icon

Šance na návrat dítěte z pěstounské péče?

barunka20x
24. led 2025

Na základě předběžného opatření jsem přijala neteř. U rodičů byly dlouho shledávány nedostatky v péči. Podnět na OSPOD dala už porodnice po jejím narození, kdy zjistily snížený intelekt matky, která moc nespolupracovala, nechtěla si nechat poradit a nedbala na potřeby přiměřené stavu maličké (předčasně narozená, potřeba polohování, různé cvičení atd) Dvakrát do týdne k nim docházela socialně aktivizační služba a nahodile, ale velmi často i OSPOD. Oba subjekty uvedli že matka není schopná zajistit potřeby dítěte přiměřeně stavu, a dítě bylo uvedeno jako dítě v ohrožení. Toto dítě je již PÁTÝM odebraným dítětem matky. Otce několikrát při kontrolách OSPOD nachytala pod vlivem alkoholu, a malá jim byla odebrána přímo z hospody kde seděli a oba pili. Bylo vydáno předběžné opatření prozatím na 3 měsíce. Pracovnice OSPOD požaduje od matky kvůli jejímu sníženému intelektu soudní znalecké posudky od psychiatra. Otec musí prokázat že pracuje se svou závislostí na alkoholu. Já podala návrh na svěření do péče. A teď mě zajímá, jaká je šance že se ta malá vráti k biologickým rodičům, a co pro to budou muset udělat. Obávám se, že i když jim bude malá navrácena, situace se bude dřív nebo později opakovat. Prosím kdo máte třeba s podobnými příběhy zkušenost, budu ráda za vaše postřehy.

aktakd
24. led 2025

@barunka20x Chvilku jsem se kolem pěstounské péče motala a řekla bych, že ta šance je minimální, zvlášť když už je to několikáté odebrané dítě. To by se musel stát nějaký zázrak a rodiče by se museli dát zázračně dokupy a to se fakt moc často neděje u těchto lidí. Hlavně by to ti rodiče museli chtít, měli by zájem o to dítě?
Jinak držím palce, není to určitě snadná situace pro nikoho z vás.

barunka20x
autor
25. led 2025

Rodiče (hlavně otec) zájem mají a snaží se problém vyřešit.
@aktakd

merope
25. led 2025

@aktakd Ale zase vezmu-li podle pěstounů v okolí, tak sice dítě jim zůstalo, ale ty nervy se soudy jsou na houby.