Je dítě opravdu naše?

sevil
31. črc 2016

Dobrý den maminky, zajímala by mě jedna věc. Ma dobrá kamaradka, byla nyní na umělém oplodnění. Kde byly použity její vajíčka, a spermie jejího partnera. Potvrdilo se její těhotenství teda. Ale nyní řešíme dilema, jak zjistit zda opravdu byly použité jejich vajíčko a jejich spermie. Chtěla by mít jistotu, že je miminko opravdu jejich. Klinika vás o tom samozřejmě ujistí a všechno má papírově doložené. Ale víte jak to chodí, sem tam se chybička stává bohužel. Mě tedy zajímá zda jde během těhotenství a kdy zjistit zda je miminko opravdu jejich? A jaké vyšetření se provádí, aby toto potvrdilo nebo vyvratilo. Nebo jestli se musí čekat až se miminko narodí, a dělat testy dna. Predem děkuji za nazory, odpovědi :0)pěkný den

odula
31. črc 2016

@sevil no... Je to trochu paranoidní myšlenka... 😀 ale budiž. Každej jsme nějakej. 😝 Jen taková otazecka - kdyby se čistě HYPOTETICKY dalo zjistit uz v těhotenství ze dítě čistě HYPOTETICKY není jejich - tak co??

andreaandrejka
31. črc 2016

@sevil A kdyby kamarádka zjistila, že miminko není jejich, o tom taky přemýšlela a ví, co by pak dělala?
Myslím, že se nemůže stát, že by dítě nebylo jejich, nebylo by lepší, kdyby se raději užívala těhotenství, než se zaobírat tímhle?

sevil
autor
31. črc 2016

Holky nechci urazit, ale je to jen myšlenka, a pokud chce tohle řešit tak ať si to řeší. Neptala jsem se vás co by kdyby, ptala jsem se jak to jde zjistit. Ostatni rady si nechte pro sebe. Myslela jsem že si tady člověk chodí pro nazor, ale pak jsou tu ženy jako vy, co to celé otoci a jen rypou. Prostě jí to zajímá, tak se ptam, jelikož ji sama neumím poradit. Jestli se vás to dotklo, tak pardon. Ale tohle je jen její věc co proč kde atd ju.

verka4d
31. črc 2016

@sevil Teda,co to je za otázku? má být ráda,že je těhotná,že budou mít miminko,na které se jistě moc těší,tak nač takové myšlenky? A kdyby zjistili,že miminko je biologicky od jiných rodičů,tak kliniku budou žalovat,jde jim snad o to vytřískat nějaké peníze? Nebo půjde raději na potrat,to je tak vyděšená z těhotenství?? Jistě,že je miminko jejich! Vůbec bych po tom nepátrala,užívala si těhotenství a těšila se na SVÉ miminko 😉

emisekkk
31. črc 2016

trochu psycho ne? 😖

verka4d
31. črc 2016

@sevil O.k. Tak to pardon,pravda...

andreaandrejka
31. črc 2016

@sevil Já si myslím, že ted v těhotenství to nezjistí nijak. A promin, ale pokud je to jen myšlenka, tak na co to chce zjištovat?

pincola
31. črc 2016

@sevil já myslím, že až po porodu z testů DNA. To si budou muset zaplatit, ale pokud je to uklidní, a´t to udělají. Myslím, že bude vše v pořádku. Snad by si to ten CAR nedovolil, ale pro klid duše je asi lepší na ten test jít, když to cítí takhle. Neřekla ti proč mají pochybnost? Něco se jí nezdá? Nebo jen tak nad tím přemýšlí, co kdyby?

odula
31. črc 2016

@sevil ale prdlajs. Nebuď hajsava. 😉 jen to je poprvy co to slyším, tak mě to prostě zaujalo. Navic - když se uz ptáš tak můžeš čekat i ty reakce, které sis nepredstavovala. Diskutující nejsou automat, a navíc existují i zvědavé ženské. 😉 takže houby zle. Jinak zkus mrknout sem, at jsem trochu k věci 🙂 : http://www.prenatalnitestotcovstvi.com/

olga_
31. črc 2016

Tak např. zde: http://www.abctehotenstvi.cz/txt/otcovstvi-lze-...

Zda lze použít i na ověření mateřství, netuším. To bych nad tím musela strávit více než minutu googlení... Ptala bych se dále na klinice.

odula
31. črc 2016

@olga_ no taky jsem nasla jenom otcovství. Ale princip musi bejt stejnej.

netanel
31. črc 2016

My máme dítě z IVF a není podobný na mě ani manžela, že srandy občas říkáme, že zazalujem kliniku a zbavíme se hypotéky.😀 ve skutečnosti bych na testy nikdy nešla, protože to prostě je naše dítě tak jako tak, já ho nosila, porodila. U otce to zjistit jde už v těhotenství, jak je to u matky, to nevim

sevil
autor
31. črc 2016

Na vysvětlenou, mají známe, je už to par let zpět, byly taky na umělém oplodnění, vše bylo v pořádku, hned na poprvé tehotna, cele těhotenství ukazkove, narodila se jim holčička. Po par letech, nahodou zjistila při nějakém urazu malé, že není jejiho manžela. A zjistilo se že pochybyla klinika, změnili vzorky spermatu. Tak proto ty obavy. A umělé oplodnění je její jedina šance jak mit dite. Ale hodně se bojí že by se to opakovalo, chyby kliniky. Nerikam že dítě nemiluje a že se na něj netěší, ale zkušenosti jejich známých ji straší ve snech. Ma obavy, to je snad logické ne

sevil
autor
31. črc 2016

Děkuji za rady holky :0)

luj89
31. črc 2016

@sevil Já třeba tyhle obavy docela chápu... Jen mě tak napadá... nešlo by to zjistit z plodovky? Jinak asi hodně teoreticky to zjistit půjde ještě v těhot. ale nechala bych to až po narození ;).

odula
31. črc 2016

@sevil nz. Jen jim moc přeju aby mohli být v klidu. To každopádně 🙂

sevil
autor
31. črc 2016

Jojo já taky, je to podle mě celé hloupost, ale když chtějí mít jistotu a klid v duši, proč ne.

kaja2016
31. črc 2016

@sevil Tak stat se to rozhodne muze, s temi vajicky, spermiemi a embrii tam manipuluji lidi a lidsky faktor je lidsky faktor. Jako uz se tam staly horsi kiksy. Myslim, ze to az tak paranoidni neni....

westie
31. črc 2016

Neumim poradit, sle tu myslenku naprosto chapu - jsem tehotna po IVF a take o tom premyslime - ne proto, abychom zjistili, ze to je nase dite - vzdyck uz to bude jen a jen nase dite. Ale je pro nas dulezite vedet, ze kdyby se neco neco stalo zdravotne a my meli poskytnout nejaky geneticky material, aby se vedelo, jestli je nase. Budu doufat, ze to nikdy nebude potreba, sle clovek nikdy nevi, a naprosto souhlasim, je to jen o lidskem faktoru, ktery proste selhat muze. Tak jen pro zvedave pridavam mozna jiny uhel pohledu, proc to nekdo proste chce vedet. A opakuji, nic by se nezmenilo na tom, ze je to nase dite a vzycky bude. Treba nas to po narozeni ani nenapadne zkoumat, ale premysleli jsme nad tim a nad riziky.

heduska82
31. črc 2016

@sevil predpokladam, ze testy dna po porodu...ale co by pak delala, kdyby se potvrdilo, ze jeden z nich neni biologicky rodic? Premyslela i o tom? Jako dokazu pochopit, ze by to byl sok. Ale co to mimino, ktere vlastne nemuze za pripadnou chybu nekoho z laborky... Asi by vysoudili, nejake penize... Popravde, tahle myslenka me v ramci ivf nikdy nestrasila.

hapovab
31. črc 2016

Ano da se to zjistit uz v tehotenstvi, kamaradka na testech v tehu byla pred rokem, stoji to 30 tisic korun. Ona teda mela ten problem ze potrebovala zjistit ktery ze dvou muzu je otec .Bohuzel ona mela tu smulu, jak oni uvadi 1:10 000, ze po pul roce zjistili ze ten ktery vysel z testu na 99procent otec neni a je to ten druhy. Uznali chybu, pochybili v centru a penize ji vratili.

racerunner
31. črc 2016

Ááá, další typická koníkovská diskuze, to mne tady tak baví...kolik psycholožek je mezi námi. Zeptáš se na A, odpoví na Z a ještě Ti vypracují odborný psychologický posudek 🙂. V těhotenství to jde udělat za poplatek. Celkem běžně se dělá sekvenace DNA přes CAR v rámci rozšíření screeningu (není-li to indikováno přímo z výsledků sreeningu) , tam se získá DNA plodu, tedy jde i její využití v rámci určení rodičovství za poplatek cca těch 20-30 tis jak píše @hapovab , to dle CAR. .

elu
1. srp 2016

řekla bych, žes tímto rizikem se do toho musí jít ☹, bud chci dítě za každou cenu, i když to nejde přirozeně, využiji tedy lidský výdobytek, který může být logicky chybný.

delfi75
3. srp 2016

@sevil souhlasím s @odula. Navíc žádné centrum nedá jiné vajíčko nebo spermii, protože obě se platí, spermie cca 4000 a vajíčka mnohem více...

soleilll
3. srp 2016

@sevil Nebudu se pozastavovat nad tím, že pár, který má dítě jen díky IVF, napadají myšlenky, co kdyby nebylo 100% z nich obou... Trochu málo vděku vědě za dnešní možnosti a pokory, že to vyšlo, ale to je každýho věc. Zaměřila bych se na otcovství, které lze zjistit snadno, protože záměna vajíčka je téměř vyloučená - obě buňky se spojují skoro bezprostředně po odběru oocytů, takže použít vajíčko jiné ženy, když v podstatě ještě ležíš na operačním sále, se mi zdá jako nesmysl. Záměna spermií je pravděpodobnější, i když pochybuju, že reálná. Neumím si představit, že by si nějaký CAR dovolil takové pochybení. Kdyby se to prokázalo, budou v sakra těžké pozici.

siiia
3. srp 2016

tohle řešila má kamarádka, otec dítěte ji už v těhu opustil s tím, že malá není jeho... DNA se dá zjistit už v prenatálu z odběru krve... matčina krev je propojená s miminkem, nevím jak to funguje, ale vím, že to nějak jde... já o tom chvíli také uvažovala, když jsme se s tím mým v 5.měsící těhu rozcházeli a on mi sprostě řekl, že bůhví s kým jsem si to uhnala, ale nakonec jsem se na to vykašlala, do RL jsem ho stejně dávat nechtěla.. když ji viděl ve dvou letech, tak už neměl pochyb, protože holka je celý on, když byl v jejím věku, dokonce mi sám pak poslal jednu svou fotku z dětství a nestačila jsem čumět, protože jsem myslela, že mi poslal jen černobílou fotku mé dcery....

hapovab
3. srp 2016

@soleilll nevim jestli jste cetla muj prispevek, ale mozne je vse,u kamaradky pri testech take pochybili, udajny otec platil pul roku alimenry jezdil za malou a pak se zjistilo ze udelali chybu a on otec neni, takze docela prusvih.

vannilla
3. srp 2016

@sevil Docela zábavný dotaz, jak pro námět na knížku. Myslím, že DNA plodu se dá zjistit z odběru z pupečníkové krve. Jinak kvalifikovanou odpověď dostanou jistě přímo v CAR. 😉

vannilla
3. srp 2016

@hapovab Průšvih pro CAR, ne snad pro rodiče, kteří si přáli miminko a díky CAR ho mají. Není to vlastně jedno, zda je či není biologicky rodičů, když ti ho tak odmalinka berou?

zuzana_ka
3. srp 2016

Kdyby se zjistilo, že došlo k záměně gen. mat. tak by šla na potrat? též o tom uvažovali????
@sevil