Alergie na sperma - co dělat?

eminka001
8. říj 2021

Hezký den holky,

chci se podělit o svou špatnou zprávu z tohoto týdne a poprosit Vás o rady..
Je mi 20 let a tento týden vyšlo najevo, že jsem alergická na sperma všeobecně (nikdy se mi alergie neprojevila až teď se současným partnerem). Pokud vše půjde dobře, tak s přítelem chceme být mladí rodiče - zhruba za 2-3 roky bychom chtěli miminko.
Prvotní alergie se projevila opuchnutím po několika hodinách (nechráněný sex byl večer a alergie se projevila další den ráno), druhá alergie byla na společné dovolené, kdy sex byl ráno a alergie přišla pozdě večer. Od té doby se však alergie neprojevuje (nebo projevuje ale v takové míře, že jí nejsem schopná zaznamenat - jsem ekzematička, takže nedokážu úplně odhalit, zda ložiska ekzému jsou od toho nebo z něčeho jiného), avšak už neotékám, což je pro mě důležité.
Jsem vedená na alergologii a samozřejmě na gynekologii - obě doktorky mi na mou otázku “co teď mám dělat?” odpověděly “pokud nechcete v nejbližší době těhotnět, tak nic”… jsem vnitřně zoufalá, protože vím, že do budoucna by to mohl být velký problém a já teď opravdu nevím, co mám dělat - ptala jsem se i své praktické doktorky na nějakou prevenci proti tomu, ale ta mě znovu odkázala na alergologii.
Mohly byste mi teď prosím poradit? Mě to užírá a přítelovi to samozřejmě na psychice taky nepřidá..
Předem moc děkuji ❤️

sebestka
8. říj 2021

Na lehčí formu (což asi máš), by měly stačit léky. Píší, že čím dřív se zahájí léčba, tím dřív. Při těžké formě by se to řešilo umělým oplodněním.
Ty tu alergii máš diagnostikovanou od lékařů, bylas někde na vyšetření nebo jsi otekla, ale nikde jsi nebyla?

nikjean
8. říj 2021

@eminka001 Dost mě udivuje, jak se k tvé diagnóze lékaři staví. Protože rozhodně by neměli otálet s vhodnou léčbou. Nicméně, dokud se nebudete snažit o dítě, rozhodně se dá přejít těmto problémům kondomem. Až pak přijde doba na dítě a bude alergie překážkou k přirozenému početí (což být nemusí), svěříš se do péče reprodukčních center, kde ti pomohou.

sebestka
8. říj 2021

A jinak bych se lékařek přímo zeptala, kdy se zahájí teda nějaká léčba nebo , jak máš postupovat, až těhotnět budeš chtít a jestli by nebylo na místě tě poslat na vyšetření, ať se zjistí, jak na tom jsi. A nebo je prostě změnit.

eminka001
autor
8. říj 2021

@sebestka doufám v lehkou formu 🙏
Alergii mám bohužel diagnostikovanou (v hodnotách se moc nevyznám a nedokážu určit, zda je to hodně vysoký nebo jenom vyšší, proto přikládám fotku)

eminka001
autor
8. říj 2021

@nikjean všechny mi odpověděly “pokud nechcete těhotnět, tak to řešte kondomem”, to ale pro nás není podle mě úplně nejlepší řešení, když víme, že za 2 roky bychom se chtěli snažit… bohužel všechny doktorky zněly otráveně - a to mám gyndařku přímo v Gennetu! Takže nejlepší péči…

eminka001
autor
8. říj 2021

@sebestka v prosinci mám jít na prevenci, tak se rovnou přeptám… myslela jsem jestli nejsou prevencí třeba nějaké léky kromě antihistaminik (beru pravidelně Zyrtec i na zklidnění ekzému apod.) nebo bylinky..

eminka001
autor
8. říj 2021

Zároveň jsem se svojí imunoložky/alergoložky zeptala, zda reakce mohly skončit v důsledku toho, že přítel přestal přijímat tolik bílkovin (kvůli svalové hmotě) a přestal jíst tvarohy/pít mléko (mám intoleranci laktózy). Na to mi odpověděla “ano mohly se nějaké potraviny dostat do sperma, ale opravdu nevím”. Na konci hovoru mi ještě stihla říct, že tohle dlouho neviděla ale že já to mám - což na psychice rozhodně nepřidalo. Též bych s ní měla mluvit v prosinci, tak se na to všechno ještě zeptám…

nikjean
8. říj 2021

@eminka001 Tak to je velmi zvláštní odpověď tvé Dr., protože mimo jiné je potřeba vyloučit další potenciální alergeny (testem), které ti mohou alergii způsobovat a jak si už načala - mohou to být právě stopové množství potravin, co se ve spermiích nachází, které ti nedělají dobře..
Možná bych teda přešla k jiné Dr., která tě neodbyde a udělá ti podrobnější testy.

eminka001
autor
8. říj 2021

@nikjean bohužel už nevím, na koho se obrátit, proto to řeším zde.. vím, že by nejspíš i přítel měl jít na nějaké testy? Ať už krevní nebo rovnou sperma.. mám imunoložku v Synlabu! Což si zase myslím, že je opravdu dobrá klinika, tak nechápu ty postupy ani jedné z nich

nikjean
8. říj 2021

@eminka001 Proč by na testy měl jít přítel a jaké? Problém máš ty - tvoje tělo špatně reaguje na jeho ejakulát, ale to neznamená, že by ho on měl nějak závadný. To asi né 😀

levandule_k
8. říj 2021

Můžeš zkusit psychosomatiku. Já měla ekzém na rukách (vadily mi saponáty), teď nic zvláštního nedělám (žádné speciální krémy, žádná dieta, saponáty používám běžné) a 2 roky jsem úplně v klidu, a to jsem to měla občas rozpraskané do krve.

Podle mě bude hodně důležité, jestli jenom trochu natečeš, nebo tvoje tělo bude partnerovi spermie i likvidovat.

Přímo psychosomatikou a gynekologií se zabývá MUDr. Helena Máslová

eminka001
autor
8. říj 2021

@levandule_k dobře děkuji 🙂 to, jak moc závažné to je budu znovu muset řešit s imunoložkou předpokládám? Nebo s gyndařkou, která si to vezme na starost?

levandule_k
8. říj 2021

@eminka001 To já nevím. Spíš bych to tipovala na gynekologii. Já tohle nikdy neřešila. Vím, že Máslová na nějaké přednášce říkala, že se u některých žen projeví ta schopnost, že dokážou zlikvidovat partnerovi spermie. Některé mají tuto alergii jen na sperma svého partnera, ale jiné je to ok. Některé ženy nesnesou žádné spermie a jejich tělo likviduje všechny.

Nicméně nemusí to být tvůj případ, můžeš být jenom oteklá.

Mně se ekzém zhoršoval ze stresu. Hoď se do klidu, je taková nic neříkající rada, která člověka akorát tak naštve. Zkus si, co nejvíc zpracovat všechny bolesti, křivdy, traumata, vše, co tě trápí. (Já se musela naučit trochu jinak zacházet sama ze sebou.)

Ale jako řešení používejte kondom, se mi nelíbí. Neřeší to tvoji příčinu problémů.

eminka001
autor
8. říj 2021

@levandule_k v tuto chvíli chci zkusit na ekzém kožní sanatorium Achillea (trošku se bojím, protože recenze byly smíšené). Už mě nebaví to řešit kortikoidy, protože to zase neřeší příčinu ale pouze následek. Chci se teď na svoje tělo více zaměřit (i kvůli zhoršenému ekzému i té alergii), tak uvidíme 🙂 každopádně děkuji za typ na psychosomatiku a určitě si o tom něco přečtu ❤️

levandule_k
8. říj 2021

@eminka001 Sanatorium neznám, uvidíš, třeba ti to sedne. Někdy je to léčba metodou pokus omyl a člověk hledá, co mu sedne. Mně třeba psychosomatický přístup vyhovuje, je to o tom, že když hlava nezvládne určité emoce, projeví se nemocí. (Každý reaguje na krizové situace, někdo má ekzém, někdo žaludeční vředy, někoho bolí záda, někdo se propracuje k infarktu.)

eminka001
autor
8. říj 2021

@levandule_k taky jsem se o tom doslechla teprve nedávno, tak to chci zkusit (je to o tom, že kombinují kortikoidy s koupelemi, zábaly apod.) a nejspíš to taky bude metoda pokus omyl. Samozřejmě největší vliv na ekzém je stres, počasí a jídlo. Bohužel ne vždy jde ekzém “ukočírovat” a někdy se projevit asi musí 🙂

levandule_k
8. říj 2021

@eminka001 Nevím, na kdy máš naplánované Sanatorium, ale do té doby můžeš místo kortikoidů zkusit lopuchovou mast (koupíš normálně v lékárně, stojí pár kaček, značka Dr. Popov). Nevím, jak bereš kortikoidy dlouho, jestli je bereš dlouhodobě, tak to chce vysazovat pomalu a nejlíp pod vedením doktora, který je tomu nakloněn. Je to mastička, takže neřeší příčinu, ale je bylinková a šetrná a mně zabírala dobře. (Při dlouhodobém užívání to chtělo prostřídat s měsíčkem, protože si na to tělo začalo zvykat.)

eminka001
autor
8. říj 2021

@levandule_k kortikoidy mažu celý svůj život (bohužel) a je pravda, že když to pár dnů nenamažu tak se ekzém stejně za chvíli vrátí :( uvidím, co mi kde řeknou… konopná mast bohužel nezabírá ale zkusím tu lopuchovu mast 🙂

kvetuska145
9. říj 2021

@eminka001 ahoj, nevim jestli jsem mela uplne to stejné, ale taky mi to zjistili ve 22, ze mam spatne prostredi v pochve a spermie tsm nepreziji a proto nedoputuji tam, kam mají. Jednou se to podarilo pila jsem nosifol a bylo to po roce. Potom jsme se po dalsim roku objednali do sanatoria a udelali nam IUI a hned prvni pokus vysel 🙂 pokud budes chtit vic info dej vedet. Ty mas tu vyhodu, ze uz ted vis co ti je. Mne na to dosli az v sanatoriu prave😒 ale vim ze jsem zkousela concieve gel, a nebo cipky myovunelle a ty cipky jsem si dala i nez jsem sla na zakrok 🙂 meli by pomahat k normalnimu ph tam dole. Tak je zkus a uvidis🥰 preji hodne stesti.

eminka001
autor
9. říj 2021

@kvetuska145 ahojky, my právě zatím vůbec nevíme, jak na tom jsme a co se u mě konkrétně děje 🙄 zda ve mě spermie přežijí nebo je moje tělo totálně zlikviduje… jak alergoložka tak doktorka na gyndě řekly “pokud nechcete v nejbližší době těhotnět, tak to řešte kondomem”, což si myslím, že pro nás není vhodné řešení vzhledem k tomu, že za 3 roky si mimi dokážeme představit 🤦🏼‍♀️ Bohužel nevím, co teď mám dělat nebo jak to řešit… smím se zeptat, jak jsi postupovala, když ses to dozvěděla? (Pokud jsi samozřejmě taky chtěla být mladá maminka/teď se snažíte a pokud se s tím dokážeš svěřit) 🥰

majili
10. říj 2021

@eminka001 ono je docela rozdil, jestli mas alergii na sperma nebo protilatky proti spermiim. Pokud mas alergii, tak to nemusi byt takovy problem, co se poceti tyka. Dalo by se to resit jen nejakymi antihistaminiky a resila bys to na alergologii.
Co se tyka problemu plodnosti, tak to jsou bunecne protilatky proti spermiim. Ty ti zjisti pri vysetreni na imunologii a tam se to pak musi resit branim kortikoidu pripadne se musi podstoupit IVF.
Jsou to dve ruzne veci a v pripade alergie by nemusel s otehotnenim byt problem, ale z hlediska nejakeho komfortu bych to resila na alergologii.

eminka001
autor
10. říj 2021

@majili děkuji 🙂 takže se mám znovu obrátit na alergologii a podstoupit další testy, pokud to chápu dobře. A předpokládám, že se mnou bude muset jít i přítel..?

majili
10. říj 2021

@eminka001 na alergologii bych se obratila, aby ti predepsali nejake antihistaminika, pokud spolu chcete spat i bez kondomu, ale mozna by bylo lepsi s tim kondomem, protoze to telo kdyz proti tomu bude bojovat, tak se ty protilatky asi muzou vytvorit. A co se tyka tech protilatek proti spermiim, tak to chce imunologii, ale pokud se chcete pokouset az za tri roky, tak to asi nema uplne vyznam resit ted, ale az v pripade, ze by vam to potom neslo, tak ti ty testy udelaji v centru asistovane reprodukce, ono se to behem 3 let muze klidne zmenit a pokud ted protilatky nemas, tak je muzes mit i pozdeji, to neni stala vec.

eminka001
autor
10. říj 2021

@majili beru Zyrtec pravidelně a jde o to, že během těch pár měsíců alergie, kdy jsem opravdu v obličeji natekla, zmizela, takže nevím, co se v mém těle změnilo 🤷‍♀️

majili
10. říj 2021

@eminka001 tezko rict, u alergii clovek nikdy nevi, kdy a proc se objevi. Jinak teda doktori maji spis pravdu, ze ted neni moc potreba to resit, pokud dite chcete treba az za ty tri roky. Nechala bych to zatim byt, protoze alergie a protilatky neni to same a alergie nemusi byt duvod k neotehotneni. Az by se blizil cas, kdy chcete otehotnet, tak to zacit resit. Pokud by se vam nedarilo otehotnet, tak zkusit udelat testy na ty protilatky. Zatim bych se tim tolik nestresovala.
Ja alergii na sperma nemam a protilatky proti spermiim mi byly zjisteny. Nema to vetsinou zadne priznaky a dokud se to neotestuje z krve, tak nevis, jestli to mas nebo nemas. Narozdil od alergie, kde mas nejakou reakci.

eminka001
autor
10. říj 2021

@majili dobře děkuji za vysvětlení 🙂 pokusím se to teda v hlavě teď moc neřešit a začnu to řešit až se budeme chtít začít snažit 🙂

kvetuska145
11. říj 2021

@eminka001 no u nás to bylo jasné 🙂 my hledali problem, protoze jsme miminko chtěli 😊 takze jsem po roce a pul navstivila car v brne, kde mne udelali hormonalni profil, manzelovi spermiogram a podle toho se postupuje co dal. Mne kvuli tem vysledkum udelali ten test cervikalni, kde mne odebrali hlen a zjistovali, zda jsou v nem spermie. Bylo mi zjisteno ze ne. Takze moje pochva je proste stihla zlikvidovat. Je to imunitnim systemem no😬 Zacli jsme tam chodit v zari minuly rok, v listopadu jsem mela jit na IUI ale byla jsem bez ovulace, tak mi nasadili clostik, a pak ovitrel a po Vanocich 30.1 jsem sla na zakrok a vyslo to🥰 za 2-3 tydny mam rodit😊 a jsem rada, ze jsem to zacla resit ve 21 a ve 23 otehotnela😇 ono hlavně zalezi i jake mas podminky. Kdybych nemela samostatne bydleni s manzemel, tak bych do toho nesla takhke brzy. Takze drzim moc palce a doufam ze se vam povede🥰 zkus mrknout na ten gel nebo cipky🥰

eminka001
autor
11. říj 2021

@kvetuska145 tak to je krásný a moc gratuluji! ❤️ Ať je vše v pořádku 🥰 my se o bydlení začínáme bavit, proto to vidím až za ty 2-3 roky třeba 🙈 ale řekla bych, že je dobře že jsem tento problém objevila tak brzo abych to pak mohla řešit a ne čekat třeba do 30 a pak řešit že už to třeba vůbec nepůjde… moc děkuji za zkušenost a kouknu se jak na gel tak čípky 🙂