu a v Praze ti ho vydaji u okynka,,nadmerna zavazadla". Nevim, jak to tam vypadá letos, ale loni jsme po návratu z dovoleny cekali na kočárek hodinu🙄

25. črc 2020

Moc díky! Vaše články moc ráda sleduju... můžu se zeptat, když létáte stand by, seženete vždy místo? Nejste nervózní, že se nedostanete a nevím co pak? 🙂 Jsem v tomhle začátečník, tak si to možná představuji blbě...

25. črc 2020

@takyjedna To jako fakt? Tak to mě jebne......🙄🙄🙄🙄 Každopádně díky za info, to se zblázním ho tahat v ruce s batohem a taškou ještě přes celou halu a čekat sto let.

25. črc 2020

@me_druhe_ja Prosim, nedavejte miminko na podlahu. Je to pro ne opravdu nebezpecne. Pri nahle turbulenci ty deti opravdu letaji. Vim, jak je to tezke. Snad nebudes na kocarek cekat dlouho. Takhle dlouho by to standartne trvat nemelo.

25. črc 2020

@m.e.l Zvlastni, ze vam rekli, ze je to kvuli bezpecnosti. Tam byl nejaky nouzovy vychod?

25. črc 2020

@takyjedna tricko treba sroluji. Na hotelu se da pujcit “steamer”, Pokud by to bylo fakt spatne. Nebo je tam zehlicka bezne. 🙂

25. črc 2020

@anuliinka2013 Dekuju 🙂 Clovek v tom musi mit trochu praxe a dobre to naplanovat. Mam pristup k portalu, kde vidim, kolik je volnych sedacek, kolik lidi je na standby. Takze tak nejak vim, na jaky let se zhruba tak dostaneme. Za ta leta jsem se samozrejme nedostala na nekolik letu, ale na valnou vetsinu rozhodne ano.

25. črc 2020

@mariegroth Udajne jo, ze pak v pripade nouzoveho vystupu zdravy pomahaji ostatnim a on by prekazel. . . nevi je to uz 6 let

25. črc 2020

@me_druhe_ja Jo bylo to pekelny. Vsichni, co meli jenom kufry, tak uz byli davno pryc a rodice s unavenymi a rozjivenymi detmi, v pozdnich vecernich hodinach, jsme tam cekali dalsi hodinu.. Ale treba to byla jenom vyjimecna smula, nebo ted, kdyz toho leta mene, tak to tak netrva..

25. črc 2020

@m.e.l Tohle se vetsinou ale dela jen u exit rady nad kridly. Ale mohli mit vlastni podminky.

25. črc 2020

@takyjedna my jsme loni čekali na kočárek v Praze jen o pár minut déle. Manžel šel klasicky pro kufry a já s roční dcerou pro kočárek. Dostaly jsme ho chvíli po tom, co přišel manžel s kuframa.
@mariegroth díky moc za článek 😘

25. črc 2020

Začni psát komentář...

Odešli