CAR Obilný Trh Brno II.
Ahoj holky z Obi šup sem ať máme dostatek prostoru. 🙂
Oplodnění
Oplodnění znamená, že jedna ze spermií vnikla do vajíčka. Tam se hlavička spermie zvětší původní sbalené chromozomy se rozvinou a vytvoří mužské prvojádro. Ve vajíčku je v té době připraveno prvojádro ženské. Když obě prvojádra splynou, začne se oplozené vajíčko - zygota - dělit na 2, 4, 8 a postupně více a více buněk. Protože celkový objem vajíčka je stále týž, znamená to, že dělením vznikají stále menší a menší buňky. Od chvíle, kdy se vajíčko rozdělilo na 2 buňky, nazýváme již tento útvar zárodek neboli embryo.
Embryo (zárodek) putuje vejcovodem a přibližně 5. den po ovulaci se dostává do dělohy, kde se 1-2 dny volně pohybuje, dále se dělí a "hledá" vhodné místo k implantaci. Většinou 6.-7. den po ovulaci embryo začíná implantovat, tedy zanořuje se do vnitřní vrstvy dělohy, do děložní sliznice. Proces implantace bývá ukončen cca 9. den po oplodnění vajíčka. Sliznice musí být k této implantaci připravená. Příprava je řízena hormony, které se vytvářejí právě v tom folikulu, ve kterém dozrává vajíčko. Tak je zajištěna správná hladina hormonů, která přesně časově odpovídá vývoji vajíčka a následně embrya. Sliznice v děloze se připravuje ve dvou fázích:
■1. fáze: v době, kdy se připravuje vajíčko k ovulaci, se ve folikulu vytváří hormon estrogen. To je hormon první fáze a pod jeho vlivem sliznice v děloze roste.
■2. fáze: po uvolnění vajíčka (ovulaci) nabývá folikul jiného vzhledu a nazývá se dále žluté tělísko. K dosud uvolňovaným estrogenům se přidá ještě další hormon - progesteron. Ten
zajistí vývoj žlázek a sliznice děložní se stane schopnou embryo přijmout.Progesteron je hlavním hormonem druhé fáze.
Po ovulaci je tedy vše připraveno pro úspěšný začátek těhotenství. Vajíčko je ve vejcovodu. Děložní sliznice se mění ( roste na cca 1cm a stává se "sekreční" ) účinkem hormonů, které vytváří žluté tělísko, aby v době příchodu embrya do dělohy byla optimálně připravená.
Je ale možné, že embryo se v děloze neobjeví - třeba proto, že žena nechce otěhotnět a neměla pohlavní styk.
V tomto případě žluté tělísko bude automaticky vytvářet hormony po dobu přibližně 12 dnů, potom samovolně zanikne. Přestane vytvářet estrogeny a progesteron, hladiny hormonů po klesnou a sliz-n i c e děložní se odloučí -přijde menstruace.
Je-li embryo přítomno, musí vyslat signál pro žluté tělísko, aby nezaniklo, neboť těhotenství se může rozvíjet jen v prostředí správné rovnováhy hormonů.
Signálem pro žluté tělísko je známý hormon hCG - lidský choriový gonadotropin (hCG - human Chorionic Gonadotropin). K implantaci (zahnízdění) embrya do děložní sliznice dochází 6. až 8. den po ovulaci, což je většinou 20. až 21. den cyklu. Brzy poté, za 1 až 2 dny, se v některých buňkách zárodku začne vytvářet hormon hCG. Ten se krví dostává ke žlutému tělístku a výsledkem je, že žluté tělísko nezanikne. Tvorba hormonů (estrogenů a progesteronu) ve žlutém tělísku je pro udržení těhotenství zcela nezbytná po dobu prvních 6 týdnů těhotenství. Potom si je postupně začíná vytvářet embryo samo a po 11. týdnu těhotenství už není žluté tělísko potřebné.
hCG je možné prokázat pomocí hormonálních testů v krvi nebo v moči ženy. Vzhledem k tomu, že hCG je v trofoblastu (budoucí placentě plodu) vytvářeno již od 24. dne cyklu, mohli bychom z ní v té době zjistit těhotenství ženy. Test by však musel být velmi citlivý, protože malé embryo vytváří jen málo hormonu hCG. V praxi tak citlivé testy nejsou dostupné. V lékárnách lze zakoupit jednorázové těhotenské testy, které umožňují stanovit těhotenství přibližně od 26. - 27. dne cyklu, tedy ještě před očekávaným příchodem menstruace.
Majko jestli jsi špinila hned po KET tak určitě díky tomu transferu .. zavrtání mohlo být tak za 3 dny
Ver jojo 🙂))) no je to docela jasně napsané kdy může být pozitivní test a kdy se embrouši zahryzli
Chrob, ten 26 nebo 27 může a nemusí být pozitiv, ono se to hcg taky vylučuje u každého trochu jinak rychle. Ty už máš KET za chvilku co. Kdy přesně odlítáte na tu dovču?
jasně, že nemusí ale je to u většiny a mín procent to má dřív a mín procent pozdějí ... ale ten střed je takto +- co chodím na téma grafy tak to tam má téměř každý před mrchou ... a někdo i 10DPO
KET mám už pozítří jůchůůů se nemůžu dočkat 🙂 a odlítáme 8.7. takže bych měla stihnout UTZ (teda pochopitelně pokud bude pozitivní test, že? ale on bude 🙂))
Chrob, nojono. Já už se na testy nijak neupínám, minule jsem měla pozitiv, a jak to nakonec skončilo.....Ale je to první naděje, to je fakt.
Já půjdu na OPU v půlce července, předpokládám, tak to moje čekání ještě asi stihneš. Na jak dlouho jedete?
ver já vím po takové zkušenosti bych se asi taky chovala jinak ale já ty // tam ještě nikdy neměla... takže prostě testovat budu já potřebuju vědět na čem jsem a zbytečně do sebe dál nervat Prednison atd..
jedeme na 14 dní tak to tvoje píchání stihnu 😉
Píchání asi ne, ale nervy před testem jo....Já nevím, jestli se tentokrát vůbec odvážím testovat....Možná počkám až na krev. Nebo jestli mezitim dostanu krámy, tak to bude jasný.
no právě u mě bylo dřív mrchování jak krev .. já funguju jak hodinky 😉 i přes utroš
Jo, já právě taky tak. Tak jsem to měla u 1. IVF. Ty nebereš teď estroš, viď. Kdybys brala estroš a utroš, tak mrchu nedostaneš, až po vysazení. Tak jsem to měla u KETU, tam jsem brala ještě estroš. Ale nebudem tu spekulovat o mrše, když nás nečeká, žejo.......🙂
ver ne ten mi nedal, že není potřeba a popravdě jsem ráda, že to zvládnu jen s utrošem a ten mi fakt v mrše nezabrání ... no jasně protože já už teda žádnou mít nebudu !!! já prostě testuju a budou tam // na UTZ dva fleky po dovolené dvě srdíčka 😉 😉 😉 moc si to přeju moc moc moc 😀 😀
Ty chceš dvojčata?🙂
Já ani ne, ale samozřejmě musím počítat s tím, že můžou být. Ale kdybych si mohla vybrat, tak raději jen jedno. Jednak je to rizikové těhotenství a pak taky nevím, jak bych je zvládala, jako postarší matka🙂
fakt jsem si na tom UTZ oddychla, že je sliznice jak má být dost jsem se po té abrazi bála, aby bylo vše jako předtím
Je vidět, že s dělohou problém nemáš, že ti tam tak pěkně roste. To mně taky, no.....Podle mně je všechno o kvalitě embryií, u nás......
jojo moc si přejeme oba sice si moc dobře uvědomuju rizika, ale opravdu bych byla šťastná kdyby se to tak povedlo ... jo já si taky myslím, že je to o kvalitě embryí !! a proto ted věřím, že v Hel. vybrali fakt ty nejlepší a hlavně, že ty vaja byly konečně opravdu kvalitní ! myslím, že předtím to tak nebylo... takže ted jim nic nebraní pěkně zaplout pod peřinku a zůstat tam do března 😉
navíc Texl všude odpovídá že je to kvalitě embryí ! vůbec neřeší imuno, hematol atd. prostě kvalita 😀
Chrob, ale ani za jedno se nebudeš zlobit, viď🙂
Nj, obzvlášť to imuno je asi úplně o h...... 😉
Chrobi: tak to budu mooooc držet pěsti....ale jak se tady bavíte o kvalitě embryí.......tak si trochu myslím, že je to i o náhodě, já jsem měla vždy embrya kvalitní,děloha je v pořádku a stejně nic 😠 a ostatní vyšetření taky 😔 . Tak at dobře dopadneš!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😀 😀 😀 😀
Chanel, tak asi nebyly tak kvalitní, oni do nich nevidí, nevidí, jestli mají v pořádku chromozomy, atd. ☹
Já už to čtu asi po pátý. A když jsem měla 5denní embrya, tak to vlastně včera bylo 9 dní od oplodnění spermií, akorát to nešlo vejcovodem, ale druhou stranou.
Veri: tak v tom případě, mi Čadová neříkala pravdu........tvrdila obvzlášt naposled, že když se nechytnou,tak už teda neví proč...ale vím, že jsem neměla jejich vyšetření a mohly být všechny špatné i když 5 dnů na misce se vyvíjely dobře....v RF mi řekl dr., že je pořádně prohlídne,ale stejně 😠 😠 😠 .
Chanel, ale to je prostě fakt, že embrya můžou na pohled vypadat krásně, ale přitom můžou být klidně nějaká "postižená" ☹ Oni nevidí, jestli mají správně chromozomy, to by jim museli dělat PGD. A příroda si je sama vyselektuje takto. Vždyť se uvádí, že až 80% přirozeně oplodněných embryií se prostě neuchytí, přijde normálně MS a ani o ničem nevíš.....
Veri: je to tak, a Ty si necháš PGD udělat? Já teda o tom trochu přemýšlím,ale zase na genetice mi dr. říkal, že se nepodívají úplně na všechno, že i tak se může zastavit ve vývoji a kamoška je měsíc po neúspěšném ET v Heliosu a zaplatila si PGD,měla jen jedno zdravé a dělohu krásnou a stejně se nechytlo ☹ ☹ ☹ , ta náhoda tam taky hraje svou roli
Chanel, asi si ho nenechám dělat, mě stejně vždycky zbydou jen 2 embrya.....Tak na co.
A je pravda, že kontrolují asi jen 5 věcí u těch embryií, a těch vad tam může být mnohem více.....

Ahoj holčiny, dneska jsem byla na HP v Reprofitu, a při té příležitosti jsem se zastavila pro výsledky spermiogramu, máme diagnózu Astehnozoospermie, to jsme měli i na OBI, ale sestřička z Andrologie mi říkala že až na mírně sníženou pohyblivost je vše v normě, takže aspoň nějaké to pozitivum 😉