redakce
20. dub 2017
1022 

Jak oznámit těhotenství partnerovi

Spousta skvělých věcí se vyskytuje v páru: boty, náušnice, milenci, obsah duopacku  a také čárky na pozitivním těhotenském testu. Když pomineme reakci čerstvé matky, zahrnující hýkavý smích až po hysterický pláč, což už směle můžete vydávat za výkyvy hormonů, je třeba na novou skutečnost připravit i partnera. V ideálním případě je partner zároveň i nastávajícím otcem.

Zde je nutné rozdělit mužnou část vašeho páru do několika skupin a dle toho styl sdělení přizpůsobit.

Nechápaví

Tito muži se vyznačují poněkud složitějším hard diskem, tudíž je třeba delší vysvětlovací doby i u běžných žádostí a informací. Nejedná se o dlouhé vedení, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale o složitý propracovaný systém nervových propojení a odpojení, které vy, ženy, nemůžete pochopit.

V tomto případě doporučuji se dostatečně připravit a obrnit se trpělivostí. Na stůl vyložte onen počůraný (raději již oschlý) těhotenský test, háčkované bačkůrky velikosti nula, těhotenské tričko s nápisem „Jsem těhotná“, pánské tričko s nápisem „Budu táta“, dudlík a připravte si frázi „budeme mít miminko“ v sedmi světových jazycích. Pokud je to možné, přidejte i zprávu od lékaře a fotku vaší dělohy z ultrazvuku, to pro případ zhoršené průchodnosti nervových drah, což se ve stresové situaci může stát. Pokud i tak budete svědky nechápavého výrazu a mlčení, popř. nesrozumitelné artikulace, vytáhněte váš poslední trumf z rukávu: knihu Jak děti přicházejí na svět. Tam se dozví vše potřebné.

Chápaví až moc

Jedná se o jedince, pro které je typické zrychlené propojení všech součástí mozku, mnohdy až neproduktivně rychlé. Můžeme mezi ně zařadit ty vzácné exempláře, kteří vás zahrnují věcmi, po kterých toužíte, dřív než své přání vůbec vyslovíte, mnohdy i dříve než si je vlastně přejete. Orientují se ve vašem menstruačním kalendáři a zřejmě i vědí, co je bazální teplota. Patří tam i ti častěji se vyskytující exempláře, kteří vědí vše líp a dřív.

Tady není třeba velkých příprav, je velmi pravděpodobné, že partner už vše tuší, zřejmě někde v klidu a tichosti vybírá výbavičku laděnou do modré barvy a po příchodu domů vás překvapí vybraným jménem a budoucím povoláním nynějšího embrya. Na vás je pouze dostatečné vyjádření nadšení, až vám sdělí, že jste těhotná.

Všímaví

Partneři, které řadíme mezi všímavé, jsou malá výhra. Pomáhají svým něžnějším polovičkám v situacích, kdy my, statečné a soběstačné ženy, zcela nepochopitelně děláme, že pomoc nepotřebujeme a zároveň na ni netrpělivě čekáme.

Zde bych doporučila nějaké romantické gesto, protože se nemusíte obávat zdlouhavého vysvětlování začínajícího povídáním o motýlcích a kytičkách. Doporučuji nealkoholické šampaňské, svíčky, vyšpulené bříško v opnuté sexy košilce, apod. Zde bych chtěla upozornit, že je dost možné, že všímavý partner již má nějaké podezření. Možná si přeci jen všiml ranního zvracení a vaší netypické snídaně ve složení jogurt, kyselá okurka a pytlík gumových medvídků.

Ostatní

Nemůžete-li svého partnera zařadit do žádné kategorie, nezoufejte. Máte to v podstatě nejjednodušší, můžete se uchýlit k obecnému schématu: pozvěte partnera na dobrou večeři v pěkné a útulné restauraci, kde mu prozradíte své tajemství. Má to několik výhod. Je dost pravděpodobné, že asi tak za osm měsíců pro vás na nějaký čas skončí společenský život. Je tedy třeba využít každou příležitost, kdy se dostanete mezi dospělé, nešišlavě mluvící lidi. Druhá výhoda tkví ve veřejném prostoru a přítomnosti cizích lidí. Eliminují se tak nestandardní reakce partnera jako: „S kým to máš!“, hysterický pláč, bouchání hlavy o stůl, škrcení a padnutí do mdlob.

Fantazii se při oznamování takové radostné noviny meze nekladou, avšak vyvarujte se oznamování v těchto situacích: partner krájí cibuli velkým ostrým nožem, partner opravuje střechu či okapy, partner řídí vůz na dálnici ne úplně předpisovou rychlostí, partner řeže dříví na kotoučové pile či cirkulárce, partner jí, partner pije, partner právě oznámil kamarádům, že dítě minimálně ještě pět let neplánuje.

A na závěr vám ještě něco prozradím: v souvislosti s dvěma čárkami na těhotenském testu již nemá cenu nic plánovat.

Pokud se chcete dočíst opravdové příběhy originálních oznámení, zkuste to zde nebo tady nebo tu.

Vše potřebné se dočtete i v naší wiki.

Foto: pixabay.com

Super článek, pobavila jsem se 😀 Obzvlášť věta: "V ideálním případě je partner zároveň i nastávajícím otcem." mě nahlas rozesmála 😉

20. dub 2017

Nechápaví - chápaví až moc :D no bavím se :D

20. dub 2017

Skvělý článek! FAKT jsem se pobavila 🙂.

20. dub 2017

Dobrý článek! 😂
"V ideálním případě je partner zároveň i nastávajícím otcem." 👍

20. dub 2017

😂 Super clanek, ktery me pobavil. Diky! Jen vice dalsich takovych vtipnych clanku 🙂

20. dub 2017

Já nevím, asi jsem suchar, nebo prostě pragmatik. Ale rozhodně jsem neměla potřebu před muže pokládat nějaké botičky atd. Už vůbec ne mu to tajit, než půjdu k doktorce. Prostě jsem mu to řekla ihned, jak jsem se to dozvěděla z testu a bylo. U dalšího dítěte to neplánuju jinak. Jakýpak copak...

20. dub 2017

@lady_giraffe však jo, taky možnost 😉 Ber ten článek s nadsázkou 😉

20. dub 2017

@lvicek2000 já to beru, jen mi tam tahle "obyčejná" varianta chybí😉

20. dub 2017

@lady_giraffe určitě bychom vymyslely další a další způsoby, to je fakt 😉

20. dub 2017

Doufam,ze se chysta i nejake zo zamysleni nad tim,jak na tuhle zhavou novibu ptipravit sebe - nastavajici matku. Citim se byt menecenna,ldyz jsem po zjisteni teto zpravy malem omdlela a pak mlatila hlavou o zed. Zatimco ostatni matky dojate breci a davaji statusy na socialni dite 😀

20. dub 2017

@liss_durman dobrý nápad 😀

20. dub 2017

Super článek. My jsme prcka plánovali, docela dlouho jsme se snažili a když jsem pak manželovi ukázala test, tak na to koukal ptal se, co to jako je. Takže pro ty méně chápavé doporučuju k testu přikládat ještě návod na jeho použití 😀

20. dub 2017

Dokonalé👍👏😂

21. dub 2017

Začni psát komentář...

Odešli