Čeká nás první IVF

laola
28. pro 2007

Prosím, nevkládejte odkazy na jiná témata. Toto téma zakládám pro holky/ženy, které se v množství informací na internetu ztrácejí... a v již založených tématech nemohou najít to, co je právě zajímá.

laola
autor
28. pro 2007

Holky, pište, jaký postup byl zvolen u vás. Jak probíhala stimulace. S jakým přístupem lékařů jste se setkaly. Jak to vlastně vychází finančně. Popř. zda se vám IVF podařilo na první pokus atd. Moc děkuju 🙂

juliet
28. pro 2007

náš postu: laparoskopie a hysteroskopie - vše OK, manžel spermiogram OK, pak 6 měsíců léčba Clostilbegytem a plánované snažení, pak 4x inseminace 2x stimulace Puregonem - zjištěny pomalé spermie. Takže navrženo IVF + ISCI. Oba jsem poslední 2 měsíce užívali vitamíny a Femigard.
IVF jsem stimulovala Puregonem od 3 DC - 100 jednotek denně, každý 3 den ultrazvuk a krev, pak mi ještě přidali Orgalutran od 8 DC a při posledním ultrazvuku snížili dávku Puregonu na 50 jednotek. 12 DC jsem píchla poslední Puregon a Orgalutran, večer v 10 hod 2 Pregnyly a 14 DC proběhla punkce a manžel odevzdal spermie. Naštěstí se už zrychlyly, tak nebylo třeba ISCI. Odběr vajíček byl proveden v celkové anestezii, za 20 minut jsem byla zpět na pokoji a vzhůru. Pak jsem ještě asi 1,5 hodinu ležela a pak za doprovodu manžela šla domů. Další den jsem volala do centra, oznámili nám, že se 11 vajíček oplodnilo. Za 5 dní jsem šla do centra, emrioložka nám řekla, že 2 emrijka jsou krásná a vyvíjí se a jestli je chcemě obě zavést. To jsem odsouhlasili, upozornila nás, že to mohou být dvojčata. No a pak jsem si šla lehnout do postele, převezli mě na sál, doktor mi vložil embrijka, už bez narkozy a bezbolestně, 40 minut jsem si poležela a pak šla domů. Platili jsem 5 tis. za léky a 9 tis. za prodlouženou kultivaci těch 2 emrijek. ISCI jsem podstoupit nemuseli a na mražení nám emrijka nezbyla. Pak jsem ještě doplácela 200 Kč za Crinone a Anopyrin a Prednison, které užívám ještě teď. A podle krve a ultrazvuku se nám to podařilo na poprvé a obě, ale ještě čekáme na srdíčka.

laola
autor
28. pro 2007

Juli, moc děkuju 😀 A držím pěsti, ať je všechno tak, jak má být.

teri81
28. pro 2007

Ahoj Juliet,já taky držím pěsti,at Ti ultrazvuk vyjde, pro mě byl právě ten první ultrazvuk nejhorší den v životě.
Já měla první IVF v létě, dlouhý protokol, 3 týdny injekce do bříška, ke konci ještě přibyl Puregon a Menopur taky do bříška, před odběrem vajíček Pregnyl v půlnoci. Všechny injekce mi píchal partner doma.

Folikuly narostly bez problémů, před odběrem mě pořádně bolelo břicho,což je dobře,je to známka,že se tam něco děje, odebrali mi v narkoze 19 vajíček,ale jen 9 bylo zralých. Všechny je oplodnili metodou ICSI (vybraná jedna spermie je nainjekovaná do vajíčka) Jedno se hned zastavilo, vyvíjelo se jich 8, druhý den se zastavila další dvě, zbylo jich 6, dvě mi zavedli (byl to krásný pocit, přítel mě držel za ruku, hrála krásná hudba), 4 nám šoupli do mrazáčku.
Po transferu jsem byla na zhroucení, bála jsem se, že udělám něco špatně, pořád jsem brečela,ale přesto jsem měla test pozitivní. Na ten den nezapomenu,byl to snad ten nejhezčí, bylo mi krásně,volně, lehce.
Bohužel první ultrazvuk ukázal,že tam srdíčko není. Doktor řekl,že to do pár dnů samo vyjde,takjsem čekala a nic. A pořád jsem měla pocit,že jsem těhotná. Měsíčky nepříšly,tak jsem jela do CAR na krev,a měla jsem hrozně silný hcg ,takže doktor řekl,že se zřejmě druhe embryo uchytilo mimoděložně,že je to rarita a musím okamžitě do nemocnice. Byla jsem vyřízená,a za chvíli mi dr. volal zpátky,at radši ještě příjedu do CAR na ultrazvuk jednou. Tam se ukázalo,že embryjko,které se prý nevyvíjí tam je a už i slabý tukot srdíčka,ale bohužel se vyvíjelo chudinka pomalu a špatně. Takže jsem ještě čekala,zda to vyjde přirozeně,začala jsem i krvácet,ale embryjko se pořád drželo a bojovalo,bohužel muselo ven, 27.9 jsem šla na revizi.
Je to hrozné,ale doktori říkají,že to,že se to povedlo na porvé je výborné a tohle byla smůla.
Prožila jsem si své,ale ted se chystám na KET (přenos sněhuláčků) a nemůžu se dočkat.
Injekce Agolutinu do zadku jsem snášela jen díky anestetickým náplastem, už si dělám zásobu 🙂
Jinak lékaři i sestry v CAR skvělí, jsme moc spokojeni.

Takže Laola,pokud se do toho chystáš,ničeho se neboj,já se taky bála a ted už stříhám metr na další pokus a nemůžu se fakt dočkat,když nevyjde KET, valíme hned na další IVF .
Měli jsme to s celou parádou,takže nás to vyšlo skoro na 30 000Kč.

Juliet, at máš na ultrazvuku dvě krásné fazolky přeju 😀

laola
autor
29. pro 2007

Teri, děkuju a přeju ti, ať se vám KET podaří 😉 🙂

marinka
29. pro 2007

laolo, já mám taky mimi po IVF, povedlo se to napoprvé.. Měli jsme špatný spg, žádná jiná šance než IVF nebyla, takže jsem ani nemusela např. na laparoskopii, jen mi udělali hormonální profil a naplánovala se stimulace. Taky jsem píchala Puregon do bříška a pak Orgalutran do nohy (teda manžel, já jsem na to neměla 😝 ). Narostlo mi asi 17 folíků, bylo z nich 13 vajíček. Použili jsme metodu ICSI, oplodnilo se 10 vajíček, ale hezky se vyvíjela jen 2 embryjka, zbytek se nedal ani zamrazit, což jsem obrečela. Připlatili jsme si i za asistovaný hatching, kdy se obal embrya nařízne, aby se lépe přichytilo v děloze a vyplatilo se, jedno embryjko to vybojovalo a máme z něj naši Aničku 🙂. Jinak nás to stalo cca 25 tisíc..Přístup lékařů byl skvělý, vše nám podrobně vysvětlovali, z ničeho jsem neměla obavy, mohla jsem do toho i sama mluvit.. Jezdila jsem do CARu do Zlína.

teri81
29. pro 2007

Marinko, to je krásné,že se Vám Anička povedla napoprvé, takovéhle příspěvky tu potřebujem, to nás drží nad vodou 🙂 , no nám to sice nevyšlo,i když jsme byli tak blízko,ale snad příště, musím tomu věřit. Tak si tu svojí kočičku opatruj a mějte se hezky.

Laola, díky za přání. Ty už se chystáš na IVF,nebo zatím jen sbíráš informace? Pokud se rozmýšlíš,tak se nerozmýšlej moc dlouho a val do toho plnou parou jako já 😀 , už ten pocit,že pro to děláš maximum a něco se děje, když doma se "nic stát nemůže", je super. Napiš zase, jak jsi na tom.

dagina
29. pro 2007

Ahojky, laola, snad nebude vadit, ale nejdříve musím poblahopřát Juliet, jsem moc ráda, že ti to konečně vyšlo. Byli jsme spolu dlouho v jedné diskusi, kde už řada holek dávno otěhotnělo a zbyla jsem snad už jen já 😠 . Tak přeji hóóódně štěstíčka 😉 .
A teď k věci. Snad ani nebudu psát, co už mám všechno za sebou, bylo toho dost, ale IVF bude mé první. Čeká mě cca v polovině ledna. Mám si začít píchat 2.DC puregon 150jedn. + brát prednison. Jinak dále to bude pokračovat asi jako u Juliet. Po zavedení embrií mám vyfasovaný utrogestan. Všechny tyto léky nás zatím vyšly na 2 300kč, takže další placení nás ještě čeká 😕 .
Laola, jak ty pokračuješ????

marinka
29. pro 2007

Teri, děkuju moc! A držím palečky!

Dagino, taky držím palce, ať se první IVF podaří!!

dagina
29. pro 2007

Dík marinko. Zaujal mě tvůj příspěvek o asistovaném hatchingu. Je s ním větší úspěšnost početí?? Dr. ho doporučí, nebo si o něj musím zažádat???? Dík za odpověď.

juliet
29. pro 2007

ahojky holky, moc vám děkuji a také budu držet pěstičky 🙂
Dagi ahoj, kdy jdete na IVF?
Marinko, vidím, že jsme to měly stejně i s tím pícháním .. já to taky sama nedala ... i s tím počtem vajíček a žádnými mražáčky 😀 Nám doktror AH nenavrhoval, asi je potřeba si o to říct.

marinka
29. pro 2007

Dagi, nás dr. před IVF seznámil se všemi možnostmi, které při IVF zvýší pravděpodobnost úspěchu a rozhodli jsme se, že půjdeme do všeho, takže jsme si připlatili za ICSI, prodlouženou kultivaci i za ten hatching. Nevím, o kolik větší je šance, že to s ním vyjde, ale je dost možné, že právě kvůli němu se embryjko uchytlo. Ono má totiž hodně tuhý obal a když se nařízne, tak je pro něj snažší se v děloze udržet. Myslím, že vámto dr. před IVF řekne, že tu je tahle možnost a pokud ne, tak se na to určitě zeptej! Nás to stálo tuším 3 tisíce navíc..

juliet, opravdu jsme to měly podobně 😉 To je krása, že čekáte dvojčátka, držím palečky na srdíčka!!

laola
autor
29. pro 2007

Ahojky holky,

Marinko, já taky chodím do Zlína k Dr. Annovi. Jsem velice spokojená s jeho přístupem a po dlouhé době jsem začala v něco věřit🙂 Řekl nám, že můžeme zkusit inseminaci, ale že je tam malá úspěšnost, tak nám rovnou doporučil IVF. Manžel má špatný spg, já mírně zvýšený prolaktin-v lednu jdeme ještě na kontrolní spg a já na krev.
Jen nevím, jestli budu moct začít stimulovat už v lednu nebo se to celé posune... Uvidíme, vydržela jsem čekat tak dlouho, tak už mě další měsíc nezabije🙂))
Asi si taky připlatíme. Původně jsme uvažovali jen o prodloužené kultivaci, ale jak to tak čtu, tak investujeme i do toho ostatního 😀

teri81
29. pro 2007

Ahoj holky,
já jednoznačně doporučuju zaplatit si všechno - astistovaný hatching i prodlouženou kultivaci, fakt to zvyšuje pravděpodobnost. My jsme měli i ICSI, na nám by normální IVF nestačilo.
Laola, já měla taky zvýšený prolaktin, ale to nic, na to ti dají prášky. Jsou silné,já brala jeden týdně asi měsíc, bylo mi po nich sice blbě,ale to nevadí,vydržíme všechno,ne?
Já byt Tebou, tak asi tu inseminaci nezkouším, IVF je fakt jistější. Zatím papa 🙂

laola
autor
29. pro 2007

teri, díky 🙂 Taky jsme se tak s manžou domluvili. IVF bude nejjistější. A snad se podaří...

dagina
29. pro 2007

A ta prodloužená kultivace, co to obnáší ??? Já už se v tom přestávám orientovat ☹ . ICSI je tedy přesně co??? Juliet, příští týdne mám dostat mrchu, tak IVF vypadá tak na polovinu ledna - pokud to všechno dobře půjde. Bolí hodně odběr vajíček???

laola
autor
29. pro 2007

Prodloužená kultivace-oplodněná vajíčka se dají do nějakého kultivačního roztoku po dobu asi 4-6 dnů a embryotransfer se provádí až po této době. Je větší šance, že se uhnízdí. Tak nějak jsem to teda pochopila 🙂
A ICSI je intacytoplasmatická injekce spermie - píchnou jedinou spermii přímo do vajíčka (takže se mršky nemusí do vajíčka dobývat🙂))
Dagi, já myslím, že odběr bolí jak čert... Ale podstoupím cokoliv. 🙂

laola
autor
29. pro 2007

Pro lepší pochopení jsem to zkopírovala 😀
Prodloužená kultivace je laboratorní technika, která podstatně zlepšuje výsledky při dosahování těhotenství technikou IVF a ET. Kultivace embryí se prodlužuje nad 48 hodin, nejlépe však až do stádia blastocysty (5-6-ti denní kultivace). Kultivace se provádí na 2-3 různých typech zahraničních medií. Dochází k lepšímu růstu a diferenciaci embryí. To umožní lepší posouzení vývoje jednotlivých embryí a výběr těch nejkvalitnějších k zavedení do dělohy. Tato metoda více připomína přirozený proces.

dagina
29. pro 2007

Tak, a teď jsem z toho ještě větší jelen. No ale určitě si také za to připlatíme.

teri81
29. pro 2007

Holky,
odběr vajíček nebolí vůbec, je to pod narkozou, chvilku si pospinkate a je to venku 😀
Mě to bolelo předtím v podbřišku,což je dobře, to je známka,že se tam něco děje,ale není to nic hrozného. Potom
mě to bolelo po odběru asi 2 nebo 3 dny,ale někoho to třeba nebolí vůbec, fakt nebojte.
Manžílci se o Vás budou krásně starat a bude to nakonec ještě příjemné. 🙂
Těšte se holky, ničeho se neobávejte. Já odmala hysterčila,když jsem jenom slyšela slovo doktor nebo injekce,ale tohle je něco jiného. Když víte,proč to děláte, děláte to s radostí a všechno kolem toho vydržíte.
Já už se fakt těším na další pokus, kdybych mohla, jdu do toho zítra 😉
Klidně pište a ptejte se na co chcete. Mě diskuze hrozně pomohla před prvním IVF, fakt jsem se tam dozvěděla spousta věci,které jsem nevěděla a hodně mě to uklidnilo, třeba co se týká injekcí.
Tak zatím,hezký večer

Dagi, z čeho jsi jelen? Napiš, vysvětlím.

marinka
30. pro 2007

Holky, jak píše Teri, odběr vajíček je pohoda!! 🙂 Mně se ta narkóza hrozně líbila - na sále mi píchli nějaký roztok a prý za chviličku usnu. Mně se to zdálo divné, koukla jsem se na strop a najednou jsem se probrala na pokoji a vůbec jsem nemohla pochopit, že už je to za mnou 😀 Cítila jsem se, jako bych vypila tak 4 deci vínka, usmívala jsem se jako blbeček a říkala jsem si, že jestli to IVF nevýjde, tak si aspoň podruhé užiju tu narkózu 😀

Dagi, laola to popsala myslím přesně. Prodloužená kultivace opravdu znamená to, že když ti odeberou vajíčka a spojí se mimi tvé tělo s manžílkovýma spermiema a vzniknou embryjka, tak se nevloží do dělohy hned ten den, nebo druhý den, ale jsou v nějakém speciálním roztoku dva, tři, čtyři dny, kde už se začnou dělat na více a více buňěk a když se vloží do dělohy, tak už mají třeba 8 nebo 16 buněk a je větší šance, že se v děloze uchytí, než kdyby měli třeba jen 2 buňky. A ICSI - když ti odeberou vajíčka, můžou je buď dát s manžílkovýma spermiema do roztoku a čeká se, kolik spermiek si najde vajíčka a oplodní je, nebo se může použít metoda ICSI, kdy embryolog vezme jednu spermijku a přímo ji dá do vajíčka. ICSI se používá většinou tehdy, když je špatný spg - spermie jsou pamalé, je jich málo, nebo taky tehdy, když se vytvoří málo vajíček. Pak máš zaručeno, že když máš třeba 10 vajíček, tak bude 10 embryí.

Laolo, jéé, to je fajn, že chodíš k Annovi, on je moc bezva!! Já jsem teda chodila k Chovancovi, s ním jsem taky byla moc a moc spokojená! Ale k Annovi jsme potom chodili na 3D ultrazvuk, když už jsem čekala Aničku 🙂

marinka
30. pro 2007

omlouvám se za překlepy, akorát jsem vstala a ještě na to moc nevidím 😀

teri81
30. pro 2007

No já jsem se bála narkozy, ale fakt je to naopak příjemné, ležíš, a tak za dvě vteřiny ucítíš jakoby brnění v ramenou a usínáš a vzbudíš se na posteli a já se cítila,jak kdybych se krásně vyspala.
Já jsem ani nečekala,že si narkozu užiju tak brzy znovu,to když jsem musela na potrat,ale jinak to nešlo.
Ted když mi vyjde KET,tak už narkozanebude,ale pokud nevyjde, budu se zas těšit na nové IVF a narkoza je z celé té léčby fakt to nejpříjemnější 😉

ilci
30. pro 2007

tak pokud můžu přispět svou troškou do mlýna, narkoza byla fajn, ale to probuzení!
zle mi bylo celý den, myslela jsem, že ani nedojedu domů, pustili mě až 4hodiny po punkci, takže fakt nejsem nadšená, že to musím podstoupit znova ☹
Marinko, ani ICSI nikomu nezaručí, že se vajčka oplodní, pouze to zvyšuje pravděpodobnost

jinak všem, co to zatím nevyšlo, držím pěsti v novém roce 😉

teri81
30. pro 2007

ILCI, no každý to má jinak, mně po narkoze nebylo nic.
Já Ti moc přeju,at Ti to příště vyjde. Jdeš rovnou do celého IVF znovu, mrazáčky nemáte?

dagina
30. pro 2007

Ahojky, jojo, Teri to napsala přesně, chápu to, ale už mi z toho asi začíná hrabat ☹ . Tak to asi také budu mít prodlouženou kultivaci, o tom už dr. mluvil, že embria zavedou tak za 3 dny po opl., mám si prý pak zavolat jestli se opl. vajíčko dělí.

teri81
30. pro 2007

Dagina, my volali druhý den po oplodnění,pak třetí, a další den jsme jeli na ET. Bylo to fakt super, už se nemůžu dočkat na další transfer, krásny pocit.
Ty budeš brát Utrogestan po transferu? U nás se dává Agolutin v injekcích,já myslela,že to nezvládnu, injekce nesnáším,tak mi sestra vysvětlila,že Utrogestan je tosamé,ale u Agolutinu je to stopro,že se Ti vstřebá,protože se píchá do svalu a Utrogestan se bud zavádí nebo polyká a nemusí se vždy všechen do Tebe dostat,tak jsem si řekla,že to radši ty injekce, píchal mi to partner.
Až když jsem měla pozitivní test,přešla jsem na Utrogestan,ale bylo mi po něm špatně. Bud se to polyká, ale to mi bylo špatně od žaludku, nebo zavádí,ale to pak z Tebe vytéká hnusná bílá hmota,tak si vyber 😒 Ale pro mimi všechno,že?
No ale každá klinika to asi má jinak, Měj se hezky a zase se ozvi.

dagina
30. pro 2007

Mě stačí že si mám píchat Puregon. Už teď mi z toho stojí vlasy hrůzou. Vrazili mě videokazetu a mám si všechno nastudovat jak na to. Snad to nějak půjde. Dr. mi napsal Utrogestan, nic jiného mi ani nenabídl. Hodně holek psalo že ho špatně snáší a je lepší si ho zavádět.
Terčo, Puregon je lepší píchat ráno???

marinka
30. pro 2007

ilci, aha, to jsem nevěděla. Nám totiž řekli, že oplodní 10 vajíček a bylo 10 embryí, tak jsem meslela, že se s ICSI oplodní vždy..

Jinak mně po narkóze taky nic nebylo, ani šoufl od žaludku, nic..

dagina
30. pro 2007

Mari, to oni se oplodní téměř vždy, ale jestli jsem to pochopila dobře tak ICSI je naříznutí již opl.vajíčka, aby se uchytilo lépe v děloze.
Narkozu jsem již podstoupila při laparce 😒 , a bylo to OK.

Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru