Je tu někdo, kdo adoptoval dítě romského etnika?
Je tu někdo, kdo adoptoval dítě romského etnika? Zajímají mě vaše zkušenosti 🙂
@alenka_p nemáš zač děkovat. Jsi skvělá, že něco takového zvažujete a nevadí vám to🙂 Já osobně bych na to neměla - ale hodnotím z pozice člověka, který má vlastní dítě, kdyby nám to nešlo, asi bych také zvažovala kdejaké řešení. Tak ať jste brzy rodiči mělého človíčka, který vás bude milovat a vy jeho🙂
@alenka_p ...každé rozhodnutí nese své riziko...
Počítám s tím, že naše snažení nemusí vyjít, že hlas krve bude silnější než cokoliv jiného kolem, to se prostě může stát. Na druhou stranu nevíme ani to, co nám udělají vlastní děti, které si do života nesou naše geny. Beru to tak, že se pokusíme udělat maximum, abych mohla mít sama před sebou čisté svědomí a pokud se chlapeček rozhodne jinak, to už potom bude jeho volba, se kterou stejně nic nenadělám...
Teď mám hlavní cíl vychovat jak nejlépe to jde, přežít pubertu a snažit se vyjít s tou genetikou alespoň na remízu, všechno ostatní může příjemně překvapit 😉
Hodně štěstí! 🙂
mám ve svém okolí dvě rodiny, kde jsou děti v pěstounské péči. První si vzali "bílého" kluka a větší grázlík na okolí snad není, vandalismus, záškoláctví, naschvály.. a to i přesto, že cca od 2 let vyrůstal v naprosto milující rodině...druhý případ - rodičům se nedařilo mít vlastní děti, vzali romského kluka a za půl roku k nim přibyla jeho o dva roky mladší sestřička. Od té doby do rodiny přibylo dalších pět vlastních dětí rodičů (asi zapracovala psychika, pohoda, starost o děti a ejhle... dohromady tvoří obrovskou a skvělou rodinu, kdy se nevlastní sourozenci mají rádi nad všecko na světě a krásně u nich všechno šlape...tahle rodina přispěla k lepšímu smýšlení o romském etniku na malé vesnici....všechno je ale hrozně individální a jak už někdo psal, genetika vážně 60-70%...aneb jak říká můj drahý: geny nevyčůráš 🙂
@alenka_p Asi mate pravdu,je to dusledek nezvladnuti jejich odlisneho temperamentu.Kdyby je tenkrat komuniste nechali kocovat,jak byli zvykli,mozna by kradli sem tam na vesnicich slepici... Vypada to,ze to mate v hlave srovnane a pocitate i s rizikem.Preji Vam,at se Vas sen o stastne rodine splni,zaslouzite si to.
@apacheee A to je duvod, abych nekoho apriori odsoudila, jen kvuli prislusnosti k jinemu etniku?
Já jsem pro adopci, akorát si myslím, že to chce obrovskou vůli a trpělivost. Já bych si netroufla, ale samotnou mě to mrzí.
Dítě bohužel není takové, jaké si ho vychováš, jak tu někdo psal, vlohy se dělí na vrozené a získané. Je dost možné, že negativní vlastnosti se u dítka prohloubí i díky reakcí okolí, které ho zaškatulkuje a nasměruje. To už ale bohužel náhradní rodiče neovlivní.
Doporučuju si přečíst Rok kohouta od Terezy Boučkové....
@halina0101 To určitě není, jen je potřeba vzít v potaz všechny možnosti. Rozhodně nejsem hádací typ a snažím se na všechny pohlížet bez předsudků, ale po mých zkušenostech je to stále těžší a těžší. Pracuju jako učitelka a někdy je to s romskými rodiči a dětmi opravdu síla. Nechci tvrdit, že s bílými je to vždy v pořádku, ale statistika taky udělá ve vnímání své
nemam zkusenost. Ale nebala bych se genu. Vidim na svem diteti, ze je to muj otisk, co ho naucim, cim jsem mu prikladem, takovy je. Muze zdedit temperament, dispozice, nadani, ale zadne dite se nerodi zle a podle jako se to tady u tech nezvladnutych pripadu traduje. Samozrejme, hodne veci si vstipi uz jako novorozenec, miminko, batole... nejlepsi a bez problemu by urcite bylo mit moznost na dite pusobit co nejdrive, nejlepe od narozeni, ale netusim jak to u nas (v ustavech a uradech) chodi.
Koho to zajímá, doporučuji tenhle článek: http://www.romea.cz/cz/romano-vodi/o-pestounske...
Zmiňovaná Martina Vančáková měla u nás na přípravách velmi pěknou přednášku, sama má dvě romské děti v PP.
@apacheee Ja ty geny uplne nepodcenuji, ale rikam si, ze cim vice bude slusnych Romu, treba z adoptivnich rodin, tim vice se muze neco zmenit.Pozitivni priklad 😉 .
Samozrejme i ja mam predevsim ty negativni zkusenosti, bohuzel, ale nerada bych, aby me to celozivotne ovlivnilo nebo snad dokonce zaslepilo.Nebudeme si nalhavat, ze v DD nejsou predevsim deti z nefunkcnich a svym zpusobem asocialnich rodin.Proto bych, rozhodnu-li se pro adopci, geny az tolik neresila a verila sve intuici a prikladu, ktery mu svym zivotem dam.
Mimochodem osvojení romských dětí do zahraničí probíhá naprosto bez problémů, i jejich další výchova (informace od odborníků, ne osobní zkušenost)...proč asi? U nás prostě ty předsudky hodně vládnou, bohužel je jasné, že to dítě to taky svým způsobem ovlivní...
Já bych do toho také nešla. Krev není voda a pořád to člověka někam podvědomě táhne. To máte jako s imigranty. V cizí zemi se jim může vést královsky a stejně vnitřně nejsou šťastní a táhne je to do vlasti.
@halina0101 jsem rada, ze tady nekdo zminil, ze i bile deti z decaku jsou casto problemove. Zalezi v cem to dite vyrustalo hned od narozeni.
@alenka_p Ano, ty predsudky jsou to, ceho bych se bala.Sama znam velmi slusneho rom. kluka, studenta VS, ktereho vychovavaji dva lekari, skvela rodina.A presto se setkava s predsudky bez toho, ze by ho nekdo znal-napr. rodice jeho pritelkyne ho odsoudili, aniz by se zajimali kdo je, z jake rodiny pochazi a co dela.A je jasne, ze pokud se s timto setkas treba v puberte, kdy jsi precitlively a hledas sam sebe, zamava to s tebou a mas tendence uchylit se tam, kde budes mezi svymi.
Romské dítě bych si nevzala.
Za první - bydlíme na vsi, tady by Cikána zkouslo málo lidí - takže by si užil svoje...
Za druhé - geny - ať už je tu vzpomínaný Rok kohouta, nebo zkušenost z našeho města...
Movití manželé si vzali Cikána z domova, měli ho od mimina, dali mu všechno - nejen po finanční stránce, ale hodně se mu věnovali...
Celou základku byl premiant. Pak přišla puberta, chytil se party - přidal se ke svým, začal krást, rval se, nakonec šel sedět za vraždu...
Pokud se na to budeme divat jen z pohledu geneticke vybavy, pravdepodobne bychom nemohli adoptovat zadne dite z DD, protoze i u tech bilych netusime, co si nesou s sebou.I kdyz integrace je bezesporu jednodussi, protoze na nich tu "jinakost" na prvni pohled nevidime.
Mamky známí adoptovali romskou holčičku. No už na základce se začaly dít věci, přitom adoptivní rodiče jsou slušní, vychovaní, klidní lidé. Ale malá prostě byla jak z divokejch vajec. Já se s ní kamarádila, ale přišla jsem si chvílema jak Alenka v říši divů, jak se třeba chovala k rodičům a tak. To kdybych doma předvedla, tak mi přilítla jedna z každý strany. Sex provozovala už od patnácti, kradla, lhala, věčně po zábavách atd. Je mi jasný, že vždy jsou příklady pozitivní i negativní. Tak já mám zkušenost tuhle, tak zakladatelce píši. Ono se jednoduše odsuzují negativní názory ostatních a označují se za netolerantní, když nemáte žádnou zkušenost a žijete ve sluníčkových představách. Ale realita prostě je často jiná. Třeba někdo napíše pozitivní zkušenost. Vám každopádně přeji hodně štěstí, aby se k vám dostalo děcko (jakéhokoliv původu), které vás život rozzáří a nikoliv naopak. 😉
Jak pročítám tuhle diskuzi, tak sama mám rozporuplné pocity. Osobně bych do toho i šla. To vědomí, že bych dala šanci děťátku, které někdo jiný zavrhl, to za to asi stojí. Bohužel lidé jsou zlí a je mi jasné, že bych musela to dítě naučit, jak se bránit a nebo hodně vysvětlovat. Ale když je člověk malé dítě, nechápe to, i když mu to vysvětlíte tisíckrát a bolí ho, že ho lidé odsuzují, byť nic špatného neudělalo. Nicméně toto se může dít i člověku, který je hodný, vyrůstá se svými rodiči a jen je třeba trochu jiný vzhledově, nebo je introvert... cokoliv. Já jsem toho myslím zářným příkladem.. Ve škole jsem si "užila" své a snad ani nevím proč.. Posmívali se kvůli brýlím, potom kvůli tomu, že jsem byla silnější, ale žádnej extra špekáček zas ne.. No ale největší podíl měla právě moje stydlivá povaha. Moc jsem se s nikým nebavila, protože jsem třeba nevěděla o čem a jak začít hovor atd.. Po letech jsem se dozvěděla, že jsem působila namyšleně.. ha ha.. No chci tím říct, že toto se může stát každému, že ho okolí odsoudí a nemusí to být kvůli barvě kůže. Určitě bych dala šanci i romskému miminku.. Ono za to nemůže, komu se narodilo. Jo a z těch mých citových prů*erů a poctiu méněcennosti mě, snad úspěšně, vytáhla kinezioložka.. Vždy se dá najít řešení 🙂
Holky moc vám všem děkuju za reakce, jakékoliv 🙂
@alenka_p špatně jste mě pochopila. Sama jsem žila 4 roky se slušným cigánem. Pocházel z dětského domova byl tam od miminka). Slušný, pracující, nestýkal se s žádnými romy, ale stejně si pořád připadal jak cizinec ve vlastní zemi. Záleží pak podle mě na síle toho jedince jak se k tomu postaví. Ne všichni, co vyjdou z dětského domova jsou " závadní " i když výchova je základ, není to všechno. Sice si z děcáku přinesl nějaké návyky, jako například uklízecí sobota, věci v komíncích a snědl by snad i hřebíky, kdybych mu je uvařila, ale to na škodu nebylo 🙂

@halina0101 ano, to je taky přesně to jediné na tom všem, z čeho mám obavu.