Odmítnutí IVF z důvodu obezity
Hezký večer děvčata,
jsem po dlouhém stimulačním protokolu, kdy bohužel nedošlo ani k transferu.
Dnes jsem byla na kontrole a domluvit se co dál a dostala jsem docela ledovou sprchu, kdy mi mudr. řekl, že další IvF mi udělají, až zhubnu.
V lednu počáteční váha 140 kg, nyní 115 kg
Setkala jste se s tim některá? Nestyďte se mi prosím svěřit, jsem taková zmatená, nevím, jestli se kousnout a dát to, nebo změnit CAR.
Zkušenost nemám, ale ze 140kg na 115kg je úžasnej pokrok! a je sice hezký že ti řekne, že by to mohlo jít ještě dolů ale tohle by nemělo přece bránit IVF.. myslím, že spoustu žen podstupuje ivf s podobnou nebo i vyšší váhou.. změnila bych doktora ... ale to je jen můj názor ženy a laika...
Myslím, že lékař má pravdu. Obezita nejen ztěžuje možnost otěhotnění, ale obezita nese i riziko v těhotenství - preeklampsie, vysoký tlak, cukrovka, předčasný porod apod.
A že ti to řekl na rovinu?! A jak jinak ti to má říct?! Spíš by ti měl podrobně vysvětlit důvod, proč po tobě hubnutí chce...
@adusku Obecně nadváha při IVF má rizik docela dost - utlumení ovulace a tím nedostatečná reakce vaječníků na stimulaci, cévní problémy, cukrovka. Pokud je ještě v Tvých silách hubnout (ale ne za cenu drastické diety) a vidíš na sobě, že to ještě není z hlediska váhy pro Tebe konečná, klidně bych ještě chvilku počkala.
Nepíšeš, z jakého důvodu podstupujete IVF - ono často s redukcí váhy také zmizí problémy s plodností. Mám spíš z toho lékaře pocit, že vám nechce zbytečně čerpat pokusy hrazené pojišťovnou, když by šla ta šance na úspěch ještě před tím zvýšit 😉
@adusku Nemám osobní zkušenost (sama jsem o pár desítek kg lehčí, ale ne o moc a nikdy mi nic neřekli), ale obecně je nadváha (nebo obezita) přitěžující okolnost, která komplikuje otěhotnění. Hlavně kvůli působení hormonů. Každopádně na tvém místě bych se objednala na nezávaznou konzultaci do jiného CAR, co ti řeknou tam. Držím palce, abyste se brzo dočkali.
Děvčata, já si velmi cením Vašich rad a postřehů...jen bych ráda uvedla věci tam kam chci....
Já se vůbec nezlobím na doktora, to rozhodně ne. Vím, že to myslí dobře. A taky vím, jaké potíže nese obezita. Je až k nevíře, že i přes tloušťku jsem na tom zdravotně skvěle.
IvF podstupujeme z důvodu neprůchodnosti vejcovodů.
Jen jsem chtěla znát názory a zkušenosti holek, který taky mají nějaké to kilo navíc a podstoupily nebo podstupují IvF, protože nějak nechápu, proč nám tedy IvF naprosto v pohodě v prvním pokusu povolili...
Ja si myslim, ze ma lekar prvdu. Rizika uz tu holky popsaly. Navic je miminko hezka motivace pro to zhubnout...115kg neni zadna hitparada i kdyz to, ze jsi dokazala zhubnout tech 25kg je bomba!! Ja sama vazim 73kg a pred otehotnenim chci jeste nejake kilo zhubnout, protoze uz ted na te postave vidim veci, ktere by tehotenstvi poznamenalo a po nem by to neslo vratit...
@adusku Ona tam je asi kombinace dvou věcí, které ten lékař uvážil - jednak ten prázdný folikul a pak problém při samotné punkci. Oboje zřejmě podle něj mohla ovlivnit váha. Je škoda, že Ti to víc nevysvětlil. Pokud pohledáte, je dost možné, že najdete CAR, kde to problém nebude. Otázkou je, abyste neplatili pokus za IVF, který by mohl být problematický... Je to jen na vás, čemu dát přednost, jestli to risknout a jít do toho. Máš nějakou dietu od výživové poradkyně, nebo něco podobného?
Já to měla obráceně, váha před otěhotněním 49 kilo. Snažila jsem se přibrat všemožně, jedla jsem tvarohy atd...okolí mě strašilo že takhle mimčo neodnosím. Ale otěhotněla jsem bez problémů, nyní jsem v 7. měsíci. Ale k tvému problému, ty rizika tam určitě jsou, pokud se ti podaří ještě trochu zhubnout bude to jedině dobře pro tebe i pro miminko. Je ale super jak pěkně se ti podařilo zhubnout, pokud by stačilo už jen opravdu pár kilo tak to určitě dáš 😉 Myslím, že doktor má pravdu, ale pro klid duše si samozřejmě můžeš vyslechnout názor i jiného lékaře...
Já jsem před IVF vážila 60kg a doktorka mi doporučovala nepřibírat 🙂. Při IVF jsem přibrala 10kilo díky těm hormonům a v těhotenství dalších 25kg. Tělo z těch hormonů při stimulaci bylo prostě v šilenym stavu. Takže i z toho hlediska je lepší zhubnout. A když ti to tak pěkně jde tak je supr pokračovat. Ono by se totiž mohlo stát, že bys pak měla 150kg a to přeci nechceš. Mimochodem, po porodu mám stále 20kg navrch.
@werumka
Na první návštěvě, ale i od jiných holek z mého CARu jsem byla upozorněna, že zrovna tento doktor nemá rád tlustý....
A upřímně, některé dámy které tam potkávám jsou daleko větší...
Ten čas je strašnej, všichni kole mě těhotní, nebo čerstvě porodili a na mě už ty neúspěchy trochu padaj...
@adusku je to určitě nepříjemné, ale obezita snižuje možnost otěhotnění...
doporučila bych jednak pokračovat v hubnutí (ne drastickém, hlídat si, aby tělo mělo tu hlubokou výživu, tedy jíst hodně kvalitní věci)
a druhak cvičit také podle Mojžíšové... zvyšuje se tím pravděpodobnost otěhotnění, hodně to napomáhá fungování hormonálního systému, správnému postavení dělohy atd.
ale začít tím, že si páteř necháte zkontrolovat u terapeutky, která umí metodu Mojžíšové...
znám několik případů kdy došlo k otěhotnění po cvičení (ale je třeba vydržet a cvičit denně)... jen pozor, na začátku cvičení je lepší se nějak chránit, protože dochází i k posouvání orgánů...
berte to tak, že lékař Vám nakonec dělá skvělou službu tím, že IVF odmítl... dost možná byste si zbytečně vyčerpali další placený pokus...
a ono už to shození váhy je dobré, protože v těhotenství jdou také kila nahoru a to by pak byla váha neúnosná...
neřiďte se tím, že jste zdravá... jste mladá, organismus mnoha lidí v mládí vydrží leccos... ale ne donekonečna bohužel 😔
@adusku Hele za mě - jedna věc je nadváha jako taková. Ale když to ten doktor blbe podá, může se ta žena uchýlit k takovým způsobům redukční diety, že to pak přinese jen samé problémy do budoucna. A že je to dost pravděpodobné, když ta žena čeká na těhotenství dlouho, chce to nahnat co nejrychleji. To radši doktora, který v tomhle bude trochu umírněnější, protože radši nehubnout, než takhle.
V jinem Caru bych se bála,že když jim řekneš,že ti nechtěli udělat další ivf skrz váhu,tak že pro výdělek a tvou klidnou duši udělají vše i s rizikem neúspěchu.Zůstala bych kde jsi byla a udělala co ti řekl,myslí to dobře.Nemá smysl hledat důvody že asi nemá rád silnější ženy.Jde o tvoje a miminka zdraví,tak pro to udělej maximum.Jen pokud by ti bylo už více let,tak bych pochopila že nechceš čekat.A co tvůj manžel či přítel,nenaštvalo ho to?
Osobně bych zhubla. Sama jsem otěhotněla s mnohem nižší váhou (přesto jsem měla nadváhu), při těhotenství jsem nenabrala nijak extrémně. I tak pro mě byla těhotenství extrémní zátěž. Zpětně chápu, jak moc je důležité mít kondici. Těhotenství není procházka růžovým sadem, porod je náročný a pro tělo je to záhul. Osobně chápu v tomto případě doktora. Je to spousta vynaloženého úsilí mnoha lidí a je asi pravda, že nejvíc by se o úspěch měl člověk zasadit sám. Ostatně o obezitě je známé, že neplodnost způsobuje (neznám tedy důvod, proč chodíš do CAR).
já jsem měla 116kg a taky jsme chtěli na ivf.....pak sjem zhubla na 86 a otěhotněla jsem normálně 😀
@adusku po více jak deseti letech snažení, po mnoha pokusech i jako samoplátce, po mnoha těhotenstvích která začala a dříve či později skončila jsem otěhotněla a donosila bez problému dítě poté, co jsem zhubla 20kg ... náhoda? ... těžko říct ... pokud tě tak úplně netlačí věk, dej tomu čas a ještě něco sundej dolů, navíc nepíšeš jak jsi vysoká, ono 115kg vypadá jinak na kočce která má 190cm a jinak na ženě která měří 165cm ... jít si pro názor k někomu jinému můžeš, ale jak poznáš kdo má pravdu? ... mně se líbí přístup tvého lékaře, řekl ti svůj názor, přestože tím v tuhle chvíli přišel o kšeft a navíc riskuje, že třeba půjdeš jinam ... mohl ti to další IVF bez řečí udělat, vytáhnout z tebe prachy a potom bohužel, nepovedlo se, je nám líto, nashle ...
Takže radím: dej tomu čas, pracuj na sobě dál, užij si Advent, Vánoce a na jaře šup znovu do CARu s pěknými 99 kily, ať tomu lékaři vypadnou oči z důlků ... navíc jaro je čas mláďátek, tak proč by se zrovna v tu dobu nemohlo zadařit i vám? držím palce! 😉

jestli ti řekl, že si tlustá jako přímo do očí tak je to pěkná svině. pokud to tak bylo, tak bych ho rozhodně vyměnila. nenechej se urážet