IVF x ICSI, jaký máte názor?

ivikkivik
31. říj 2014

Ahoj holky. chtěla bych se vás zeptat na názor na můj problém.
Začli jsme chodit do centra asistované reprodukce, máme za sebou hormonální profily, spermiogram. muž je naprosto v pořádku, ještě by mohl rozdávat 🙂 problém je ve mě. nemám už rok MS, mám nízkou děložní sliznici a velmi malou dělohu. vůbec totiž netvořím hormony FSH,LH a prolaktin. jinak vajíček mám prý dost ...
V tuto chvíli nám nabídli řešení v podobě ICSI. začala jsem užívat estroferm a potom bude utrogestan, abych vůbec měla cyklus... (nevím vůbec jestli to zabere, už jsem to měla jednou od mojí gyn a nefungovalo, teď mám teda vyšší dávky).
A k čemu bych ráda znala názor? Rozhodujeme se zda jít rovnou do ICSI nebo zkusit IVF... fakt se v tom nevyznám a už mi z toho všeho jde hlava kolem ☹
Děkuji za názory...

evcann
31. říj 2014

@ivikkivik ahoj, jsem na tom stejně, partner v pohodě, já nic moc, vajíček plno, ale nedozrají, též mi chybí jisté hormony. IVF je asi dobrá volba, pokud srovnávám se sebou tak mě nic jiného nepomohlo. Pokud je to tvoje první IVF tak bych ICSI nededela. Není to zrovna nejlevnější. Já ji u prvního nemela, ani u druhého a zadarilo se. Nyní jsem starší a mám pred sebou poslední IVF a tam už si to nechám udelat. Jak kvuli veku tak, že kdyz je to poslední chci udělat maximum.

sasanka033
31. říj 2014

pokud ma manzel spg konstantne velmi dobry - ale to se musi tykat i progresivni pohyblivosti, nejen mnozstvi (rikas, ze by mohl rozdavat, ale neni to jen o kvantite, ale i o kvalite), sla bych do IVF - jeho vyhoda je, ze to porad zustane na prirode, nevyhoda samozrejme ta, ze asi bude mene embryii . problem je, ze pokud jste u soukr.caru, nikdo se s vami o tom asi bavit nebude, budou automaticky delat ICSI. mne hodne vyhovovalo u statniho caru to, ze jsme se rozhodli az po punkci vajicek - prisel embryolog a rekl, esli se mu spg zda dobrej a navrhnul sam, zda pri poctu odebranych vajicek a kvalite spg delat ICSI nebo jen IVF. jednou nam to i rozdelili - dve vajicka nechali IVF a dve udelali ICSI.
obecne bych ale rekla, ze by ti mel poradit doktor co delat, podle vasich aktualnich vysledku.
jeste me teda ted zarazilo - jak muzou vedet, ze vajicek mas dost, kdyz jsi jeste nestimulovala?

soleilll
31. říj 2014

@ivikkivik Nevím, kam chodíš, ale nechápu, proč vám nabízí rovnou ICSI, když spermio je nadprůměrně dobré. Trochu mi to zavání zvýšením zisku kliniky, ale nechci jim křivdit... Obecně bych na vašem místě nechala "jen" IVF, ať si k sobě najdou cestu sami. Samozřejmě se můžete rozhodnout daleko později - na základě počtu odebraných vajíček. Pokud jich bude hodně (třeba 10), nechala bych obyč IVF, pokud jich bude málo (třeba 4), postupovala bych, jak píše @sasanka033 - půl na půl. ISCI může výrazně pomoct zvýšit počet oplodněných vajíček a z nich se vyvíjejících embryí, ale třeba to vůbec nebudete potřebovat. Stejně první pokus je takovej výstřel naslepo, musíte zjistit, co na vás zabírá a co funguje a zdá se mi zbytečný plýtvat penězi za ICSI, když výsledky vyšetření máte dobré. Pokud nutně chcete utrácet, volila bych radši investici do prodloužené kultivace a případně asistovaného hatchingu, ale na to všechno je ještě pár týdnů čas. Držím palce.

ivikkivik
autor
31. říj 2014

@sasanka033
@soleilll díky za odpovědi... řekli nám možnost IVF nebo ICSI, samo že se přiklánějí k tý placený, ale nejde nám o peníze, spíš mě zajímají konkrétní výsledky...
muž je v pohodě ve všech směrech, všechny hodnoty měl nadprůměrný.

ivikkivik
autor
31. říj 2014

@evcann díky za odpověď, je mi asi nejblíž 🙂

evcann
31. říj 2014

@sasanka033 zásoba (rezerva) vajíček je dána, mě ji zjištovali při odběrech krve

ivikkivik
autor
31. říj 2014

@evcann nevím jak to zjišťovali ale řekli mi že zásobu mám dobrou, tak jim věřím ;)

evcann
31. říj 2014

@ivikkivik jj to se zjištuje z krve z hormonalniho profilu, mě to také dělali a pak ještě když jsem byla na imunitě tak tam mi to taky vyšlo, že jich mám mraky, jen to dozrávání jaksi nefunguje :/

sasanka033
31. říj 2014

@ivikkivik jojo, tak to jo, to je hodnota AMH.

ivikkivik
autor
31. říj 2014

@evcann u mě nefunguje tak nějak nic, takže nevím 🙂 ale zkusíme tedy prvně ivf a uvidíme... a třeba když mi "zprovozní" cyklus tak to půjde samo ;)

evcann
31. říj 2014

@ivikkivik tak ono zprovnoznit cyklus mužou, ale ani tak vajíčka nemusí dozrát, to, že dostaneš pod lékama ms neznamená, že je to dobré. Na mě třeba krom silné stimulace léky injekcema nezabírá vůbec nic, ale vůbec.