1 / 1

    Hezký večer, mě by velmi zajímala základní škola. 😉

    26. bře 2021

    Mě by zajímalo, jestli je opravdu fakt, že aby měl člověk kvalitní VŠ vzdělání, musí investovat do soukromé školy, ideálně z "Ivy League" (Harvard, Yale...) Nebo i mezi státními vysokými školami se dá najít nějaká, která má "jméno"? Jo a ještě jak je to se všeobecným/odborným zaměřením škol? Z filmů a seriálů známe snad jen klasicky "high schools" - střední školy, nejspíš všeobecného zaměření (něco jako naše gymply/lycea? ), existuje vůbec odborné střední školství? Něco jako naše zdravky, průmky?

    26. bře 2021

    Jak je to s družinama? Připomněla mi to @takarablog, která psala, že v Japonsku nejsou.

    26. bře 2021

    Mě by zajímalo, jestli je potřeba opravdu už od školky dítě hlásit do těch nejlepších zařízení a ideálně hned po narození 🤭

    26. bře 2021

    Zajímá mě domácí vzdělávání a unschooling.

    26. bře 2021

    Zajímalo by mě, jak je to s výukou cizích jazyků. Učí se nějaký běžně, od kdy a jaký? A je to skutečně tak, že vysoké školy na prihlaskach přihlížejí k tomu, zda je student zapojeny do charitativních činnosti? Existují také na základních školách nějaké školy v přírodě, lyžaky?

    26. bře 2021

    Mě by zajímalo, jestli funguje něco jako jesle nebo dětská skupina a případně, na jaké je to úrovni, platí se to atd.? Celkově od kolika let se dají děti "umístit" s ohledem na brzký návrat do práce. 🙂

    26. bře 2021

    Jo a jeste me opravdu zajima jedna vec😁 Proc jsou Amíci (aspoň dle filmů a knih to tak vypadá) tak posedlí anglickou literaturou a obzvláště pak Shakespearem...rozborem jeho děl a učení se dialogů nazpaměť tráví obrovskou část výuky...nevím, jako obecné základní povědomí dobrý, ale "do života" je ti to, jestli umíš nazpaměť citovat úryvky z Romea a Julii, Hamleta, Sen noci svatojánské či Richarda III. přece úplně k ničemu...🤷‍♀️

    26. bře 2021

    @ninive211 Hlavně že tak možná polovina Američanů má obrovské mezery v dějepisu a zeměpisu (mimoamerickém) a Českou republiku by zařadili někam do Asie k Rusku...a určitě se najdou ještě tací, kteří nás berou stále jako "Československo"

    26. bře 2021

    Mě by zajímalo, jak je to se vzděláním sester, konkrétně těch pracujících v intenzivní péči, zda musí mít stejně jako my Mgr vzdělání

    26. bře 2021

    @zuzanarhiannon Ta tady zacina v peti letech a rika se ji elementary school. Ta pak prechazi do middle school/junior high (11-14 let).

    26. bře 2021

    Tak na okraj ty žlutý busy, třeba 🤓 ve filmech zajizdi i do mist s jednim, dvema detmi, to je takto fakt svazi? Co uroven zakladniho vzdelani, statniho?

    26. bře 2021

    Jeee, tak jsem zavzpomínala na Panera Bread a jediný tak nějak normální chleba, který jsme v SF kupovali. To byly časy před 10 lety 😀

    26. bře 2021

    @ninive211 I statni vysoke jsou placene. Vsechny vysoke jsou placene. Urcite nemusis jit na Ivy League abys mela dobry zivot. Je dobre jit na kvalitni vysokou, ale neni to vsechno. Dulezite jsou take pracovni zkusenosti. A high school je tady vseobecne zdelani. Neexistuje high school na urcite zamereni.

    26. bře 2021

    @galatea_a Existuji “after school care”. To bych asi prirovnala k druzine

    26. bře 2021

    @ninive211 protože Shakespeare je prostě boží 🤩🤩🤩🤩 ne, chápu, já ho zbožňují, ale to je moje úchylka...

    26. bře 2021

    A ty vyucni obory, jak to funguje, po junior school se jde na high school a pak nejaky obor?

    26. bře 2021

    @ninive211 my jsme se zase museli ucit recitovat Kolovrat od Erbena, takze i u nas se najdou posedli ucitele 😄

    26. bře 2021

    zajímají mě univerzity - jaké jsou podmínky pro přijetí. napíši, co jsem zažila v anglii. nějakou dobu jsem žila v londýně. žila jsem v rodině - syn pána domu se chystal na vysokou školu. a v anglii nejsou nejdůležitější známky, prospěch atd. ale pro univerzitu je důležité, co dělá student pro obor, na který se hlásí.
    další věc - osobně jsem na gymplu zažila, když přijeli z usa učitelé a vyučovali nás konverzaci angličtinu. prý takto vyjíždí do evropy. jedna z mých profesorek vyměnila život v chicagu za život v městě, které má 10 000 obyvatel.
    jaké cizí jazyky se v usa vyučují? patří mezi ně i francouzština? vím, že je to více otázek, ale snad to nevadí.
    můžu jednu otázku mimo školství. co koronavirus v usa třeba jen ve státě kde jsi. my tady nemůžeme ani do cizího okresu. moje dcera chodí do 1. třídy a ve škole byla 4 měsíce a to byla jen zdravá. ty zavřené školy tady je průšvih, hlavně střední školy s praxí.............. přeji at si užíváš manžela i syna. zdravím z brna.

    26. bře 2021

    📌

    26. bře 2021

    📌

    26. bře 2021

    🔑

    26. bře 2021

    mě vždycky ve filmech fascinuje školní zdravotník, to u nás nemáme a pak ty spolky na vš pojmenované po řeckých písmenech. To funguje všude?

    26. bře 2021
    26. bře 2021

    Mě by zajímalo, jak se "číslují" třídy - jako u nás 1., 2. atd. nebo to je jinak? A pak mě zajímá, zda je možnost kroužků ve škole nebo se využívají jiné zařízení jako u nás v ČR třeba Dům dětí?

    26. bře 2021

    @michalelka Casto rodice musi zapsat dite do jesli (daycare) uz hned po te, co zjisti, ze je zena tehotna. Do dobrych daycares je naval a casto jich neni uplne dostatek. Jinak do prestiznich skol to s takovym predstihem neni. Ale my treba zapsali syna do preschool a do peti minut uz nemeli misto. Takze musis casto zapsat hned tu vterinu co otevrou online registrace.

    26. bře 2021

    @olga_ Home schooling tady existuje. Pred covid takhle rodiny vzdelavali. Neni to uplne caste, ale take nic neobyvkleho. Vidim to hodne u rodin, ktere jsou u armady a dost se stehuji, nebo u nabozensky zalozenych rodin, ktere nesouhlasi s tim, co je v osnovach. Moje neter je homeschooled a to z ruznych duvodu.

    26. bře 2021

    @biciklissie Uci se prevazne spanelsky, ale da se narazit i treba na francouzstinu, portugalstinu, nemcinu...neni to uplne bezne. Oni to nemaji tak, ze se zacnou ucit jazyk napr. od treti tridy az do maturity. Vetsinou je to jen na par let. Muj muz mel spanelstinu dva roky. Je to spis takove rozsireni obzoru. V Cechach je to za smyslem se naucit ten jazyk co nejlepe. Tady si zase vezmi, ze oni jsou rodily mluvci v anglictine a to vetsine proste staci. Ale jasne, nekdy je to studium jazyku chytne a pak to stuji treba na univerzite. O lyzaku nebo skole v prirode jsem tady neslysela. Jezdi na vylety vetsinou lokalne. Na high school casto cestuji kvuli sportu. Ano, v prihlasce na VS se koukaji na mnohem vic, nez jen dobre znamky

    26. bře 2021

    @bekinka Ano, daycare. Cena se ruzni. U nas je to treba $800-2000 mesicne. Zalezi na kvalite a kolik hodin tam dite je. Prijmou deti uz od sesti tydnu. To je asi neco, co si ceska maminka neumi predstavit, ale materska neni dlouha.

    26. bře 2021

    @ninive211 Nerekla bych, ze je to treba do takovych extremu jako vidis ve filmech. Proste studuji literaturu ruznych obdobi. Vetsinou ji studuji podrobneji v pokrocilych tridach. Muzes studovat ruzne urovne literatury. Ono americke skolstvi je hodne o konverzaci a dialogu, takze hodne veci rozebiraji. To jsme delali na unviverzite

    26. bře 2021

    @ninive211 Ja vim, ze tohle je neco, co se Americanum hodne vycita, ale dnesni generace cestuje mnohem vic a take ma uplne jiny prehled o svete. V CR se soustredime hodne na CR a Evropu. V Americe si vezmi, ze maji 50 statu a ta rozmanitost je tak velka, ze tomu take venuji prislusny cas a soustredi se hodne na jejich historii a zemepis a lokalni udalosti.

    26. bře 2021

    @allvinka Sestry (nurses) tady studuji bakalare (ctyri roky) a pak maji ruzne atestace a "bars". Potom muzes pokracovat na "masters" (Mgr) a prohloubit sve vzdelani. https://nursejournal.org/degrees/msn/types-of-m... S takovou kvalifikaci mohou treba predepsat leky, pokud jsou nurse practitioner.

    26. bře 2021

    @lv Vetsinou je nejaka dana zastavka v sousedstvi. Takze ano, muzou nabrat treba dve deti a zase jedou dal. Uroven statniho vzdelani se lisi. Kazda skola dostane score (1-10) a to je kazdy rok jine. Soukrome skoly jsou mnohem vic konzistentni a to je duvod, proc pravdepodobne budeme posilat do soukrome. I kdyz nerikam, ze statni skola skoci z 9 na 3 behem jednoho roku. To ne. Vetsinou plati, ze dobre skoly jsou v oblasti, kde jsou drahe domy a jsou to dobre oblasti k zivotu. Takhle spousta lidi i kupuje domy. Podivaji se na to, jak dobre jsou skoly v okoli.

    26. bře 2021

    @jakr1 "normalni" chleb tady bezne sezenu, ale je pravda, ze se tady neji tak casto jako ten jejich "toustovy", ktery fakt nemusim

    26. bře 2021

    @lv Treba jdou na technical college nebo trade school. Trade school je se zamerenim na remeslo. Nebo take beauty school - kadernice, kosmericka. Ale na povolani jako prodavacka nebo cisnik tady zadnou skolu nenajdes. Je to neco, na co te proste v praci zauci a hotovo.

    26. bře 2021

    @beruskaevuska1 Zdravim do Brna 🙂 V USA se hlasis na univerzitu a ne primo na obor. Ten si vyberes az po prijeti nebo v prubehu studia. Divaji se na znamky, ale take na vysledky SAT/ACT, coz je neco jako ceske SCIO. Dostanou score. Pak se take divaji na ruzne mimoskolni aktivity - sport, umeni, charita a atd. Take pisou eseje v ramci prijimacek. Za to jim daji urcite skore. V podstate to znamena, ze mas sanci se dostat na vysnenou univerzitu a nemusis mit same jednicky, pokud vynikas zase v necem jinem. Tohle je hodne u sportu.
    Vetsinou se tady vyucuje spanelstina. Obcas francouzstina a dalsi jazyky, ale jelikoz vliv spanelstiny je v USA obrovsky, tak to dava smysl, ze se uci tento jazyk.
    Uz jsme skoro v normalu. Nosime rousky a snad nas ceka posledni faze otevreni. Vakciny jsou v nasem state uz temer pro vsechny obyvatele bezne dostupne.

    26. bře 2021

    @luciiiks Jj, ten zdravotnik je fajn. Na univerzite jsem ho vyuzila.
    Ano, velke univerzity tyhle spolky vedou a je prestiz se do nich dostat. Maji vlastni dum, poradaji party nebo dalsi aktivity.

    26. bře 2021

    @gabkekoczi Ano, maji jako my "first grade, second grade...". Maji aktivity bud primo ve skole a nebo dochazi nekam mimo skolu, takze v podstate jako v CR. Jine je treba to, ze skola ma svuj vlastni tym americkeho fotbalu, basketu nebo baseballu.

    26. bře 2021

    @ninive211 Nemyslim, ze by znalost zeměpisu byla u Američanů nějak výrazně pozadu oproti jiným národům... Zkus se nějakého Čecha (který zrovna nestudoval zeměpis na VS) zeptat, kde je třeba Alabama.. Vsadim boty, že by to devět z deseti Čechů na slepé mapě netrefilo.. Takže bych nikomu za oceánem vůbec neměla za zlé, že mají chabou představu o ČR.

    26. bře 2021

    @mariegroth Moc děkuji za odpovědi a měj se hezky...

    26. bře 2021
    26. bře 2021

    @malanoha Vidim to stejne. My se na to divame z Evropskeho pohledu, kdy nam prijde neuveritelne, ze o nas nevedi. I kdyz musim rict, ze znam nespocet Americanu, kteri v Praze byli

    27. bře 2021

    Ahoj, chtěla bych se zeptat, co je pravdy na tom, že studenti na střední májí 3 povinné předměty a další 3 a více jsou volitelné, přičemž ty volitelné můžeš vybírat až ze 100 volitelných předmětů? Nechce se mi věřit, že by člověk opravdu měl možnost si vybrat třeba grafiku nebo něco úplně specifického a to na to mají tolik učitelů? Tohle jsem slyšela od jednoho čecha, který žije několik let tuším v LA.
    Další věc, něco jako žákovská knížka tam neexistuje, vše se řeší přes aplikaci v mobilu?
    Doučování, tam prý taky moc nefunguje. Údajně učitelé svým studentům automaticky pomájí po vyučování což je něco jako to doučování asi ale vrámci pořád té školy a nemusí se platit navíc? A poslední věc co mě zajímá - každý student po škole buď sportuje nebo jde na brigádu a pak až dom, neexistuji děcka, co by po škole šli dom a nic nedělali a jen se váleli?

    27. bře 2021

    @suzief to je dobrej dotaz - v ČR kdyz vidim kluka 25 let bydlet doma, kde ma naprano, navareno, to je priserny.

    27. bře 2021

    @mariegroth jak se da dostat do tech prestiznich univerzitnich spolku (pokud tvuj rodic tam nebyl)?🙂

    27. bře 2021

    @suzief Ano, maji opravdu hodne volitelnych predmetu. Urcite ne kazda skola jich ma 100, ale je bezne, ze je jich opravdu hodne na vyber. Pak maji povinne predmety a potrebuji urcity pocet kreditu, aby mohli “odmaturovat”.
    Jo, Vetsina je online. Obcas dite prinese domu papir, pokud se skola snazi s rodici neco komunikovat. Ale online zakovskou jsem mela treba uz i Ja na gymplu v Plzni.
    Skoly maji teaching assistants a ti pomahaji tem, kteri jsou pozadu, nebo i primo ucitel. Myslim si, ze celkove ta komunikace se skolou je dobra. Statni zakladky se neplati a urcite je to zdarma i na soukrome.
    Oni jsou proste zvykli mit nejaky konicek, sport nebo brigadu. Jasne, urcite ne vsichni, ale je tady spousta mimoskolnich programu.

    27. bře 2021

    @anetka9 prihlasis se a pak treba musis absolvovat pohovor a mit i nejake vysledky. Nekdy te ty spolky I sami oslovi.

    27. bře 2021

    @mariegroth tak to neni tak zly🙂 dekuju ti, i za tu osvetu, co tu delas, miluju si to cist a vedet, jak to funguje🙂

    27. bře 2021

    @galatea_a v JPN jsou druziny, ale ne tak jak je vedeme v CR. Jsou to tzv. gakudo a funguji od 14.00 do 18.30. Musite si do nich podat prihlasku. A maji dva typy: statni ty se nachazeji v arealu skoly a soukrome ty jsou mimo areal skoly a jsou drazsi - nabizeji, ze deti ve skole vyzvednou autem a vecer dovezou az domu. V Japonsku deti nesmite nechat doma samotne az do 4.rocniku ZS, takze pokud pracujete, tak si o gakudo (after school club) musite zazadat.

    27. bře 2021

    @takarablog děkuju za vysvětlení! 🙂

    27. bře 2021

    @mariegroth moc děkuji za vyčerpávající odpověď. 🙂

    27. bře 2021

    @mariegroth Zajímavé počtení. Je pravda, že rodiny, které vzdělávají děti doma mají za to placeno? A proto je to tak oblíbené v USA? 🙂

    22. lis 2021

    @tamarakralova ne to nemaji

    22. lis 2021

    @mariegroth Děkuji za rychlou odpověď.

    22. lis 2021